söndag 11 juni 2017

60.000kr om året från utdelningar!

Så äntligen, ett mål som jag kämpat för ett tag är uppnått. Just nu borde om allt går som det gjort tidigare och ska, portföljen att leverera 60.000kr årligen i utdelningar. Alla mina mål går att läsa om på sidan om utdelningsmål.

Just det här målet är väldigt viktigt för mig då det är där gränsen går för att betala boendet (Lån, avgift till föreningen, bredband) samt hela matkostnaden varje månad. Det återstår alltså bara elräkning, mobiltelefon, hemförsäkring och bilkostnad sen är alla fasta kostnader täckta. Eller bara och bara, men en bit på vägen är man iaf.
Skippa bilen? Enligt min plan som går att se här så ska det ta ungefär 3 år till innan utdelningarna täcker alla mina fasta kostnader. Jag har dock börjat fundera över om det kan vara ett alternativ att skala bort bilen? Utan bil skulle jag nog kunna nå det målet redan om 1-1,5 år, betydligt snabbare alltså. Just nu har bilen ganska stor betydelse dock, tanken är mer när man slutar att jobba, kanske kan det vara värt att få bort den kostnaden mot ännu lite mer frihet? Jag vet inte riktigt.


Hur ser ni på ett liv utan bil, lever du utan bil idag?

16 kommentarer:

 1. Grattis! Svårt det där med bilen, levde utan bil i ca 1 år men sedan så köptes det en ny bil. Hade jag inte haft en 1,5 åring där hemma så hade bilen fått åka direkt men nu är jag lite mer osäker på hur jag ska göra framöver.

  Vad behöver du bilen till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Spara För Livet!

   Förstår att det kan behövas bil med litet barn. Jadet är ju lite bekvämlighetsfråga också.

   Som det är nu anvönder jag den delvis i egna firman, men även gör mina fritidsintressen som det skulle gå bort mycket tid till om kag åkte kommunalt och väldigt omständigt. Sen skulle jag nog bara spara 1-200kr/månad med tanke på kort som måste köpas då. Det är svårt det där, det bästa skulle vara att bo så till att bara cykel behövs för allt :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Finns inte en möjlighet att vara utan bil, möjligen om man bor i Stockholm. Dock är tanken att sälja av en av bilarna inom kort (Har just nu 3st)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu bor jag egentligen väldigt optimalt till på så sätt att jag bor 2 min från i princip alla affärer som man kan behöva och även nära nöjen och restauranger mm. Problemet för mig är att utöva mina hobbys/fritidsintressen utan bil.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Snyggt jobbat! Hur mycket marginal har du räknat med som övriga kostnader för när du ska sluta jobba? Jag ligger själv i brytpunkten där jag täcker mina fasta kostnader men vill ju leva också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ets!

   Jag har räknat väldigt lågt med 2500kr/mån till övriga kostnader.. alltså resor mm. Jag ser det som att jag troligtvis kommer dra in någon tusenlapp här och där om jag känner för det. Sen kommer resor mm bli billigare ftersom jag kan anpassa mig efter utbud och vara utomlands längre per gång osv.

   Tanken är att snabbt bli fri, förhoppningsvis fortsätter utdelningarna att växa så jag kan ta om de förata åren blir lite snåla :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Jag är så glad att vara student, mitt i stan, och inte behöva någon bil. Hoppas att det dröjer många år innan livssituationen tvingar mig att köpa en. Det är bättre att investera i en bra cykel. Jag cyklar gärna ett par mil för transport om jag bara kan duscha och byta om när jag kommer fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du klarar dig så bra utan bil Kaizenliv! :)

   Hoppas att du i fortsättning kan slippa bil både för miljöns skull och din plånboks ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Själv är jag beroende av bilen. Dels har jag långt till jobb och det underlättar betydligt när man har småbarn hemma. Det jag själv har gjort är att jag köpt en mer miljövänlig bil och med det blir det mindre utgifter. Dels drar den mindre bränsle men kostar även mindre i skatt och försäkring. Bilen är även en otrolig frihet som man blir bortskämd med. Bor man i större städer har jag förståelse att man undviker bil. Det finns ju bättre möjligheter med att åka kollektiv samt är dyrt att parkera överallt. Grattis till 60 000 :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt och bra val av bil Slimis! Ja, självbor jag i en större stad och hade inte behövt bilen om det inte var för att jag måste ta mig rätt långt för fritidsintressen. Att ta sig runt i stan är väldigt enkelt utan bil.

   Tack! :)

   Radera
 6. Åhhh, har 2 bilar (i familjen då). Suck. Skulle kunna avstå en bil och acceptera pendling på ca 1,5 timmar mer per dag samt mer planering runt skjutsande på barnen till aktiviteter och så vidare. Men vi är lite för bekväma för det... Inom några år kommer vår 2:a bil troligen kosta mer än den smakar (i form av reparationer), då måste vi verkligen ta ställning till hur vi ska göra på bilfronten. Även om den 2:a bilen inte har lån, så ska den servas, besiktigas, betala skatt, betala försäkring, ha nya däck, tankas och betalas trängselavgifter på... Det plockar på och blir en ganska dyr månadsavgift. En bil måste vi ha. Just nu har vi en gasbil som har billigare skatt och inte är så dyr att köra per mil.
  Så ser jag på liv med och utan bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för att du delar med dig av dina tankar och kommenterar.

   Jag förstår att det blir jobbigt med 1,5h pendling varje dag, det blir jobbigt i längden. Samtidigt som du säger så kostar ju bilar mer än vad man ofta vill erkänna för sig själv om mna räknar in allt som service, reparationer och inte minst värdeminskning.

   Hoppas ni kommer fram till ett beslut som funkar bra! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Har ingen bil och har aldrig haft någon. Trebarnsfamilj, bor i centrala Lund. Genom åren har jag tagit mig till jobben till fots, per cykel, med tåg och spårvagn. Är så nöjd att kunna bo och arbeta på ett sådant sätt att jag slipper bil.

  Barnen cyklar eller går till sina fritidsaktiviteter.

  Känns skönt att bo så centralt att man inte behöver ha bilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Det låter som ett bra liv! :) Det måste frigöra enormt mycket tid, inte minst att slippa skjutsa runt på barnen överallt?

   Jag bor också centralt, utan barn dock men ibland kan bilen kännas onödig.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Grattis! Fin milstolpe att kunna täcka alla fasta utgifter!

  Jag kan vid årsskiftet i bästa fall täcka mina löpande matutgifter med utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Utlandsutdelaren!

   Härligt, det skönaste är ju att det mest troligt är resten av livet! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera