onsdag 7 juni 2017

Varje krona räknas, ekonomisk frihet genom utdelningsaktier

Ett av mina stora mål i livet är att uppnå frihet. Frihet att göra vad jag vill, när jag vill. En förutsättning för det är att jag också uppnår ekonomisk frihet. Grunden i min ekonomiska frihet består av utdelningsaktier.
Att visualisera sig ett liv där man lever på utdelningar är ganska enkelt, om man gör av med 120.000kr varje år så behöver man 120.000kr i utdelningar. Det gör det också ganska enkelt att hålla planen och ta beslut. Man behöver inte göra en insättning på 10.000kr varje månad eller vänta in en dipp och köpa på botten. Varje krona som investeras i utdelningsaktier kommer att generera fler kronor i utdelningar. Det gör att varje krona är lika viktig. Idag gjorde jag ett köp på drygt 400kr (2st Skanska), som kommer att generera 16,50kr per år. Det viktiga i det är att jag är 16,50kr närmre friheten.


8 kommentarer:

 1. Jag aktar mig lite för att ha någon alltför tydlig "plan" när jag är så ung som jag är, pluggar och bor i hyresrätt. Jag vet ju inte ens vad jag vill jobba med eller hur många barn jag eventuellt vill skaffa.

  Men jag vet vad som gör mig lycklig (kan säkert ändras med tiden) och försöker bygga livet utefter det så gott jag kan. Till exempel att vara ledig, umgås med vänner, hinna träna och ägna mig åt musik. Då ligger det nära till hands att bygga en utdelningsportfölj som jobbar fram pengar åt mig, så att jag kan göra det på heltid i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din plan och tankesätt låter klockrent! Jag förstår att det är svårt att veta hur livet ser ut när man är så ung som du. För min egen del har det växt fram med tiden och alla erfarenheter man fått genom olika jobb mm. och livet i allmänhet.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag gör och tänker som du, dvs månadssparar oavsett hur börsen går, och gör det i aktier med bra utdelningar.
  Gillar verkligen ränta på ränta effekten och fick bra med utdelning i maj som jag skrev om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns somen enkel och fungerande strategi. Man märker av hur utdelningarna speciellt i nedgång fyller på lite vilket psykologiskt känns skönt. Ränta på ränta är grymt!

   Tack för kommentaren!

   Radera
 3. Jag delar din syn på det och du har rätt i att varje investerad krona är lika viktig. Jag köper månadsvis oavsett hur börsen går, i det långa loppet så kommer det jämna ut sig ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiefarsan!

   Ja, jag ror lite samma sak. Utdelningarna är en grym bromskloss i nedgång och en bonus i uppgång ;)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Ja ack om man bara hade 120000 kr i utgifter per år, då hade vi kunnat vara fria redan nu ;) Tyvärr behövs det ca 200000 kr för att kunna tänka den tanken utan att gå ner i livskvalitet. Och då är inte en rejäl resa varje år till Asien inräknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 200k är bra det med, snart är ni där! :) Bara köra på, ni har ju kommit lite längre än mig med utdelningarna :).

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera