torsdag 14 september 2017

Ändringar i portföljen, nytt bolag in!

Idag kickade jag ut ett bolag ur portföljen, anledningen är egentligen att jag fortsätter att skala ner till förre innehav och jag vill säkra upp lite inför eventuella räntehöjningar och en svajigare börs. bolaget som fick flytta var Hufvudstaden. Vinsten under det 1,5 år jag haft bolaget blev 15%. Ett jättefint bolag och lågt skuldsatt så det kanske känns lite otippat men jag har lite anledningar till det.

Hufvudstaden är fokuserat till fastigheter i storstadsregionerna och eftersom jag via mitt egna boende är exponerad mot samma region så tycker jag för tillfället att det får räcka så, samtidigt som jag inte tycker att Hufvudstaden handlas till fyndpriser direkt. Jag tror att de trots låg belåning kan drabbas rätt hårt vid tex höjda räntor eller prisfall bland fastigheterna. Storstäderna har en hyffsad fallhöjd just nu.

Vad köpte jag istället då? Det fick bli 17st färska aktier i Holmen. Holmen är ett skogsindustribolag som tillverkar tryckpapper, kartong och trävaror samt bedriver verksamhet inom skogsbruk och energi. Jag har haft koll på bolaget en tid och haft en liten post på 4 aktier men blev efter att hittat detta klippet på Petruskos blogg lite mer övertygad om en uppviktning i Holmen. Lyssna vad Simon Blecher säger.
Jag ska självklart sätta mig i helgen och göra min egen analys och kanske blir det fler köp nästa vecka. Vad tycker ni om Holmen?
Läs dagens tidigare inlägg: Preferensaktierna stiger - Lägre direktavkastning

Läs även:

4 kommentarer:

 1. Har själv spanat på skogsbolag under en tid och valet har mer och mer lutat mot Holmen. Något köp har det inte blivit än men det dröjer nog inte:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns som ett bra komplement, eller vad tror du? :)

   Radera
 2. Tack för att du tipsade om den filmen! Simon säger att de söker efter bolag med stark balansräkning och då är ju Holmen exakt rätt bolag att investera i. Jag vet knappt något bolag med en starkare balansräkning.

  Holmen är ett av våra största bolag och ett bolag som jag gärna köper fler aktier i. Man får 1,5 ha skog per 100 Holmenaktier vilket om inte annat gör att Holmen är ett av de allra billigaste sätten att köpa svensk skog. På köpet får man då även deras kartongverksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, det var det jag fastnade för! Härligt, jag vill nog vikta upp det till 3-4% iaf. Det låter ju i teorin som ett väldigt vettigt köp just nu?

   Radera