tisdag 13 mars 2018

Mina 10 aktier med högst direktavkastning - 2018

Jag investerar i både aktier med hög direktavkastning och aktier med låg direktavkastning. Tillsammans tycker jag att de utgör en skön mix som utslaget ger en ok direktavkastning och tillväxt vilket i slutändan förhoppningsvis ger en bra totalavkastning. Här kommer jag presentera de 10 aktier i min portfölj som ger högst direktavkastning 2018.


 1. Nordea 7,06% *
 2. K2A Pref 7,02% *
 3. Corem Pref 6,45% *
 4. Swedbank A 6,15% *
 5. Akelius Pref 6,07% *
 6. SEB A 5,84% *
* Inlägget innehåller affiliatelänkar, det innebär att jag får en ersättning bara om du genom länken väljer att bli kund hos Avanza. Som man ser så är det uteslutande bank, fastigheter och preferensaktier i fastighetsbolag som toppar listan och det känns inte speciellt överraskande faktiskt. Tillsammans står dessa aktiers utdelningar för knappt 20.000kr årligen i min portfölj, vilket motsvarar ungefär 30%. Jag tycker att högutdelande aktier kan ha sin plats i portföljen men samtidigt värderar jag tillväxt vilket de i många fall saknar, tex preferensaktierna. Diös däremot har visat på både hög direktavkastning och bra tillväxt.

Vilka av era aktier har högst direktavkastning?
12 kommentarer:

 1. SAS Pref, 9% direktavkastning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   SAS preffen har riktigt hög da, hade den tidigare i portföljen men har sålt av den nu.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Har själv rätt nyligen plockat in Diös, känns väldigt intressant framöver tycker jag, bra tillväxt och en tilltalande direktavkastning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Livets 4 Pelare,

   Diös är grymt! Jag har skrivit rätt många inlägg om bolaget som presterat riktigt bra de senaste åren! Kuk att du plockat in det i portföljen! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Haha autospell, skriver från mobilen :)

   Radera
 3. Mycket preffar. Jag hade en hel del preffar innan men har nu börjat vikta ner mot aktier med liknande direktavkastning men som även höjer utdelningarna. Preffar är bra kortsiktigt, men inget jag vill ha någon större mängd av på längre sikt, då de blir omsprungna av företag som höjer sin utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Yes, men är ganska lite preffar av totalt kapital, tror jag ligger runt 78% på totalen i preffar.

   Jag ser preffarna som en form av likviditet som jag använder när stamaktierna droppar, de håller ofta kursen bättre i nedgång och har sedan jag börjat köpa 2015 presterat marginellt bättre än index men som du säger ska de prestera sämre på sikt. Jag gillar mixen, sitter på moll kronor i likviditet då jag hatar att inte få avkastning och då ser jag preffarna som ett alternativ :). Har du några preffar kvar idag?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Mitt största innehav av preffar är Akelius. Sen har jag även en del Klövern och en liten position K2A och Volati. Hade från början ca 50% preffar men har viktat ner till 23% eller nåt sånt. Preffar är min lilla "krockkudde" när börsen faller, men det återstår väl att se vad som händer med dem när räntan stiger.

   Radera
  3. Haha oj, jag menade såklart 7% preffar inte 78% det skulle vara galet ;).

   Ok, då ligger du ganska tung i preffar ändå. Ja de lär sjunka om räntorna stiger men det gör ju stamaktierna också :).

   Radera
 4. Snygg sammanställning där Frihetsmaskinen. Jag äger många av de bolag som du listar ovan. Favoriten bland ovannämnda är helt klart Diös. Grymt fin nyhet om utdelningen här senast också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kronan,

   Tack! :) Ja Diös är riktigt fint, förvånad att det inte pratas mer om de. 45% är snyggt, även förra året var grymt!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera