torsdag 16 januari 2020

Avanza förmånsnivå - Private Banking och Pro

Jag tänkte i det här inlägget gå igenom vad som gäller för varje förmånsnivå på Avanza, Private Banking, Pro och hushåll. Jag har fått lite frågor om det den senaste tiden och tänkte att det var lättare att ta det i ett inlägg här på bloggen.

Avanza har fyra stycken förmånsnivåer, samt Private Banking och Pro-kund. Jag kom själv ihåg hur taggad jag var på att flyttas upp ett steg i förmånsnivån när jag började spara i aktier. Det var som en sporre att spara mer bara för att nå nästa nivå.

Tyvärr kan det vara lite svårt att hitta den här informationen på hemsidan, så därför samlade jag allt i det här blogginlägget.


Inlägget innehåller affiliatelänkar


Avanza har 4 förmånsnivåer - Vilken tillhör du?


Om du sparar och investerar i aktier hos Avanza placeras du i en förmånsnivå direkt. Vilken du hamnar i beror på hur mycket totalt kapital du har. Ju större kapital ju högre upp hamnar du. 

I nivåerna brons, silver, guld och platina är skillnaden främst räntan (superränta) på värdepapperslånet. Förutom dessa nivåer finns det Private Banking och Pro-kund, där börjar man få fler fördelar. 


1. Brons


Den första nivån som du hamnar i när du börjar spara hos Avanza är förmånsnivån Brons. För att uppnå den här nivån finns det inget minsta krav på ditt sparande utan här hamnar alla med ett totalt kapital under 100.000kr. Du har tillgång till värdepapperslånen.

Krav: 0kr i kapital, 0 kr i courtage


2. Silver


Silver är den andra nivån du hamnar på. För att komma hit måste du ha ett totalt sparande på 100.000kr eller ha betalat ett courtage på 100kr i månaden. Skillnaden mot Bronsnivån är att du här får 0,10 procentenheter lägre ränta på värdepapperslånen Superlånet.

Krav: 100.000kr i kapital eller 100kr courtage per månad


3. Guld


Efter nivå Silver kommer förmånsnivå Guld. När du når den här nivån så får du ytterligare rabatt på värdepapperslånen. På nivå Guld har du 0,20 procentenheter lägre ränta än på Guld nivån och 0,10 procentenheter lägre ränta än på Silvernivån.

Krav: 250.000kr i kapital eller 250kr courtage per månad


4. Platina


Den sista och högsta nivån är Förmånsnivå Platina. Det här är den högsta nivån du kan komma till och här krävs ett totalt sparande på 1 miljon kronor eller 1000kr i courtage per månad. 

När du når Platina så får du ytterligare 0,25-0,32 procentenheter lägre ränta mot nivå guld. Utöver det får du morgonrapport och affärsförlag samt 50% rabatt på Börsveckan.

En till fördel om det skulle vara så att man använder sig av ett vanligt aktiekonto är att det i Platina ingår autogenererade K4-blanketter för deklarationen. Om du använder Kapitalförsäkring (KF) eller Investeringssparkonto (ISK) behövs det här ändå inte.

Krav: 1 miljon kronor i kapital eller 1000kr courtage per månad





Förmånsnivåerna Private Banking och Pro kund


Utöver de fyra nivåerna jag nämnde ovanför kan du bli Private Banking kund och Pro-kund. De här nivåerna är för dig som antingen har ett stort kapital eller som gör många aktieaffärer varje månad.

De flesta kommer aldrig att hamna i de här förmånsnivåerna men det är ändå intressant att kolla på Private Banking med tanke på bolån etc.

Avanza private Banking


För att uppnå kraven för Private Banking kund hos Avanza så måste du, ditt hushåll eller ditt företag ha 3 miljoner i kapital. Du kan alltså samla hushållets kapital hos Avanza för att få bättre villkor.

Bolån - När du tar ett bolån som Private Banking kund får du låna mellan 1-10 miljoner och belåna bostaden max 50%.

Övriga fördelar med Private Banking:
  • Bolån: 0,99% ränta (För tillfället stängt, men Nordnet har öppet bolån från 0,79% ränta)
  • Lägre courtage, 0,15% eller 1kr på PB Mini

Läs mer om Private Banking på Avanza




Avanza Pro-kund


Att vara Pro kund passar bra om du gör många aktieaffärer varje månad och vill få ner courtagekostnaden. Som Pro kund har du från 0,034% i courtage men du måste betala courtage för minst 2000kr per månad.

Du måste alltså omsätta riktigt stora belopp varje månad för att det ska vara lönsamt att vara Pro kund så det lär inte passa de flesta.

De mest uppenbara fördelarna jag såg med Avanza Pro kund:
  • VIP-nummer till supporten
  • Lägre valutaspread
I övrigt får man tillgång till traderprogram Infront, notiser etc. Här nedanför är en prislista på Avanza Pro.







Avanza hushåll, ett sätt att uppnå högre förmånsnivå


ett smart sätt att flyttas upp i förmånsnivå är genom att räkna ihop hela hushållets kapital. Genom att göra det kan ni utnyttja fler fördelar utan att egentligen ha ett större kapital.

Exempel: Du och din fru har 1.500.000kr var, om ni slår ihop erat kapital i hushåll så hamnar ni på 3.000.000 kronor och uppfyller då kraven för Private Banking.

Det som räknas som samma hushåll är:
  • Make/Maka
  • Registrerad partner
  • Sambo
  • Barn under 18 år
  • Juridisk person (Efter speciell bedömning)
I hushåll behöver man inte bo på samma adress, det gäller bara sambo. 





Hur skiljer courtaget mellan förmånsnivåerna?


När det gäller courtaget på Brons, Silver, Guld och Platina så skiljer courtaget inte alls förutom att det bara är på nivå Brons du kan ha Courtagenivå Start (som är gratis).

När du blir Private Banking- eller Pro kund så blir courtaget billigare. Du kommer alltså att betala en lägre procent i courtage på de nivåerna.




Uppgradering och nedgradering av förmånsnivå


Uppgradering och nedgradering av förmånsnivåer sker automatiskt. Förmånsnivån utvärderas var tredje månad. Om ditt kapital skulle minska i värde eller om du tar ut pengar så du kommer under en gräns så kommer du att omplaceras när 3 månaders gränsen gått.

Det här kan vara bra att tänka på om det innebär några tydliga effekter för dig. Kanske utnyttjar du några förmåner som förvinner om du blir omplacerad?

Vilken förmånsnivå var mest betydelsefull för mig?


Ok, egentligen är de här förmånsnivåerna ganska löjliga, i alla fall de första. Men samtidigt tycker jag att det är kul att de finns. Jag vet att jag blev väldigt motiverad av dom i alla fall.

Den viktigaste milstolpen för mig var när jag nådde Platina, det var magiskt. En miljon kronor är en magisk gräns och det är svårt att inte känna sig extra glad när man når den. Att då uppnå Platina och samtidigt få en bekräftelse från Avanza kändes lite roligt på något sätt.

Nästa steg för mig är självklart att lyckas bli Private Banking kund hos Avanza, vilket kräver 3 miljoner i kapital. Jag får hoppas bara att de öppnat upp för bolån då, i dagsläget har jag drygt 2,3 miljoner.

Vilken nivå är mest värdefull?


Enligt mig så är det solklart att Private Banking ger mest "Bang For The Buck". Man får väldigt mycket gratis där och det jag ser som det solklara är en bra bolåneränta (vid möjlighet) utan att behöva hålla på och förhandla samt ett bra courtage.

Det blir ganska tydligt när man ser alla förmåner etc. att det är billigt att vara rik och att det är lätt att bli rikare när man redan är rik. Men det gäller faktiskt för det mesta. Därför brukar jag tjata om att börja spara så tidigt som möjligt, man får så mycket gratis då. 

Allt blir billigare på alla sätt. samtidigt som kapitalet växer. Med pengar på kontot kan man alltid förhandla ner priser och med pengar på kontot är det alltid någon som jobbar när man sover..

Nivå frihet?


Något som jag kanske saknar är en till nivån frihet, kanske vid 3 miljoner? Problemet är väl att många skulle säga att 3 miljoner är för lite och vilja ha den vid 5- eller 10 miljoner. Då kanske det skulle spåra ur.

Samtidigt skulle lite av den symboliska magin i Platina försvinna. Så jag tycker nog att det är bra att ha den som högsta nivå, sen finns ju Private Banking också. Miljonen är ändå mäktig, när man nått den så har man en riktigt bra ekonomi och bra förutsättningar ekonomiskt i livet.

Vilken nivå ligger du på och vilken är målet?

20 kommentarer:

  1. Jag har både Avanza och Nordnet. Just nu har jag 1,8 MSEK på Nordnet vilken har gett mig en boränta på 1,29%. Målet är självklart Private Bankning-nivån på 2,5 MSEK som främst ger mig 1,09% i ränta.

    3 MSEK och 0,79% boränta på Avanza låter intressant men avlägset...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser att Avanza har höjt boräntan från 0,79% till 0,99%, vilket är en tråkig utveckling. Sen är det ju en naturlig utveckling när räntorna stiger i övrigt.

      Radera
    2. Tja Utdelningssmålänningen,

      snyggt jobbat, inte långt kvar till Private Banking kund nu då! :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    3. Tja Anonym,

      Ja och räntorna kanske går upp mer framöver, vi får se vad som händer!

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    4. Aha. Avanza har hunnit höja! Jag kommer "bara" att ha mina bolån fem år till så bryr mig inte så mkt om mindre höjningar nu. Sedan säljer jag och köper billigare boende kontant (en viktig del av min frihetsplan).

      Radera
    5. Tja Utdelningssmålänningen,

      Det låter som en grym plan att bli av med lånet. Just superbolånet på PB är en av de stora fördelarna med private banking tycker jag. Själv kommer jag nog inte nå 3 miljoner innan jag slutar att jobba så vi får se hur det blir med private banking för min del :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Har över 2,5 på Nordnet nu men för hög belåningsgrad. Funderar lite på om man ska amortera hårdare, samtidigt tycker jag pengarna i det långa loppet gör mer nytta på börsen. Klurigt. Hur hade du gjort i min sits?

    Har lagt till dig i min "bloggar jag följer" du får gärna lägga till min blogg i din lista om du tycker den är läsvärd :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Pengabingen,

      Ok, härligt! Hur mycket måste du amortera för att komma under 50%?

      Kommer fixa dig så fort jag fått ordning ordentligt på nya datorn efter krashen av den gamla 😉.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Jag har private banking och målet är att inte kvalificera mig till Pro, dvs att även fortsatt hålla courtaget under 2000 kr/månad. #sparadkrona

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Kanaljen,

      Härligt att du uppnått Private Banking, ger ju en del fördelar! :) Ja, ett courtage på över 2000kr i månaden som krävs för Pro är väldigt högt och passar nog bäst om man gör många affärer.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Vårat nästkommande mål är att bli PB-kund, men det är lurigt att bygga detta på enbart kapitalet, då detta kan åka upp och ner på dagsbasis. Vet inte hur många meddelande jag fått från avanza med antingen "du har fått en lite bättre superränta" eller "din superränta är höjd" när värdet har svävat kring en viss gräns. Bra i alla fall att de gör utvärderingar på tremånadersintervaller.
    Trist att bolån+ är stängt samt att räntan är höjd. Dock, vi ger 1,7% på vårat rörliga så det är ändå bättre. Tyvärr är vår belåningsgrad på 61% mot de 60 som är kravet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Snålgrisen,

      Grymt mål! Jag förstår hur du tänker men de utvärderar som sagt var tredje månad och vad jag hört från andra så är de inte superstrikta när du väl nått Private Banking. Som jag förstår det kommer de inte kicka ut dig bara för att du backat ner 10k under, men det är vad jag hört från andra så kan inte garantera något. Vet en som hamnade lite under utan att bli av med. Det kan säkert vara skillnad om man tar ut pengar.

      Ja det är svårt det där, om man redan har en låg belåningsgrad känns PB klockrent men det blir en avvägning annars. Jag vet inte om jag skulle amortera ett stort belopp i dagsläget bara för att få lite lägre ränta. Allt beror ju såklart på situation och hur man själv känner.

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Japp. Private banking var ett första mål & sedan var det "operation tjata" så när väl Avanza öppnade & tog in nya bolån så stod jag långt fram i kön... :-). Allt går ju att räkna på & vi "satsade" under ca 5 år stenhårt för att att nå Private banking & för att nå bolånet. För oss innebar det en årlig besparing på 20-25 tkr. Att sedan veta att vi har en bolåneränta om repo + 0,99% gör ju att man inte behöver ränteförhandla heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Haha, snyggt, har hört andra köra samma taktik. Det skulle vara skönt om de öppnade det helt så att folk visste vad som gällde en tid framöver.

      Precis, just att slippa förhandla och veta vad man får för ränta är nog det jag skulle se störst värde i att ha PB.

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Hej!
    Vårt hushåll ligger på Guld.
    Dock känner jag att det kvittar vilken nivå jag ligger på. Belåningen är i princip obefintlig på aktier i dagsläget och det är ju egentligen det ända som betyder något med deras nivåer.

    Håller väl ändå med om att det finns något kul att att klättra på listan och vilja att nå Platinum. Bara för att ha högsta "level". haha.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja PB,

      Snyggt med guld! Jag håller med, kör inte heller belåning på aktierna så det är mest ett symboliskt värde för motivationen vilken förmånsnivå man ligger på :).

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Bra inlägg. Men förstår inte varför folk måste envisas med att använda platinum. Platina heter det.
    //Metallurgen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Så är det, även om det känns som strunt samma ;).

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera