Om du är ny inom aktier så har du säkert märkt att det finns flera olika aktieslag, bland annat A- och B-aktier. Vissa bolag har till och med c- och d-aktier, samt preferensaktier.
Som ny kan ju det här vara lite förvirrande så jag tänkte förklara skillnaderna mellan a- och b- aktier samt när- och varför du ska köpa den ena framför den andra.
Vad är det för skillnad på A- och B-aktier?
Ok, så vad är skillnaden mellan A- och B-aktier? Egentligen kan vi säga att skillnaden inte är så stor för oss vanliga småsparare. Då det blir skillnad mellan en A- och B-aktie är när det gäller rösträtten och omsättningen av aktien.
Vid bolagens årsstämma t.ex. utses styrelse och man besluter viktiga saker. Aktieägarna har rätt att rösta vid dessa stämmor och där ger en A-aktie 1 röst medan en B-aktie ger 1/10 dels röst. Så det krävs alltså 10 stycken B-aktier för att få samma rösträtt som en A-aktie.
Skillnad i pris mellan A- och B-aktier
Jag kommer gå igenom det här mer längre ner, så läs vidare...
Omsättningen kan skilja mellan A- och B-aktier
Även om jag själv generellt inte bryr mig om vilken av aktierna jag köper så kan det skilja när det gäller omsättningen mellan A- och B-aktier. Alltså hur stor tillgång det finns av köpare och säljare av respektive aktie.
Det här kan ha en betydelse om du ska köpa eller sälja aktier för ett större belopp än vad det finns tillgång av. Jag har själv bara varit med om det här någon enstaka gång när jag gjorde en arbitrageaffär i Investor då jag sålde och köpte för runt 150.000kr. (Jag förklarar vad arbitrage är längre ner i inlägget).
Det kan alltså ha en betydelse vilken aktie du har om du ska sälja för en stor summa, för ett specifikt belopp under en exakt tidpunkt. Generellt sett är det här dock inget problem för oss småsparare.
Utdelningen i A- och B-aktier
- A-aktien kostar 105kr och delar ut 4 kr, den har en direktavkastning på 3,8%
- B-aktien kostar 100 kr och delar också ut 4kr, den har en direktavkastning på 4%
Du får alltså mer utdelning för pengarna genom att köpa den billigare aktien, eller samma utdelning för mindre pengar.
Säg att du har 2100kr att handla för. I exemplet ovanför får du då 20 stycken A-aktier eller 21 stycken B-aktier för samma pris. Om du väljer att köpa B-aktier får du alltså 84kr i utdelning medan du bara får 80kr i utdelning för köpet i A-aktien.
Säg att du har 2100kr att handla för. I exemplet ovanför får du då 20 stycken A-aktier eller 21 stycken B-aktier för samma pris. Om du väljer att köpa B-aktier får du alltså 84kr i utdelning medan du bara får 80kr i utdelning för köpet i A-aktien.
Varför finns det A-, B-, C- och D-aktier?
Det finns som sagt A- och B-aktier men ibland även C- och D-aktier. Det kan ju låta krångligt men som tur är så är det inte så ofta. SEB har t.ex. en C-aktie och den ger bara 1/1000-dels rösträtt.
Vi har även sett bolag som emitterat D-aktier på senare tid. Nu är det dock så att de aktier som släpps som minst måste ge 1/10 dels rösträtt men det kan vara bra att kolla vad som gäller för de aktier du köper om rösträtten är av betydelse.
Ska jag köpa A- eller B-aktien?
Om du inte bryr dig om rösträtten eller omsättningen så ska du köpa den aktie som är billigast för tillfället. Det kan skifta fram och tillbaka och det är inte självklart vilken av aktierna som är billigast.
Köp alltså den som är billigast vid köptillfället och ta till vara på möjligheten att få mer utdelning för dina pengar. Du har då bättre förutsättningar att få en bättre totalavkastning på sikt.
Om det är så att du t.ex. köper B-aktierna för att de är billigare men att det sedan skiftar så att A-aktien blir billigare kan det bli läge för...
Aktiearbitrage - Utnyttja prisskillnaden mellan A- och B-aktier
Jag förklarade tidigare om utdelningen i A- och B-aktier. Genom ett arbitrage byter vi alltså aktier från de som är dyrare till de som är billigare. Genom att göra det här så ökar vi våra utdelningar helt riskfritt utan att det kostar något.
Det enda du bör ha koll på när det gäller aktiearbitrage är att räkna med kostnaden för courtage. Jag brukar vilja ha en marginal på åtminstone 1% när jag utför aktiearbitrage i Avanza mini. Jag tar ett exempel nedanför.
- Du säljer 10st Handelsbanken A för 89kr
- Du köper 10st handelsbanken B för 86kr
Du har lika många aktier men har fått 3 kr per aktie över. Dina 10 aktier har gett dig 30kr efter bytet mellan aktieslagen. Du betalade 2kr för att sälja och 2kr för att köpa (totalt 4kr) så du har alltså fick alltså loss 24kr efter bytet men har kvar lika många aktier.
Genom att byta till den billigare aktien tar du fortfarande del av samma utdelning och vinst.
Sammanfattning av skillnaden mellan A- och B-aktier
En kort sammanfattning:
- Rösträtten skiljer
- Omsättningen kan skilja
- Priset kan skilja
- Köp den billigaste
- Utnyttja arbitrage om det går
Hoppas att det här inlägget kunde hjälpa någon med frågan vad det är för skillnad mellan A- och B-aktier. Förresten, brukar ni köra arbitrage?
Läs liknande inlägg:
Köpa aktier innan utdelning och sälja efter
Läs liknande inlägg:
Köpa aktier innan utdelning och sälja efter
Bra genomgång :) Kör arbitrage i Handelsbanken så fort jag får chansen. Just nu har B aktien dragit iväg i jämförelse med A aktien. Jag undrar vad det är som lockar med B aktien när den blir ett par kronor dyrare än A aktien? Bara hoppas att B aktien tids nog blir billigare igen så man kan utnyttja pris skillnaden igen. Då blir det mer utdelning för pengarna :)
SvaraRaderaMvh Slimis
Hade alrig tänkt på detta! Äger idag Handelsbanken B. Med andra ord om jag säljer allt och istället köper a-aktier får jag 5 aktier mer och högre DA endast för transaktionsavgifterna som blir. Uppfattat det hela rätt?
RaderaHej Investerianen.
RaderaDet stämmer bra. Jag har själv vid många tillfällen tidigare sålt mina Handelsbanken B och istället köpt A aktien. Tids nog har A aktien blivit dyrare än B aktien och jag har kunnat göra samma sak åt andra hållet. På några år har det blivit många tusenlappar i extra avkastning gratis :-) kom dock ihåg att räkna in ditt courtage i affären innan du byter några aktier.
Mvh Slimis
Mycket bra inlägg!
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Sedan finns det Stora Enso R (STER).
SvaraRadera(Jag tror inte det finns en fast rösträtt för B, C, ...-aktier utan det är bara den ordning aktieslagen skapades i)
Tja Daniel,
RaderaTack för input, det kan säkert stämma. Jag ska kolla det mer ingående när jag har tid och uppdatera. Oavsett så har det mindre betydelse för oss småägare 😉.
Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen