söndag 23 februari 2020

Pengamaskinen växer och är värd 2,5 miljoner!

Boom! Jag började min resa med att bygga en pengamaskin för flera år sedan och nu är värdet på den 2,5 miljoner. Det är en viktig milstolpe för mig och jag ska förklara mer om det längre ner i inlägget.

En pengamaskin är en maskin som producerar pengar när du sover, när du åker skidor, när du är med familjen eller på semester utomlands. Det enklaste sättet att skapa en pengamaskin är enligt mig att köpa fonder eller aktier. Hittills har det fungerat väldigt bra och nu är jag ruskigt nära den ekonomiska friheten...Innehåller affiliatelänkar


Pengamaskinen producerar pengar


När jag började min resa hade jag egentligen inga konkreta mål för vad pengarna skulle användas till men efter en utbrändhet för 8 år sen bestämde jag mig för att bli fri. Sedan dess har jag hållit mig stenhårt till min plan och pengamaskinen har vuxit oavbrutet, dag för dag.

Det roliga är att när jag kollade på mitt nedskrivna mål som jag satte för 3,5 år sedan så inser jag att jag ligger riktigt bra till. Kapitalet har vuxit mer än planerat, trots att jag bara sparat 1500kr i månaden. Kolla själv på bilden jag skapade den 5:e september 2016 här nedanför.

Läs mer om vad en pengamaskin är hos Avanza!
Hur mycket pengamaskinen ger mig idag


Planen för min pengamaskin var enkel när jag satte upp målen, jag skulle investera i aktier och fonder och bygga upp passiva inkomster. Beräknat på om jag skulle hålla planen jag satte då så skulle mig kapital vara värt 1,8 miljoner nu och maskinen skulle dela ut kring 7.200kr i månaden.

Boom! Jag kan säga att jag hittills har krossat de målen. I dagsläget är min portfölj värd 2,5 miljoner kronor och den delar ut 7.915kr i månaden! Det är grymt bra och det är grymt mycket bättre än målen jag satte upp hösten 2016.


Hur långt är det kvar tills jag är helt ekonomiskt fri?


Ok, om vi kollar på min målbild i bilden ovanför så säger den att jag skulle bli helt ekonomiskt fri den 4: september 2023, det är om 3,5 år. Om jag räknar på det lite snabbt så inser jag att det kommer att gå snabbare än så.

Räknat på en total tillväxt på 10% (utdelning och utdelningstillväxt) så kommer jag att bli ekonomiskt fri inom 2 år. Det innebär alltså att jag aldrig behöver jobba mer om max 2 år, någonsin! Det känns helt magiskt!

Det är många gånger man fått höra att det inte går att bli fri från ekorrhjulet men nu börjar det bli verklighet och det kan ingen ta ifrån mig...

Hur bygger man en pengamaskin?


Det finns många svar på hur man bygger en pengamaskin och det enda som krävs är ju egentligen att den producerar pengar åt dig av sig själv. Jag har valt att investera i utdelningsaktier men har även en del i fonder. Både ger dig pengar när du sover så vad du väljer är mindre viktigt, det viktiga är...

..att du investerar! Eller rättare sagt, att du agerar. Vill du ha en pengamaskin så måste du skapa den, du måste bygga en maskin som ger dig pengar varje dag. Du måste låta maskinen växa så att du får mer pengar varje dag. Om du lyckas med det så kommer du att bli rik med tiden, det är enkel matematik.

Hur min pengamaskin har vuxit de senaste åren


Det är alltid kul att se tillbaka på utvecklingen och det jag insett är att det viktiga har varit att hålla sig till planen och inte ge upp. Jag har gjort det väldigt enkelt för mig även om det har tagit tid att verkligen låta det gå på rutin.

Det som gjort det enkelt är att jag har valt en enkel strategi: Investera i stora stabila bolag med utdelningar, investmentbolag och breda indexfonder. Investera månad efter månad och håll planen oavsett vad.

Här nedanför kan du se utvecklingen för min pengamaskin sedan jag började dokumentera utvecklingen här på bloggen:

 • 1.100.000kr (2016-10-24) - Miljonen säkras lite..
 • 1.200.000kr (2016-11-25) - ..en månad senare +100.000kr
 • 1.300.000kr (2017-02-22) - Här skriver jag att jag har 7 år kvar innan jag är ekonomiskt fri och att jag kommer att kunna leva på portföljen vid 2,5-2,6 miljoner. Rätt kul att se så här i efterhand ändå :).
 • 1.400.000kr (2017-05-14) - Här skriver jag att pengamaskinen har uppnått 70% av att täcka alla fasta kostnader och att jag behöver kring 2 miljoner för att täcka dom. Ganska bra gissat och sedan jag nådde 2 miljoner har kapitalet täckt mina fasta kostnader.
 • 1.500.000kr (2017-09-26) - Det här var ett stort delmål för mig och jag nämner att jag känner av en enorm kraft från ränta-på-räntan och uppskattar mina små krigare i form av Castellumaktier.
 • 1.600.000kr (2017-12-11) Här inser jag värdet av att jag legat 100% fullinvesterad och är övertygas om att det är rätt beslut i längden.
 • 1.700.000kr (2018-07-16) Den här milstolpen kommer jag ihåg med lite extra glädje. Jag skrev en uppdatering på bloggen från min mobiltelefon i en solstol uppe på ett svenska fjäll :).
 • 1.800.000kr (2019-08-21) Här konstaterar jag att portföljvärdet ökat snabbt då det gått upp 100.000kr på en månad men att det bara är att fokusera på bolagens tillväxt och vinster och fortsätta köpa aktier för att komma närmre målet om ekonomisk frihet.
 • 1.900.000kr (2019-03-14) Efter att börsen haft en mindre svacka så når portföljen återigen ett nytt all time high och det visar sig återigen att vi belönas för att ligga fullinvesterade. Jag kan samtidigt konstatera att pengamaskinen är löjligt nära att täcka alla mina fasta kostnader.
 • 2.000.000kr (2019-05-17) Boom! Det här var det viktigaste målet för mig hittills av en viktig anledning, här täcktes alla mina fasta kostnader utan att jag skulle behöva jobba. En till rolig grej var att jag här skrev: "..i längden borde portföljen fortsätta att nå både 2,1-, 2,2- och 2,5 miljoner utan insättningar.." och nu har den gjort det! :)
 • 2.100.000kr (2019-08-31) Här skriver jag bland annat: "..Det viktiga är att se det långsiktigt annars blir man galen. Jag har en plan och den fungerar bara om jag ser det långsiktigt, kortsiktigt är min plan värdelös...". Jag skriver också ner mina tankar om börsens värdering som många anser vara övervärderad: "..Om jag räknar på 17.500kr i månaden så borde portföljen nå 2,2 miljoner om 6 månader...".
 • 2.200.000kr (2019-11-18) 2,5 månader senare kan jag konstatera att portföljen tagit ännu ett delmål och att värdet ökat en halv miljon under året. Jag går samtidigt in på varför jag ser ett värde i att månadsspara en summa som är mindre än 0,1% av pengamaskinens värde.
 • 2.300.000kr (2019-12-19) Här ökar maskinen med 100.000kr på en månad och jag skriver bland annat om det psykologiska bakom aktieinvesteringar. Det svåraste är helt enkelt att hålla sig till en enkel plan och att vara så passiv som möjligt. De som lyckas med det lyckas med aktier.
 • 2.4000.000kr (2020-01-25) Maskinen spottar ut pengar i allt snabbare takt och jag går igenom de olika faserna av ekonomisk trygghet som jag gått igenom.
 • 2.500.000kr (2020-02-23) Här är vi idag, det är tredje månaden i rad som pengamaskinen vuxit med 100.000kr. Här säger jag att jag står fast vid min plan och vi blir vinnare i längden, är det nu jag kommer att få äta upp de här orden? :)
Varför du ska skapa en pengamaskin idag


Nu när jag har gjort en sammanställning av min resa med pengamaskinen de senaste tre åren så tänkte jag berätta varför jag tycker att alla borde skapa en pengamaskin. Det finns trots allt bara fördelar med en maskin som ger dig pengar och faktum är att den ger så mycket mer än pengar...

Få tid av din pengamaskin


Fördelarna du får är främst tid men även trygghet. Oavsett vad du använder dina pengar till så ger de dig tid. Antingen använder du de till att betala dina räkningar och kan på så sätt jobba mindre och få mer tid med familjen, att resa eller att göra saker du brinner för utanför jobbet.

Även om du skulle använda pengarna för att köpa prylar så får du tid. Du hade annars behövt jobba mer för att betala sakerna och det hade kostat dig tid. Oavsett hur du gör kommer alltså du att få gratis tid av din pengamaskin genom passiva inkomstkällor.

Få trygghet av din pengamaskin


Den andra fördelen med pengamaskinen är den trygghet som den ger. I samma sekund som du skapar en passiv hundralapp som trillar in varje månad så har du säkrat en arbetad timme oavsett om du skadas, blir uppsagt, tröttnar på jobbet etc.

När du fixat en tusenlapp i maskinen varje månad har du säkrat en arbetsdag och några veckors semester på samma gång. Det är bara fantasin och motivationen som sätter gränserna, alla möjligheter finns att göra exakt vad du vill bara du vill det tillräckligt mycket!Vad betyder din pengamaskin för dig?

29 kommentarer:

 1. Respekt!
  Jag är snart på 1.7m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack och respekt till dig med, 1,7 mille är grymt! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Det går upp 100k för dig varje månad nu :) Imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Två Månadslöner,

   Haha, ja de senaste månaderna har varit nästan på löningsdatum t.om. ;). Tack!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Det är sjukt hur fort det går just nu för dig, roligt och starkt jobbat!

  Fortsätter du köpa aktier just nu med tanke på hur börsen är värderad eller har du några som du fyller på i ur och skur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Yes det har gått fort även om jag backat lite den senaste veckan nu :).

   Ja jag fortsätter att köpa så mycket som jag planerat, sparar ju bara 1500kr i månaden nu. Kommer ett inlägg om vad jag köpt snart :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Snyggt jobbat!

  Har du någon plan för en större sättning, -30-50% tex. Skulle du jobba mer med ditt företag för att få loss pengar att investera i en sådan eventuell nedgång, belåning av portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Flow-Fi,

   Nej har ingen direkt plan för det, troligtvis fortsätter jag som jag gör nu bara och väntar ut den. Svårt att säga exakt hur jag kommer att göra nu :). Jag kommer inte att köra någon belåning på portföljen eftersom jag har så låg inkomst nu när jag bara jobbar deltid.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Det är härlig inspiration du delar med dig av.

  En fråga. Du kan gå år 2021. Planen var 2023. Kommer du fortsätta jobba de 2 åren och investera för att skapa ytterligare säkerhet framåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack, kul att höra! :)

   Det beror på hur jag ligger till då, om takten bryts så kommer jag köra på men jag kommer sluta 2021 om jag ligger i fas med målen. Det viktiga för mig är hur mycket utdelningar jag har inte när det sker :).

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 6. Stort grattis! Den här typen av inlägg är så inspirerande. Tusen tack för det!

  Enligt en vetenskaplig studie i USA så är den vanligaste yrkeskategorin bland self-made (dollar)miljonärer lärare, ingenjörer och revisorer. Har du någon teori om det?

  Ha en fin kväll!

  Mvh, Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Annelie,

   Tack, vad kul att höra och dina kommentarer peppar att skriva! :)

   Hmm, aldrig reflekterat över det faktiskt :). Det låter som en högutbildad målgrupp, kanske kan ha att göra med det?

   Detsamma! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Hej Frihetsmaskinen!
  Vilken resa och härligt att se hur portföljen växer av sig själv, det gillar jag.

  Etersom du ligger före palanen, är tanken att fullfölja den till 2023 och få lite marginal i siffrorna eller blir det förtida "pension" :)

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Ja det rullar på enligt plan och pengamaskinen växer :).

   Om jag ligger i fas blir det förtida pension :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Snyggt,
  Jag har svårt att bland mina 30 olika bolag/fonder hitta en strategi hur jag investerar mitt sparande månadsvis. Mest läser jag bloggar sedan bolag varje månad för att skapa en uppfattning, sedan sprider jag mitt månadspar kanske mellan 3-4st. Men det blir en del energi som går åt. Har du något tips? Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Christian,

   Jag förstår exakt vad du menar, kände så där förut jag med. Nu sparar jag ju bara kring 1500kr i månaden så det går ganska snabbt att slänga in det i pengamaskinen.

   Jag brukar dock hålla mig till kanske 3 bolag jag fyller på varje månad och inte fundera för mycket. Om jag är osäker investerar jag i fonder eller Xact Högutdelande.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Hur mycket har du tappat under senaste veckan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Jag har tappat några 100k eller drygt 10% sen toppen den 20: februari :).

   Nedgångar kommer dock alltid så det är inget jag bryr så mycket om. Utan dipparna skulle vi inte kunna tjäna pengar på aktier! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Hur mycket ner sedan helgens inlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Är ner några 100k, se svaret ovanför :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Du har verkligen lyckats skapa din maskin snabbt. Tack för otrolig inspiration, jag vet inte varför men blir alltid väldigt inspirerad av dina inlägg :)

  För mig betyder pengamaskinen att jag kan jobba lagom mycket, ha en trygghet som gör att vill jag byta jobb så har jag ett bra antal tusen in som täcker boende och mat, vilket gör att jag kan "överleva" månader utan jobb om det skulle behövas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Frihetsgud,

   Ja det har gått ganska fort, men är inget konstigt egentligen. Enkla investeringar och återinvestera utdelningarna :). Kul att du gillar mina inlägg! :)

   Grymt, det är ungefär så jag känner för min pengamaskin, det ger en enorm frihet att göra vad man vill! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 12. Hej !
  Hur sprider du ut dina 1500kr varje månad då tex en aktie kan kosta så mycket?
  Köper du för 500kr i 3 olika bolag ?
  // Nybörjaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Thomas B,

   Just nu köper jag inget då jag inte får in någon inkomst som tidigare. Men innan köpte jag antingen aktier och fonder för det som blev över eller så köpte jag bara fonder. Det rullar ju även in utdelningar som jag köpte för så summorna blev ju ofta betydligt större än 1500kr varje månad tidigare när jag bara sparade 1500kr i månaden.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Tacksam för svar !
   Tänkte börja själv med min "pengamaskin" nu, tar efter dig tänkte jag och hoppas på det bästa :) Så roligt att du har lyckats !

   Radera
  3. Härligt, lycka till och kör hårt! Bar se till att ha bra tålamod i början så rullar det mer av sig själv sen :).

   Radera
 13. Hur står portföljen idag? Dax att uppdatera då senaste är från Februari 2020 ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, Absolut det var ett tag sen nu och jag har ju dessutom hunnit sälja lite i samband med att jag slutade jobba :).

   Jag ska försöka hinna uppdatera snart om hur det ser ut antingen i ett inlägg eller på portföljsidan. Det stora problemet är att jag aldrig kolla portföljen nu förtiden vilket har varit skönt :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 14. Du säger att du sparat 1500 kr i månaden. Men det kan du inte alltid ha gjort? Hur mycket sparade du de första åren, det måste ha varit mycket mer än så?

  SvaraRadera