måndag 2 mars 2020

Vilka aktier ska man köpa nu? (2020)

Det är många som undrar vilka aktier man ska köpa nu, om man ska sälja av portföljen eller gå all in. Det finns massor av olika teorier om vad som kommer att hända med börsen framöver, allt ifrån börskrasch till att vändningen är här.

Vilka aktier ska man köpa nu? Du ska köpa de aktier som du är trygg med. De aktier som passar in i din långsiktiga plan och som du fortfarande kommer att känna dig trygg med om de går ner 10- eller 20% till. Köp långsiktigt så slipper du sitta med ångest över dina val.

..och ja, min portfölj har backat rejält den senaste veckan. Läs till slutet av inlägget så avslöjar jag siffrorna...Innehåller affiliatelänkar


Vilka aktier ska man köpa nu?


De aktier jag köper nu kommer troligtvis inte vara samma aktier som du köper. Jag har en plan, en strategi som jag följer och där ingår vissa aktier oavsett om börsen är glad eller ledsen. Så tyvärr kan jag inte ge dig några tips på vilka som är det bästa aktierna att köpa nu.

Kolla in aktierna som folk handlat mest idag!

Jag har valt att fokusera på utdelningsaktier i första hand och det är bland annat för att göra det lätt för mig i situationer när börsen går ner. Genom att lägga fokus på kassaflöde, resultat och vinst istället för aktiekursen blir det mycket lättare att hantera nedgångar av aktiekurserna.

Det är så jag bygger min pengamaskin, det ska vara enkelt.

Så, vilka aktier köper jag just nu?


Jag sparar ju inte så mycket nu eftersom jag bara jobbar deltid men lite köp har det blivit. Jag har en ganska enkelt plan för mina köp och det är att köpa det jag känner för i något av mina innehav och om jag är osäker fyller jag på i den börshandlade fonden Xact Högutdelande eller någon ren fond som indexfonden Avanza Zero.

Andra aktier jag har investerat i den senaste veckan är Investor och Latour. Det är två av mina absoluta favoritaktier och största innehav. Det känns på något sätt härligt att få lite lägre pris på de aktierna även om jag vet att det kommer ha en liten betydelse på sikt.

Något positivt är ju att man får en bättre direktavkastning och lite högre utdelning om börsen dippar lite. 10% nedgång ger ju trots allt 10% mer i utdelning för samma pengar.

Att tajma börsen är omöjligt


Många kommer nog inte hålla med mig när jag säger att det är omöjligt att tajma marknaden. Jag respekterar det men står fast vid att jag inte anser mig kunna tajma marknaden. Det är så många gånger "experter" sagt att toppen är nådd för att sen se börsen fortsätta gå upp.

De flesta som har varit med riktigt länge säger att det är bättre att ligga kvar i marknaden i både upp- och nedgångar än att försöka tajma dom. Kanske har du hört det kände citatet av Peter Lynch:

" - Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves".

Jag köper det rakt av och försöker därför inte vara smartare än marknaden. Det skulle för min del innebära att jag får lägga ner mycket mer tid för en sämre avkastning. Index har avkastat kring 10% per år i snitt och det räcker mer än väl för mig för att jag ska uppnå alla mina mål.

Jag behöver inte pricka rätt varje gång...


Här kan du läsa mer om att sprida risken över tid när du köper aktier.
Hur tänker jag kring de aktier jag köper?


Även om jag inte försöker tajma marknaden så har jag ju självklart en tanke bakom mina investeringar. Så, vilka aktier satsar jag på? Vilka aktier tror jag kommer att gå bäst 2020 och framåt? Finns det några bra aktier att köpa nu?

Tyvärr blir det ett tråkigt svar igen, jag har ingen aning om vilka aktier som kommer att prestera bäst under 2020 men bryr mig inte heller. Min plan är längre än så, jag letar potential på sikt, 10 år framåt. Jag vill inte behöva vara så aktiv, jag vill ju ha passiva inkomster.

Så mina tankar går så här: Tjänar bolaget pengar? Kan bolaget fortsätta att tjäna pengar? Kan bolaget tjäna ännu mer pengar i framtiden?

Om svaret är ja så räcker det för mig. Då kommer jag inte att börja analysera och omvärdera min investering så fort det kommer dippar. Castellum lär inte förlora sina kunder för att ett virus sprider sig. Visst kommer kursen att påverkas men det är inget jag kan påverka.

Köpa billiga aktier i dippen


Något vi alla säkert lockas av är att köpa billiga aktier med potential i dippen. Som jag skrev tidigare så är det ju nice när priserna går ner så vi kan köpa aktier på rea. Vi får mer utdelningar för pengarna så varför inte?

Min åsikt är att jag gillar det. Jag gillar när kurserna går ner lite för det känns som fallhöjden på köpen man gör blir lägre, samtidigt får vi som sagt en bättre direktavkastning. Däremot tror jag det är farligt att köpa aktier som man inte har planerat att köpa bara för att det är billigt.

Jag försöker själv att hålla mig till planen. Jag tar inga lån bara för att börsen har dippat utan gör mina vanliga månatliga köp. Skulle det vara så att jag har 2000kr liggandes så självklart, de kan mycket väl åka in snabbare när börsen gått ner.

Det viktiga för mig är dock att jag inte frångår min långsiktiga plan. Jag ska investera månad för månad, återinvestera utdelningarna och inte ta lån för aktier, enkelt! Gör jag bara det så är jag snart ekonomiskt fri.

Att lockas köpa aktier som inte ingår i planen


Något jag vill varna för som jag själv drabbades av när jag började med aktier är att leta nya aktier hela tiden. Det är lätt att se "shiny objects" när börserna faller och vilja ta in nya bolag i portföljen vartefter de blir billigare och billigare.

Problemet med det här är att du tillslut kommer att stå med en portfölj som består av alldeles för många bolag som du knappt har någon koll på. Det kommer säkert kännas ok så länge kurserna stiger men den dagen de faller är risken stor att du säljer med förlust.

Varför det? Jo för att du inte har någon koll på bolaget, du har inte läst på om det och bildat dig en uppfattning om det är ett bolag du vill äga både i upp- och nedgång. Att sälja när ett bolag gått ner 20% är kass och det känns inge bra.. och det är inte bra.

Dessutom finns det en risk att du vill ta igen din förlust genom att köpa ett nytt "shiny object". Det kan starta en negativ spiral...
Håll dig till planen och köp aktier som ingår i planen


För att undvika jobbiga situationer är det alltså enklast att ha en plan och att hålla sig till den. Om du någon gång frångår din plan så betyder det att du måste ta ett beslut. Om beslutat är att sälja en aktie så innebär det indirekt att du måste ta ett till beslut, att köpa en annan aktie.

Din passiva inkomst går alltså från att vara passiv och enkel till att vara aktiv och komplicerad, glöm att du kommer kunna göra roliga saker och släppa ekonomin med den strategin. Du kommer att påverkas så fort börsen börjar hosta.

Om det ingår i din plan att sälja vid en viss nivå eller liknande så är det lugnt. Då är det planerat och kan i princip göras passivt. Det är när saker sker på impuls som det blir invecklat, komplicerat och jobbigt.

Min portfölj har backat 200.000kr på en vecka!


Ja, nu till det roliga. Jag har fått många frågor om hur portföljen gått den senaste veckan och jo tack, jag tycker den presterar bra faktiskt. Mina aktier ger utdelningar som det ska, tillväxten är enligt plan och inga bolag har rapporterat något som gör mig sömnlös.
Värdet då? Ja ok, portföljen har backat 222.000kr den senaste veckan, det är mycket pengar. Det är faktiskt exakt på tusenlappen två totala årsomkostnader för mig. Jag hade alltså kunnat leva i två år på det värde som raderats den senaste veckan.

Är det något jag ligger sömnlös över? Nej, inte alls faktiskt. Jag vet att det kommer nedgångar. Börsen går upp 8-10% i snitt per år så det är logiskt att vi backar då och då. Förra året var vi upp 35%.

Jag köper aktier för passiva inkomster i resten av livet


Grejen är att jag vet att många blir nojiga när det backar snabbt och mycket men vi gör ju ett val. Antingen är vi med i spelet eller så står vi utanför. Antigen så får vi miljoner på sikt men ser vårat kapital gå ner årslöner eller så får vi inget alls.

Vill vi få passiva inkomster som gör skillnad så måste vi spela efter spelets regler. Detsamma gäller utanför börsen. Jag har valt att vara med i spelet och därför vet jag vad som väntar, hittills känns det bra men självklart kan jag inte säga något om framtiden.

Vilka aktier köper du nu?


Vill du komma igång med aktier? Läs min kompletta guide: Börja med aktier

26 kommentarer:

 1. skönt att du tar det piano. Har varit så hemska röda siffror så jag fick nästan ont i magen. Kom på en bra taktik. Egentligen kvittar det ju vad aktierna är värda då jag ändå inte ska sälja. Det är antalet aktier som är det viktiga och att jag får lite utdelning. Just nu kan jag köpa fler aktier för min månadspeng. Det är finfint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Exakt, det blir lättare att fokusera på kassaflöde och resultat i nedgångar som de här då kan man släppa det helt. Sen en Bokus att man får fler aktier om man köper nu än förra veckan! 😉

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. en bonus ^^ ska det vara såklart 😂 mobilen stavar dåligt 😉

   Radera
 2. Bra inlägg. Hade man varit i behov av pengarna imorrn hade det såklart varit surt att inte sälja för en vecka sen. Men i detta scenario hade dessa pengar inte haft på börsen att göra över huvud taget. Detta ras hade kunnat komma för två veckor sen istället... all forskning säger i princip att det är omöjligt att tajma börsen. Det går upp och det går ner men på lång sikt går det alltid upp. När dessa regler slutar gälla har vi nog helt andra problem att oroa oss över. Ska du ha pengarna om 3-5 år, lågriskpapper eller cash, > 3-5 år aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Tack! Exakt, kortsiktigt hade det varit surt men som du säger ska man inte ha pengarna på börsen då. Långsiktigt brukar det gå upp och förbi.

   Hur ligger din portfölj till efter senaste veckan?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag köper Investor, Latour, Boliden, Xact Hög, ICA och Axfood :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Louise,

   Härligt, fina bolag! 🙂👍

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Jag har tröst köpt lite Investor.
  Har lagt flera vilande ordrar 470 kr, 460kr osv..så får jag genomsnitt priset oavsett vad.Förmodligen så kommer det gå ner en del till, nergångar brukar ju gå i två faser. Först denna nedgången och sen en större nedgång då alla sorger ska ut på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Roadstar,

   Härligt, då lär du fått lite nya aktier idag? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Härligt frihetsmaskinen!
  Vi har ett identiskt tänk och skrev ett liknande inlägg precis.

  Blir spännande att fortsätt följa din resa!

  Mvh Dennis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Dennis,

   Snyggt! Har du köpt meraktier idag? :) Själv missade jag hela dippen men hann fylla på lite Xact Högutdelande innan stängning :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Bra inlägg! Köpte också Investor bland annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Två Månadslöner,

   Grymt, har det blivit fler aktieköp idag? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Köp aktier som dras med i den allmänna oron men där det på mikronivå inte finns företagsspecifika skäl till varför de skulle påverkas negativt. Gärna aktier som annars är högt värderade just för att de är bra men som nu plötsligt är lite mindre dyra än vanligt.

  Investor, Kopparbergs och Minesto har det blivit för min del. Kopparbergs hade en dålig rapport men handlas för första gången på länge (såvitt jag kan minnas alls) till en YOC över 4,5 procent. Kassan är god, utdelningsgraden rimlig och det finns utrymme att höja utdelningen ytterligare om inte kommande rapporter är ännu sämre. Investor är inte billig men åtminstone inte jättedyr efter nedgången. Över 3 procent på nästa års förväntade utdelning är åtminstone försvarbart och kanske inte kommer bättre tillfällen än så i en sådan aktie.

  Är beredd att teckna aktier för mina Minestooptioner till ett visst pris om 14 månader och därför är jag givetvis intresserad av att öka när aktien utan företagsspecifik förklaring nu handlas med mer än 15 procent rabatt mot teckningskursen för optioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utlandsutdelaren,

   Det kan säkert gå ner mer men känns enklare att köpa nu när det är lite billigare :). Har du köpt något under dagen?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Tänker mig att köpa på mig fler av Nobia, Nordea och Resurs, mest för utdelningarna.
  Har 26 ! olika aktier så jag behöver sälja några när de gått upp. Tänker mig då sälja Axfood, Fagerhult, SCA B, Skanska B. De har inte så bra utdelning.
  Jag är sugen på Volvo och Cibus som har höga utdelningar nu, men de är nya, så då får jag inte ner antalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stefan,

   Blev det några köp idag? Jag skulle inte fokusera för hårt på höga utdelningar utan kolla på helheten. Hoppas du fått några bra köp av aktier i dagarna.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Hej och tack för fint inlägg!
  Köpt USA-fonder den här månaden. Avvaktar köp av enskilda aktier, men börjar bli sugen på att ta in amerikanska bolag till portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Arne,

   Tack själv! :) Vilka fonder köpte du och vilka aktier funderar du på att köpa?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Svar
  1. Tja Danne,

   Tack, alltid kul med öppnande ord! 🙂🙏

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Hej Frihetsmaskinen!

  Nu har jag inte lika stor portfölj som du men känner inte heller någon oro. Mitt långsiktiga sparande är på börsen. Det dröjer länge tills de pengarna ska spenderas.

  Därför gör denna nedgång mig inget. Som nettosparare är det ju faktiskt bra, som du säger.

  Blir ett intressant börsår 2020 tror jag.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Ja och nedgången har fortsatt en del. För en gångs skull känns det lättare att handla även om jag själv inte har något kapital tillgängligt för köp direkt förutom ett par tusenlappar på kontot.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 12. En klok man sa till mig att ta rygg på Wallenberg! Den familjen vill inte förlora pengar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Yes, bara fylla på i Investor nu då! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 13. Jag har råkat ligga 40% likvid i hopp om att tajma marknaden. Som vanligt brukar det gå åt skogen när jag försöker, så denna gång tänkte jag automatisera det hela genom att mata in via Lysa. Nettosparandet kommer ske på Avanza, Nordnet, Danske Bank. Det gäller att rida ut stormen och spara som vanligt. Trots alla förståsigpåare om att kliva ur marknaden och sen kliva in i marknaden när det går uppåt igen.

  SvaraRadera