fredag 9 september 2016

Inköp av gratis mat, Orkla Foods

Det har varit rätt svårt att hitta bra priser på utdelningsaktier senaste veckan så jag slog till och köpte lite mataktier. Ett nytt innehav blev det i portföljen, ICA Gruppen sen fyllde jag på i Axfood och Orkla.
 • Axfood 4st
 • ICA Gruppen 5st
 • Orkla 30st
Tillsammans ger det en årlig utdelning på 145kr, eller ett paket mjölk varje månad. Här kan man se mina utdelningar vecka för vecka. Orkla är en aktie som man kan köpa på Oslobörsen och med tex. Avanza mini är minimicourtaget endast 1 Nok eller 0,25%. Jag lade märke till Orklas produkter för första gången när jag var i Norge på semester.Orkla är verksamt inom olika affärsområden men det som väcker mitt intresse är branded consumer goods. Orklas affärsområden är:


 • Branded Consumer Goods
 • Aluminium Solutions
 • Materials
 • Associates
 • Financial Investments


Som sagt, det som tilltalar mig är inom konsumentvaruhandeln, där de äger ett flertal välkända varumärken. Det jag märkte när jag var i Norge var att det väldigt ofta stod Orkla Foods på baksidan av förpackningarna jag köpt i den lokala livsmedelsbutiken. Om jag köper produkterna måste ju andra också göra det tänker jag. Här nedan är ett axplock av Orklas varumärken. (Bilder tagna från Orkla.com).
Det här är produkter jag vet att många av oss återkommande köper och många är tom klassiker, som Felix, Abba och Ekströms. Produkter som Kalles kaviar, Bob och Risifrutti ser jag dagligen omkring mig vilket gör att jag tror lönsamheten kan fortsätta även i framtiden.


Visst känner vi säkert någon i vår närhet som gillar OLW:s chips eller Göteborgskex?
Annars har man väl någon gång köpt en av ovanstående produkter?
Läs även:
Få pengar utan att jobba
Mer än 40 000kr i utdelningar per år!
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Jag vill bli ekonomiskt oberoende

8 kommentarer:

 1. Fina nya innehav :) Orklas aktie har jag inte hört om. Men de har ju många kända varumärken. Är själv lite sugen på Ica då jag tror på deras tillväxt inom bilförsäkring. Apoteket kan också vara en bra investering. Dom har fina marginaler och folk verkar inte ha nått emot att bränna sina pengar på mat där. Gillar själv Coop bäst men dom finns ju inte på börsen :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Ja jag gillar ica butikerna och handlar all mat och hushållsartiklar där. Man skulle kunna säga att jag är en riktigt trogen ica kund, trots det har det tagit ett tag innan jag köpte mina första aktier.

  Jag gillar som sagt ica butikerna och det är alltid riktigt fullt med folk och nu är det tom fullt i självscanningskassorna ibland. Jag tycker icabanken och fastigheter är bra satsningar men gillar inte alls hemtextil, cerebral och inkclub som de håller på med. Det får förbli ett litet innehav som jag fyller på då och då, jag tror det kan bli bra trots allt.

  Coop har jag ingen bra koll på, är det något speciellt du tycker dom gör bättre som jag missat? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är lite gott och blandat i Ica aktien :) Som du kanske vet har Ica högst marginaler här i Sverige. Här i stan är Coop billigare än Ica på det mesta. Eftersom jag och min sambo har ett barn ihop går det åt en hel del blöjor. Coop har blöjstege som innebär att jag får gratis libero blöjor när jag storhandlar. Jag kompletterar med Lidl, Ica och Willys. Alla affärerna har ju sina marvaror som ofta är lite billigare. Sen tittar jag reklambladet varje vecka och väljer affär och varor efter erbjudande :) Alla affärer ligger närma varandra så är ingen stor grej att ta 2-3 affärer när man endå är i farten :) Mvh Slimis

   Radera
 3. Haha autostavning på mobilen, hemtex och cervera skulle de stå ^^ ;)

  SvaraRadera
 4. Haha ja just Ica's cerebrala avdelning är ju ingen höjdare:) Autostavning kan allt bli bra lustigt ibland.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, tyvärr blir det så när mobilen används ofta. :)

   Radera
 5. Intressant inlägg. Själv har jag sneglat lite på Axfood. Vad har ni för synpunkter på nya VD:n där? När han lämnade Clas Ohlson glädjeskuttade aktien. Det gör mig lite orolig.

  SvaraRadera
 6. Hej Aktiepappa! Jag har tyvärr ingen åsikt att dela med mig av när det gäller nya VD:n. Kanske är det någon annan som vill flika in.

  Mvh

  SvaraRadera