torsdag 29 september 2016

Påfyllning i utdelningsaristokraten Johnson & Johnson (JNJ)

Trots ett högt pris, trots att utdelningen för tillfället är låg och trots att det tog emot så fyllde jag i veckan på i utdelningsaristokraten Johnson & Johnson (JNJ). Johnson & Johnson är ett sjukt fint bolag som höjt utdelningen i 53 år på raken. Det gör att JNJ även kan titulera sig utdelningskung.

Direktavkastningen ligger just nu på 2,6% och förväntas om man läser runt lite öka runt 6-8% årligen. Med återinvesterad utdelning kan man nog se en ökad årlig utdelning med 8-10%. Det låter rimligt i mina ögon iaf.

Jag började köpa Johnson & Johnson strax över 90$ och har fyllt på i omgångar. I dagsläget äger jag 75st aktier som till dagens dollarkurs ger mig drygt 2000kr per år i utdelningar. 

Jag ser JNJ som ett huvudinnehav och i dagsläget är det mitt tredje största innehav. Jag har som plan att öka upp till 100st aktier men kan framöver när portföljen växt tänka mig betydligt fler.

Jag vet Johnson & Johnson nästan är ett standardinnehav bland utdelningsinvesterare och ekonomibloggare. Det skulle vara intressant att veta vilka av er som har JNJ i portföljen och hur stor del den utgör.

Så, har ni Johnson & Johnson och hur mycket?

11 kommentarer:

 1. Tog en första position i J&J igår faktiskt. Köpte 3 stycken till att börja med men planerar att fylla på framöver.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Det känns som det svåraste är att köpa de första aktierna i ett nytt innehav, efter det brukar det gå lättare. :)

   Radera
 2. Har vart en fin utveckling i aktien genom åren :) Blir säkert bra på sikt. Skulle kunna vara en aktie jag kan tänka mig köpa in i framtiden om priset blir överkomligt. Har själv en gräns på minst 3% direktavkastning. Detta då det behövs så mycket mer kapital att leva på utdelningar vid en låg direktavkastning samt att jag inte riktigt litar på en bra utdelningstillväxt håller i sig. Man kan se NovoNordisk som exempel. Låg diretkavkastning och nu ser inte framtiden lika ljus ut. Detta har gjort att aktien tappat enorm samt är direktavkastningen fortfarande låg och det ger ju inte så mycket tröst. Nu är den inte alls lika populär men när den stog på topp ville alla ha den. Kan skifta fort med popularitet i en aktie. H&M är inte heller super populär just nu. Men som tröst finns 4% direktavkastning samt en fin uppsida om företaget börjar gå lite bättre igen. Fint innehav du har hursomhelst som kommer fortsätta betala till din pengamaskin ;) Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis!

   Tack för kommentaren, jag blir alltid lika glad när du skrivit för jag vet att du alltid får mig att fundera. Riktigt bra kommentar du kom med och självklart måste jag dela med mig av mina tankar. Till att börja med vill jag bara säga att HM är mitt största innehav och JNJ med 3e största, så båda aktierna gillar jag.

   Anledningen till att jag vill öka upp JNJ är att jag tycker den förtjänar en större plats i portföljen. Jag kanske tom tycker att den förtjänar en större plats än HM. Det som tar emot är ju priset men framförallt dollarkursen, den ser jag som ett större hot mot utdelningen. Som tur är började jag köpa JNJ runt 3,5% da så snittet är ändå helt ok. En god marginal över 3%. Även dessa köp tyckte jag då var dyra. Sen kan man ju se det som att om man man vill ha över 3% da så tar det bara 1,5 år att komma dit om man köper idag och återinvesterar utdelningen. Om man kollar på historiken dvs.

   HM vs JNJ - min tro är att båda är extremt stabila framöver men att man inte ska räkna med allt för mke från hm, kollar man bakåt de senaste 10 åren så har inte utdelningstillväxten varit imponerande. Lägg där till en hög utdelningsandel. JNJ har däremot riktigt fin utdelningstillväxt de senaste 10 åren och en lägre utdelningsandel. De har som bonus alltid höjt utdelningen i över 50 år. Med risk att ha fel nu då jag bara kollat snabbt men HM har haft en utdelningstillväxt på ca 40% medan JNJ haft ca 230% de senaste 10 åren.

   Min tro är att båda är bra investeringar på sikt och hm kanske är lite mer defensiv då man inte är exponerad för valutarisken på samma sätt, fast ändå indirekt. Jag tror däremot att JNJ har en säkrare väg mot tillväxt och historiken går inte att blunda för. Det är 2 helt olika bolag, båda stabila men jag tycker ändå det är svårt att jämföra dom. Framtiden får utvisa vad som är bäst investering.

   Jag känner att jag skulle vilja skriva ett helt inlägg om det här nu! :) Sorry för ev stavfel etc, skriver från mobilen.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Oj var inget dåligt svar :P Ja du har ju en bra grund med H&M så har full förståelse att du vill öka dina övriga innehav :) Som du säger är det 2 helt olika branscher. Vad det gäller utdelningstillväxten jar JNJ utvecklats klart bättre än H&M. Jag tror säkert dom fortsätter med det då inte H&M återköper sina egna aktier. Det var hursomhelst bra att du köpt mycket JNJ på en lite lägre kurs. Då fick du ju en bättre direktavkastning och totalavkastning. Jag tänker bara att risk/rewarden blir sämre när en aktie går upp kraftigt i pris. Det finns ju många fina bolag och hittar man ett bra till skapligt pris kan totalavkastningen bli bättre. Ägde tidigare Hufvudstaden. Köpte på 80 sålde på 110. Dumt då den fortsatt uppåt. Men att köpa den idag för 140kr lockar inte. Ser mer risk i nersidan fast bolaget är välskött och bra. Jag gillar bäst när man kan få både en bra kursutveckling samt direktavkastning på aktieinköpet. Men det är inte det lättaste alltid. Mvh Slimis

   Radera
 3. JNJ är mitt enskilt största innehav. De utgör ca 13 % av min portfölj och det känns bra. Har ett gäng med 10 % var också: Coca-Cola, Procter & Gamble, Pepsi. Stabila långsiktiga utdelare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ett grymt val av kärnimnehav, det största hotet är väl valutaförändringar. Du har väl iofs också fått ta del av de positiva förändringarna och i längden lär du ha betydlugt mer pengar om 10 år :).

   Radera
 4. Jag har faktiskt inget innehav i JNJ av det enkla skälet att jag tycker att kombinationen hög kurs och dyr valuta gör aktien för dyr i nuläget.

  Trots fin utdelningstillväxt skulle det ta flera år innan den ger bättre utdelningar än de aktier jag köper i nuläget. Till exempel skulle det ta minst fyra år innan utdelningen är ikapp vad jag får idag i Axfood eller Coca Cola som också är defensiva innehav på lång sikt.

  Hade jag haft några miljoner i depån och bara velat garantera säker och ökande avkastning under många år framöver hade det varit ett helt annat läge. Där jag är idag vill jag hellre ha lite högre utdelning på kort sikt för att kunna återinvestera så att portföljen växer lite snabbare.

  Har ett inlägg på gång om hur jag resonerar som ev. kommer publiceras längre fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm skrev ett långt svar men det försvann :(. Det jag skrev i korta drag var att jag förstår hur du tänker och du har en plan som lär fungera bra för dig.

   Jag väljer dock att köpa jnj för att diversifiera, stabiliteten och att jag tror på bolaget på sikt. Jag har Fortum och Omega Healthcare Investors med hög direktavkastning på över 7%. Med jnj kompletterar jag åt andra hållet och snittet på min portfölj har en da på drygt 4,2%.

   Radera
 5. Tack för ett fint inlägg. Jag fick min första utdelning från J&J i september. Aktien är inte gratis, men jag tror att över tid kan det vara en bra investering. Eftersom jag gick från att bara handla indexfonder till aktier i april så måste jag ge mig mer tid att läsa in mig på enskilda bolag. Ha det bra, mvh VÄL.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till första utdelningen. Jag tror att jnj kommer bli en bra investering på sikt. Jag väljer att ha max 10% i något enskilt innehav, tyvärr har hm gått upp och ligger på ca 12% av min totala portfölj. Men iom att jag inte kommer köpa fler så viktar jag ner det. Detta i kombination med över 40 innehav i portföljen gör att jag inte behöver bry mug så mycket om jnj skulle droppa 20% så länge det fortsätter att rulla in pengar.

   Man måste ju tänka på att står mena utanför börsen med likvider så förlorar man pengar varje dag.

   Radera