fredag 14 september 2018

Drömmen om att leva på utdelningar

Att leva på utdelningar är enligt mig den perfekta passiva inkomsten. Det kräver i princip inget arbete-, pengarna jobbar natt som dag och med kapitalet i ett isk behöver man inte lägga ner något arbete på deklarationen.

Jag kan ganska enkelt konstatera att jag inte är ensam om att vilja leva ett liv i total frihet. Ett liv där man inte är bunden till varken plats eller tid, ett liv där man själv kontrollerar hur varje dag ska se ut. För mig känns det så självklart, i mitt huvud är det så livet ska levas. Vi ska inte leva efter vad andra säger eller tycker. Vi ska följa vår inre vilja och strävan efter lycka, oavsett vad det är som gör oss lyckliga. Alla strävar efter olika saker men det är uppenbart att vi är många som har drömmen om att leva på utdelningar.
Vad är det egentligen som lockar så mycket med att leva på just utdelningar? Varför kan vi inte bara leva som alla andra och vara nöjda med ett vanligt jobb?

För min egen del är svaret enkelt, friheten! Tänk dig att inte känna ett krav på att kolla din inbox på mailen-, inte behöva vara uppdaterad- eller att oroa dig över framtiden om du tackar nej till ett jobb. Oavsett om du har eget företag eller är anställd så förväntas du vara tillgänglig heltiden och om du inte är det så kan du snabbt bytas ut. Det gör att vanliga arbeten enligt mig aldrig ger den frihet som man i min dröm kan uppleva genom att leva på utdelningar. I min dröm är livet enklare på såna många sätt som är svårt att uppnå med ett vanligt arbete eller eget företag.

Möjligheterna finns där bara vi är beredda att prioritera. Innan jag insåg varför jag skulle prioritera så kändes möjligheten att leva på utdelningar just bara som en dröm.

Jag tror att många tyvärr stoppas i sina drömmer just på grund av att man inte ser varför man ska prioritera bort saker för att uppnå det man vill. Det spelar ingen roll vad det handlar om, vill man uppnå en dröm så måste man prioritera. Man måste sätta sig ner och se värdet i att plocka bort vissa delar för att uppnå andra, för en själv, mer värdefulla saker. Vi utsätts ständigt för störningar på vår väg mot våra mål. Vill vi ta oss fram på en sträcka av tio mil så är den enklaste vägen att nå målet att bara gå rakt fram. Men precis som i livet stöter vi på saker som gör att vi stannar upp, prioriterar och väldigt ofta hamnar snett i vår grundplan, planen att bara gå rakt fram. Att bara ha tunnelseende genom livet skulle innebära ett ganska enformigt och tråkigt liv så det är nog ingen bra lösning men att stanna upp eller ta vänster när man borde gå åt höger gör att vi aldrig kommer att nå vårat mål. Prioriteringarna vi gör är alltså helt avgörande för både om och när vi når våra drömmar. Om vi bara prioriterar rätt så borde vi med all säkerhet kunna nå drömmarna, oavsett vilka de är.
Många kommer att säga emot dig och tycka att just det du vill uppnå är orimligt eller att få dig på andra tankar.

Det är många gånger som man mött åsikter som inte alls stämmer med de man själv har, speciellt när det kommer till ekonomisk frihet och möjligheten att kunna leva på utdelningar. Många förstår helt enkelt inte att det är möjligt över huvud taget. Det är inget konstigt med det, jag kände likadant innan jag insåg och faktiskt förstod att det är enkel matematik. När man möter folk som inte förstår är det extra viktigt att prioritera rätt, antingen påverkas du av det vilket troligtvis gör din sträcka till målet längre, eller så följer du bara din inre plan. Att ha en färdig plan inom sig gör det så otroligt mycket lättare att inte påverkas av andra och på så sätt prioritera fel. Alla prioriterar vi självklart annorlunda, men det beror ju helt enkelt på att vi alla har så olika drömmar och mål. En av mina stora drömmar är att leva på utdelningar och då prioriterar jag därefter, sen att andra inte förstår mig eller prioriterar på ett annat sätt spelar mig ingen större roll så länge jag vet att mina drömmar kommer att gå i uppfyllelse.

Hur många delar drömmen om ett fritt liv och att leva på utdelningar?


Läs även:

32 kommentarer:

 1. Delar helt klart din dröm om ett fritt liv och att kunna leva på mina utdelningar. Livet är för kort för att vara fast i ett ekorrshjul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko,

   Håller med, vill man något är det bara att köra. Det är svårt att ångra saker man gjort, värre om mina aldrig ger det en chans! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Håller helt med dig, och så kommer det bli framöver!
  Bo utomlands på vintern dessutom, det vore otroligt bra !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Ja det hade varit drömmen, helt klart. Säger detsamma, så får det bli framöver! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag ser inte som en dröm, utan en framtida realisering. Hur långt fram detta är beror helt på hur mycket jag är villig att spara och investera.

  Men det är alltid bra att drömma om detta, då njuter man mer när man verkligen nått dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investmentbolagsinvesteraren,

   Ja, vi ser det nog på samma sätt. Ju närmre man kommer ju mer realistiskt känns det :).

   Tack för din kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Maskinen kan du belysa i ett inlägg hur kostnder delas i hushållet och hur ni gör rent praktiskt? Vem betalar mest?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Det skulle jag kunna göra, vi splittar egentligen allt 50/50 men kanske kan få ihop ett inlägg om det.

   Tackar för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag delar ditt mål! Enligt mig så måste en del av meningen med livet vara frihet. Jag har inte lust att köpa min tid 7-16 månd-fred och spendera någon timme varje kväll med min man och barn, det är inte därför jag har skaffat familj. Förr kunde msn leva på en lön och önskar att man kunde göra så idag oxå men med familj och dagens huspriser är det svårt. Men min dröm är fortfarande total frihet och jag kämpar varje dag för den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mikaela,

   Jag instämmer, mitt liv kan inte vara meningen att jag ska jobba 5 dagar i veckan. Precis dig försöker jag uppnå det jag tror är rätt väg. Kämpa på, jag tycker du gör helt rätt! Vi kommer dit bara vi inte tappar motivationen! :)
   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. jag pratade senast i dag med en kollega. någonstans under samtalet sa jag att målet är att gå i pension vid 55. Han sa då att det blir nog svårt. (han är 53 nu och jag är 36) Allmänt så tror jag att människor har svårt att förstå ränta på ränta effekten. Dock så vet man inte hur avkastningen blir i framtiden. men på 19 År ska jag nog kunna skrapa ihop en hel del=).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investing future,

   Ja, jag kö ner igen det där. Man måste nog ha investerat ett par år för att på riktigt känna av det. Sen är det många som har fonder men tror att det handlar om flyt och tur i största grad. Det känns skönt att vi förstått iaf. Även om avkastningen skulle bli lägre så ser jag inget annat alternativ till att tro att historien upprepar sig :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Min strategi är mycket snarlik din och hoppas att kunna leva på uteelningarna helt och hållet inom 5år med lite konservativa beräkningar. Samtidigt måste man tillåta sig själv att njuta på vägen. Vi fick nyligen barn här med allt bad det innebär, exempelvis en lön in i hushålllet. Trots det lyckas vi hälla en sparkvot om 30% så allt är möjligt om man vill.

  Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Micke,

   Kul, riktigt nice att vara så nära målet! Grattis! :) Ja men får inte sätta livet på paus bara för att uppnå framtida drömmar. Grattis till barnet och lycka till framöver!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Bra inlägg! Att gå sin egen väg och inte påverkas av andra är viktigt för att komma dit man vill. /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja M,

   Tack! :) Ja det håller jag med om.

   Tack för kommentaren! / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Fint skrivet. Man får försöka skapa sin egen lycka för ingen kommer försöka göra det åt en är min filosofi.

  Sen blir alla äldre, våra kroppar blir sannolikt sjukare (även om jag träffar 75-åringar som är piggare och friskare än mig), och man vet aldrig vad som händer. Därför aldrig fel att ha pengar som back up i vilket fall som helst.

  Är en av de där stressade människorna som ibland hört min telefon ringa fast den inte ringer, och måste kolla Iphone 7 ggr i timmen.. japp :) Fast det är något bättre nu, jobbar lite annorlunda för tillfället, så kanske bara blir 5 ggr timmen ; )..

  Problemet är att man har så svårt att koppla av, hjärnan är alltid uppe i varv. På semestern (om man har någon längre sammanhållen semester) blir man stressad efter två dagar av passivitet.

  Då borde man ju kunna koppla ned, men icke.

  Tar gärna emot tips på hur man gör =)..

  Har en liten dröm om att en dag kunna leva i nuet och vara lycklig för det som verkligen betyder något. Det vore vore väldigt häftigt. Gärna i ett varmt land : )

  Sen vill jag testa på att göra massa roliga saker, som att lära mig åka skidor, snowboard, resa till länder jag fortfarande drömmer om, samt säkert så mycket mer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Tack, precis så är det! Att vi blir äldre är ju bara så det är och som du säger vet vi aldrig vad som händer, har tyvärr sett det hända i verkliga livet folk som inte ens fått uppleva pension efter ett helt arbetsliv.

   Att leva i nuet är svårt, jag jobbar också på det hel tiden och ibland lyckas man. Oftast då man varit på semester ett längre tag eller liknande.


   Tack för en bra kommentar! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Delar absolut den drömmen! Ju närmare jag kommer desto mer otålig blir jag. Kanske helt enkelt slår till tidigare än planerat. Första året kommer jag mest fokusera på träning och familj. Målet då blir att bli i bättre form än någonsin vad gäller kondition, styrka och hälsa. Därefter får jag säkert även utveckla andra intressen och aktiviteter. /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Kul att höra, jag känner likadant faktiskt! Som du säger så blir man otåligare ju närmare målet man tar sig och jag funderar precis som du om det inte är möjligt att köra tidigare än planerat. Det låter som du har en riktigt bra plan uppsatt!

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Jag kommer förmodligen att kunna leva på mina utdelningar på inte alltför lång sikt då jag spenderar väldigt lite och investerar mycket, men jag kommer förmodligen att vilja jobba minst halvtid. Jag tycker att det är skönt med struktur och gillar att vara på jobbet. Det enda jag skulle vilja ändra är att ha lite mer tid över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Minimalistspararen,

   Härligt, vad grymt! Vad jobbar du med i dagsläget? Att jobba halvtid är riktigt nice och innan det kände jag också att jag inte ville sluta jobba men nu lockar friheten man får så mycket att jag inte vill begränsa mig med ett fast jobb/företag utan vara rörlig.

   Tack för din kommentar! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 12. Vad jobbar folk med som är nöjda? Exakta yrkestitel? Exakt lön? Läck här anonymt vi är nyfikna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Ja precis, skulle vara kul att höra vad alla jobbar med! :) Alla som vill får gärna säga :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 13. Jag delar drömmen om möjligheten men kommer inte sluta arbeta så snart jag kan eftersom jag trivs med det jag gör. Däremot skulle jag inte knega på till 70 bara för att. Skulle nog inte sluta jobba helt utan i så fall ägna mig åt inkomstbringande hobbies som trading, odling och konst. Sådant som ger sidointäkter men inte tillräckligt för att jag ska kunna leva på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utlandsutdelaren,

   Det är grymt att du hittat ett jobb som du tycker är så kul, skön känsla! Friheten man får av att leva på kapitalet är ju nice som du säger att man kan göra lite vad man vill.

   Tack för kommentar! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 14. Hej Frihetsmaskinen!
  Förstår din längtan. Men du har kommit en bit på vägen. Kom ihåg att njuta av din semifrihet (deltidsjobb). Du är liksom mer än halvvägs i drömmen!

  Jag har haft en vecka där jag faktiskt börjat fundera på om mitt mål ska vara att bli fri. Inte tänkt så tidigare, mer tänkt att sätta guldkant på livet. Blir inte de närmsta veckorna lugnare kanske jag också blir en "ekonomiskt fri drömmare"
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Yes, jag njuter för fullt. Något av det bästa är mina långfrukostar, speciellt på måndagarna ;).

   Ok, har det med jobbet att göra eller något annat?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Underbart!
   Näe denna veckan har det bara varit ovanligt mycket aktiviteter och saker som hänt. Ingen fara egentligen. Mest bara lite sliten. Skrev ett blogginlägg om det tidigare idag.
   Mvh PB?

   Radera
  3. Ok, intressant! Ska in och läsa :). Ibland blir det ju så, att man bara vill ha lite tid för sig själv, det kan vara skönt.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 15. Har själv inte som mål att leva på utdelningar, utan ser det som en mycket rolig hobby som kommer med många fördelar och lärdomar att syssla med aktiesparande.

  Delar dock mångas tankar och åsikter vad gäller ett mer friare liv och inspireras därför av till exempel dig som bidrar med bra tankar och idéer, både vad gäller aktier/sparande och andra tankar som du delar med dig av!

  Tack för ett bra inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Daniel,

   Kul att vi i grunden har samma tankar och att du att vi kan hjälpa att inspirera varandra! :) Jag uppskattar att du tar dig tiden att kommentera och bidrar till diskussionerna :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera