torsdag 27 september 2018

Utdelning Castellum 2018

Boom! Där trillade utdelningen från Castellum in på kontot. Det är en utdelning jag verkligen sett fram emot så jag är riktigt glad! Sedan 2017 delar Castellum ut två gånger om året, en gång i mars och en gång i september. Castellum har en grym utdelningshistorik och 2018 är det 20:e året Castellum delar ut och också höjer sin utdelning.
En trygg aktie som höjer utdelningen år efter år


Jag äger 1359 stycken aktier i Castellum så det trillade in 3601 kronor på kontot. Det här är andra utdelningen jag får från Castellum i år så totalt blir det 7202 kronor. Jag älskar verkligen Castellum och har skrivit om det många gånger förut. För att förklara enkelt så gillar jag fastighetsbolag och förutsägbarhet vilket jag tycker att Castellum erbjuder. Med 20 år av oavbrutna utdelningshöjningar är det Sveriges mest pålitliga utdelningshöjare efter Hufvudstaden. Här nedanför kan ni se Castellums utdelningshistorik sedan starten 1997.

Castellum har varit en bra placering och har de senaste 5 åren haft en genomsnittlig årlig avkastning på 19,3% och sedan starten har de haft en totalavkastning på 3192%. Att de höjt utdelningen varje år tyder på en stabil verksamhet. De höjde t.om. utdelningen genom it-bubblan och finanskrisen. Det är inte många bolag som klarat av det och jag värdesätter det som en viss trygghet. Jag gillar även verksamheten och ser fastigheter i sig som en förhållandevis stabil bransch som fortsatt bör klara sig bra och tjäna pengar på sina kunder. Här nedanför kan ni se Castellums totalavkastning sedan 1997.
Vad gör jag med utdelningen?


Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska återinvestera utdelningen eller köpa något annat för den. Eftersom Castellum är mitt största innehav känner jag egentligen ingen stress att öka i aktien. Om jag skulle återinvestera utdelningen så skulle det innebära 22 stycken nya aktier. De aktierna skulle i dagsläget dela ut 117 kronor om året. Jag tror dock att utdelningen höjs till 5,8 kronor nästa år. Det skulle innebära 127 kronor extra i utdelningar per år. Oavsett hur jag gör så blir det en magiskt ränta på ränta effekt!

Läs mer om Castellum på Avanza *affiliatelänk
* Läs mer om affiliatelänkar här.


Fick ni utdelning från Castellum idag? Vad köper ni för pengarna?

18 kommentarer:

 1. Hej, jag håller med dig, ett väldigt fint bolag som jag haft i många år och kommer behålla många år framöver. Vet ej om jag vad jag ska köpa, kanske blir betala avkastningsskatten i min KF. Inte lika kul förstås :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Ja, Castellum är fint! Haha, att betala skatten på KF är ju nåt som måste göras. Håller med om att det är trist dock ;).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hallå Frihetsmaskinen. Vilken nivå tycker du att Castellum är köpvärd på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ibland gör man rätt,

   Jag tycker oftast den känns dyr nuförtiden men omöjligt att säga. Skulle jag få välja skulle jag köpa kring 130-150kr men det är bättre att bara köpa regelbundet så träffar ma Lite överallt.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Även jag fick min del av Castellums utdelning idag!

  Jag såg att du kommenterat endel på min blogg idag vilket jag tyckte var roligt då jag själv har följt dig väldigt länge. Du får gärna lägga till mig i din blogglista om du vill :) Tack för en bra blogg!

  Mvh,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja frilansportföljen,

   Grymt! :) Självklart, har lagt till din blogg nu! :)

   Ha en grym helg! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Det måste jag fått eftersom jag har dem :) Funderar själv på vad man ska köpa för en större slant men just nu är det stilje..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Haha! :) Varför stiltje?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Kan alltid vara bra att sprida på riskerna, Castellum är ett fint innehav men att vikta upp något annat är inte helt fel det heller!

  Dock en riktigt fin utdelning som du har fått idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investmentbolagsinvesteraren,

   Ja det är nog bra. Ja utdelningen var riktigt fin! Fick du utdelning från Castellum också? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Castellum är en sånt fint innehav! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja InvestorChris,

   Yes, bästa bolaget! ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Jag fyllde på mera i Castellum! Keep it simple

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Dennis,

   Härligt! Att återinvestera utdelningen blir kraftfullt på sikt! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. 26kr finns inte mycket investerings alternativ. Fundera lite på 2 stycken Hancap Pref. Men fan den biten är osäker. Med tanke på Hancap Pref är så osäker som det är.

  Finns där egentligen billiga utdelnings aktier? Telia Ratos och Hancap är dom billigaste jag vet egentligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Blakhouse,

   26kr är ändå Helt ok ommna bygger på och låter de växa! Jag har i gen koll alls på Hancap Pref, vad är det för typ av bolag?

   Billiga är svårt att hitta. Diös har en ok direktavkastning, men risken är ju retaillokalerna.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. färmst ett bolag inom fönster och facad. Har nyligen skapat helt ny styrelse ställde in utdelningarna.
   till salu för 10kr styck dock finns en plan på att växla in dem mot 50kr i ett nytt holding bolag under 2019.

   Spännande att följa resan mindre spännande att portföljen är ner 12000 pga dem =D

   Radera
  3. Ok. Aj då, det låter som ett bolag att hålla sig borta från. Surt med förlusten men kanske lika bra att riva plåstret? Det låter som det kan dyka upp mer problem framöver.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera