måndag 17 december 2018

Skidåkning i Sverige 2018/2019

Nu är julen riktigt nära och jag känner i hela kroppen att jag börjar bli övertaggad på att åka skidor. Det här kommer nog att bli den bästa vintern någonsin för mig och siktet är inställt på att åka skidor i Sverige hela 2018/2019. Säsongen ser ut att bli riktigt bra och de flesta skidorterna verkar ha öppnat för säsongen, det brukar betyda att den även håller i sig bra till våren.
Sverige har grym skidåkning


Visst går det alltid att hitta bättre skidåkning och ja, alperna är snäppet vassare men vi har faktiskt ganska magisk skidåkning här vårat lilla land i norr. Eftersom vi ofta belönas med både varma (korta) somrar, och förhållandevis långa vintrar så är det ganska smart att försöka utnyttja dom på bästa sätt. För vår del innebär det att åka skidor, gärna så mycket vi kan.

Det här året har vi bestämt att göra en stor förändring i våra liv, nämligen att verkligen ta till vara på alla våra årstider. För den här vintern betyder det att vi kommer att åka skidor hela vintern fram till mitten av april. Det kommer att bli magiskt! Jag vet att många hatar vintern men för oss är det något vi längtat efter, allt tack vare skidåkningen. Utan den kanske vi hade känt som många andra.


För alla som inte testat det så säger jag bara, gör det! Ge det en chans och se vad ni tycker, det är inte farligt. Sverige har grym skidåkning och naturen är magisk vid rätt tillfälle, det är mäktigt! Det behöver inte vara utför, testa längdskidåkning. För mig är skidåkningen 50% och naturupplevelsen 50%, vi har extremt fin natur i Sverige om man bara upptäcker den.

Är det dyrt att åka skidor?


Utförsåkning kostar en del, men jag älskar det. Man ska ha utrustning i form av skidor, pjäxor, hjälm, goggles, skidkläder och sen ett liftkort på det. Man behöver dessutom ofta boende och transportera sig till backarna eller fjällen. Pengarna kan rulla iväg snabbt men det finns många lifehacks att använda för att komma billigare undan. Själv har jag köpt nästan all min utrustning på rea och jag passade t.o.m. på att köpa en extra uppsättning skidkläder när det var halva reapriset, betalade som exempel 600kr för min jacka som annars kostar 2200kr. I vanliga fall rekommenderar jag inte att bunkra saker, men för mig är det här förbrukningsvaror och jag är extremt nöjd med de kläderna. Jag är alltså "set" för fler år framåt. Kolla runt i olika butiker på nätet så kan man kitta sig väldigt prisvärt med nya och bra saker!
När det gäller underhåll av skidor så finns det säkert de som påstår att man ska valla de varje dag och slipa stålkanterna en gång i veckan men helt ärligt, det funkar bra att bara köra på och valla när det blir lite dåligt glid eller om det ligger tung blötsnö. Gör man det själv vilket är lätt så kostar det inte mycket.

Boende och liftkort i fjällen


Resor, boende och liftkort är de stora kostnaderna i skidåkningen. Här går det att få allt från tokbudget till überlyx. Vi kör ofta budget eftersom vi är ute efter att åka skidor och uppleva naturen. Vi sitter alltså inte på rummet utan är där för att sova och oftast somnar man rätt tidigt när man åkt skidor 6-8 timmar varje dag, speciellt om man är inne på 7:e dagen. När det gäller skidåkning i Sverige så har vi massor av ställen att välja på så det lönar sig att kolla runt och plocka bra erbjudanden eller se om man kan hitta alternativa boenden för att spara pengar. Ju fler år man åkt skidor ju fler trick lär man sig för att komma undan billigare.Skidåkning är som alla sporter, vill man göra det dyrt för sig så finns det stor potential att lyckas. Är det själva skidåkningen man är ute efter så behöver man inte spendera mer än nödvändigt. Tänk på vad du är där för att göra. Att boka ett spahotell kan vara jättemysigt men hur mycket kommer man att utnyttja det när man går upp klockan 7 för att äta frukost och sen ge sig ut i backen, åka skidor i 7 timmar och sen ta några öl framför en öppen eld eller på en afterski. Vår erfarenhet är att man är rätt slut redan innan middagen vid 19-tiden.


Vad gillar ni att göra på vintern?


Läs fler blogginlägg:
Så här kommer du igång med ditt aktiesparande
När snöbollseffekten märks av
Flytta till Portugal

15 kommentarer:

 1. Skidåkning är supergött. Har varit i Trysil i en dryg vecka och det är superfint. Blir några dagar till innan vi far söderut för julfirande. Sen tillbaka vecka 4&5. Hoppas även på lite skidåkning på Vallåsen/Hallandsåsen mellan turerna till Trysil.
  Gött att både åka nedför men även glida runt på längskidor i spåren. Hoppas på en go skidvinter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Erik,

   Härligt, det låter bra! :) Grymt upplägg, det låter som att du har en bra vinter att se fram emot! Jag kör mest utför, men borde ta tag och köra längdskidor :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Grymt skönt. Längdåkning är finfint, lite mer naturupplevelse och lugn & ro än i backarna. Kul med lite variation med.

   Radera
  3. Ja, jag har kört lite och håller med. Lite som att vandra, även om utför kan bli bra naturupplevelser de med! :)

   Radera
 2. Ahh det låter gött det där alltså. Förvisso gillar jag att åka slalom men jag är en gammal längdskidåkare och skulle gott kunna tänka mig att åka en fasligt massa längdskidor. Blir lite utav en utmaning med massvis barn här i familjen petrusko. Well, grannbyn har byggt konstsnöanläggning och i övrigt har jag ju rullskidor =) INte samma sak men så får det vara denna säsongen iaf.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Petrusko,

   Ja riktigt nice! :) Jag kör utför också, borde tag i att köra längdskidor. Kul, längdskidåkning borde fungera med barnen?

   Nä, men skönaste är ju att komma ut utomhus! Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Har aldrig gillat skidåkning, att jäkta runt i ett skidspår. Däremot, att åka hundspann är hur mysigt som helst. Speciellt i anslutning till en varm källa, bastu och norrsken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Jag förstår att alla gillar olika men för mig är skidåkning långt ifrån att jäkta runt i ett spår. Vi startar ofta dagen med en lång frukost, kör skidor, chillar i solen i en skön snödriva bland granarna med utsikt över svenska eller norska fjällen. Tar någon öl nånstans. På kvällen brukar det ofta bli chill framför en brasa utomhus, ibland i vindskydd med grillning, ibland bastu. Låter lite som det du beskriver ;). Skidåkningen är bara en liten del i det hela men det är otroligt skönt att få det fysiska så man blir mör och skön i kroppen tycker jag :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Blir nyfis vad för billiga boenden, etc. Är det Airbnb, nån förmedling, eller t ex dela boende med 6-8 vänner vilket borde bli mkt billigare? Kanske couch surfing:D Testat det?

  Har åkt skidor 2-3 ggr, värsta var så ont i fötterna pga pjäxorna men annars var det kul även om man var dålig. Frös massa med, men väldigt vackert. Antar att om man kommer in i det är det väldigt kul. Impad av de som kan :)

  Jag är mest deprimerad på vintern, hatar kyla:) Ett sätt och glömma vädret är att jobba.. blir tröttare med, är inte gjord för detta klimat, fryser massa också.. så vintrarna brukar inte vara så spännande i mitt fall.. enda jag drömmer om är värme, en strand, ljus.. fast kommit på sista tiden det är rätt skönt med mörkret, man kan ha mössa och syns inte. Alla är grå och svarta. Jämnmörker. Mörkt hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går nog att hitta via både AirBnb, Blocket och Finn.no. Vi hyr privat och åker off-säsong. Vi betalar nog mindre i stughyra för 6 veckor än vad de flesta gör för en sportlovsvecka :)

   Radera
  2. Tja Mrs Doubtfire,

   Erik gav riktigt bra tips! Grunden ligger i att skippa de uppenbart dyra resorna, all inklusive stuket. För vår del tar det bort lite av känslan också. Att åka fler drar ner kostnaderna rejält om det är med rätt människor. Erbjudanden kan vara bra att slå till på. Har faktiskt aldrig testa couchsurfing, har du?

   Jag hade en period i livet när jag inte heller gillade vintrarna, som av en slump var det också den perioden jag inte åkte skidor.. ;).
   Att pjäxorna skaver är vanligt i början, speciellt om man hyr eller har nya grejer.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Tack för bra tips:) Är inget vidare bra på att veta Var man ska leta efter resor och boenden. Tar gärna emot alla tips :) Har inte provat couch-surfing, kanske vore kul eller hemskt, vet ej. Har däremot träffat många främmande man bott hos då jag reste mer som yngre privat. Tekniskt sett borde det funka :) Kanske lite jobbigt med private space badrummet..

   Nu har jag vart o tatt spruta silokon i foten och haltar omkring, hoppas den fungerar nu, vi pratade även steloperation tån :( Bhuuuu.. vill verkligen inte stepoperera mig. Kommer ju inte kunna gå i klackar någonsin mer då misstänker jag.. så ja, skidkarriären känns lite tveksam nu, får sitta i backen o dricka varmt och heja på.:)

   Radera
  4. Tja Mrs Doubtfire,

   Google is your friend, det mesta resorna jag hittar börjar jag med att googla :).

   Det låter jobbigt med foten men fjällen handlar om så mycket mer än skidåkning. Att bara komma upp är grymt, naturen.. :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag älskar att gå på tur på fjället om vintern, älskar, älskar, älskar det! Vidderna, tystnaden, friheten, att jobba med kroppen och få ro i själen! Älskar det!
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Jag känner igen vad du pratar om, härligt att höra lyckan i när du beskriver det! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera