fredag 8 februari 2019

Onödiga kostnader - Vad är det?

Om någon frågar mig om tips angående deras ekonomi så är mitt vanligaste svar att kapa kostnaderna. I 9 fall av 10 så har man riktigt onödiga kostnader, alltså såna kostnader som egentligen inte ger så mycket av värde men ändå kostar pengar varje månad.




Vad är onödiga kostnader?


Att säga exakt vad som är onödiga kostnader är ju ganska svårt eftersom det som kan kännas som ett vettigt köp för mig, kanske ser helkonstigt ut i dina ögon. men man kan ju i alla fall få fram vilken typ av kostnad som kan bli onödig beroende på vissa omständigheter.

Om vi tar en kopp kaffe t.ex. Jag kan tycka ett en kopp kaffe hemma kan vara den bästa samtidigt som det vissa gånger är riktigt nice att ta en kopp kaffe på ett café, trots att den är 30 gånger dyrare. Det handlar helt enkelt om sammanhanget. Då jag däremot kan känna att kaffet blir en onödig kostnad är när man köper det där kaffet på rutin och inte längre uppskattar det. Man gör det utan att tänka, då blir det enligt mig en onödig kostnad. Detsamma kan jag känna med lunchen ute, eller om det blir pizza flera dagar i veckan. Man tappar den där känslan av att det är något speciellt.

Mina onödiga kostnader


Om jag ska försöka gå igenom mina egna kostnader och se om hittar 3 stycken som är onödiga så skulle jag nog säga:


  •  1. Bilen - Helt ärligt så används den nog för lite så den pendlar mellan att vara onödig och värd att ha. Den används för lite men när den väl används så är den så värd det. De gånger den på riktigt är en onödig kostnad är de gånger man kunde ha tagit cykeln istället.
  •  2. Klädinköp - Ibland, även om det inte är ofta, så köper jag kläder som jag kanske inte riktigt behöver där och då. Det blir ju då en onödig kostnad.
  •  3. Snabbmat - Det händer att vi ibland köper snabbmat på vägen om vi t.ex. åker till fjällen och har planerat dåligt. Det här ät enligt mig katastrof eftersom jag ofta inte ens gillar maten. Det är nitbara planering som det går att skylla på i de här lägena men det är definitivt en onödig kostnad. Det roliga här är dock att det oftast är på McDonalds och liknande som jag känner så här medan jag kan tycka att det är värt det på ett dyrare lunchställe om det varit en bättre upplevelse.

Det här är ju bara 3 saker jag tog som jag kom på, jag skulle säkert hitta massa fler om jag satt en stund till. Det tydligaste exemplet av de här ovanför där det både kan vara en extremt onödig kostnad och en kostnad som är värd det är solklart snabbmat/lunch.

jag gillar oftast inte maten på våra hamburgerkedjor men det är fortfarande ett alternativ som kan uppstå vid dålig planering. Det händer inte ofta men jag stör mig lika mycket varje gång det väl händer. När vi däremot har bränt mer pengar på en god lunch på ett trevligare ställe med godare mat har jag tvärtom verkligen känt att det varit värt pengarna.




Onödiga kostnader som inte ens går att försvara


  •  1. Bolån - Om du inte ens försökt att förhandla din ränta så har du troligtvis en riktigt onödig kostnad som du inte kan prata bort.
  •  2. Elkostnaden - Om du fortfarande ligger på ett anvisningspris så kastar du pengar i sjön varje månad.
  •  3. Försäkringar - Försäkringsbolagen kommer alltid att vilja att du ska försökra dig så mycket som möjligt så risken är stor att du får betala mer än vad du behöver. Läs mitt inlägg om Billigare bilförsäkring och hur du får billigare hemförsäkring.

Det här var bara 3 fasta kostnader som man borde styra upp direkt enligt mig om man inte gjort det. Det finns fler att gå igenom och egentligen finns det risk att man betalar onödigt mycket för exakt alla kostnader man har. Minimera risken genom att gå igenom dom, en för en. Har du inte gjort det innan finns det pengar att spara.



Som sagt. Vad som är onödigt för mig kan vara guld för dig så det finns aldrig några rätt eller fel, förutom de fasta kostnaderna ovanför då! ;) Meningen är inte att man ska snåla sig genom livet men man kan försöka att vara lite smart och spara pengar där de ändå inte tillför så mycket värde.

Vilka är era mest onödiga kostnader?

9 kommentarer:

  1. Känner som du med maten, är det god mat kan det vara värt kostnaden. Suger när jag ska socialisera med nån som t ex inte äter fantastiskt god och spännande vego eller fiskmat och är tvungen betala 180 spänn för en riktigt trist sallad bara för att den andra ska ha sin feta stek.

    Annars är väl kläder, skönhetsvård, skor min svagare punkt, men vissa saker betalar sig iom högre lön/fler träningspass, andra inte. Tycker också det är roligare numera att inta det där speciella mer sällan. Då blir det en upplevelse på annat vis.

    Har blivit inspirerad av dig och andra bloggare nu att jag/vi nog ska börja cykla och kanske åka skidor. Just för att vi nog gillar mer upplevelsebaserad fritid. Tack för det :) Haft ett prat om det idag...

    SvaraRadera
  2. Bilen tar du upp många gånger som en dyr kostnad. Är det så att du har för en dyr bil? Köp då hellre en billigare bil som du slipper tänka på. Finns många fina bilar för runt 30 papp som funkar bra och ha bara trafikförsäkring.
    Det finns mycket som är onödigt men så länge det inte tär på ekonomin för mycket är det svårt att vara utan det. Tex Netflix, hämtmat, fika på stan, krogen, sprit på helgen mm. Mycket av detta gör att tillvaron blir trevligare. En svår balans. Ibland måste man unna sig. Barnen fick tex välja mellan utlandet till sommaren eller fjällresa till Hemavan och barnen valde det sista.. YES. Det måste få kosta ibland. Vi väljer tex att sälja stugan nu till sommaren och ev båten nästa sommar. Sparar inte jätte mycket i fasta kostnader men sparar mest tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Leva drömmen,

      Yes, tar upp bilen då och då. Den är hyfsat billig och har bara trafikförsäkring men en bil är en ga ska dyr kostnad om man är ärlig mot sig själv ed alla kostnader.

      Jag tror vi alla är olika när det gäller vad som är värt och inte. Det fanns en tid då jag också trodde mycket handlade om hämtat och sprit på helgerna men har insett att det inte är för mig längre. Det är nice, men inte för ofta, då blir det slentrian. Som igår t.ex. tog 2 öl på en uteservering, det var grymt i solen. Men om man gör det för ofta försvinner den speciella känslan om du förstår hur jag menar? :)

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Förstår inte "nitbara planering" - har försökt googla men den enda referensen eller förklaringen till ordsammansättningen är till din egen blogg.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Haha, fattar knappt själv vad jag har skrivit 😂 Jag tror att det ska vara: "Det är nog bara planering". 😂

      Jag får skylla på att jag var lite stressad när jag skrev det här inlägget, är iväg på skidresa nu 😉.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Har ätit lunch ute varje dag i över 10 år, blir väldigt mycket pengar. Men jag tycker det är värt det. Har ändå en sparkvot på cirka 40% så nåt måste man väl få unna sig :)

    Mvh https://lekonomi.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Lekonomi,

      Absolut, med den sparkvot en kan du ju unna dig! :) Jag åt också lunch ute när jag jobbade mer, i dagsläget skulle jag nog inte uppskatta det lika mycket dock.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Tycker annars det är kul att tänka på hur billigt man egentligen kan leva. Vara inneboende eller bo nästan gratis hos nån mot att hjälpa till, tvätta sig med kokosolja, skippa smink, sluta gå till frisören, klippa sig själv, inte åka utomlands, träna ute eller hemma, köpa allt begagnat, laga all mat själv. Vore kul att nån gång testa på det och se vad som händer om man enbart nyttjar gratis eller nästintill gratisaktiviteter som museer, hobbys (vissa kostar inget)och slutar göra/konsumera vissa saker för att passa in..

    SvaraRadera
  6. Detta är verkligen intressant.
    Jag och Mamma betalar? satt för några helger sedan och gick igenom alla fasta utgifter.
    Jag har ju jobbat hårt med att få ner alla fasta utgifter, som du säkert vet.

    Jag börjar nu komma till ett stadie där jag inte känner att det finns så mycket att justera längre.
    Det känns ju lite tråkigt men självklart är det bra.

    Jag kommer släppa några blogginlägg om detta framöver med mina utgifter. Dels för att dela med mig men också få tips och andras tankar på mina utgifter. Jag kanske kan göra mer, eller så är det bara så att vi landat i en bra summa :)

    Mvh PB?

    SvaraRadera