måndag 11 februari 2019

Vi har alla varit ekonomiskt fria!

Det här som jag ska ta upp nu är riktigt komiskt faktiskt. Jag har ofta tänkt på det här och vi gör alla nästan samma resa i livet. Man skulle enkelt kunna säga att alla vi svenskar har varit ekonomiskt fria och ju mer kontroll vi har tagit över våra liv, ju mindre frihet har vi skapat och gett oss själv. Det är lite konstigt egentligen, men ändå verkar vi alla gå samma väg.
Vi har alla varit ekonomiskt fria


Tänk på din mest fria period i hela ditt liv. Tänk sedan på vart du befinner dig idag. Troligtvis kommer du att komma fram till att din mest fria period i livet var när du var liten. När du inte hade så många åtaganden, krav eller saker att vara orolig över. Det finns alltid undantag men för de flesta svenskar stämmer det här nog ganska bra. Sen kommer det alltid tillfällen på vägen som ger vissa "frihets-boostar" som när man flyttade hemifrån, fick ett jobb man kämpat för eller åkte utomlands första gången osv.


Men om vi kollar på det i sin helhet så har nog det flesta startat sina liv som ekonomiskt fria, för att med tiden bli mindre och mindre fria. När vi är riktigt små har vi i princip inget ansvar alls för att sedan börja sommarjobb, plugga och bygga på våra "måsten" och minska vår frihet. När vi tillslut får ett helt eget ansvar som vi ofta längtat otroligt mycket efter (att bli självständiga) riskerar vi att gå all in och skaffa både bil, lägenhet, villa, sommarstuga, husdjur och barn.Inget fel i att skaffa måsten


Med det här sagt så är det ju självklart så att det inte är något fel i att skaffa alla dessa måsten och allt ansvar vi åtar oss. Det kan däremot vara bra att se hur utvecklingen genom livet har sett ut, kanske behöver vi inte göra allt som alla andra gör? Vi kan ju fråga oss vad vårat 5-åriga jag hade sagt om vårat liv nu. Vad hade vårat 5-åriga jag ändrat på? Är det fel att tänka som en 5-åring ibland?

För egen del kan jag känna att det är två stora problem med hur vi vuxna lever till skillnad mot när vi var barn. Först har vi ju det uppenbara att vi måste dra in en inkomst och det går ju inte att komma ifrån, men vi har ofta ingen gräns för när vi är nöjda. Det andra problemet är att vi alltid jämför oss med andra. Tänk om du skulle basera alla dina inköp på dig själv och att du varken fick visa eller berätta om något för någon annan. Skulle du då köpa samma kläder, samma bil och åka på samma resor som du gör idag? Det är bara en hypotetisk tanke.Ekonomisk frihet är ett val som alla kan göra


På något sätt blir det så tydligt när man ser på livet från en annan vinkel. Ekonomisk frihet är inte bara för de rika. Ekonomisk frihet handlar om ett mindset och vad du själv väljer att göra med det. Man kan alltid säga åt en person att den ser ut att leva ett tråkigt liv bara för att den köper en för billig bil eller bor på för enkla hotell på semestern, men i slutändan talar det bara om att personen som säger det inte har förmågan att uppskatta värdet i saker som den andra personen uppskattar.

Jag säger absolut inte att det finns något rätt eller fel i det här, utan bara att det finns mycket att tänka på. Jag gör det själv kring mitt eget liv. Om man trivs med allt i livet så finns det ingen anledning att ändra på något - men om man märker att man klagar på att bussen är sen, att vädret är dåligt eller att bensinen är för dyr, ja då är det antagligen ens egna val det är fel på och inte sakerna i sig. Det är en "easyfix", tänk bara på hur lätt allting var när man var barn :).

Känner ni igen er i något?


Läs fler blogginlägg:
Leva på aktier - Fick en årslön i avkastning under januari!
Lifehacks för ekonomisk frihet
Spara pengar snabbt!

16 kommentarer:

 1. En fin tanke. :) Tror det finns mycket grundläggande vi vuxna kan lära oss från barn. Tänker jag tillbaka på den tiden jag minns som mest "fri", alltså inte ekonomisk fri utan bara fri, så är det nog under studietiden. Man hade lite pengar men mycket tid att förvalta på det sätt an ville och de man umgicks med hade också mycket tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Flow-FI,

   Ja, barn är väldigt mycket smartare än oss vuxna när det gäller mycket. Jag kan hålla med om studietiden, för min del var det dock tidigare eftersom jag hoppade av och började jobba när jag var 16.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Det där är väldigt intressant :) Varför man gör saker för att man tror det ska vara så och för att antagligen omgivningen trycker på.

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte om jag skulle säga att jag var ekonomiskt fri när jag parasiterade på mina föräldrar men jag var fri, det håller jag med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omyndig var du också, så frågan är hur fri du var? ;-)

   Radera
  2. Helt sant. Redan från start var ju livet fyllt av måsten men han har poänger den där frihetsmaskinen. Även om jag är lite för låst för att hålla med i allt var man onekligen friare för. :-)

   Radera
 4. Skrev ner mina tankar om det här för cirka ett halvår sen:

  Tänk på dig själv idag ur ett perspektiv utifrån där du är runt 20 år.
  Om du hade träffat dig själv, hade du då varit nöjd med den du blivit? Om inte är det dags att ta tag i ditt liv och göra en förändring, annars är det stor risk att du kommer tänka tillbaka på ditt liv och känna dig missnöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande tankar :) Nja, sisådär. Har lagt alldeles för mycket tid och uteblivna inkomster samt pengar på dåliga relationer. Lite klokare idag, men kunde minimerat det till iaf 30% och "fortfarande levt ut". Fast om jag inte gjort det utan stannat i första bästa hade jag inte träffat min nuvarande partner som jag är lycklig med. Kanske inte heller hade uppskattat det.
   Annars borde jag förstås sparat mer, jobbat mer, då hade jag vart FI nu :) Just nu väldigt nöjd med livet, lönen, utvecklingsmöjligheterna. Det handlade om att ta kontroll, bli tuffare för min del.

   Radera
 5. Intressanta tankar! Vi tvingas in i "ekorrhjulet" pga normer och har tur om vi till sist förstår att det inte är där vi hör hemma. Den yngre generationen nu har alla chanser att lyckas nå sin frihet, vi som är lite äldre får satsa på att få en rejäl bonus innan pension. Tänk om internet funnits för 30+ år sedan?

  SvaraRadera
 6. Intressanta kommentarer ovan:) Jag har iofs levt rätt fritt jämfört med många andra. Minns hur orolig släkten var att jag skulle sitta utfattig på deras trapp men är nog rikast nu av de närmast sörjande. Vet inte om mitt liv hade blitt bättre av att leva annorlunda, men passade inte för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Härligt! Känner igenfet där att folk nojar. Jag tjänar iofs inte bra med pengar som du men känns som rätt val ändå ;).

   Grymt gjort av dig tycker jag! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Jag önskar ett inlägg om din sparresa från början till nu! Likt det inlägg miljonär innan 30 gjorde för nån vecka sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ellen,

   Absolut, ska kolla om jag kan få till ett sånt inlägg. Vet att jag skrivit om det flera gånger på bloggen, bland annat här!

   Jag ska kolla om jag hittar fler inlägg där jag skrivit om det och eventuellt skriva ett nytt inlägg om det! :)

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Intressant! Tänker man tillbaka så undantaget ungdomens glada dagar så var jag ett tag i yngre år 22-23 någonting i utlandstjänst. Inga lån, gratis mat, bostad och kläder samt en hyggligt tilltagen lön. Helt klart ekonomiskt fri. Men inte varade det länge, man hade inte det ekonomiska tänket på den tiden, tyvärr. Det hade annars varit ett utmärkt tillfälle att spara en riktigt bra slant! Åh, om man ändå hade kunnat gjort lite klokare val i livet. Nu hade jag visserligen förbaskat kul för pengarna, många resor blev det och kamerautrustningar och videogrejer som jag hade mycket glädje av i många år. Så egentligen ska man inte ångra någonting.

  // PP

  SvaraRadera
 9. Prylar kan jag klara mig utan men mitt liv skulle kännas bra mycket fattigare utan mina barn (skulle dock ha mer frihet då)

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Jag undrar hur man ska börja för att bygga en portfölj som man kan tjäna pengar på.

  Man har inte haft ett riktigt jobb sen 2006 och förnäravande har man extrtjänst framtill nov.2019.

  jag har in sett att man måste bygga någoting eget/ skapa nogting som ger pengar/starta egen verksamhet.

  Har inte råd att avsätta stora belopp på en gång utan högst 1000 kr/mån.

  Jag är nog sent ute när man är 56 år gammal och försöka bygga en portfölj.

  Jag skulle gärna vilja ha råd hur man kan göra och vad man ska börja med.

  MVH

  Roger

  SvaraRadera