måndag 4 februari 2019

FIRE - Ta makten över din pension!

Jag har sett att det skrivits mer om begreppet FIRE de senaste veckorna och troligtvis har det väl med en ovanligt stor medial uppmärksamhet. Det här är rätt bra tycker jag eftersom fler blir medvetna om möjligheten och det innebär ju att fler har möjligheten att påverka sin egen situation. Samtidigt har vi precis fått veta att pensionsåldern ska höjas, vilket iofs inte var oväntat.

Vad är FIRE? 


FIRE är ett amerikanskt utryck som står för Financial Independence Retire Early. Enkelt förklarat kan man väl säga att man gör sig ekonomiskt oberoende och går i pension tidigt. Ett vanligt sätt att kunna göra det här på är att spara och investera så att man kan leva på sina aktier. Jag ska ärligt säga att jag aldrig varit så insatt i just det här uttrycket och heller inte läst på så mycket om det även om det är precis vad jag själv håller på med. Fire-rörelsen verkar vara betydligt större i USA än i Sverige och det finns en hel del poddar och bloggar inom ämnet.


Jag förstår dock att det här växer nu eftersom det pratas mer om ekonomisk frihet samtidigt som den ekonomiska osäkerheten växer. Vi har inte samma trygghet som våra föräldrar hade och på något sätt känner jag själv att jag får skapa min egen trygghet, vilket jag inte upplevt att mina föräldrar fått göra på samma sätt. Att göra mig ekonomiskt fri medan jag fortfarande är ung ger mig alltså inte bara mer frihet utan även en ekonomisk trygghet i framtiden. Det här är enkelt att räkna på och det fungerar!


Fixa din egen pension och ta makten över ditt liv


Det absolut viktigaste för mig med mitt sparande är friheten det ger. Att ge sig möjlighet att få passiva inkomster som täcker samtliga kostnader är nog en av de enklaste sakerna man kan göra för sig själv för att uppnå frihet i dagens samhälle, tyvärr. Vi har precis fått reda på att pensionsåldern höjs så utan eget kapital pratar vi om pension vid tidigast 64år istället för 61 år. När vi väl når dit så lär den ju ha höjts ännu mer så vi kanske pratar om 70 år som tidigaste för oss i min ålder.

Det är därför vi måste agera och ta makten över vår egen pension! Vi bygger upp vårat eget system som i framtiden kommer att förse oss med pengar när vi själva inte orkar längre. Det här är inget stort problem om vi bara tar tag i det idag. Vi bygger bara en pengamaskin och sen är det lugnt! :)
Det vanligaste motargumentet mot FIRE


Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra att min pension kommer att bli dålig om jag slutar att jobba för tidigt. Jag kan ärligt inte förstå hur man tänker när man säger så men trots det får jag höra det gång på gång. Vi vet ju inte ens om vi får någon pension när det väl är dags för oss?


Jag förstår inte hur min pension kan försämras genom att jag sparar och investerar pengar samt trimmar mina kostnader. Det kommer ju snarare att förbättra min utsikter som pensionär. Att lägga allt i händerna på andra tror jag ingen mår bra av.


Gå i pension vid 40 och chilla resten av livet


Något som många utomstående inte förstår är att en pengamaskin är byggd för att hålla livet ut. Man satsar på kvalitet och med en naturlig tillväxt kommer vi troligtvis att kunna se fram emot mer pengar för varje år som går. Det här betyder att om jag kan leva på mina aktier när jag är 35 eller 40 år, varför skulle jag då inte kunna leva på aktierna när jag är 70år? Det är enkel matematik och vill man argumentera emot den så får man komma med några riktigt bra uträkningar, något som jag inte sett än. Shoot! :)

Om du vill gå i pension tidigt kan man ha nedanstående siffror som utgångspunkt. De visar hur många år det tar att uppnå ekonomiskt oberoende baserat på hur många procent av lönen du sparar.

 • 10% - 44år 
 • 20% - 33år 
 • 30% - 26år 
 • 40% - 20år 
 • 50% - 16år 
 • 60% - 12år 
 • 70% - 8,5år 
 • 80% - 5,5år 
 • 90% - drygt 2år

Starta din pengamaskin idag - Läs inlägget om hur du kommer igång med aktier och fonder!


Min maskin kommer att hålla livet ut


Jag är inte orolig för att mina pengar ska ta slut efter att jag tagit en tidig pension. Anledningen är för att jag vet att jag har oddsen på min sida och för att jag väldigt enkelt kan anpassa min ekonomi om det skulle behövas. Många försöker ständigt motbevisa dig och krossa dina drömmar, lyssna bara på dom om du vill uppnå de dom gör. Kolla vart de om och fråga dig varför du ska lyssna på dom. Jag har aldrig hört en person som är ekonomiskt fri säga att du inte ska satsa på att bli det.

När jag går i pension kommer jag att leva på mina aktier och avkastningen från dom. Varför skulle jag då helt plötsligt få det svårare att klara mig ekonomiskt när jag får ett tillskott genom pension vid 70? De där argumenten håller inte, gör en plan och lyssna på dig själv! Jag tänker i alla fall inte låta andras åsikter förstöra mina drömmar.

Är ni oroliga för pensionen?

23 kommentarer:

 1. Men du har inte räknat med "vänstersossarna"...
  De har startat ett upprop inom partiet som vill återinföra både arv o gåvoskatt samt förmögenhetsskatt...

  SvaraRadera
 2. Är inte orolig för min pension. Det enda hotet mot att vara fri i detta landet är socialisterna och kommunisterna.

  SvaraRadera
 3. Ja lite. Den kommer inte bli speciellt fet. Sen med sjukdomar, förändrade jobbsituationer och annat. Vägrar bli försörjd :)Tänker precis som dig att man måste ta kontrollen själv. Sen om man lever på mycket eller lite är inte så noga, viktigast är man har kontroll och kan klara sig själv.

  Är också väldigt självständig någonstans, skull aldrig fixa att bli försörjd av min partner om jag inte kunde jobba mer så den stackaren var tvungen att jobba tills 75-års åldern. Får panik av tanken. Är jätteviktigt för mig att fixa detta så vi blir oberoende, har en inkomst från aktier så att vi klarar oss även om det inte blir fett om allt går åt skogen.

  Även om jag inte riktigt tror (så länge kroppen orkar) jag någonsin kommer sluta jobba helt. Blir så rastlös, behöver utmaningar och nåt att bita i samt projekt. Nu på semestern är vi båda rastlösa efter dryg vecka, så vi fixar nog inte riktigt detta med att bara slå dank eller börja träna två ggr per dag för att ha nåt att göra. Jobba mindre känns dock bra. Samt ha friheten att inte jobba om man av olika anledningar inte kan det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Precis, det här är så det är och då är det bara att fixa det helt enkelt. Risken är ju väldigt stor att vi pratar 75år för pension när vi väl är där, man vet aldrig.

   Jag förstår dig. Jag är också ganska rastlös av mig som person men vill inte vara tvungen att jobba om jag inte vill. Det finns massor av saker att göra och allt ger ju inte betalt ;).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Du verkar bättre på att hitta på saker. Just nu jätteutråkad, vill åka hem, men inser det är idiotisk önskan med tanke på snökaoset, inställda flyg Stockholm..

   Har bestämt Thailand är ingen bra plats för pensionen nu. För mycket mygg. Ödlor på väggarna. Är helt myggbiten och vanliga sprayen hjälper ej, ska se om jag hittar djungelmedel imorgon som tydligen luktar apa man ska ha 24/7 som min kompis tipsade om.

   Jagat ödla inatt igen. Instängd nu och vi har täppt till alla hål i skrivbordet där den tydligen krupit in. Har bott i allt från superlyx till mellanstandard här och ödlor överallt.

   Sen har min partner fått massa soleksem igen. Var samma förra gången vi var i här.
   Funderar på om inte Spanien är bättre, eller nåt annat ställe utan för mycket mygg (de äter sönder mig mest),och djur som kryper runt på nätterna i kanske min säng.

   Radera
  3. Haha! Det låter som att landet helt enkelt kanske inte passar er? Finns ju massa länder så något europeiskt kanske funkar bättre?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej!
  Ännu en gång ett toppenbra inlägg. Tack för det! Jag har länkat till det från min blogg idag. Nu undrar jag om du vet hur man räknar ut vad man får för ungefärlig summa i pension om man slutar jobba tidigt och lever på sina investeringar och sedan börjar ta ut från det allmänna pensionssystemet vid typ 70 års ålder? Jag hittar inga sådana kalkylatorer någon stans. HA det gott och all lycka till!
  Mvh,
  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan varmt rekommendera minpension.se

   Radera
  2. Tja Anneli,

   Kul, tack för länkningen! Ska läsa ditt inlägg! :)

   Jag rekommenderar som anonym ovanför minpension.se. Jag har inte kollat så noga själv där då planen är att leva på aktier men vet att jag gjorde någon uträkning någon gång där. Har för mig att jag satte inkomst noll typ från det året och fick fram summan.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hej.
  Jag är helt inne på samma spår som du, men en oro finns där. Vi är bara ett par politiska beslut bort från att spoliera alla FIRE-planer. Avskaffande av ISK och införande av förmögenhetsskatt exempelvis.

  Mvh
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Peter,

   Jag förstår precis vad du menar och det är ett stort hot. Jag hoppas inte att det blir så för det skulle nog inte gynna någon, många skulle nog fly landet och speciellt de med större kapital.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Bra inlägg, du tar upp något många borde reflektera över. Men, precis som ovan talare så finns det viss politisk risk i Sverige idag. Kanske måste man säkra upp genom att flytta mer pengar utanför Sverige redan nu?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investeraren,

   Tack! Ja den politiska risken är väldigt stor nu. jag har funderat på det där och kollar möjligheten utomlands. Om de skulle börja beskatta kapitalet mer får man hitta en lösning.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Att få en bra "pension" några år tidigare än de flesta andra är huvudskälet till att jag sparar och investerar så är inte orolig.

  Sluta jobba redan vid 40 skulle jag aldrig våga dock utan att ha väldigt bra marginaler, siktar mer på 60 ;).

  ISK är ju ett relativt nytt påfund så det finns inga garantier för att det kommer finnas en lika gynnad sparform i all evighet.

  Historisk avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning som man brukar säga :). Det kan komma en rejäl nedgång som det tar decennier att återhämta sig från eller en börs som går sidledes i 10 år osv...

  mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Lekonomi,

   Ja de flesta har nog liknande planer av de som tänker sluta tidigare. Verkar inte vara jättemånga som planerar pension vid 40.

   Det finns många risker, absolut! Man får hitta sin väg och överväga risken mot vad det ger i livskvalitet etc.

   Tack för en bra kommentar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Jag siktar själv mot FIRE och är snart där. Känner därför inte någon oro över pensionen, men däremot en oro över förslag som införande av arv- och gåvoskatt, förmögensskatt samt höjning av skatt på kapitalinkomster, som vissa grupper pratar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko,

   Grymt, tror det är bra att släppa oron ibland och bara leva. Det är svårt men tror det behövs.

   Ja vi får hoppas att de skatterna inte införs, tror inte att någon tjänar på det faktiskt.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Är en orolig för dessa skatteinförande/höjningar får man helt enkelt ta höjd för det samt ta fram plan B med att placera kapital i utlandet eller t.ex köpa fastighet för uthyrning = passiv inkomst. Möjligheterna är oändliga, det kommer alltid finnas möjlighet att leva på passiv inkomst i Sverige sålänge du har fått ihop ett rejält kapital och har låga utgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsbagaren,

   Bra tips! Håller med, det gäller att hitta lösningar! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Vänsterpartierna verkar se kapitalskatterna som ett medel att förhindra människor att skapa sig en ekonomisk frihet. De hade aldrig infört isk, ligger inte i deras intresse.2 skattehöjningar senare talar sitt tydliga språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ekonomie De Sade,

   Ja, som sagt vi får se vad som händer och anpassa oss. Jag tror många lämnar landet om det skulle bli ännu mer beskattning. Med pengar finns en möjlighet iaf.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Mitt enda klagomål är att % stämmer bara om man utgår från att man skall ha samma inkomst som nu. Mitt beräkande FIRE värde är halva min inkomst mot idag. Medans jag jobbar nu så Kan jag spara 50% och endå nå 90% om man räknar med 4/5%ig skala. Men visst vill bygga marginaler och mitt månads levrne är ju även räknat med ett fortsatt sparande om än magert! =D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Blakhouse,

   Ja, så är det alltid. Men beräkningen tar ju hänsyn till inflation etc. så man borde vara ganska safe.

   Jag kommer köra tills jag uppnår målet och inte mer. Jag tror "one more year syndrome" är vår största risk om jag ska vara ärlig.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera