måndag 25 november 2019

Sparkalkylator - Räkna på ditt sparande!När jag började spara och ville räkna på mitt sparande så jag letade efter en bra sparkalkylator. Det var för att jag ville räkna hur mycket mina pengar skulle växa och jag använder fortfarande sparkalkylatorer!

Därför tänkte jag lista några sparkalkylatorer som jag tycker är bra för att räkna på sitt sparande. Det skiljer ju lite vilken sparkalkylator som är bäst beroende på vad man är ute efter så jag har tagit med några olika så att du borde hitta en du gillar.

Innehåller affiliatelänkar

Testa och välj en sparkalkylator som passar dig


Det skiljer som sagt mellan de olika sparkalkylatorerna så beroende på om du vill räkna snabbt, få mycket data eller är intresserad av utdelningar. 

För att se vilken du gillar bäst kan du testa de olika nedanför!


Sparkalkylator Avanza

Avanzas Sparkalkylator är väldigt enkel och passar perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill räkna fram hur lång tid det tar att spara ihop ett visst belopp.

Den är bra om du inte bryr dig om utdelningar, utan bara om tillväxten av ditt kapital. Du knappar helt enkelt bara in vad du kommer att spara varje år och under hur lång tid så visar sparkalkylatorn hur mycket pengar får. 

 • Enkel att använda 
 • Bra om du är ny och vill få en snabb överblick 
 • Har dragfunktion vilket gör att det går snabbt att testa olika utfall


  Sparkalkylator Deluxe

  Sparkalkylator Deluxe är den bästa sparkalkylatorn om du vill ha en heltäckande bild på ditt sparande. Har du planer på att bli ekonomiskt oberoende eller gillar utdelningar så är den här grym eftersom den har med utdelning.

  Med Sparkalkylator Deluxe kan du inte bara få fram vilket kapital du kommer att ha framöver, utan även månatliga utdelningar och ränta på ränta med utdelning.

  Den här sparkalkylatorn tar även hänsyn till skatt, inflation och du kan välja om du vill återinvestera utdelningarna eller inte. Den här är den mest kompletta kalkylatorn.

  • Mycket data och heltäckande 
  • Bästa sparkalkylatorn om du är utdelningsinvesterare 
  • Ger en heltäckande bild och info om utvecklingen år för år


  Nordnets Sparkalkylator

  Nordnets Sparkalkylator är en snabb och enkel kalkylator för att räkna ut sitt sparande på. Eftersom du drar staplarna för att ändra summor går det väldigt snabbt och enkelt att leka med siffrorna.

  Jag tycker den här Sparkalkylatorn passar bra om man inte riktigt är säker på hur mycket man vill spara och vill testa lite för att se hur lång tid det tar spara ihop ett visst belopp.

  • Enkel att använda
  • Bra om du är ny och vill få en snabb överblick
  • Dragfunktion vilket gör att det går snabbt att testa med olika belopp

  ..och en bonuskalkylator här nedanför!  CAGR Calculator

  CAGR Calculator är perfekt för att räkna ut CAGR. CAGR står för "compound annual growth rate" och innebär den genomsnittliga årliga tillväxten i din portfölj.

  Med den här kalkylator kan du alltså se hur mycket din portföljtillväxt har varit varje år inom en vald tidsperiod.
  • Bra för att räkna ut Genomsnittliga tillväxt i portföljen 
  • Enkel att använda 
  • Inte till för att beräkna sparmål

  Hur kan man använda en sparkalkylator?


  En sparkalkylator en grym för att räkna ut förväntad avkastning på ditt sparande. Med hjälp av den kan du sätta upp mål oavsett om det är att bli ekonomiskt fri, få in en extrainkomst eller starta ett sparande för ekonomisk trygghet.

  utan en plan är det svårt att lyckas med något man vill göra. se därför till att sätta ett mål och göra en plan för ditt sparande. Kolla in de olika sparkalkylatorerna och använd den som du gillar bäst.

  När du har lekt runt lite med siffrorna är det bara starta ditt aktiesparande och låta pengarna jobba för dig.

  Räkna ut ränta-på-ränta med sparkalkylatorn


  Det viktiga och anledningen till att jag själv gillar sparkalkylatorer är för att de på ett visuellt sätt visar ränta-på-ränta effekten. För mig själv har det varit viktigt att se den för att bli motiverad till spara.

  Motivation är det viktigaste för att lyckas och att spara är i sig inte jättespännande, det roliga är allt som kommer med det. Med sparande får vi både ekonomisk frihet och -trygghet.

  Hur mycket ska du månadsspara?


  En annan fördel med att använda en sparkalkylator är för att få fram hur mycket du behöver månadsspara för att uppnå ett visst kapital.

  Genom att använda kalkylatorn kan du se hur stor skillnad det blir i tiden det tar att nå ett sparmål beroende på hur mycket du sparar varje månad.

  Vilken avkastning ska man räkna med i kalkylatorn?


  Själv räknar jag med 10% i avkastning per år. Det är lite högt men historiskt har jag presterat bättre än så.

  Om du vill vara på den säkra sidan så kan du räkna på 8,46%, vilket SIXRX gett de senaste 20 åren enligt Avanza.

  De går aldrig att veta vad börsen kommer att ge i framtiden men den bästa gissningen vi kan göra är att det kommer att fortsätta som det gjort tidigare. Vad du än gör bör du inte räkna med för hög avkastning eftersom det kräver stora risker.

  Själv tycker jag att 8-10% per år känns rimligt men det är som sagt upp till dig själv att bestämma vad du räknar med.

  Vad gör jag när jag räknat ut mitt sparmål med sparkalkylatorn?


  När du har räknat ut hur mycket du vill spara, hur mycket du vill spara ihop och hur länge du vill spara så börjar det roliga. Det är nu du ska göra något av det!

  Öppna ett sparkonto om du inte redan gjort det. Det är gratis hos de flesta att öppna ett konto, i alla fall hos Avanza och Nordnet. Kolla runt lite på sidorna och kör på den du gillar.

  Skriv ner din plan


  Du vet ju redan hur mycket du vill spara och hur lång tid det kommer att ta. Du behöver alltså bara skriva ner din plan så att det faktiskt blir gjort.

  Grejen är att om du gjort en beräkning på någon av sparkalkylatorerna och knappat in en rimlig avkastning (8-10%) så är det väldigt troligt att du kommer att uppnått målet du satt så länge du fullföljer det.

  Den vanligaste anledningen till att folk inte blir miljonärer är inte för att börsen kraschar eller att aktierna tappar i värde. Den vanligaste anledningen är att de aldrig sätter igång eller att de ger upp och inte fullföljer planen de satt.

  Sparkalkylatorn är din vän som säger vad du ska göra


  Så, nu är det upp till dig. Se kalkylatorn som en god vän som säger vad du ska göra. Vill du spara ihop en miljon på 10 år? Knappa då in förväntad avkastning (8-10%), 10 år och ett månadsbelopp som är tillräckligt stort för att kalkylatorn ska visa en miljon kronor.

  Det är faktiskt inte svårare än så, det svåra är att börja och att fortsätta. Om det var enkelt skulle alla bli miljonärer.

  Vilken sparkalkylator använder du?

  4 kommentarer:

  1. Min favorit och den som gjorde att det gick upp för mig vilken kraft det är i sparande är Rikatillsammans kalkylator:

   https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

   Mycket nöjd med denna!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Tja IGMR,

    Härligt, har inte testat den faktiskt :).

    Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

    Radera
  2. Finns nog ingen jag gillar. Dom räknar bara fel och långsamt =D

   SvaraRadera
   Svar
   1. Haha :)! Ja, ibland hade man ju önskat att de räknade lite fortare till miljonerna ;).

    Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

    Radera