torsdag 21 november 2019

Vad är preferensaktier? - En komplett guide!



Vad är preferensaktier? Den frågan har jag fått ganska många gånger och jag tänkte att det var dags för ett inlägg som svarar på den frågan.

Ordet preferens är ett annat ord för företräde eller förmånsrätt. Precis som det låter så har en preferensaktie alltså företräde framför vanliga stamaktier till bland annat utdelning och vid likvidation.

Preffar som de också kallas har även hög utdelning och delar ofta ut fyra gånger om året. Vi kommer gå igenom allt det här mer i inlägget, så läs vidare!

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Vad är preferensaktier?


En preferensaktie ger företräde till utdelning och vid likvidation av bolaget. En preferensaktie får alltså första prioritet till aktieutdelning och beroende på villkoren även företräde över stamaktierna vid en eventuell konkurs av bolaget.

I korthet kan man säga att man är lite mer skyddad eftersom man står före de vanliga stamaktieägarna i kön om det skulle bli så att en likvidation måste göras av bolaget (konkurs). I praktiken kan det bli svårare att dra fördel av det här eftersom det är andra före i kön, t.ex. banker.

Preferensaktier har ofta särskilda villkor som skiljer sig mot de vanliga stamaktierna. Förutom att de har företräde till utdelning och vid konkurs så har de också ofta rätt till ränta vid försenad utdelning.

Vad är skillnaden mellan preferensaktier och vanliga aktier?


Det finns flera- och stora skillnader mellan preferensaktier och vanliga stamaktier. I korthet kan man säga att preferensaktier har högre utdelning, stabilare utdelning och en viss företrädesrätt.

Du vet du "oftast" lite mer vad du får med en preferensaktie, men det behöver absolut inte vara så. Läs mer här nedanför så ska jag förklara vad som gäller vid utdelning mm. 

Utdelning på preferensaktier


Preferensaktier delar vanligtvis ut fyra gånger om året, varje kvartal. Det skiljer lite när det gäller utdelningen mellan preffar och stamaktier och det är egentligen två stora skillnader.

Preferensaktier har företräde till utdelningen. Det innebär att om det skulle vara så att bolaget hamnar i ett läge där de inte kan betala utdelningen eller inte kan betala hela utdelningen så kommer preferensaktien att ha förtur till sin utdelning.

Preferensaktiens utdelning är fast. Det betyder att den är bestämd på förhand och att man som preffägare inte har rätt till höjd utdelning, även om den vanliga aktiens utdelning höjs. Utdelningen för preferensaktien bestäms på förhand och är sen samma tillsvidare eller tills den löses in.

Utöver de här skillnaderna ger de bara en tiondels röst på bolagsstämmor. Du kan läsa mer på Avanza Akademin om preferensaktier.




Preferensaktier - Inlösen och utdelning


När du köper preferensaktier finns det vanligtvis en förutbestämd inlösenkurs. Det betyder att bolaget har rätt att "köpa tillbaka" preferensaktien till ett förutbestämt pris om de vill. Antingen är det ett pris som gäller för evigt eller så går priset vanligtvis ner till en viss nivå i en trappa.

Det är bra att ha koll på vad som gäller vid inlösen eftersom det kan påverka din avkastning. Generellt sett vill du inte betala mer än inlösenkursen och du måste även räkna med att aktien kan lösas in när som helst till rådande inlösenkurs.

Det har faktiskt hänt tidigare att bolag har löst in preferensaktier till inlösenkurser som då varit lägre än själva aktiekursen. De som köpt sina preferensaktier för mer än inlösenkursen förlorade då pengar när preferensaktierna löstes in.

Inlösenkurser och utdelning för preferensaktier


Preferensaktie Utdelning/år Inlösen Övrigt
Akelius Pref 20kr 345kr (347,50kr) *Inlösen sker 347,50kr, sista handelsdag 2019-12-13
Alm Equity Pref 8,4kr 120kr
Amasten Fastighets Pref 20kr 350kr 115 kr fram till 19 december 2020, därefter 100 kr
Aros Pref 8,5kr 115kr 115kr till 19 december 2020, sen 100kr
Corem Pref 20kr 500kr
Eniro Pref *48kr Fryst utdelning sedan 2017
Fast Partner Pref 6,68kr row7 col 3
Footway Group Pref 8kr 105kr
Genova Property Group Pref 10,5kr 130kr 130kr till november 2025, sen 110kr
Heimstaden Pref 20kr 375kr 375kr till maj 2025, sen 330kr
Hemfosa Fastigheter Pref 10kr 211,25kr Löses ut av SBB december 2019
K2A Knaust & Andersson Pref 20kr 325kr
Klövern Pref 20kr 500kr
NP3 Fastigheter Pref B 2kr 35kr
Obducat Pref B *0,2kr Fryst utdelning 2018
Oscar Properties Holding Pref *20kr 350kr Fryst utdelning 2019
Oscar Properties Holding Pref B *50kr 550kr Fryst utdelning 2019
Pegroco Invest Pref 9,5kr 115kr
Preservia Hyresfastigheter Pref 10kr 105kr 105kr fram till 2022, sen 110 kr
Prime Living Pref B *8,5kr 125kr Fryst utdelning 2018
Quartiers Properties Pref 0,96kr 12kr
Sagax Pref 2kr 35kr
SBB Pref 35kr 750kr 750kr till 2020-10-05. Sen 650kr till 2024-10-05. Sen 600kr
Sdiptech Pref 8kr 105kr
Volati Pref 40kr 725kr 725kr till maj 2020, 675kr till maj 2025, sen 625kr


Är preferensaktier svåra att sälja?


Generellt sett är inte preferensaktier svårare att sälja än vanliga stamaktier. De handlas oftast på samma sätt som vanliga aktier.

Det du bör tänka på är att preffarnas aktiekurs påverkas av räntorna eftersom de endast ger en fast utdelning utan möjlighet till tillväxt. Det gör att om räntan skulle gå upp så kommer preferensaktiens kurs med största sannolikhet att sjunka.

En anledning att det skulle vara svårt att sälja en preferensaktie är t.ex. om bolaget går dåligt eller ställer in utdelningen. En inställd utdelning eller konkurs är det värsta som kan hända en preferensaktie och i de fall det har hänt har aktiekursen sjunkit rejält.

Betalar man courtage för att köpa och sälja preferensaktier?


Ja, du betalar courtage precis som när du handlar vanliga aktier. Vad du betalar beror på vilken lista de är noterade på.




Risk med preferensaktier


Även om de flesta preferensaktier ger ett stabilt kassaflöde i form av utdelningar så får du inte missa riskerna som finns. Alexander Gustafsson på Nordnet har skrivit ett riktigt bra inlägg som går igenom riskerna med preferensaktier.

Konkurs/Likvidation


Det värsta som kan hända är om bolaget går i konkurs eller likvideras. Risken är då stor att du inte får tillbaka dina pengar. 

Som ägare av preferensaktier står du före de vanliga stamaktieägarna i kön vid likvidation men banker och leverantörer ska ha sina pengar först, så risken är stor att det inte blir något kvar efter det.



Inställd utdelning


Det näst värsta som kan hända är att bolaget ställer in utdelningen. Om du tittar i tabellen ovanför med inlösenkurser så ser du att det har hänt bland annat Eniro, Oscar Properties och Prime Living. Du kan läsa mer om när Oscar Properties ställde in utdelningen på Nordnets hemsida.

Om utdelningen ställs in är risken stor att bolaget ligger illa till. Bolaget kommer ju troligtvis göra allt för att slippa "straffräntor" så om de trots "straffräntor" väljer att ställa in utdelningen till preferensaktieägarna tyder det på dålig likviditet i bolaget.

Om bolaget inte betalar ut utdelningen som de ska så räknas det normalt sett som ett innestående belopp som ska betalas ut senare. De måste betala ut utdelningen innan stamaktieägarna kan få någon ordinarie utdelning. 

Det finns ofta inskrivet i villkoren att innestående utdelningar ska räknas upp med en "förutbestämd ränta" vilket gör det väldigt dyrt för bolagen att inte betala preff-utdelningen i tid.

Höjda räntor


En tredje risk är såklart om räntorna skulle höjas. Eftersom de som investerar i preferensaktier gör det för en fast utdelning kommer ju värdet på preferensaktierna att sjunka om räntorna går upp. Det beror helt enkelt på att avkastningskravet ökar.

Så om räntorna går upp kommer preffarnas kurs rimligtvis att sjunka i samma takt.




Fördelar med Preferensaktier


Ok, vi gick igenom riskerna men det finns ju trots allt fördelar med preffar, annars skulle ingen köpa dom.
  • Fördelarna är framförallt ett stabilt kassaflöde och hög utdelning. Om du gillar att få utdelningar, vill veta vad du får i utdelning och vill få utdelning ofta så är preferensaktier ett alternativ. 
  • De delar oftast ut fyra gånger om året, de har samma utdelning år efter år och utdelningen kommer inte sänkas bara för att stamaktiernas utdelning sänks.
  • Som preffägare har du även de fördelar vi gick igenom tidigare. Förtur till utdelning och förtur över stamaktieägare vid eventuell likvidation.

Det här passar bra om vill ha en stabil utdelning och veta vad du kommer att få framöver. Det kan vara ett bra komplement om du närmar dig ekonomisk frihet och ska leva på utdelningar eller om du är äldre och vill dryga ut kassan.

Nackdelar med preferensaktier


Trots de fördelar vi precis gick igenom så finns det ju också nackdelar utöver riskerna. Nackdelarna drabbar främst dig som vill ta del av bolagets utveckling, dess tillväxt och få en högre avkastning än de 6-7% som preferensaktier ofta ger.
  • En nackdel med preferensaktier är att du inte får någon utdelningstillväxt. Du får en fast utdelning och inget mer, även om bolaget skulle dubbla sin vinst.
  • En annan nackdel är att du missar potentiell kurstillväxt. Om aktiekursen stiger får du som preferensaktieägare inte ta del av den.


Så om man ska vara ärlig och logisk så borde preferensaktier inte vara ett bra alternativ på lång sikt eftersom de missar den tillväxt börsen normalt har.

Börsen har gett 8-10% avkastning historiskt och det borde alltså vara bättre att investera pengarna i en billig indexfond om du vill ha en lite högre avkastning på sikt.

Varför ger bolagen ut preferensaktier?


Genom att ge ut preferensaktier kan bolagen "låna pengar" utan att öka skuldsättningen i bolaget (på pappret). Det här kan vara både positivt och negativt beroende på anledningen till det.

Det här "lånet" de gör genom att emittera preferensaktier har heller ingen förfallodag. Det betyder att företaget kan välja själva när de vill betala tillbaka lånet. De har även makt över att lösa in "lånet" preferensaktierna när de själva vill. 

Exempel: Säg att bolaget vill köpa en fastighet. Då kan man ta in kapital till en handpenning genom preferensaktier för att få ett lån till fastigheten. Självklart måste man se från fall till fall om det är bra eller inte.

Ett exempel där det inte har gått så bra är faller med Oscar Properties som jag skrev om tidigare i inlägget.

Vilka bolag ger ut preferensaktier?


Det är främst fastighetsbolag som brukar ge ut preffar. Ofta är det för att finansiera nya förvärv och möjliggöra belåning. Bland de populära fastighetspreffarna hittar vi bland annat:
  • Akelius
  • Klövern
  • Hemfosa


Det finns dock andra typer av bolag som har gett ut preffar, baland annat: 
  • SAS (flygbolag)
  • Eniro (sökföretag)
  • Ratos (investmentbolag)
  • Swedbank (bank).

Sammanfattning: Preferensaktier

  • Preferensaktier ger en stabil utdelning
  • Har ingen tillväxt
  • Har företräde till utdelning och vid likvidation

Preffar är ett bra alternativ om du vill ha ett stabilt kassaflöde och inte bryr dig om tillväxt. Det viktiga och verkligen det viktiga är dock att du noggrant kollar vilket bolag du investerar i.

Det går inte att jämföra en preferensaktie med en annan. En del bolag ger ut preferensaktier med extremt hög risk och andra bolag har en väldigt stabil ekonomi. Så, investera klokt helt enkelt!

Jag hoppas att du kunde få nytta av inlägget om preferensaktier. Om du undrar något så fråga på bara. Vilka av er äger preferensaktier förresten?


18 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tja Northernlightsinvestment,

      Tack! :) Ok, ja i längden borde man tjäna på att köra på stamaktier framför preferensaktier! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Jag är en av de få som äger Oscar pref b, ursäktar det med att jag köpte dom när jag var total rookie och detta har verkligen blivit en läxa för mig. De pengarna jag investerat där ser jag som en total bonus om jag skulle få något tillbaka av. Har valt att inte acceptera erbjudandet att få dom utbytta mot stamaktier, ska bli spännande att se vad som blir av denna röra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Annelie,

      Ja Oscar är ingen rolig historia och visar på risken med preferensaktier. Det gäller att inte vikta för tungt i en preff och inse att alla preferensaktier inte har samma risk.

      Tack för att du delar med dig och hoppas att de löser det på ett bra sätt! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Hejsan varför ligger akelius kursen inte jämt med inlösen kursen ? Jag skulle ju kunna utnyttja abritaget på denna affär. Säg att jag köper 1000akelius och betalar 99kr i courtage då har jag ju automatiskt tjänat 1400kr när de löser in den ? Sista handels dag är 12 dec men när får man pengarna på kontot ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Alex,

      Ja precis, så skulle du kunna göra. Inlösen för Akelius preffen är ju 345kr + upplupen utdelning. Slår man ut den vanliga utdelningen på 20kr per år så blir det ju 1,7kr per månad, här får du 2,5kr + courtage.

      såg att den handlas 346-346,5kr nu så det är blir ju som du säger kring 1400kr efter courtage. Fördelen är ju att det är "säkra pengar".

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Är det till 100% riskfritt och när kan man förvänta sig få pengarna på kontot isåfall ? Hur kommer det sig att ingen utnyttja tillfället att tjäna på detta sättet om det är *säkra pengar*?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja,

      Jag har inte satt mig och räknat noga och inget är "100% riskfritt" eftersom allt kan hända men spontant känns det som en bra deal om man vill ha säkra pengar.

      Det här brukar hända och det var liknande när SAS preffen löstes in ett tag när det handlades vid en viss kurs.

      Anledningen att inte fler gör det kan ju vara av flera anledningar. Sen måste man ju tänka på alternativkostnaden. Snabbt räknat (jag kan ha räknat fel) så får du kring 4,8% avkastning utslaget på årsavkastning om du handlar för 346,5kr. I jämförelse med vad börsen brukar avkasta (8-10%) så är det ju lägre.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Hej!

    Är sugen på att skaffa någon pref. Har ingen just nu. Vilken känns värdast just nu? Tänker på Klövern själv, men är en nybörjare med dålig koll ;)

    Tack för en härlig blog!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja,

      Vilken preferensaktie som är mest värd för tillfällfället måste du avgöra själv utifrån vilken risk du vill ta i förhållande till avkastningen.

      Tyvärr ha de flesta preferensaktierna stigit i pris, mycket pga av låga räntor och att flera preferensaktier "förvunnit". Bland annat SAS och nu löser de in Akelius Preferensaktie.

      Själv har jag framförallt Corem Pref och Klöverna Pref. Men ta det inte som något råd. Jag har även lite K2A och Alm Equity Pref. Men det är inga stora delar i portföljen och jag är beredd att sälja om det skulle dyka upp något negativt.

      Bland de jag har känner jag mig mest bekväm med Klövern och Corem.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Snyggt jobbat!

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Lars,

      Tack ska du ha! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Riktigt bra guide, tack! Äger själv inga preffar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Valutor,

      Tack ! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  8. Tjena Frihetsmaskinen!
    Jag har två frågor:

    1. Är det dumt att äga pref och "vanliga" aktier i samma bolag?

    2. Jag investerar 100% i utdelningsbolag, inför nästa år ska jag öka på antal bolag från 6st till 8-12st. Om jag införskaffar prefaktier, hur stor del av portföljen är lagom?

    Mvh,
    Tidsmiljonären

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja tidsmiljonären,

      1. Nej det tycker jag inte, allt handlar ju vad du är ute efter. Preferensaktierna ger ju stabil och hög utdelning, stamaktierna tillväxt. Fråga dig vad du tror om bolaget. Sen är det som sagt bra att ha koll på riskerna med preffar.

      2. Jag skulle inte ha för stor andel preferensaktier av två anledningar. Den första pga obefintlig tillväxt. Även om preffarna har hög utdelning så ska stamaktierna rimligtvis ha bättre totalavkastning på sikt.

      Den andra anledningen är risken. Nu när Akelius och Hemfosa löses in finns det färre bra alternativ och man bör aldrig lägga för stor del i samma korg. Kolla hur det gick med t.ex. Oscar Properties preferensaktie.

      Själv har jag kring 5% av portföljen i preferensaktier och efter att Akelius Pref löses in så kommer jag bara att ha kring 4% i preferensaktier.

      Med det sagt så är det upp till dig hur du gör i slutändan. Hoppas du löser det på ett bra sätt och berätta gärna vad du kom fram till! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Tack för ett snabbt och bra svar!!
      Jag återkommer när jag bestämt hur jag gör.
      Dina inlägg är mycket inspirerande, fortsätt med det :D
      Mvh,
      Tidsmiljonären

      Radera
    3. Tack! :) Gör det!

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera