söndag 10 maj 2020

Hur gammal måste man vara för att köpa aktier? (Åldersgräns)

För ett tag sen fick jag frågan: Hur gammal måste man vara för att köpa aktier? Jag hade ett vagt minne om att det är 18 år som gäller då jag själv tog hjälp att köpa mina första aktier i 16 års ålder men bestämde mig för att ta reda på vad som gäller.

Så, hur gammal måste man vara för att köpa aktier? Du måste vara 18 år gammal för att själv öppna ett aktiekonto och köpa aktier. Däremot kan du med hjälp av dina föräldrar eller förmyndare öppna ett konto och börja med aktier även som minderårig. De måste då signera dokumenten som ger dig rätt att öppna ett konto och de har ansvar för det enda fram tills du fyller 18.
Innehåller affiliatelänkar


Köpa aktier som minderårig kräver föräldrarnas medgivande


Vad vi kan utläsa från reglerna är alltså att om du inte har åldern inne och vill köpa aktier så gäller det att dina föräldrar är med på det. Så länge de är med på det så kan ni snabbt öppna ett konto på t.ex. Avanza eller Nordnet och de kan godkänna det med hjälp av BankId.När kontot väl är öppnat så är det dina föräldrar som förfogar över det men den dag du fyller 18 så går ansvaret över till dig om inget annat har angetts. Det gäller alltså att du kommer bra överens med dina föräldrar för att du ska kunna bestämma vilka aktier som köps etc.

Hur ska man spara när man är ung?


Nästa fråga efter att man lyckats öppna sitt aktiekonto i ung ålder är ju hur man ska spara, vad man ska köpa och hur mycket risk man ska ta i sina aktier? Jag ger aldrig några råd på aktieköp i min blogg men jag kan berätta hur jag själv hade gjort i efterhand.

Med tanke på att börsen historiskt har gett en bra avkastning och att vi belönats för att ta risk så skulle jag själv ha varit beredd att ta hög risk i ung ålder eftersom sparhorisonten hade varit lång. med risk menar jag inte att köpa förhoppningsaktier, det jag menar är att ha stor del investerat i stabila aktier eller aktiefonder.

Det gäller dock att vara medveten om riskerna och att tänka långsiktigt. På lång sikt har det lönat sig att vara fullinvesterad, på kort sikt kan det gå både upp- och ner.

Varför ska man börja spara i aktier som ung?


Svaret är helt enkelt att det finns enorma möjligheter till en bra avkastning. Om du kommer igång tidigt så får du en grym "snöbollseffekt" vilket ger ett stort ekonomiskt försprång i resten av ditt liv.

Kanske har du ett sommarjobb, ett extrajobb eller liknande och kan sätta av en liten del av det du tjänar i ett aktiesparande? Jag tycker aldrig att man ska vara för sparsam i ung ålder och offra upplevelser i ung ålder men du kan sätta in en liten del av det du tjänar i ett aktiesparande och få enorm effekt av det i framtiden.
Hur lyckas man övertala sina föräldrar att aktier är bra?


Att aktier har varit ett bra investeringsalternativ på lång sikt vet nog de flesta. Däremot är det många som är rädda för aktier eftersom de sätt börserna dyka, inte minst nu senast i samband med coronakraschen.

Det här är en vanlig anledning till att många aldrig kommer igång och det är synd. Fördelen om du börjar med aktier i ung ålder är att du troligtvis kommer att hålla på i minst 20 år och kanske t.o.m. 30 eller 40 år. 

Du har alltså lång tid på dig att rida ut olika krascher och kommer med all sannolikhet att bli en stor vinnare. Här kan du läsa flera argument till att det kan vara en bra idé att investera på börsen. Om dina föräldrar fortfarande tvivlar så be dom googla historisk avkastning på börsen eller nåt :).

Vad ska man tänka på när man köper sina första aktier?


Som sagt, jag ger inga råd här utan säger bara vad jag kan tycka är bra att tänka på. För det första, inse att du inte är någon expert så agera efter det. Börsen har gått upp historisk så gör det inte svårare än vad det är.

Börja med att köpa några indexfonder och lägg oddsen på din sida. I takt med att du lär dig mer kan du börja investera i investmentbolag och aktier. Börsen är i grunden ganska ankel men tyvärr gör vi det svårt för oss själva ibland, gör inte det.

Undvik förhoppningsbolag


Jag gjorde själv det här misstaget i början. Man tror att man vet bättre än alla andra och ska köpa något nytt bolag med en ny idé men som varken tjänar pengar eller säljer något, men som däremot har massa skulder och glatt pumpar nyemissioner.

Gör det inte, undvik det bara. Satsa på stabila bolag istället, i alla fall med majoriteten av dina pengar. Få till en bra grund innan du börjar fundera på såna saker. Du kommer med stor sannolikhet att få en bra avkastning ändå och om du börjar med aktier innan du fyllt 18 och håller i det lär du bli riktigt rik i ung ålder ändå.

Lär dig mer om aktier


Något som kan vara en riktigt bra utbildning är att lära dig hur aktier fungerar redan tidigt i livet. Istället för att försöka hitta de nya aktierna och analysera börskurser så skulle jag fokuserat på att lära mig hur aktier fungerar, vad det är och hur du kan utnyttja det för att bygga din ekonomi.

Många vet inte vad aktier är för något, skulle fler veta det så skulle nog fler investerat i aktier. Det är ganska enkelt när bitarna faller på plats men avsätt några dagar till att verkligen läsa på innan du kör igång. det blir även roligare då! :)

Jag tycker att Avanzaakademin går igenom allt om aktier på ett riktigt bra sätt. Börja där och läs sen vidare om det du är intresserad av. Du hittar infon du behöver på nätet, Google is your friend! :)

När började ni med aktier?


Ett tips är att även kolla in Unga Aktiesparare! Vill även reservera mig för att jag kan ha missat något :).

2 kommentarer:

 1. Själv ångrar jag att jag inte började tidigare (30+), men det beror ju också mycket på min uppväxtmiljö. I min värld var börsen mystiskt otillgänglig och farlig, då blir steget stort att överhuvudtaget närma sig den. Idag kollar jag öppet till portföljen inför mina barn, de får höra min och min mans diskussioner kring olika bolag och de ställer frågor som jag försöker svara på. Jag tänker att det är en start och den dagen de börjar sommarjobba, eller på något sätt tjäna egna pengar, ska jag sätta mig ner med dem och prata aktier. Idag sätts en symbolisk summa av deras månadspeng in på ett sparkonto med ränta, och de tycker att det är kul att se summan växa och att de får ränta. Så hoppet finns! :)

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fumlan,

   Jag förstår dig och känner också att jag önskade att jag började mer seriöst med aktier tidigare i livet. Det är dock inget att grubbla över utan bättre att vara glad att man är igång nu :). Livet kommer emellan och sen är det ju som du säger att uppväxtmiljön påverkar.

   I min familj är jag den enda som egentligen håller på med aktier seriöst nu även om jag fått igång några litegrann.

   Jag tycker det är grymt gjort av dig att få dina barn intresserade och medvetna om aktier i så ung ålder så att de iaf har möjligheten till det om de vill.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera