tisdag 19 maj 2020

Vilken sparkvot för att bli ekonomiskt oberoende?

Vilken sparkvot ska man ha för att bli ekonomiskt oberoende? Ibland kan det ju kännas lite förvirrande att räkna på när man kan sluta jobba men egentligen är det väldigt enkelt.

Det som avgör vilken sparkvot du behöver för att bli ekonomiskt oberoende är helt enkelt hur stora utgifter du har, vilken avkastning du får på ditt investerade kapital och hur lång tid du vill att det ska ta innan du når ditt mål. När du räknat ut allt det här så vet du också vilken sparkvot du behöver hålla för att bli ekonomiskt oberoende.



Innehåller affiliatelänkar



Så här stor sparkvot behöver du för att bli ekonomiskt oberoende


Ok, för att göra allting väldigt enkelt så tänkte jag visa en tabell nedanför där du kan se hur lång tid det kommer att ta för dig att bli ekonomiskt fri beroende på hur mycket du sparar av din inkomst eller lön varje månad.

Jag väljer att räkna på en avkastning på 9% på mina investerade pengar men om du vill räkna på mer eller mindre kan du göra det i den här sparkalkylatorn. (Avrundat nedåt till närmsta heltal)

4% regeln


När man räknar på hur mycket som behövs för att leva på avkastningen så brukar man räkna på 4% av sitt kapital. För att se hur mycket just du behöver i kapital så tar du dina årliga totala kostnader delat på 0,04 så får du svaret på vad ditt kapitalbehov är.

Sparkvot & hur lång tid det tar att nå ekonomisk frihet

  • 0% - Aldrig
  • 10% - 38 år
  • 20% - 28 år
  • 30% - 22 år
  • 40% - 18 år
  • 50% - 13 år
  • 60% - 10 år
  • 70% - 8 år
  • 80% - 5 år
  • 90% - 2,5 år
  • 100% - 0 år

Som du ser så kommer du aldrig att kunna nå ekonomiskt oberoende om du inte sparar något. På samma sätt så är du redan ekonomiskt fri om du i dagsläget kan spara 100% av din inkomst.

Där emellan avgör sparkvoten helt hur lång tid det kommer att ta att nå ditt mål. Ju mer du sparar och investerar, ju snabbare går det. Det är enkel matematik och ingenting som går att komma runt. 

Du kan påverka din sparkvot genom att spara mer eller höja din inkomst. Båda ger effekten av att du använder mindre av din total inkomst och höjer därmed sparkvoten. Det enklaste, snabbast och effektivaste sättet för de flesta att höja sin sparkvot är genom att sänka sina kostnader.





Vad är en rimlig sparkvot?


Vad som är en rimlig sparkvot behöver inte vara det för dig, så självklart skiljer det från person till person. Vissa har familj och höga kostnader medan vissa är studenter. Du bör helt enkelt utgå från dina egna förutsättningar och strunta helt i att jämföra dig med andra.

För att ge dig själv en kickstart så kan du se över dina kostnader och se om du kan förvandla utgående pengar till sparpengar istället. har du en lön på 20.000kr i månaden och kapar dina kostnader med 2000kr så har du direkt ökat din sparkvot med 10%!

Utnyttja snöbollseffekten till din fördel


Om du är riktigt sugen på att bli ekonomiskt oberoende och vill göra det på enklaste möjliga sätt så kan du utnyttja snöbollseffekten till max om du har möjlighet. För att göra det så ska du se till att spara så mycket du kan, så tidigt du kan.

Genom att göra det här så får du större avkastning på dina pengar eftersom de investeras tidigt, du får även avkastning på avkastningen. det här kallas snöbollseffekten eller ränta-på-ränta. Ju tidigare du får igång den ju mer "gratispengar" får du.

Tänk dig att du rullar igång en snöboll i en oändlig backe, den snöboll som startar först kommer alltid att vara störst om de rullar under samma förutsättningar. Att börja tidigt är alltså det bästa du kan göra för dig själv.

Bli ekonomisk oberoende snabbare


Som du förstår nu när vi pratat om snöbollseffekten så kommer du att bli ekonomiskt oberoende snabbare om du börjar idag än om du väntar 3 år med att börja spara och investera.

Den andra saken du kan göra för att snabba på processen är att skicka iväg en så stor snöboll som möjligt i början av backen (din sparkarriär). Genom att gå in hårt i sparandet tidigt så kommer du att få mycket större resultat än att spara mycket senare i livet.

Vill du ha mycket gratis så kör alltså hellre hårt nu och lugnare sen än tvärt om. Med ett sparkapital på 500.000kr och en avkastning på 9% så får du 45.000kr om året (nästan 4000kr i månaden) i avkastning. Räkna själv här.





Mina erfarenheter & tips kring sparkvoten


Jag har ju själv efter många års sparande kommit till läget där min avkastning täcker mina fasta kostnader. Jag är alltså på ett sätt ekonomiskt fri nu och behöver inte jobba för att överleva. Det är en kombination av sparande, investeringar och låga kostnader som tagit mig hit.

1. Börja tidigt & få mycket gratis


Jag har aldrig haft någon bra lön- eller utbildning utan det som boostat min frihet mest är helt enkelt att jag kom igång med sparandet hyffsat tidigt och hade en hög sparkvot, som mest kring 60%. Så om du har möjligheten så kan jag verkligen ge rådet att inte vänta, börja nu.

De flesta skjuter upp saker och de flesta ångrar saker de inte gjort men aldrig saker de gjort, det gäller även sparande. Mitt viktigaste tips är alltså att börja idag, oavsett vart i livet du är just nu. Alla har olika förutsättningar men det här gäller ändå.

2. Våga investera & få avkastning på ditt sparande


Det här tipset är något jag själv hade önskat att någon gav mig när jag var yngre. Jag var bra på att spara men investerade inte så mycket i början. Det gjorde att jag missade en del avkastning.

Om jag hade börjat om idag hade jag självklart sett till att ha en stabil ekonomi och en buffert i övrigt men inte vara så rädd för att investera mina pengar. 

3. Ha tålamod & utnyttja tiden till din fördel


Det tredje- och sista tipset är att du måste ha tålamod. De flesta kommer aldrig ens i närheten av ekonomiskt oberoende så du måste inse att du ger dig in på något som är tufft. Det tuffa är inte fysist eller tungt jobb, utan det kräver ett enormt tålamod.

För de flesta tar en resa till ekonomisk frihet någonstans mellan 10-20 år beroende på vart du är idag. Se därför till att ha kul på vägen och fokusera inte för mycket på målet förrän du börjar närma dig. Lev livet, ha kul, unna dig, men ha ett sparade som växer där i bakgrunden. En vacker dag står du där, rik på erfarenheter men fri att välja hur du spenderar din tid i resten av ditt liv!

Hur ser din sparkvot ut? Är du nöjd med den? Är den för hög eller för låg?

18 kommentarer:

  1. ca 50% sparkvot. Har ca 85% av mitt totala kapitalbehov täckt. Fast en del av det låst i ett hus. Ca 50% av behovet i avkastande investeringar. Enligt din tabell mellan 6.5 och 1.95 år kvar. Beroende på om jag bor kvar som jag gör, eller flyttar till nåt extremt billigt. Det känns bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja,

      Grymt jobbat! :) Tror du att du kommer att bo kvar eller flytta?

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Hej Frihetsmaskinen. Kanonbra inlägg.
    Tycker sparkvot är en viktig faktor att ta hänsyn till och försöker hålla den så hög som möjligt.

    Min filosofi baseras på att man måste ha kontroll över sina utgifter, på tok för många skapar sig dyra vanor innan man hunnit lägga en grund för sitt sparande.

    Långsiktigt sparande utan att vara dumsnål är väl en rätt sund inställning överlag. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Dennis,

      Tack! :) Håller med dig helt och som du säger är nog sparkvoten viktigare i början av sparresan. Jag skrev nyligen ett inlägg om just livsstilsinflation som tar upp det med att skapa dyra vanor.

      Tack själv för en bra kommentar! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Legat på mellan 15-20%. Bör kunna få upp den till nära på 40% nu när alla skulder är avklarade och barnen inte går på fritids längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Sebastian,

      Grattis till en bra sparkvot och bra jobbat! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Sparkvot 70% idag, Men troligen kommer den sänkas då vi önskar ett till barn i framtiden ( kommer behöva gå ner i tid etc)


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Oj, grymt bra! Bra taktik att spara hårt innan eftersom det ger bra ränta på ränta och bättre effekt i början :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Hej Frihetsmaskinen!
    Bra inlägg.

    Jag har inte som mål att sluta jobba i närtid. Troligtvis vill jag bli pensionär innan 60 iaf.

    Jag vill snarare jobba mindre nu när barnen är relativt små. Så jobbar inte heltid idag, frugan gör dock det men har ett flexibelt arbete. Hon brukar också bara ledig utan lön ibland när semesterdagarna är slut. Så vi kan umgås mer.

    När barnen är utflugna kan vi tänka oss att jobba mer för att också spara mer.
    Så snöbollen rullar sakta här. Även fast det ekonomiskt hade varit bättre att jobba järnet nu.

    Sparkvoten ligger på ca 15% hittills iår, målet är 19%. Hoppas jag når det.
    Med en sparkvot 19% tar det väl strax över 30 år att bli ekonomiskt fri i din bemärkelse.

    Jag skulle dock säga att jag redan idag känner mig ganska fri. Har bolån, men det är det enda lånet vi har och belåningsgrad på ca 60%.
    Sedan finns det nästan 500 000kr att tillgå i aktier, fonder och räntespar. Om vi blir av med jobb eller någon blir sjuk, då klarar vi oss länge även om försäkringskassa eller a-kassa skulle strula.
    Det är en jäkla skön frihetskänsla.

    Hoppas din FIRE fortsätter vara skön. Vädret ska ju dessutom vara riktigt bra i helgen. Iaf i mina krokar.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja PB,

      Tack! :) Jag tycker ni har en skön och bra inställning. Bättre att passa på när man har chansen att ta det lugnt tycker jag och som du säger betyder tryggheten enormt mycket för frihetskänslan! :)

      Tack för en bra kommentar! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Har en ackumulerad sparkvot över 7 år på 41% inklusive en extraordinär utgift när jag köpte bil till pappa för 150' eller 48% exklusive denna utgift. Detta är jag mycket nöjd med och jag är faktiskt lite stolt över denna uthållighet.

    Har kompisar med mycket större lön som "sparar" mycket mer, men de har ändå inga pengar. Detta beror på att de "måste" köpa ny bil, åka på långresa etc med jämna mellanrum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utdelningssmålänningen,

      Grattis och bra jobbat, det tycker jag verkligen du ska vara stolt över, en grym sparkvot! :) Lönen verkar inte vara avgörande för friheten som tur är eftersom de flesta då har möjligheten :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Hej :)
    Har nu en sparkvot på ca 45% men ska försöka höja den. Undrar om du räknar in utdelningar som "inkomst"? :)
    Tack för bra inlägg! :)
    MVH Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna,

      Grym sparkvot! :) Nej, jag räknar inte in utdelningarna i sparkvoten.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  8. Hej!
    Räknar du in utdelningar i inkomst när du sen räknar ut sparkvoten? :)
    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja ac1982,

      Nej, själv räknar jag inte in utdelningarna i sparkvoten :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Jag som hade hoppats det räknades in ;)
      MVH ac1982

      Radera
  9. Hej,

    Kör enligt 50-30-20 metoden. 50% till utgifter(inklusive amorteringar), 30% till investeringar och 20% sparande samt till framtida utgifter. Känns som en bra metod att utgå ifrån även om det kan se lite olika ut från månad till månad.

    MVH

    SvaraRadera