fredag 25 september 2020

Få ett bättre liv - Mina 3 steg till ekonomisk frihet

När jag började min resa mot friheten så var fokus kanske inte inställt på ett bättre liv i första hand, utan mer kring det ekonomiska. Jag började min resa för längesen, då utan ett konkret mål, jag hade heller inga tidsplaner. Att jag skulle bli ekonomiskt fri visste jag, att jag strävade efter ett bättre liv visste jag, men jag visste inte när jag skulle nå dit.

Nu är det drygt 5 månader sedan jag nådde ekonomisk frihet, målet jag började sträva efter för mer än 10 år sedan. Det är mycket som inte gått som planerat och mycket som gått både bättre- och sämre än förväntat. Men visst, jag måste erkänna att jag har ett bättre liv nu, än då för drygt 10 år sedan.


Innehåller affiliatelänkar


3 steg till ett bättre liv genom ekonomisk frihet


Innan jag går vidare och berättar de viktiga punkterna som gjorde att jag nådde mina mål vill jag gå igenom några saker. Trivs du med ditt liv i ekorrhjulet så ska du inte läsa vidare, du kommer troligtvis inte förstå- eller hålla med om vad jag skriver.

Om du däremot känner som jag gjorde vid tidpunkten för 10 år sedan, att livet har mer att erbjuda än 9-5, 5 veckors semester och fullsmetade helgdagar, då kanske du kan få ut något av dagens inlägg. Det är i alla fall min förhoppning.
 
Innehåller affiliatekänkar


1. Minimera dina fasta kostnader


Ekonomisk frihet är extremt enkelt på pappret. Det handlar om att ha tillräckliga passiva inkomster för att täcka sina kostnader. Det många gör fel här enligt mig är att se alla kostnader likvärdigt, enligt mig är det skillnad på kostnad och kostnad.

Vi har fasta kostnader och rörliga kostnader. De fasta kostnaderna kan vi sänka, men oftast inte justera från månad till månad. De rörliga kostnaderna kan vi egentligen justera i samma sekund som de uppstår och är därför inte lika farliga för friheten enligt mig.

När jag insåg det här så insåg samtidigt hur nära jag var att bli ekonomiskt fri. Bara genom att sänka mina kostnader kunde jag korta ner tiden enormt. En sänkning av mina kostnader med 5000kr/mån gav mig motsvarande effekt som att spara ihop 1,5 miljon kronor.

Kapa fasta kostnader


Det jag gjorde var alltså att kapa mina fasta kostnader. Jag tog bort allt som inte var nödvändigt och det gav mig extremt låga månadskostnader, jag hade minimalt med tickande räkningar på auto.

Exempel på saker är att inte ha tv-abonnemang, vara med i facket, bara ha grund-hemförsäkring, ha billigt mobilabonnemang, jämföra mitt elpris och få billigt etc.

Men egentligen är det enklare än så här, sätt dig ner och börja skriva upp alla dina fasta utgifter, sen ringar du in alla som verkligen är nödvändiga. När du har gjort det så har du antagligen massa utgifter kvar på pappret.

Om du vågar säga upp alla de sakerna och testa att leva en månad utan dom kommer du att inse att du får massa pengar över att spara och investera varje månad. Dessutom blir det en spinoff som påverkar ditt totala spenderande.

Det går snabbt att spara flera hundratusen på de fasta kostnaderna


Jag ser många i min närhet som har fasta kostnader på lätt 1000kr i månaden som egentligen inte ens är nödvändiga. Det känns som mer regel än undantag och då är det vanliga svenssons vi pratar om, inga rika människor.

1000kr i månaden blir nästan 200.000kr på en tio-årsperiod, om du investerar de på börsen (9% avkastning). 2000kr i månaden blir alltså nästan en halv miljon! När man räknar på det här blir det lättare att första att det går att spara (och bygga) stora pengar, trots en låg lön.

2. Strunta i status och andras åsikter


Om du vill bli fri från ekorrhjulet måste du släppa andras åsikter, du kommer alltid ha folk som tycker du gör fel och inte håller med dig. Lägg inte energi på det och låt det definitivt inte sänka din motivation.

Samhället är uppbyggt för ett ekorrhjul. Politikerna som styr landet vill att vi ska jobba mycket och gärna inte tänka så mycket själva, då rullar hjulen och skatterna kommer in. De flesta är uppfostrade efter det här och kommer därför inte förstå dina tankar på att leva utanför den bubblan.

De flesta går i skolan, utbildar sig, jobbar 9-5 i ungefär 35-40 år och lever sedan på statlig pension. Att ha en diskussion om att sluta jobba vid 40 med någon som har siktet inställt på att "få pension" vid 65-70 kan bli ganska långdragen.

Det är förståeligt, så acceptera bara att väldigt många aldrig kommer att förstå dig. Däremot verkar fler bli intresserade när du väl tar steget. Idag är det många som undrar hur jag klarar mig "utan att jobba" ;).

3. Spara och investera varje månad, oavsett vad


Att hålla motivationen uppe är jätteenkelt så länge det går bra, men efter ett tag tappar de flesta gnistan och det är då det avgörs om du kommer att lyckas eller inte. Jag kan lova att det var flera gånger i början av min sparkarriär som jag var beredd att ge upp, men något fick mig att fortsätta...

..drömmen om friheten...

Jag visste att det gick, bara jag fortsatte. Jag märkte att så länge jag bara såg till att siffrorna på kontot ökade så kom jag närmre friheten. Om jag kompenserade en dålig börsmånad genom att jobba över och fylla igen hålet så blev hoppet uppåt desto större när det väl vände.

Det kommer att ta extremt lång tid att bli ekonomiskt fri om du börjar idag så var beredd på det. Samtidigt är det otroligt viktigt att få in en rutin med sparande och investeringar, med tiden kommer du inte att tänka på det, det viktiga är att du börjar... ..och inte ger upp.

Slutsats


Att slå sig fri från ekorrhjulet genom ekonomisk frihet är inte lätt. Inte bara för att det krävs mycket pengar eller en fet aktieportfölj, du måste även klara av att gå din egna väg. Troligtvis under 5, 10, 15 eller kanske 20 år.

Du kommer inte ha någon som säger hur duktig du är som när du fick högsta betyg på ett matteprov eller när du fått en ny tjänst som personalansvarig på kontoret. Du kommer ha vissa som ifrågasätter hur du bidrar i samhället på grund av ditt val.

Du måste hitta folk som förstår dig och det är inte lätt. Men de finns, det gäller bara att hitta dom. Många som inte förstår dig idag kommer att göra det i framtiden, när de gått in i väggen eller själva insett att det finns mer i livet än 9-5 och helger.

..när de ser att du har lyckats...

Att nå ekonomisk frihet är enkelt om du är beredd att anpassa dig och kompromissa. Om du är beredd att byta saker som inte betyder så mycket på riktigt till verkliga saker, då är det fullt möjligt.

Är du beredd att offra något för att få något annat? Vad?

8 kommentarer:

 1. Mycket intressant och inspirerande text. Faktum är att jag är där du var för dryga 10år sen idag, 30år gammal, arbetslös med mkt knaper inkomst - men jag har ett driv utan dess like att en dag lyckas - att en dag bli fri!

  Tack för din story, den har givit mig värdefulla insikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack! :) Kul att inlägget kan inspirera och det är bra att du har drivet och motivationen. Jag tror inget är viktigare än just det för att lyckas. NU gäller det bara att hitta inkomst på något sätt och prioritera kostnaderna.

   Fördelen är att du kan starta rätt från början och det viktigaste är nog de första åren för att se att det verkligen fungerar, sen att orka hålla i :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag tycker inte att det känns som att vi offrar något i vår väg mot FI. Kanske det kändes så precis i början men sen kommer en annan lycka inifrån när man inser alla onödiga kostnader man dragits med.
  Smartsnål - smartare val i vardagsekonomin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Smartsnål,

   Offra kanske var fel ordval, egentligen kanske det är prioritera jag borde skrivit. Jag själv har t.ex. valt bort att ha bil under perioder, har inte köpt villa som en del vänner, äter inte ute varje dag etc.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Har inte heller valt bort något direkt, vi har Disney+ och spotify för nöjen här hemma, PS4 samt switch, snes och nes.. Handlar däremot lite smartare (kampanjer, bulkköper basvaror osv) samt betalat av de lån vi tagit i vår dumma ungdom. Så har i år lyckats sänka våra månatliga utgifter från 27000kr per månad till 20000kr. Nu är nästa mål att sänka matkontot med ca 1000kr per månad, till 5000kr.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är intressant att läsa om olika vägar till ekonomiskt oberoende. Du säger att du jobbade extra för att få pengar och kompensera en dålig börsmånad. Det tycker jag är ett starkt driv, inspirerande! Själv har jag strategin att jag glider in mot målet genom att likt dig kapa kostnader. Men jag jobbar inte heltid och försöker njuta mig till målet. Givetvis tar det längre tid, slanten jag investerar varje månad blir mindre, men känns ganska angenämt att få en försmak av permanent ledighet redan nu. Rätt eller fel bryr jag mig inte om, jag mår bra nu och hoppas på att pensionera mig vid 50-55, ör 40 nu, får ca 20% av månadskostnaderna täckta med utdelningar just nu.

  Mvh!

  SvaraRadera
 5. "..för 10 år sedan, att livet har mer att erbjuda än 9-5, 5 veckors semester"..
  En liten detalj men som jag upplever säger lite mer, trots summan arbetad resp ledig tid/år såklart är detsamma är: Att jobba 40 timmar i veckan 47 veckor/år. Inte många lediga veckor kvar om man passerat 40 och förväntas jobba till 70..
  Vänligen
  //Jonas

  SvaraRadera
 6. Jag tänker alltid i lycka per krona. 150 spänn på en jobblunch ute som är bortglömd 10 minuter senare? Nope, jag gör en lika god lunch för 1/6 av det priset. Ett månadsabonnemang på Netflix för samma kostnad där jag spenderar alldeles för mycket tid, både själv och med min flickvän. Numera försöker jag dock minimera tiden framför Netflix för att satsa på samma sak som du. :)

  Nu blir det jobba en halvtimma till med blogg och Instagram innan jag tar kväll och lyssnar på dig i Verkligheten. Fortsätt inspirera!

  SvaraRadera