torsdag 12 januari 2017

SAS Pref handlas över inlösen

För ungefär 3 veckor sen skrev jag om att jag köpte SAS preffar. Tankebanan gick kring att de handlades under inlösenkurs om ca: 1 år, jag köpte mellan 505-525kr/aktie. Nu är kursen uppe över 533kr, dvs högre än den förväntade inlösen på 525kr. Utdelningen på 12,50kr är i början på februari och om kusen står kvar skall den alltså då droppa till 520,50kr.

I normala fall funderar jag inte på att ta hem kursvinster eftersom det oftast slutar med att man får köpa tillbaka aktien dyrare. I de fall jag gjort det har det varit innehav jag inte planerat att köpa tillbaka. Om jag skall tjäna på att plocka en vinst SAS pref måste jag alltså kunna köpa tillbaka preffen för 520,50kr eller mindre exkl. courtage, med 0,25% courtage innebär det alltså 518kr eller lägre.

Med vetskapen att jag måste lyckas köpa tillbaka SAS Pref för 518kr eller billigare väljer jag i dagsläget att behålla aktien.  Det känns som ett osäkert spel och min strategi och tro om att de blir inlösta 2018 känns som en ok väg att gå till bra totalavlastning. Därmed inte sagt att jag inte framöver kommer att sälja om något skulle få mig att tvivla eller om jag väljer att byta ut aktien mot ett nytt innehav. Jag kan mycket väl avsluta investeringen innan 2018 då tidsramen jag satt upp sträcker sig längst ett år till. Det här är ett av få innehav som får mig att fundera i kortsiktiga banor just för att den nu handlas över inlösen. Jag skulle inte köpa fler SAS Pref på dessa nivåer.

Säljer ni preffar när kursen är över inlösen?

4 kommentarer:

 1. Grattis till att ha lyckats köpa in dig så billigt! Köpte ett litet innehav men sedan sköt kursen över 525 kronor och då köper jag inte.

  Tycker inte man kan se det endast i termer av köpkurs, säljkurs, återköpskurs och courtage.

  Jag säljer preffar och enfastighetsaktier ibland utifrån följande bedömning utöver kurs:

  - kan jag öka i något bättre om jag säljer? Jag sålde t.ex. enfastighetsaktier vilket gav mig utrymme att öka till bra pris i Hemfosa och Castellum istället som är säkrare innehav på längre sikt.
  - vad är risken om jag stannar i marknaden? Hur mycket vet jag om framtiden? Bonäsudden minskade jag till exempel i eftersom jag kunde hämta hem en god vinst samtidigt som jag inte visste hur stor utdelningen för nästa år skulle bli. Bosjö och Sydsvenska Hem behöll jag eftersom jag där åtminstone skulle få de kommande tre kvartalsutdelningarna vilket minskar risken i det korta perspektivet.

  Sedan förstås de rena prisbedömningarna också:

  - kan jag hämta hem en tillräcklig vinst för att det ska vara värt återköpsrisk? Bör åtminstone motsvara en utdelning.
  - tror jag mig kunna återköpa till vad som är mitt normalpris i rådande ränteläge? I fallet Bonäsudden bedömde jag det sannolikt och har haft rätt (men valt att avstå i avvaktan på nästa rapport). I fallet Saltängen var mina aktier så billigt köpta att jag inte bedömde mig kunna återköpa dem (vilket hittills visat sig rätt). I fallet Delarka sålde jag av en del för att jag trodde mig kunna återköpa till rimligt pris, men har behållit en tredjedel eftersom jag trots allt har ett bra GAV. Det har också visat sig korrekt, kan återköpa men en krona dyrare än senast, vilket är som förväntat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra kommentar!

   Jag förstår hur du tänker, men för egen del tycker jag att de flesta preffar är svåra att se kortsiktiga (1-3 mån) priser på förutom om de har ett tak pga inlösenkurs. Som SAS Pref tex.

   Köper man för kortsiktiga och snabba vinster kanske det kanvfunka bra att köpa och sälja men iom courtaget känner iaf jag att oddsen jobbar mot en så länge inget uppenbart som förändrats finns med i bilden. Jag kanske har fel där.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. För min del så köper jag inte preferensaktier för att plocka hem vinst om de skulle gå över inlösenkursen. Jag köper för att behålla och ser dem som ett fint högavkastande komplement i min portfölj.
  // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nicke, tack för kommentaren!

   Då verkar vi tänka ganska lika angående preffarna! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera