lördag 21 januari 2017

Hur skall fonderna räknas - Ekonomisk Frihet

I mitt inlägg Leva på 2 miljoner blev det lite diskussion vilket jag tycker är jättekul! Diskussionen grundade sig lite i att vi utdelningsinvesterare kanske fokuserar lite för mycket på just utdelningarna och inte själva depåvärdet och utvecklingen av själva värdet. Tack Sparo som man väl får säga drog igång diskussionen :).

Jag själv sa ganska tydligt att jag såg mina fonder som en buffert som inte skulle användas och ev. senare placeras i utdelningsaktier. Jag har funderat lite på det här sen dess och börjar nu inse att min tankebana är lite konstig. Jag vill ju investera i fonder eftersom det diversifierar portföljen bra, men samtidigt om jag inte får ta några "utdelningar" från mina fonder så kommer det ju ta längre tid att nå mitt mål som ekonomiskt fri.



Jag vill ju ha ett tydligt regelverk för uttag vilket utdelningar ger, men det borde ju gå att göra ett eget regelverk när det gäller fonderna. Skulle lösningen kunna vara att köra den klassiska 4% - regeln? Då kanske man motiveras till att köpa mer fonder och på så sätt får ytterligare ett ben att stå på? Jag tänker då att jag lever på mina totala utdelningar + 4% av mina fonders värde.

Vad tycker ni, kan man tillämpa 4% - regeln på sina fonder och kombinera det med sin vanliga utdelningsportfölj? Hur är bästa sättet att sköta utbetalningen, skall man ha ett eller flera bestämda datum då man plockar ut "utdelningen" från fonderna?

14 kommentarer:

  1. Hade exakt samma funderingar som du kring vad jag skulle göra med mina fonder, hade ca 120000 kr vid sidan om aktieportföljen. Sen mindes jag min strategi och mina mål, vilken var utdelningsinvestering och sålde fonderna. Visst, fonderna kanske genererar värde som inte utdelningsaktierna gör, men de tar mig också längre bort från mitt mål. För de 120000 kr fick jag kanske 8000 kr mer/år rätt in i plonkan + värdeökning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej snålgrisen och tack för din kommentar!

      Det är lite exakt där jag sitter, fonderna genererar ju värde men ingen utdelning. Jag ska fundera lite över hur jag ska lösa det praktiskt.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Har nyligen gjort samma avvägning om att ha med fonder i mixen och landade på att ha 10% av mina tillgångar i den säcken. Kommer åt en del i Europa och tillväxtländer dit mina aktieköp inte når annars. De tio procenten påverkar inte aktieköpen eftersom jag är över 75% likvid och har nyss tagit mig till börsen, ämnar inte att gå all in direkt. Hade pengarna i fonderna behövts mer omgående hade de gått till aktier istället.

    För att låta fonderna jobba ihop med mitt egentliga fokus på aktieportföljen så säljer jag till och från av andelar i fonderna när de stigit över en förbestämd summa. Tar sedan med den avkastningen i månadens aktieköp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fribiljetten!

      Ja det är också en lösning! :) riktigt skönt att sitta på så mycket likvider, själv är jag rätt tungt investerad för tillfället.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Har ju även jag en del fonder. Tanken är att fonderna får vara kvar så länge. Skulle jag en dag i framtiden leva på utdelningar skulle jag kunna tänka mig ta ut lite mindre än 4 % per år. Detta för att vara säker på att pengarna inte minskar för mycket. En dag ärver ju även mina barn och av den anledningen gör det inte om det är lite mer kvar av pengarna. Alternativt att man tar ut mer den dagen man blir riktig pensionär och har en större ekonomisk trygghet där ifrån. Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja 4% eller lite mindre kanske är vettigt, det gäller bara att hitta ett regelverk. Jag antar att ett regelverk föruttag av fonder egentligen bara är viktigt om man ska leva på kapitalet.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Jag skulle se fonderna som än mer långsiktiga så tillvida att man inte räknar med att sälja av dem än på minst 10 år. Det innebär dock samtidigt som du skriver att du får lägre utdelningar att leva på och mindre att återinvestera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis!

      För egen del så är ju planen att leva på kapitalet inom 7 år. Har jag fonder så måste jag även kunna plocka "utdelningar" från dessa på något sätt.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Det blir annorlunda med tanke på vad kapitalet skall användas till. En del sparare satsar på att bytta en utdelningsportfölj, och andra vill bara få kapitalet att växa till inför ett köp. Jag kör mig 60% indexfonder + 40% högutdelande aktier. Det som tog mig längst tid var att isolera de indexfonder som jag verkligen trodde på, och det har lönat sig :) Mina indexfonder har överlag knäppt min aktieportfölj på fingrarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant!

      I deg här fallet tänkte jag mig i det skede folk lever på kapitalet. Indexfonder är grymt, ingen tvekan om det.

      Kanske borde man göra en egen uttdelande fondportfölj? Så länge man håller sig till 4% så borde kapitalet fortsätta att växa.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Jag är inte riktigt med dig på en sak, att det skulle ta längre tid att nå din ekonomiska frihet bara för att du har dina pengar investerade i fonder? Den procentuella utvecklingen på dina pengar är väl det som är det viktiga. Om du har dem i utdelningsaktier eller fonder spelar väl ingen roll eller har jag missat något? Däremot så är det kanske mer fysiskt påtagligt när det trillar in cash på kontot istället för att du ser att fondens värde ökar. Jag älskar själv utdelningar så det är inte det, men det viktigaste måste väl ändå vara att investerade pengar ökar i värde.
    Jag gillar din tanke på att kunna skala av lite på en fonds värdeutveckling. Att sälja av några procent borde fonderna tåla så länge de har en normal avkastning. Jag har inte räknat på det själv men det borde vara samma sak som att börja nalla på sin aktieutdelning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis som du nömner i slutet.

      Jag menar att om jag inte får röra fonderna så kommer dessa investeringar leda mig längre bort från mitt mål. Om jag istället sätter ihop en utdelande fondportfölj så fungerar de i princip som utdelningsaktier då det i realiteten är samma sak.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Hej

    Jag har både aktier och fonder, och jag säljer av lite fonder då och då, dels för att balansera om dem lite och dels köpa mer aktier istället.
    Säljer då av de fonder som gått bäst och har störst värde, övriga fonder ligger stilla.
    Siktar främst på utdelningsakter.
    På lång sikt är det tänkt att jag ska ha 90% i aktier och resten i en fondpott som jag kan ha som extrabuffert så att säga.

    Tryggpension

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tryggpension!

      Det låter som en bra plan! Jag var inne på nåt sånt också, men börjar nu fråga mig själv om det är nödvändigt att ha dem som en buffert. Sannolikt borde ju kapitalet fortsätta att vöxa även om man nallar 4%.

      Tack för kommentaren!

      Radera