söndag 29 mars 2020

Fördelar med fonder - 4 bra saker med att investera i fonder

Finns det några fördelar med fonder och fondsparande? Enligt mig finns det några solklara fördelar med fonder och jag tänkte berätta de jag ser som mest fördelaktiga.

Just nu när börsen är orolig kanske det är extra intressant att jämföra investering i fonder mot att köpa aktier direkt. Jag har själv både fonder och utdelningsaktier i min portfölj och jag gillar båda alternativen. Eftersom jag fick just den här frågan nyligen tänkte jag gå igenom mina tankar kring det...Innehåller affiliatelänkar


4 fördelar med fonder


Utan att krångla till det så tänkte jag bara lista 4 fördelar med fonder som jag kan komma på som ploppar upp i huvudet just nu. Det är alltså varken en komplett  lista eller någon rangordning, bara mina spontana tankar kring fördelarna.

1. Automatiskt månadssparande


Ok, den absolut största fördelen med fonder enligt mig är att det går att lägga upp ett automatiskt månadssparande där allt sköts automatiskt. Du behöver alltså inte ta köpbeslut, fundera eller lägga tid på ditt sparande.

Förutom att ett automatiskt fondsparande sparar massa tid och stress så är chansen väldigt stor att du kommer att få ett bättre resultat genom att kontinuerligt månadsspara där du inte försöker tajma dina köp.

Jag månadssparade själv under finanskrisen och trots att fonderna jag hade var back 60% under en period så var den ganska snabbt på plus igen efter krisen, mycket tack vare att jag hade ett automatiskt månadssparande.

2. Inget courtage


Eftersom du inte betalar något courtage när du investerar i fonder så minskar risken för dumma courtagemissar vilket är lätt hänt när man är nybörjare på aktier.

Visst, du betalar oftast en avgift för fonden men den är oftast väldigt låg och vissa fonder är gratis. Trots avgiften så känns fonder ändå som ett bra alternativ eftersom det snabbt drar iväg i courtageavgifter om du börjar sälja aktier.

En annan "fördel" med fonder är att det ofta tar ett par dagar innan dina pengar syns på kontot efter ett sälj, vilket gör att du kanske är mindre aktiv med köp- och sälj. Att vara passiv har visat sig vara en bra strategi långsiktigt.

3. Automatisk riskspridning


En bonus med fonder som jag själv ser som en stor fördel är att man får en bättre riskspridning, helt automatiskt. Att köpa en fond innebär ju att vi indirekt köper andelar i massor av företag genom ett enda köp.

För att få samma riskspridning om du köpte aktier skulle du vara tvungen att investera ganska stora summor (med undantag för investmentbolag). Det är alltså enkelt att få en bra riskspridning och att behålla den bara du spridit dig bra mellan olika fonder när du börjar.

4. Enklare


Allt det jag nämnt summerar hela grejen med fonder, det är enkelt! Att investera i fonder är otroligt enkelt och kräver egentligen ingen kunskap alls. Trots det kan det vara en trygghet att ha lite kolla i tider som nu vid Coronakraschen t.ex.

Så, att investera i fonder kräver mindre tid, mindre kunskap och ger mindre stress. Det är dock viktigt att du innan är medveten om att det ger samma risker som aktier, men också samma möjligheter.

Hitta fonder att investera i


Ok, om man vill investera i fonder hur hittar man de? För att få inspiration kan du alltid börja med att kolla Avanzas topplista för fonder. Där kan du se de populäraste fonderna, de som gått bäst, vilka som har lägst avgift etc.

Hur du än gör så kan det vara bra att tänka på att sprida riskerna som sagt. Investera inte alla dina pengar i ett land eller en bransch.

Om du har en grund i en Globalfond och en Sverigefond och gärna i breda index så har du spridit dig bra och kan sen lägga till mer nischade fonder som står för en mindre del av portföljen.

Säkra fonder


Många skulle säkert vilja investera i fonder som bara kunde gå upp i värde och vara 100% säkre, tyvärr finns det inga såna fonder. Det är också anledningen till att vi kan få så bra avkastning, risk- och avkastningen hänger ihop.

Däremot finns det olika riskklasser på fonderna beroende på vad de investerar i. Ofta anses räntefonder som lägre risk och du kan se exempel på olika riskklasser här.

Roliga fonder


Jag ska vara ärlig och säga att de flesta fonderna är ganska tråkiga, ofta betyder tråkigt stabilt vilket jag gillar. Det är dock inget fel att investera i lite "roliga och mer spännande" fonder men gör det bara med en mindre del av dina pengar.

Kanske kan du hitta några spännande tillväxtfonder i en bransch du gillar eller något annat kul? Du kan kolla listan på tillväxtfonder här.
Mina fonder


Ok, jag gillar ju fonder så vilka har jag? För att se alla min aktier och fonder kan du gå in på portföljsidan och kolla, men de jag har är i stort:

 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Avanza Global
 • Avanza Zero
 • Swedbank Robur Acces Global

Jag har även en del kapital i den börshandlade fonden Xact Högutdelande. Om du vill läsa mer om fonderna ovanför kan du klicka dig vidare till min portföljsida så finns inläggen länkade där.

Spara i fonder eller aktier?


Den eviga frågan som är omöjlig att svara på, ska man spara i aktier eller fonder? Jag kan inte ge några råd som vanligt men om jag var ny på investeringar idag så skulle jag börjat med fonder.

Anledningen till det är helt enkelt för att undvika misstag och för att få en tillräckligt bra riskspridning vilket kan vara svårt att lyckas med när man är ny.

Visst, jag ska erkänna att aktier är roligare men ge det tid och köp dina första aktier när du har läst på litegrann. Du behöver inte ha bråttom, tålamod är det viktigaste när det gäller investeringar så börja träna upp det redan från början ;).

Spara i fonder som nybörjare


Ok, dags att summera blogginlägget! Tanken var att gå igenom vilka fördelar jag tycker att fonder bjuder på. Det är alltså mina tankar och åsikter inget rätt eller fel.

Fonder är ett grymt alternativ att exponera sig mot börsen och det gör det väldigt enkelt och passivt. Jag själv investerar ju främst utdelningsaktier men har alltid haft en betydande summa investerad i fonder av 3 anledningar.

 1. Som en försäkring mot egna misstag - Jag kommer aldrig att göra allting rätt och ibland vill jag inte äga vissa aktier av olika anledningar men får ofta en del av de genom mina fonder.
 2. Enkla köp - Ibland har jag svårt att veta vad jag ska köpa för stunden, speciellt när börsen känns dyr. Då är det perfekt att bara skicka in det i en indexfond så slipper jag fundera på saken.
 3. Enkelt och passivt - Fonder gör investerandet grymt enkelt och passivt. Som ett exempel: Om vissa aktier sticker iväg kan det ibland hända att de utgör en större del av portföljen än vad jag från början ville, med fonder justeras det här automatiskt, fonder är väldigt bekvämt på många sätt.

Vilka fördelar ser du med fonder?

3 kommentarer:

 1. Tankar Spiltan Invest frekvent...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Unknown,

   Härligt, lär blir fint på sikt med Spiltans Investmentbolagsfond! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Öppnade ett konto på Savr och lägger 100kr i månaden på Core Ny Teknik. Det är de enda fondsparandet jag har, förutom pensionen då.

  Resten är direktägande i aktier.
  Barnen har lite fonder såklart.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera