onsdag 11 mars 2020

Sälja av alla aktier? Corona, krasch & börsen

Många är oroliga nu, är det dags att sälja av alla aktier? Börsen har gått upp under en lång tid och nu skriker många börskrasch, är det under 2020 som börskraschen kommer? Den som vissa väntat över 10 år på? Ska de äntligen få rätt?

Jag ska vara ärlig, jag har inte satt mig in så mycket i vad som händer just nu. Jag ska också vara ärlig och säga att jag vet inte vad jag skulle tjäna på att sätta mig in i vad som händer. Ska jag sälja av alla min aktier? Ska jag köpa mer? Ska jag blunda och hoppas på det bästa? Jag vet inte...Innehåller affiliatelänkar


Sälja av alla aktier nu?


Kommer jag att sälja av portföljen nu? Nej. Jag behåller alla mina aktier, jag kör på precis som vanligt. Jag har ingen aning om vad som kommer att hända framöver. Att det är panik på grund av Corona är uppenbart, men vart det leder och när det lugnar sig vet jag inte.

I det här avsnittet av placerapodden får vi höra om bolag som kan bli eventuella vinnare på Coronakrisen.

Att inte sälja av något är inget beslut jag tagit de senaste dagarna, det ingår i min plan som jag har följt de senaste åren. Tanken med min Frihetsmaskin är att den ska vara passiv, den ska ge mig passiva inkomster. Om jag då börjar analysera, sälja av aktier och oroa mig så är den inte längre passiv...Sälja alla aktier när det gått ner


Ok, först så vill jag bara säga att jag har som sagt ingen aning om hur börsen kommer att utveckla sig. Jag vet att det finns många som stått på sidlinjen länge och som säkert kommer gå tillbaka till det här blogginlägget längre fram om vi får ett ras. Därför, jag vet som sagt inte vad som händer framöver...

Däremot vet jag att det är ett vanligt beteende att sälja med förlust och sen missa att köpa in sig igen. Det är lätt att investera när det går bra men skitjobbigt när det går dåligt.. men det blir lättare med en plan.

Många kommer att sälja sina aktier när det rasar och därmed avbryta sin avkastning, sina utdelningar, sin potentiella tillväxt... de hoppar av. Rätt eller fel? Det får framtiden utvisa, historiskt är det ofta ett dåligt beslut...

..jag fortsätter på min plan att bli ekonomiskt fri...
Sälja aktierna & trygga kapitalet?


Egentligen kanske det kan kännas logiskt att sälja allt nu och trygga sitt kapital, då är man säker. Lika logiskt som att ge upp halvvägs upp för berget eftersom det börjar bli jobbigt och "läskigt".

Många kommer att vända här och gå tillbaka igen, riskerna är helt enkelt för stora. Som sagt, den här gången kan det vara rätt beslut men många gånger har det varit fel beslut.

Samtidigt, om du vänder nu, när ska du våga försöka igen och nå toppen? Hur ska du få ditt kapital att växta om du är rädd för att förlora dina pengar? Vad ska du göra med ditt kapital om du säljer alla aktier och fonder nu?

Här kan du se vilka aktier som folk har handlat mest idag.

Jag säljer inte mina aktier, jag fortsätter trots att det är jobbigt


Kanske gör jag fel, kanske kommer jag att ångra mig. Men hur ska jag kunna lyckas om jag hoppar av så fort det blir jobbigt? Börsen har haft en avkastning på 8-10% i snitt någonstans, ska jag spela mot det oddsen.

Vill jag nå bergets topp måste jag spela med i spelets regler, där ingår både upp- och nedgångar. Om jag bara vill se mitt kapital öka i en spikrak linje är ju inte börsen det bästa investeringsalternativet.

Visst, det har backat mycket men många verkar glömma förra årets uppgång, den var egentligen "för hög". Mitt egna kapital ökade 35% förra året och om jag kollar ett år tillbaka är jag upp 12% trots de senaste nedgångarna.

Allt går enligt plan med andra ord, den stördes bara av en väldigt kraftig uppgång förra året...

Förutom Corona så blev det också oljeturbulens, läs mer om det här.

Om jag säljer alla aktier nu så kommer jag aldrig att lyckas


Så, vad får mig att gå vidare trots alla orosmoln? Jag tror helt enkelt att det inte finns några alternativ om jag på riktigt vill bli ekonomiskt fri. Om jag inte klarar av att vara investerad i börsen nu, hur ska jag då klara av att leva på utdelningarna resten av livet?

Börsen ger 8-10% avkastning om vi tittar historiskt, det som händer just nu ingår i den statistiken. Utan det som händer nu hade vi fått en högre avkastning. Helt ärligt känns det inte jobbigt, av den enkla anledningen att de pengar jag förlorat de senaste veckorna hade jag aldrig haft om jag inte var investerad förra året.

Många låg utanför marknaden då och vad säger att de kommer att tajma att köpa in sig igen. Jag har försökt tidigare och misslyckats varje gång. Därför har jag bestämt mig för att aldrig försöka igen.

Min plan är enkel. Köp, behåll och var nöjd med en genomsnittlig avkastning över tid.

Jag vill vara fri, inte fast i ett ekorrhjul som består av att kolla börsen, köpa, sälja, ångest, stress etc. Det är inte värt det. Det var inte målet.

Köper jag mer?


Jag är ju alltid all in, det betyder att jag inte har något kapital utanför börsen. Så därför, nej jag köper typ inget nu. Typ, eftersom jag har ju nån tusenlapp här och där som jag puttat in, det är svårt att motstå köp nu.

Skulle jag haft mer pengar utanför börsen hade jag troligtvis köpt ganska mycket nu.

Så vad har jag köpt? Jag har fyllt på lite i befintliga innehav och de aktier det har blivit är Xact Högutdelande, Latour och Investor.


Om jag skulle börjat idag


En grej jag tänkte på var att läget just nu skulle vara perfekt att börja med aktier. Jag ger som sagt inga råd men om jag hade börjat med aktier idag med den kunskapen jag har så hade jag glatt startat ett månadssparande i det här läget.

Det är ju betydligt skönare att börja sin karriär i en nedgång istället för en uppgång. Hur det än går blir det win. Om börsen går upp så tjänar man pengar, om den fortsätter ner så hinner man köpa mer innan uppgången kommer.

Återinvestera utdelningarna som kommer!


Det bästa av allt nu är ju att vi kommer in i den tunga utdelningsperioden! Det innebär i alla fall för min del att det kommer in lite sköna kronor på kontot från mina sköna utdelningsaktier. Mars ser faktiskt ut att bli min bästa utdelningsmånad någonsin med 18-19-000kr i utdelningar!


Om jag ska vara ärlig så känns det faktiskt som perfekt tajmat med en dipp nu när utdelningssäsongen börjar, det gör ju att vi får lite mer utdelningar för utdelningarna. Jag kommer i alla fall passa på att köpa en del aktier.

I övrigt kör jag på som vanligt, köper lite aktier för de pengar jag har varje månad och håller mig till planen! :)

Hur gör ni nu? Har ni börjat sälja av aktier? Behåller ni? Köper ni?

11 kommentarer:

 1. Gör precis som du, kör på som vanligt. Klarar man inte av 100% aktier så ska man ha lägre risk från början, inte börja sälja av när det redan har gått ned 20%. Själv har jag totalt sett haft en 60/40 fördelning ett tag vilket med facit i hand (och med en del tur) har visat sig lönsamt nu.

  2/3 av sparandet går till utdelningsportföljen och 1/3 till allvädersportföljen, dessutom står mitt månadssparande för en hyfsat stor andel av min portfölj fortfarande så det är bara att fortsätta som vanligt. Skrev ett inlägg i månadgs där jag sammanställt några inlägg om risk och hur min strategi ser ut. Tyvärr är alltid inlägg om risk det folk läser minst om har jag sett, men det är oerhört viktigt om man liksom jag inte kan hantera att vara 100 % investerad på börsen när kraftiga sättningar kommer.

  Tack för ett bra inlägg!

  Mvh Thoke
  thokesinvest.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Gör exakt likadant. Våran pengamaskin ska snurra under lång tid och en akties värde är inte jätteintressant, utan till coh med bra om priset går ner något. Såklart blir det inte bra om företag går i konkurs, men där får man ha lite omdöme och diversifiera sig, samt inte välja vilka pajasbolag som helst... vi är inga traders som köper och säljer, utan långsiktiga utdelningsinvesterare som följer "time in teh market beats timing in the market". Säljer vi nu realisterar vi en förlust samt går miste om en ljuvlig utdelningssäsong och ca 85000 kr. Det är faktum, allt annat är spekulation.

  SvaraRadera
 3. Jag gör ingenting, utan jag fortsätter som vanligt; dvs investerar min fasta summa månatligen i aktier/fonder. Det känns förstås lite tråkigt med några hundratusen kr minus i skrivande stund men jag håller huvudet kallt & inväntar bättre tider. :-) En fördel är ju att mina kommande utdelningar kommer att återinvesteras till billigare pris. /Anna B.

  SvaraRadera
 4. Min strategi är att inte titta på hur börsen rör sig i dessa tider, det man inte vet har man inte av.
  Jag spanar i etf:er och fonder vid olika tillfällen i månaden, man kan ju glädja sig åt att man köper till ett billigare pris.
  Jag tror tyvärr börsen kommer gå dåligt ett bra tag framöver och gå ner mera, annars skulle jag bli förvånad. Den här Corona historien är ju monumental tack vare dessa medier som ska skriva svarta rubriker.
  Hoppas det kommer ett vaccin snart så kan vi nog se ett lättnadsrally. /Roadstar.

  SvaraRadera
 5. 2 år i dyngan, sedan vänder det. Det är sedan gammalt! Nä, det vet ju ingen. Men det kan ta tid, ni minns väl Iraq/Kuwait-krisen (Bankkrisen i Sverige), IT-krisen, Lehman Brothers-kraschen 2008? Björnmarknaden är här. Bra för oss som pytsar in varje månad och har en lång sparhorisont. Illa för dem som tänkt använda pengarna inom kort och legat i aktier med det mesta.

  SvaraRadera
 6. Jag har faktiskt gått emot min egen strategi delvis och gått ungefär häften likvid. Anledningen är att jag tror att vi har en mycket större nedgång än det hittils. Jag kommer att börja köpa in mig igen när jag ser tydliga tecken på att viruset är helt under kontroll och länder återhämtar sig. Men jag tror att denna gången kommer det ta tid.

  Som du sa, jag kan ha fel, jag kan ha rätt men detta beslutet var inte ett känslomässigt utan ett logiskt beslut utifrån vad jag tror. Sen vet man ALDRIG. Vi får se. :)

  SvaraRadera
 7. Tanken var att jag skulle vara fullinvesterad 2020, men ett radhusköp kom emellan. SEB ville att jag skulle ha summa x pengar investerat, men jag kom bara till hälften, vilket innebar att jag var ungefär 50& likvid, trots att planen inte var så. Sambon är fullinvesterad och givetvis har portföljen gått ned sen förra året, men hon är riktig cool Bryr sig inte att börsen går ned. Köttar på som vanligt och hon är ointresserad och är långsiktig på riktigt. De flesta säger att de är långsiktiga och så fort det skakar till så säljer de allt. För min del kan det lika gärna gå ned 50% till. Problematiken för småspararna är att de blir för giriga. De vill sälja på toppen och köpa på botten. För min del räcker det att jag fördubblar kapitalet på 10 år. Jag måste inte maximera hela tiden.

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Kommer liksom du återinvestera utdelningarna. Sålde lite fastighetsaktier förra veckan då kursen fortfarande var omotiverat hög, men köper nu tillbaka dessa till rabatt på substansvärde. Köpte även investmentbolag som rasat utan rimlighet. Avser köpa lite varje vecka om det fortsätter så här. Väl medveten om riskerna.

  För min del är det nu slut med sociala kontakter på ett tag, åker inte kollektivt och iaktar stor försiktighet. För min och andras skull.

  Ta hand om er där ute!

  Arne

  SvaraRadera
 9. Hej Frihetsmaskinen!

  Jag gör precis som du. Inget, förutom att jag månadssparar som tidigare.

  Har ganska mycket pengar på sparkonton. Men dessa pengar är målspar, renovering och resa t.ex.

  Måste säga att det kliar lite att slänga in dessa på börsen men det kommer inte ske.
  Dessa pengar är öronmärkta till olika saker och så ska det vara.

  Detta är också något som gör att börsfallet inte rör mig något.
  Det finns pengar till det vi behöver och sparandet på börsen får rulla på som tidigare. Jag är helt säker på att det kommer vara värt betydligt mycket mer i framtiden när jag behöver pengarna.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 10. Köper! Tycker att många bolag i portföljen får oförtjänt med stryk. Även ett bra läge att allokera om lite i portföljen om så behövs.

  SvaraRadera
 11. Sålde alla mina aktier utom XACT Högutdelande den 28:e februari.
  Tre dagar senare sålde jag även dem.
  Ingen idé att köpa in sig förens det närmar sig vändning, och i mina ögon har den här krisen bara börjat.
  Synd att man missar utdelningarna, men de kommer ändå vara låga då alla bolag kommer hålla hårt i varenda slant.

  SvaraRadera