tisdag 7 april 2020

Få gratis frukost i resten av ditt liv!

Jag får ofta kommentarer om mina matkostnader, hur jag kan äta så billigt. Därför tänkte jag ge ett konkret exempel på hur jag tänker kring maten och hur du kan äta gratis frukost i resten av livet. Det här tänket är anledningen till friheten jag har idag.

De kommentarer jag får är ofta positiva, ofta lite nedlåtande. Många förstår inte hur en person kan klara sig på 1500kr i matkostnader varje månad och jag tänkte förklara varför. Det som är ännu mer intressant enligt mig är hur lite som krävs för att vi faktiskt ska kunna äta gratis i resten av livet!



Innehåller affiliatelänkar


Så här kan du äta gratis frukost i resten av ditt liv!


Många förknippar bra mat med dyra matkostnader och billig mat med dålig mat. Visst, det kan ibland ligga något i det, men långt ifrån alltid. Ta frukosten t.ex, jag vet att när jag åt mackor med pålägg, yoghurt etc. så blev det inte bara dyrare i sig utan det blev alltid mer svinn än vad jag har idag.

Genom att byta från ostmackan och yoghurt till havregrynsgröt och frukt kan du äta gratis frukost, äta nyttigare och slippa lägga massa tid på att handla saker. Det här hänger ihop med alla kostnader vi har, jag får ibland samma reaktion på övriga kostnader.

En enkel och billig frukost för 5kr


Så, vad äter jag idag, vad är en billig frukost? Jag har en standardfrukost som är havregrynsgröt med mjölk och en banan. Till det dricker jag en kopp kaffe och några glas vatten. Ibland kör jag något ägg till det, men långt ifrån alltid.

Så vad kostar den här frukosten?

  • 1,5 dl havregryn = 70 öre
  • 1 banan = 3kr
  • 1dl mjölk = 1kr
  • 1 kopp kaffe = 70 öre
Totalt = 5,40kr

Ok, jag räknade snabbt nu men det här borde stämma ganska bra. Min frukost kostar drygt 5kr om dagen vilket blir 150kr i månaden.


Så här skaffar du en passiv avkastning som täcker frukost-kostnaden


Ok, vi vet att vi behöver en passiv inkomst på i snitt 5kr om dagen för att täcka frukosten. Det betyder att vi måste få 150kr i månaden eller 1800kr om året. Det här kan vi fixa ganska enkelt genom att t.ex. investera i aktier.

Börsen har historiskt gett oss runt 8-9% i avkastning så om vi räknar bort inflation på 2% så får vi alltså 6-7% som kan betala vår frukost. Det gör alltså att vi slänger in 25-30.000kr i lite bra spridda fonder så kommer vi med stor sannolikhet att äta gratis frukost i hela vårat liv eftersom avkastningen kommer att betala den.






Dyr frukost kräver högre kapital & smittar av sig


Något som man ser tydligt här är att ju billigare vi äter på morgonen, snabbare går det att spara ihop ett kapital som täcker den kostnaden.

Om du istället hade ätit mackor med pålägg, yoghurt och juice så är det inte orimligt att det hade kostat 25kr per portion, det hade gjort att du behöver ett kapital på 125-150.000kr för att täcka frukostkostnaden.

Du kan äta gratis oavsett kostnad


Även om det går snabbare med lägre kostnader så betyder det däremot inte att det inte fungerar med högre kostnader. Du bestämmer själv vad du vill äta, att spara ihop 150.000kr tycker jag ändå inte är så farligt för att få gratis frukost resten av livet.

Plocka kostnad för kostnad och öka din ekonomiska frihet

Nu ska jag berätta om vad som för min del verkligen boostade min motivation för att bli ekonomisk fri. Det var helt enkelt att radera kostnad för kostnad i mitt liv. Om du börjar med frukosten, när du väl har fixat den så är din frukost "set for life".

Nu går du på nästa kostnad, ett tips är att börja med de enklaste. Kanske är det bilkostnaden? Kanske mobiltelefonen? Oavsett så ta de enklaste först, de lägsta kostnaderna. Kanske märker du att du har helt onödiga kostnader?

Om du har onödiga kostnader som abonnemang som inte används etc. så kan du redare de genom ett enkelt telefonsamtal. En elräkning kan sänkas genom en enkel jämförelse av elavtal etc. Jag har sänkt mina kostnader mycket på det här sättet.

Varför ska man radera sina lägsta kostnader först?


Ofta, men inte alltid så är många av de små fasta kostnaderna helt onödiga. Du kan alltså få bort dom bara genom en enkel uppsägning eller ett telefonsamtal.

Samtidigt stämmer inte det här eftersom de stora kostnaderna ofta kan sänkas och spara mer pengar. Bland de har vi framförallt bolånet, mat- och bilkostnader. De stora kostnaderna kräver i regel dock mer arbete men ger som sagt en enorm effekt på ekonomin.

Men det viktiga i det här är motivationen, jobba därför där du känner att det känns kul. Så länge du jobbar för att sänka dina kostnader så kommer du att få effekt. Gör en plan under några veckors tid, under den tiden borde du hinna med att gå igenom och (eventuellt) sänka alla dina kostnader.

Läs mer om hur du sparar pengar i mitt blogginlägg spara pengar snabbt.




Varför skriver jag det här inlägget?


Anledningen till att jag tar upp det här är som jag skrev i början av inlägget, många frågar mig hur jag kan leva så billigt. Många ifrågasätter också min livsstil som att jag skulle leva ett fattigt och dåligt liv.

Jag känner att de som tror de inte riktigt förstår skillnaden i att vara fattig och att ha låga kostnader. Att äta en billig frukost har ingenting med fattigdom att göra, att vara fattig är att inte ha råd med det man behöver eller vill ha.

En person som har kostnader på 20.000kr i månaden kan vara långt mer fattig än en person som har kostnader på 10.000kr i månaden. Det har både med passiva inkomster och passiva kostnader att göra. Kolla bara på exemplet nedanför:

Exempel 1:

  • Inkomst på 15.000kr efter skatt
  • Lägenhet med 2500kr i månadsavgift (värderad till 3,5 miljoner)
  • Lån på 1,5 miljoner kronor
  • Ingen bil
  • Matkostnad på 1500kr i månaden
  • Övriga kostnader på 3000kr i månaden

Summering:
  • Amortering = 0kr
  • Avgift = 3000kr
  • Räntekostnad = 1312kr (1,5% ränta, efter kvittning)
  • Bil = 0kr
  • Matkostnad = 1500kr
  • Övrigt = 3000kr
Totalt: 8.812kr

Kvar av lön: 6188kr

Exempel 2:

  • Inkomst på 25.000kr efter skatt
  • Hyresrätt med hyra på 12.000kr i månaden
  • Lån på 0 kronor
  • Bil + Garageplats
  • Matkostnad på 6000kr i månaden
  • Övriga kostnader på 6000kr i månaden

Summering:
  • Amortering = 0kr
  • Hyra = 12.000kr
  • Ränta = 0kr
  • Bil + Garageplats 5000kr i månaden
  • Matkostnad = 3000kr
  • Övrigt = 4000kr
Totalt: 24.000kr

Kvar av lön: 1000kr

Att äta gratis frukost kan vara skillnaden mellan en bra ekonomi eller att leva från lön till lön


Ta exemplet ovanför med en nypa salt, det finns tusen olika exempel och oftast är det aldrig svart eller vitt. Jag tycker dock att det kan vara bra att se vad våra vanor gör för vår ekonomi, det ena föder ofta det andra.

Sen tycker jag det är viktigt att veta om att våra kostnader påverkar vår ekonomi enormt mycket. Att jag t.ex. klarar mig väldigt bra på mindre än 10.000kr i månaden har ingenting med att jag lever extremt fattigt eller skulle offra massa saker.

Visst, jag prioriterar och tänker på hur jag spenderar mina pengar men som sagt, det finns folk där ute som har dubbla frukostkostnader, dubbel eller tredubbel boendekostnad, spenderar dubbelt så mycket på semestern etc. men som trots det varken bor bättre, äter bättre eller, reser mer än mig.

Det har inte med det att göra...


Vad säger ni, är jag ute och cyklar? Säg till om jag tänker fel, jag är alltid öppen för olika åsikter! :)


Börja med aktier?


Aktier är grymt kul och faktiskt väldigt enkelt. Jag köper fonder och aktier på Avanza och jobbar inte alls idag och inom något år ska jag leva helt på avkastningen från aktier. Om du är intresserad av att börja så rekommenderar jag att läsa deras aktieskola där du lär dig grunderna.

När du har fått lite mer koll så kan du bestämma om du antingen börjar med aktier direkt eller köra ett månadssparande i fonder. Alla är bra alternativ, det handlar bara om hur mycket tid du vill lägga på det.

Själv är jag grymt glad att jag hittade möjligheten med aktier och är tacksam för den frihet det har gett mig :).

6 kommentarer:

  1. Är du väldigt smal? Vad jag förstått är du man och ändå äter du så lite till frukost?! Jag äter gröt ibland, älskar gröt. Men med de mängder du tagit med i ditt exempel, 1,5 dl gryn och 1 dl mjölk, skulle jag inte alls bli mätt. Antingen skulle jag öka grynmängden till 2 dl och mjölken till minst 2 dl. Utöver det skulle det krävas mer än ett ägg + frukt. Inte ens det skulle räcka och då är jag en tjej som inte ens tränar mer än går korta promenader varje dag. Har du tränat bort din hunger eller? Imponerande i övrigt förstås. Efter lagom mängd frukost kl 7 krävs rejäl lagad lunch absolut senast 13:00. Eller drar du ut på måltiderna också, det sparar ju pengar... ;)

    /Sparsam & hungrig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Sparsam & Hungrig,

      Nej, skulle säga normalviktig. Jag äter ofta mycket till middag så antar att det spelar in. Jag glömde iofs i det här exemplet att jag brukar köra 1 matsked jordnötssmör i gröten, kom jag på nu ;).

      Om jag ska vara ärlig så är jag inte så petig med kalorier utan kör på att äta tillräckligt för att vara pigg och mätt. Tidigare i livet tränade jag väldigt hårt och då åt jag ju självklart mer men jag byggde då också muskler så åt mycket mer än jag behövde. Har dock inget sug att gå tillbaka till det livet då det var både jobbigt att äta men också att ha mer vikt på kroppen.

      Som sagt, den största mängden av mina kaloriintag ligger definitivt på eftermiddagen/kvällen. Det är naturligt då jag är mer av en Kvällsmänniska och naturligt mer hungrig då.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Eller ännu bättre för hälsan och plånboken, kör periodisk fasta och skär bort alla kolhydrater. Jag äter lunch/middag. Sista måltiden senast 18. Sen fastar jag till dagen efter till kl 11.30-12. Vi behöver inga kolhydrater för att överleva.
    Jag kör en modifierad Carnivore-diet. Dvs bara fett och protein från djurriket. Detta gör att jag äter mindre men mer näringsrikt. Jag väljer kött av bra kvalité, mycket ekologiska ägg. Gått ner 25 kg på mindre än ett år, blivit av med värk i leder, är aldrig sjuk längre, inte ens nu under denna COVID. Tränar 3-4 pass på gymmet i veckan och spelar innebandy 2 dagar i veckan. Så att man behöver kolhydrater för att orka träna är BS. Är i mitt livs form och sparar pengar samtidigt som hälsan är på topp. Jag körde tidigare Keto, som är en variant av LCHF. Men mår ännu bättre av Carnivore. Matkostnaderna har gått ner dramatiskt och äter väldigt gott.

    //Richard

    SvaraRadera
  3. Fascinerande. Jag äter knäckemackor med pålägg till frukost och eftersom jag alltid handlar detta till extrapris hos willys kostar min frukost 3,6 kr/portion. jag som trodde att havregrynsgröt var billigare. Tack för uträkningen!

    SvaraRadera
  4. 1500:-/person? Det måste stå mycket ekologiskt på ditt matbord? Men då tillhör jag iofs skaran som tycker att sparos ca 700:-/månad är högt och borde innefatta en hel del lyx.

    SvaraRadera
  5. 1 500 kronor är fullt möjligt. Det var mina matkostnader för mars månad och då hamstrade jag ändå mat inför karantän.

    Ett tips är att sätta ett målbelopp per vecka eller dag för vad du får handla för. T.ex. i det här exemplet 50 kronor per dag/350 kronor per vecka. Det mest nödvändiga kan du utan problem köpa billigare än så och då blir det främst en prioriteringsfråga vad du väljer att unna dig.

    I mitt fall brukar jag faktiskt få lite pengar över genom att tänka så och sätter mer värde på det jag faktiskt väljer att unna mig. Det kan vara en lite lyxig frukt ena dagen, en god yoghurt nästa, glass, godis eller läsk återigen. Poängen är att man budgeterar sina matinköp. Enda undantaget jag gör från regeln är när det är rea på varor jag ofta använder då jag köper på mig så mycket jag kan lagra eftersom det blir billigare i längden.

    SvaraRadera