fredag 25 november 2016

Alla har olika förutsättningar i livet

Något jag ofta tänker på när jag läser om ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende är hur vi alla har olika förutsättningar i livet. Att vi svenskar har det extremt bra, det vet vi alla redan. Jag tänker mer på hur det skiljer sig från vart du är uppvuxen, hur din situation sett ut.. ända sedan du var liten. Eftersom jag skriver mest om ekonomisk frihet så fokuserar jag här på förutsättningarna man har att bli ekonomiskt fri.En del bloggare skriver att det är så enkelt att spara ihop pengar, investera och bli ekonomiskt oberoende. Jag har flera gånger läst något i stil med "det är bara att bo några extra år hemma så hinner man lätt spara ihop nån miljon". Det är där jag direkt tänker att jag vill veta mer, vilka förutsättningar har personen som skriver detta växt upp med? Jag vill inte ta något ifrån någon. Oavsett så är det bra jobbat om man lyckats skapa sig en miljon, ekonomisk frihet eller vad det nu är. Anledningen till att det skulle vara intressant att veta mer är för att jag skulle ha lättare att relatera till det. Att bara läsa att det är lätt är som att kolla på en komiker som man inte förstår vad han säger och hela publiken sitter och skrattar..

Alla har inte haft möjligheten att bygga upp sin ekonomi medan man bor hemma. Alla har inte ens haft möjligheten att plugga vidare. Vissa kanske har ett eller flera barn att ta med i ekvationen. Många omständigheter väljer vi själva, men inte alla. Alla kan välja att dra ner sina kostnader och jobba mot ett högre sparande. Det måste däremot helt anpassas för hur livet ser ut.

Kanske är det bästa att titta på sig själv och sina egna förutsättningar och sluta jämföra sig med andra. Se möjligheterna vi har och ta till vara på dom. Förutsättningarna i livet kommer alltid att se olika ut och det är så det är. Väljer man istället att jobba mot sina egna mål, ge cred till sig själv för det jobb man lagt ner och de mål man uppnått. Då borde man ju bli lyckligare. För trots att vissa föds in i något du själv fått jobba halva ditt liv för så kommer det alltid finnas flera miljoner människor som inte ens kommer att få möjligheten att göra det du gjort hittils i livet.

Jämför vi oss för mycket med andra? Kan ni känna en viss avundsjuka ibland på de som föds med perfekta förutsättningar?


Läs även:

6 kommentarer:

 1. Det blir aldrig bättre av att vara avundsjuk på någon annan. Det finns alltid någon som är bättre, rikare, lyckligare mm. Hittar man någon bra förebild är det bättre att ta efter. Bara jobba hårt för sina mål så når man dom förr eller senare. Det gäller att ha tålamod och inte ge upp vad det än gäller. Livet är inte alltid roligt när man har tuffa mål men kämpar man på har man igen det senare. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du säger stämmer så bra! Det är viktigt att hitta en rimlig förebild från samma eller liknande förutsättningar. Ibland kan det kännas tuffr men som du säger är det oftast värt det i slutändan.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Ska sluta jämföra mig med andra! Nästa år sätter jag upp delmål som jag jämför med min egna delmål för 2016! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter grymt! Ska bli kul att följa dig nästa år! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag vill säga att det beror helt och hållet hur man är som människa, Jag växte upp, kanske inte fattigt men absolut inte rikt. Normal skolgång inga pengar till körkort delades inte ut, inga utlandsresor förutom en gång inte heller allt för mycket kläder och hade jag inte haft en snäll biologisk mormor så hade jag inte haft en så bra barndom som jag hade.

  Nu är jag miljonär och jobbar natt och har avancerat på jobbet, tack vara hårt arbete och disciplin. sjävlklart finns inte ett barn med i denna ekvation då jag älskar mig själv för mycket för att offra mitt eget liv för någon annans.

  Det är inte svårt att bli miljonär i sverige, du måste bara ha viljan, helt ärligt vilken idiot som helst kan bli rik bara man vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med i mycket du säger. Alla har däremot olika uppväxt och förutsättningar. Att växa upp fattigt kan vara en grej, vissa växer upp bland missbruk och alkohol. Det finns massa olika historier och liv.

   Exakt som du säger sa jag för kanske 6-7 år sen. Vilken idiot som helst kan bli rik bara man vill. Det stämmer, men det har ett pris. En person med bättre förutsättningar behöver inte betala samma pris. Men samtidigt har alla som du säger möjligheten. Kanske har den med sämre förutsättningar mer ut av att lyckas?

   Hur som så kan vi som du säger alla bli rika. Sen vad definitionen på rik är, skiljer såklart också från person till person.

   Sorry om mitt svar blev lite flummigt ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera