tisdag 15 november 2016

Preferensportföljen upp 14% i år!

Mina preferensaktier som jag började köpa in förra året har gett en totalavkastning på 13,96% i år. Tanken var att öppna en portfölj med enbart preferensaktier och initialt investera 100kkr utspritt. För utdelningarna ska jag återinvestera i preferensaktier eller vanliga stamaktier beroende på vad jag tycker ser bäst ut för tillfället.


Lite fakta om min preferensportfölj:
Sharpekvot: 1,41
Standardavvikelse: 8,03%
Yoc: 7,5%

Om man kollar på siffrorna ovanför så kan man ju så här i efterhand konstatera att portföljen presterat riktigt bra. Bättre avkastning än index till en lägre risk. Jag tror dock att på längre sikt så kommer preffportföljen att prestera betydligt sämre än index. Trots det gillar jag att sprida risken genom preferensaktier på det här sättet.

Hissar eller dissar ni  preferensaktier?


Läs även:

4 kommentarer:

 1. Både hissar och dissar.

  Är bolaget stabilt och fint så är det ju ett säkert sätt att säkerställa en viss avkastning, men sen kan jag känna att om bolaget är så stabilt och fint så blir jag girig och vill ha mer och då pratar jag om kurstillväxt och direktavkastningen.

  När jag är pensionär så kommer antagligen preferensaktier vara väldigt aktuellt, förutsatt att de fortfarande finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du tänker och jag tänker likadant. Gillar däremot att blanda upp med lite preferensaktier för att få ett skönt utdelningsflöde som kan återinvesteras. Miljonären hade också ett inlägg idag om just preferensaktier vs tillväxt och det tar ju ofta ett tag för tillväxt att gå om.

   Man glömmer ofta att räkna på återinvesteringen. Köper du en preff med 7% da och återinvesterar så har du 14% yoc om 10 år. Aktier kommer nog alltid att vara bättre än preferensaktier kan ju ha sin plats i portföljen ändå kanske?

   Radera
 2. Fin avkastning du fått. Jag väljer endast aktier. Är nog inget fel med stabila preferensaktier men har fått för mig att aktier kommer ge mera långsiktigt och fokuserar därför på det. Intressant det Miljonären skrev på sin sida. Är samma jämförelse som Hernhag har i sin bok :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Tack!

  Men som sagt det vänder nog. Du gör nog rätt i att skippa preferensaktier på längre sikt. Jag tar in dom för riskspridning, planen är att vikta ner längre fram. Får se hur jag gör ;).

  SvaraRadera