torsdag 10 november 2016

Leva på 7000 i månaden

Går det? Alltså, kan man betala alla sina räkningar och ha råd med mat på 7000 kronor i månaden? Allt är relativt, det handlar om så många olika faktorer men om vi utgår från att du bara har dig själv att försörja så är mitt svar.. JA!


Innehåller affiliatelänkar


Man kan leva på 7000 i månaden - Det absolut viktigaste om du vill göra det är att du bestämmer dig för att göra det. Anpassa därefter kostnaderna så att du klarar dig. Det gäller att trimma alla kostnader för att kunna nå målet, inte bara några få. Några av mina bästa tips för låga kostnader är:

1. Ha få räkningar - Tips nummer ett är att säga upp alla onödiga abonnemang och få ner antalet räkningar till så få som möjligt.

2. Ha billiga räkningar - De räkningar du har ska helst vara så billiga som möjligt. Tänker du så blir allt mycket enklare. Trimma dina räkningar, har finns tipps på hur du får billigare elräkning, bilförsäkring och hemförsäkring.

3. Bo billigt - Bo inte större än vad du behöver. Bo yt-effektivt så blir allt billigare som har med boendet att göra. Har du möjlighet att bo tillsammans med någon så sparar det in mycket pengar.

4. Köp smart - Köp det du behöver så billigt du kan. Köp inget för att det är billigt utan köp det du behöver billigt. Köp kvalitet. Köp bara saker du kommer att använda.

5. Ät rätt - Här finns lite tips på hur du kan spara pengar på mat. Drick vatten och undvik godis.

6. Vänskapskrets/intressen - Omge dig med folk som du kan ha kul med utan att bränna massa pengar. Skaffa en hobby du brinner för, men som inte har skyhöga löpande kostnader. Inse att du inte kan göra allt, utan satsa på det som du tycker är roligast.

7. Investera dina pengar och få pengar när du sover - Om du investerar dina sparpengar så kommer du att få passiva inkomster som täcker dina kostnader, du behöver därför ingen hög inkomst för att klara dig bra.

Läs mer om hur du startar en pengamaskin här!

Det är egentligen riktigt enkelt att leva på 7000kr i månaden. Allt handlar ju bara om ens egna krav och förväntningar. Om man kan vänja sig med att spendera mindre pengar så kommer man efter ett tag inte ens att märka någon skillnad mot när man brände mer pengar.

Man kommer fråga sig vad man gjorde med alla pengar tidigare. Så, banta kostnaderna, fokusera på livet och ha roligt! :) ..och glöm inte att starta ett sparande och investera som alla andra rika människor! :)

Frågor på det? ;)


Läs även:

25 kommentarer:

 1. Inga problem som ung student. Det kanske är värre på landsbygden med barn. Barn kostar nog i och för sig mindre än vad folk i allmänhet tror, man kanske inte måste ha nyaste barnvagnen och surfplatta till ungen första året, men det är svårt att säga för mig som inte har några barn än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Som jag skrev gäller exemplet om du bara har dig själv att tänka på, alltså inga barn i beräkningen. Med varje barn kan jag tänka mig att man får höja 3500-4000 kanske?

   Som du säger kan man nog dra ner på mycket även om man har barn, kanske är det lättare i landsbygden? I storstan känns det som varenda unge har en padda och mobil när dom är 10 typ.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Ja, ibland får man intrycket av att varje unge kostar 20000 extra i månaden. Annars är de inte lyckliga. Men jag tror barnen mår betydligt bättre att ha föräldrar som hinner vara med dem och inte jobba övertid och helger för att tjäna mer pengar.

   Radera
 2. Det handlar om vilken standard man vill ha. Om jag skulle vara själv skulle jag nog klara mig på 7000 kr. Men jag är inte säker på vilken nivå som skulle passa för min del. Omkostnaderna har ökat med en större familj. Större boende krävdes samt kombi bil, blöjor, mer mat mm. Men jag tycker familjelivet är värt varenda krona. Det gäller att hitta en nivå man är nöjd med sen ta pension alternativt bara jobba någon gång ibland. Får visa sig i framtiden vad denna nivå ligger på ;) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut handlar det om standard. Sen behöver den inte bli sämre för att man bor mindre, äter billigare mat eller cyklar till jobbet.

   Jag kan tänka mig att budgeten blir en helt annan med barn, så mycket mer att ta hänsyn till. Som sagt det jag skrev gäller om man bara hade sig själv att tänka på. Tror du att en kostnad på 3,5-4000kr per barn låter vettig?

   Tyvärr kan jag känna här i en större stad iaf att många bränner onödigt mycket pengar på sina barn istället för att ge dom tid och upplevelser.

   Kör hårt! Snart 1,5! ;)

   Radera
  2. När det gäller barn tror jag det beror på hur man är själv men även hur ens flickvän är. Vi har köpt mycket begagnat som är lika bra som nytt. Är främst vid jul och födelsedag det går lite extra pengar. Vi spar även hela barnbidraget till barnet i fonder. Helt klart ska man inte skämma bort barn för mycket. Har lite svårt att uppskatta vad det kan kosta varje månad. Men lär bli dyrare när barn kommer upp i tonåren. Japp vidare mot 1,5 nu kör hårt ;) Mvh

   Radera
  3. Ja, om flickvännen tänker hyffsat lika underlättar det ju. :)

   Kör hårt!

   Radera
 3. Jag lever på omkring 7000 kr för tillfället. 5000 kr "fasta" avgifter och ungefär 2000 kr lyx. Denna lyx har jag dock gärna då det är aktiva val som gör min vardag till en vardag jag trivs helbra i. Jag är däremot väldigt noga med att inte ha onödiga löpande utgifter som inte skänker mig glädje.

  En av få löpande lyxräkningar är från Spotify, en tjänst jag använder +5h om dagen. Väldigt prisvärd med andra ord.

  Mycket bra inlägg!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du sätter fingret på en av de viktigaste framgångsfaktorerna för privatekonomin. Att skilja mellan utgifter för roliga, livskvalitetshöjande saker och onödigt skräp. Jag överväger varje utgift noga och är det inte värt pengarna köper jag inte, helt enkelt. Alltför många kör med "äh, det är BARA 25 kr så det är ingenting". Det blir massor i slutändan.

   Radera
  2. Väldigt bra jobbat humankapitalisten! Att klara både fasta och löpande utgifter på 7000 är inte lätt. Du tar upp en väldigt viktig punkt, bra tips!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Ett litet knep när "äh, det är BARA 25 kr så det är ingenting" smyger sig på (det händer ibland, men tillfällena blir alltmer sällsynta) är att tänka hur mycket pengar som skulle krävas för att få de där 25 kronorna utdelade. För enkelhetens skull brukar jag räkna på 3% direktavkastning. Det betyder att kostnaden för det där "äh, det är BARA" är 25/0,03=833 kr.

   Radera
  4. Ja smart!

   Jag brukar även räkma hur lång tid det yar att jobba ihop de pengarna. Dä blir det lättate att motivera sig att skippa onödiga kostnader. Man väljer helt enkelt om en viss sak är värt tiden jag måste spendera på ett jobb i utbyte.

   Radera
 4. Ja, det går absolut, även i Stockholm. Mina fasta utgifter ligger under 4000 och med en matkostnad på knappt 700 är det hellugnt.

  Jag skulle dessutom vilja påstå att alla skulle klara det, om bara viljan finns. Att den ofta inte gör det säger jag inget om - folk är olika. Men det går!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 700 kronor i månaden eller veckan? Per månad är det extremt bra men säkert möjligt om man ger sig den på det.

   Radera
  2. I månaden. 663 kr senast jag räknade på det (snittet april-september 2015), och jag tycker inte ens att jag anstränger mig. Jag bara gillar att laga mat, kokar egen sylt av egenplockade bär och försöker handla det som för tillfället är billigt. Och så är jag vegetarian, det underlättar nog en hel del.

   Radera
  3. Riktigt bra jobbat Micke!

   Jag ligger på det dubbla i matbudget, vilket iofs inkluderar allt till hemmet. Men känner att jag skulle borde kunna få ner det till 1000kr iaf när jag ser dina siffror.

   Men det är svårt att avgöra vad som är bäst. På sommaren grillar jag rätt mycket och en grillkväll ute är ju billigare än en utemiddag eller öl ute tex.

   Radera
  4. Mina 663-700 kr är också ganska inkluderande (i princip allt som handlas i butik, som förbrukningsvaror och alkohol), men skulle absolut gå att pressa genom att baka allt bröd själv och äta mer baljväxter och rotfrukter. Men lite som du är inne på ska man ju leva också.

   På ett helt annat tema har jag ett förbättringsförslag för din blogg: klockslaget för inlägg och kommentarer släpar med nio timmar.

   Radera
  5. Det låter helt grymt bra! Jag ska kolla på att äta mer vegetariskt. Äter en del vegetariskt nu men skulle definitivt kunna köra mer sånt.

   Haha, har inte tänkt på det men testade att ändra, så vi får se om det funkar nu. :)

   Radera
 5. Ja, det går. Jag gör det om man inte räknar in boendekostnad. Min utgiftsbild är ungefär som Humankapitalisten - cirka 5 000 kronor i mat, kläder, nödvändiga utgifter utslaget per månad (tandläkare, försäkring, CSN, interneträkning mm) och ett par tusen kronor som sätts av för semester, större inköp mm. Klarar att få ner matkostnaderna till under 2 000 kronor per månad i perioder när jag känner att jag vill vara sparsam.

  Så länge man inte har familj, bil och dyra vanor är det inte konstigare än hur studenter och pensionärer lever. Upplever det faktiskt inte ens som att man behöver kompromissa särskilt mycket och jag har ändå unnat mig vissa kvalitetsprodukter och dyra resor - just för att jag sparar och lever enkelt. Inga konstigheter egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, inga konstigheter egentligen! :) Det svåraste är väl att bryta vanan vårt samhälle uppfostrar oss till.

   Radera
 6. Inga större problem. Vi har ett bra hus med dubbelgarage i en mindre stad, ca 1mkr kvar på lånet. 5st bilar (ja, jag skrev inte fel) varav 2st rullar året runt, ett barn (och ett andra som kommer) och vi har en totalbudget på 14 700:- idag, kommer behöva öka med en tusenlapp när nästa unge dyker upp. Detta är kostnader för att hålla livet igång, dvs. bilförsäkringar, bilskatter, service på bilar, bränsle till bilar (utöver jobbresor), ränta, amortering (30år), livsmedel, sjukvård, övrigt boende (el, försäkring, värme, v/a, sotning, renhållning, renoveringar, utbyggnader, etc), blöjor, dagis, osv. Lever absolut inte snålt, har bara koll på utgifterna och ser över allt årligen för att omförhandla avtal, osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat! Det bevisar ju tydligt att man inte behöver bränna allt för att man har barn. 5 bilar låter mycket, men det är antagligen en hobby och det låter som du kan fixa det mesta själv. Då blir det självklart en annan sak.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. 1år och 2 dagar sedan senaste inlägget så slänger väl in ett jag med innan detta året är slut;)

  -Jag själv har kostnader på 6000kr månaden. Detta mest tack vare låg hyra och inga onödiga abonnemang förutom internet.
  I dessa tusenlappar ingår:
  *Hyra inkl försäkringar
  *Mobil
  *Träning
  *Mat (3000kr månaden)
  *Kläder
  *'Övrigt'

  https://frihet-innan-40.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja frihet innan 40,

   Grymt bra kostnadshållning du har! Imponerande! Grattis till det, den ekonomiska frihet känn säkrad :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera