onsdag 23 november 2016

Utdelningsaktie: Atlas Copco (ATCO B)

Nu har det blivit dags att gå igenom Atlas Copco (ATCO B) - Jag kommer i den här serien av genomgångar att presentera mina portföljbolag. Läs mer om Atlas Copco på Avanza här.

Atlas Copco är mitt 4:e största innehav och har vuxit kraftigt den senaste tiden pga. kursutvecklingen. Aktien är ganska dyr och handlas i skrivande stund kring 250kr. Direktavkastningen på dagens kurs är ca: 2,5%. Utdelningshistoriken är väldigt stabil med bibehållen eller höjd utdelning sedan 1983. Det har även lämnats extrautdelningar under åren.Mina fakta - Atlas Copco:

Viktning av portföljen: 5,4%
Antal aktier: 259st
Inköpspris: 183kr
Direktavkastning: 2,5%
Yield on cost: 3,44%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 5%
Utveckling sedan köp: +36,25% (exkl. utdelningar)

Total beräknad utdelningstillväxt: (återinvesterad utdelning + höjning av utdelning) = 9,44%

Jag tror att Atlas Copco kan leverera runt 6% i utdelningstillväxt i snitt. Det ger mig en totalavkastning på 9,44%.

(T)YOC10år = 8,48%
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)

Jag tror på Atlas Copco framöver och tror på en rätt bra tid framöver. Värderingen av aktien är hög just nu och även med ett bra inköpspris är jag inte allt för optimistisk för en lysande totalavkastning. I Jämförelse med tidigare genomgångna innehav är min prognos för Atlas Copco lägre med en (T)YOC10år på 8,48%. Jag är öppen för att jag underskattar tillväxten och ser absolut möjligheter att utfallet kan bli bättre. Jag köper däremot inte fler aktier på nuvarande värdering.

Har ni Atlas Copco i portföljen?


Genomgångna portföljaktier:

Läs även:

6 kommentarer:

 1. Ett fint och välskött bolag som jag äger genom indexfonden Avanza Zero. Har själv inga planer på att sälja men kan tänka mig lite mer exponering mot Atlas Copco genom Investor . Blir dock bygga klart H&M innehavet först ;) Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha klockrent! :)

   Ja Investor ska jag också öka i. Kör hårt i HM, själv ligger jag lågt där då innehavet växt sig ännu större nu ;).

   Radera
 2. Som du skriver är aktien ganska dyr nu men jag gillar att den delar ut i november, vilket är sällsynt. Har den på bevakning och kommer ta in ett breddinnehav om en större nedgång inträffar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den känns dyr, speciellt för oss som tittar på utdelningen. Det kommer säkert bättre tillfällen att köpa in sig. :)

   Radera
 3. Ett mycket fint bolag! Mitt näst största innehav. Värderingen är hög, men du har säkert noterat att resultatet belastas av en resultatförd skatteskuld i q4 2015, typ 3 mdr. Justerat för den är pe typ 22.

  Tror också att man ska ligga lågt just nu. Fyllde själv på senast strax före presidentvalet på 230, och det var ju inte så tokigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite dyr just nu. Är inte så insatt i det du nämner om skatteskulden.

   Härligt timat med köpen! Själv har jag inte köpt sen i februari.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera