onsdag 2 november 2016

3 högutdelare med mer än 7% direktavkastning

Det diskuteras ofta om man ska satsa på hög direktavkastning eller på utdelningstillväxt. Det ultimata är ju självklart om man kan få både och men oftast blir det då en kompromiss. Själv väljer jag att ha både högutdelare, aktier med förväntad hög tillväxt och de som har en kombination av båda.

Det jag och många andra kommit fram till och som jag även fått kommentarer på här på bloggen. Är att inköpspris och initial direktavkastning är väldigt avgörande för totalavkastningen och framtida direktavkastning.

I mitt förra inlägg gjorde jag en uppskattning att Johnson & Johnson kommer att generera en direktavkastning på drygt 10% om 10 år på det jag investerat. Om jag gör samma beräkning på tex. Fortum. Beräknat med återinvesterad utdelning, utan utdelningstillväxt så genererar investeringen ca: 17% direktavkastning om 10 år.

Om man tittar på ovanstående kanske det känns självklart att köpa fortum framför Johnson & Johnson. Jag känner dock att osäkerheten är mycket större i Fortum och har valt att ha båda aktierna i min portfölj. JnJ utgör dock en betydligt större del, kanske är jag för feg?

3 aktier med en direktavkastning på över 7% i min portfölj är följande:

Fortum 7,32% direktavkastning - Jag har runt 2% av min portfölj investerat i Fortum. Jag skulle kunna öka andelen till 4%. Jag bedömer största risken som stillastående tillväxt och en viss valutarisk.

Omega Healthcare Investors 8,2% direktavkastning - Andelen är drygt 2% av min portfölj och jag skulle kunna tänka mig att öka till max 5%. Det är stor risk i denna aktie men den har historiskt presterat bra utdelningstillväxt vilket glr att jag faktisk funderar på att öka redan i veckan om jag får loss lite likvida medel.

Tele2 7% direktavkastning - Utgör knappt 1% procent av portföljen och efter nyemissionen kommer jag ligga ganska exakt på 1%. Planen är att ligga kvar då jag ser risken som ganska stor, ev öka till max 2%.

Hur investerar ni, tillväxtaktier eller högutdelare?

4 kommentarer:

  1. Tror också på att ha en mix av de tre. Jag grundar defensivt med en bas trygga utdelare med svag utdelningstillväxt (Axfood, H&M, Clas O). Kryddar sedan med högutdelare där jag diversifierar risken över flera andelar. Försöker köpa billigt som du skriver snarare än att upprätthålla en viss balans till varje pris. Utdelningshöjare är jag mer restriktiv till - de ska klara mina utdelningsmål också och många av de populära utdelningshöjarna gör underligt nog inte det vid nuvarande värdering.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren, vi verkar tänka ganska lika där :).

    SvaraRadera
  3. Viktigast för mig är att det är ett bra och seriöst bolag. Om jag skulle äga ett bolag skulle jag troligtvis bara ta ut dom pengar jag behöver just nu. Resten kan jag lika gärna ha kvar i bolaget om pengarna gör bättre där. Men just nu får bolagen jag äger gärna dela ut större delen av vinsten. På så sätt kan man bygga upp portföljen snabbare. Skulle jag haft några miljoner kunde jag haft Lundbergsföretagen och levt på utdelningarna från den aktien istället ;) Det får bli senare i livet när miljonerna sitter på kontot :D Mvh Slimis

    SvaraRadera
  4. Tack för kloka ord! Jag håller med dig om att det viktigaste är att det är ett bra bolag. Du har sunda tankar och jag tänker lite likadant. Förhoppningen är att inte behöva ändra portföljen alls om det går. :)

    SvaraRadera