söndag 4 oktober 2020

Återinvestera utdelningen - Så här stor blir skillnaden!

Tyvärr när det pratas totalavkastning så missar en del att räkna på hur det ser ut om man återinvesterar utdelningen. Vanliga argument är att "börsen ligger lika högt nu som för 3 år sedan" och så visar man en graf för OMXS30.

Problemet är att det indexet räknar inte in utdelningarna, det blir helt missvisande med andra ord. Om man nu vill jämföra med OMXS30 så ska man ta indexet OMXS30GI som innehåller återinvesterade utdelningar. 

Att återinvestera utdelningarna gör en extrem skillnad på totalavkastningen, speciellt när börsen går ner. Om man har en månadssparande och dessutom köper nya aktier för de utdelningar man får jämnar man ut nedgångarna väldigt mycket.

Innehåller affiliatelänkar

Återinvestera utdelningarna och bromsa nedgångarna


Jag vet att det är en självklarhet för de flesta att återinvestera utdelningarna men alla kanske inte har koll på det- och effekten av det. Om du köper en fond så kommer utdelningarna att återinvesteras automatiskt, vilket är väldigt smart om du är ny inom aktier och sparande eftersom du inte behöver göra det själv.

Om du t.ex. köper Avanza Zero så kommer du i princip att få samma avkastning som indexet OMXS30GI, alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen inklusive återinvesterade utdelningar. Här nedanför kan du se skillnaden i utveckling om du återinvesterat dina utdelningar eller inte.

Den gröna linjen är indexet inklusive återinvesterade utdelningar och den gula är utan. Du kan själv kolla hur det sett ut under olika tidperioder här.
Återinvestera utdelning automatiskt


I Sverige går det vad jag vet inte att återinvestera utdelningen automatiskt i samma bolag direkt utan man får då använda kreativa lösningar som Aktieinvest, själv återinvestera utdelningen etc. Avanza har dock en knapp som man kan återinvestera utdelningen genom, men inte automatiskt.

Så om du bara vill ha den enklast möjliga lösningen där du slipper återinvestera de utdelningar du får så är en fond ett perfekt val, eftersom alla utdelningar återinvesteras direkt i fonden.

Jag har själv en del fonder som t.ex. 

..samt senaste tillskotten... 

Gör det enkelt och automatiskt med fonder


Att spara i fonder är smart av flera anledningar, inte bara för att få automatiska återinvesteringar av utdelningarna. När jag själv började med börsen så började jag faktiskt med fonder eftersom det var så enkelt och bekvämt.

Förutom att du slipper göra eventuella misstag så sköts allt automatiskt. Du kan starta ett automatiskt månadssparande, bestämma en summa som du vill ska dras, vilka fonder som ska köpas och sen bara låta det rulla på och fokusera på annat.

Enligt mig finns det nog inget enklare sätt att komma igång på när det gäller aktieinvesteringar. Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med ett automatiskt månadssparande.

Är det alltså bättre med fonder än aktier?


Nej, eller det beror på skulle jag säga, inget är bättre än det andra enligt mig. Båda är lika bra men om du har ont om tid, inte är intresserad av att lära dig mer om aktier och vet att du vill lägga tiden på annat, då ska du köpa fonder.

Du kommer med största sannolikhet att prestera minst lika bra eller bättre än aktier och få massor av tid över. Du kommer dessutom inte riskera att sitta med massa utdelningspengar på kontot som du har glömt att återinvestera för att du glömt bort det.

Om du däremot är intresserad av att lära dig mer om aktier, lockas av tanken på utdelningar och vill göra fler "egna val" så kan aktier vara vägen för dig. Det viktigaste är i början är motivationen och att få några pling i mobilen om utdelningar etc. kan definitivt höja motivationen.

Det viktiga är att återinvestera sin utdelning


Oavsett hur du väljer att göra så är det superviktigt att återinvestera utdelningen i uppbyggnadsfasen. Så fort den kommer in så ska den investeras i nya aktier som ger mer utdelning och avkastning. Utdelningen står ofta för hälften av avkastningen så det är grymt viktigt!

Kanske är det också därför de flesta nybörjare rekommenderas att köra en bas med fonder i början. Att spara i flera år och missa att återinvestera utdelningen skulle ge ett stort bakslag i totalavkastningen.
Ränta-på-ränta


De flesta känner ju till ränta-på-ränta och att det ger en enorm effekt på avkastningen. Tänk dig att du har en portfölj som ger dig 4% direktavkastning varje år i form av utdelningar. För att göra det enkelt kan du tänka att portföljen är på 100.000kr och du får 4000kr i utdelningar.

Här nedanför har vi 2 exempel om du låter 100.000kr ligga investerat till en totalavkastning om 9%, varav 4% är utdelning:

 • Återinvestera utdelningen = Du har 560.441kr efter 20 år
 • Utan återinvesterad utdelning = 265.330kr efter 20 år

Som du ser så står utdelningen för drygt halva totalavkastningen.


Kör du fonder eller har du någon bra rutin för att återinvestera alla utdelningar du får?

5 kommentarer:

 1. Hej, jag får utdelning varje månad och återinvesterar den direkt i samband med månadssparande. Väldigt lätt att göra med hjälp av utdelninsgkalender och en pling i mobilen när pengarna har kommit.
  Bara bra att det inte görs automatiskt då jag vill välja varje gång hur pengarna ska investeras.
  Bra blogg för inspiration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Brihar,

   Smart upplägg och jag håller med om att det kan vara nice att välja själv :). Tack! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Få bolag med utdelning kvalar in med de kritterna jag kräver för att jag ska äga dem, när det väl händer att jag får en utdelning kommer den bli återinvesterad när jag upptäcker den eller när jag sparar och köper vid löning (har dock precis sagt upp mig så blir nog lite skillnad på just den biten framöver).

  //Kemok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kemok,

   Intressant, har du nytt jobb på gång eller är planen att leva på- eller delvis leva på utdelningarna nu? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag återinvesterar aldrig utdelningen direkt då jag kanske inte vill ha mer i den aktien alt. vill investera pengarna vid en börsdipp i samma bolag eller ett annat bolag.Detta ger mig bättre avkastning

  SvaraRadera