lördag 31 augusti 2019

Portföljen över 2,1 miljoner kronor!

Igår hände det, portföljen passerade 2,1 miljoner kronor! Boom! Jag följer upp så fort min portfölj tar sig över en ny 100.000 kronors-milstolpe och nu var det dags igen. Senast portföljen nådde ett av de här delmålen var den 17:e maj då den nådde över 2 miljoner, drygt 3 månader sen alltså.

Jag skrev senast igår om att portföljen tog sig över ett delmål, nämligen 200.000kr i utdelningar sedan bloggen startades. Det är ofta så här att det står still ett tag när det gäller målen man satt upp för att sen helt plötsligt rassla till med flera på samma gång. Det gäller alltså att ha tålamod och hålla sig till sin plan så ger det bra resultat i längden.
Portföljen är värd över 2,1 miljoner kronor


Det här är faktiskt ett stort steg i min resa. Nu känner jag att den andra miljonen är säkrad på något sätt. För att ta mig från 2 miljoner till 2,1 miljoner har jag egentligen inte gjort något speciellt, det är portföljen som jobbat sig upp dit själv.

Nu är det 900.000kr kvar och ny förmånsnivå hos Avanza. Det skulle vara riktigt grymt att bli Private Banking kund och få lite bättre lånevillkor etc.

Som vanligt när man närmar sig ett mål så hoppar värdet upp och ner precis under gränsen. Jag har varit med om det här förut så för att öka mina odds så satte jag in 5000kr på mitt Avanza-konto. Det visade sig dock att jag inte hade behövt det då dagen slutade på 2.107.528kr. På min målsida kan du se alla mina utdelningsmål.
Hur mycket sparar jag i aktier nu?


I dagsläget sparar jag inte så mycket faktiskt. Det mesta köpen jag gör görs när jag får utdelningar från mina aktier och pengar som jag fått från från cashback. Det blir alltså olika beroende på månad och ibland slänger jag in en tusenlapp extra om jag har över.

Jag är faktiskt ganska glad att jag tidigare i livet körde på hårt och sparade mycket under en kortare period. Det har varit ganska avgörande för att jag idag kan jobba- och spara mindre men ändå se kapitalet växa månad efter månad. Det ger ganska stor effekt att komma igång med sitt aktiesparande tidigt i livet för att utnyttja de stora gratis-effekterna och ränta på räntan.

Vilka aktier har gått bäst de senaste 3 månaderna?


Ok, låt oss se vilka aktier som bidragit mest i år, eller det kanske är bättre att se vilka som bidragit mest de senaste 3 månaderna. Vad som hjälpt mig räknar jag i kronor så det är inte automatiskt de som ökat mest i procent av de aktier jag har i portföljen.Castellum 


Castellum är mitt största innehav där jag har 1362 aktier och är totalt upp drygt 100% inklusive utdelningar. De senaste 3 månaderna har Castellum gått upp 17,10% vilket i kronor för min del inneburit en ökning med drygt 40.000kr. Jag kommer behålla bolaget som största innehav och tror på en fortsatt fin utveckling- och utdelningshistorik för Castellum.

Axfood


Axfood är mitt tredje största innehav med 707 stycken aktier och aktien har gått upp med 12,5% de senaste 3 månaderna. Jag har inte räknat exakt vad ökningen blir men någonstans kring 15-20.000kr borde stämma ganska bra. Axfood får ligga kvar i portföljen som det är, jag varken ökar eller säljer.

Diös


Diös har gått riktigt bra och är upp 28,4% den senaste 3 månaderna. Diös var ett av mina större innehav och då fastighetsaktierna vuxit sig till så stor andel av portföljen så har jag faktiskt sålt av kring 40% av mitt innehav i Diös. Det är svårt att räkna exakt hur mycket Diös gett mig de senaste 3 månaderna med tanke på att jag sålt av en del men jag skulle tippa på 15-20.000kr.


Hur går portföljen annars då?


Jo då det går bra, hittills i år är totalen upp 23,34% eller nästan 400.000kr, det är sjukt! Grejen är att det här hör verkligen inte till vanligheterna att börsen presterar så bra så jag kommer räkna med en nedgång framöver.Självklart blir man glad av att bocka av delmål och att se sina tillgångar öka i värde men det viktiga är ändå kassaflödet och den långsiktiga planen. Jag ska leva på mina aktier, jag ska bli helt ekonomiskt fri! Då är det inga tillfälliga uppgångar som gäller utan ett envist och hårt gnetande. Vi "grindar" lite varje dag och när vi väl är där så står vi stadigt i friheten. 

Min portfölj grundar sig inte på några snabba cash. Planen är att sakta ta mig mot mina mål. Dag för dag, månad efter månad. Vissa perioder presterar portföljen kass i jämförelse med sitt index och vissa dagar bättre. Det viktiga är att se det långsiktigt annars blir man galen. Jag har en plan och den fungerar bara om jag ser det långsiktigt, kortsiktigt är min plan värdelös.

När når portföljen 2,2 miljoner?


Om jag ska vara ärlig så borde det ta ett tag att nå 2,2 miljoner härifrån, samtidigt har jag ingen aning. Det är så otroligt mycket som spelar in hur mina aktier kommer att värderas så jag försöker inte ens att gissa. Räntorna påverkar, politiska beslut påverkar och så många saker till som jag inte ens kan räkna upp.

Däremot vet jag hur börsen har gått historiskt. Jag känner mig ganska säker på att jag kan få kring 10% avkastning på sikt. Visst, med dagens låga räntor kanske vi får nöja oss med 8% i framtiden, men vem vet? 10% känns rimligt i längden, om vi är långsiktiga och håller oss till vår plan.
Är börsen övervärderad?


Många säger att börsen är övervärderad och dyr, samma sak som sagts i flera år nu. SIX30RX är upp kring 20% de senaste 3 åren, samtidigt är den bara upp drygt 5% sedan toppen den 27:e april 2015.

Räknat på 10% avkastning per år så borde min portfölj i dagsläget öka med 17.500kr i månaden. Sen har vi skatt på det och börsens svängningar. Om jag räknar på 17.500kr i månaden så borde portföljen nå 2,2 miljoner om 6 månader, det kan lika gärna ta ett år. Grejen är att det spelar ingen roll om det tar 6 månader eller 2 år, bara vi rör oss i samma tempo och rätt riktning långsiktigt.

Tror ni att börsen står högre om ett halvår?


Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)

* Läs mer om affiliatelänkar här.

20 kommentarer:

 1. "Jag ska leva på mina aktier, jag ska bli helt ekonomiskt fri! Då är det inga tillfälliga uppgångar som gäller utan ett envist och hårt gnetande. Vi grindar lite varje dag och när vi väl är där så star vi stadigt i friheten."

  Helt rätt attityd Frihetsmaskien!!! Och stort grattis, bra jobbat!

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja koll på kontot,

   Yes, tack! :) Såg din nystart förresten, har du någon färdig plan vad som händer framöver? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Du är ju redan i mål!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Frasse Pluring,

   Ja men måste bara ha det sista nu som täcker allt utöver fasta kostnaderna och maten ju! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Grattis! Jag har själv ca 2,5 milj. investerade just nu & jag tror att min plan kan vara att investera blygsamma 2500 kr/månad hädanefter, för att om 7 år nå 4,5 milj. (enligt ränta-på-ränta-uträknaren). Då skulle jag kunna ta ut 15 000 kr/månad, enligt 4%-regeln... Eller så nöjer jag mig med 3 milj. & tar ut 10 000 kr/månad, enligt 4%-regeln; får se hur jag gör...! Hälsn.//Anna B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anna,

   Riktigt fint ju! 4,5 borde hålla om 7 år om inget oväntat inträffar. Spännande oavsett och du får uppdatera oss om hur du gör! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Ett grattis och bra jobbat verkar vara på sin plats! Fortfarande roligt att följa dig och din resa. Har varit med ca 2 år nu och inläggen håller fortfarande bra klass:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Stort tack! :) Kul att du fortfarande följer mig och har varit med så länge och att du gillar att läsa bloggen, det är riktigt kul att höra :).

   Tack! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Grattis till den nya milstolpen och den fina avkastningen i år :)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Stort tack! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Jadå, sådärja, bra gjort. Det där är en ordentlig mängd pengar. När tillgångarna räcker resten av livet är 4% regeln inte särskilt viktig längre. Den finansiella friheten öppnar ögonen för vad man själv egentligen tycker är stimulerande. Och det är ofta våldsamt annorlunda än vad man drömde om under de första spararen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Onevikinggirl,

   Tack! :) Ja precis, det blir spännande framöver nu!

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Grattis får man väl säga.
  Själv brukar jag försöka undvika att tänka för mycket på saldot på kontona. Detta för att inte bli påverkad av dem för mycket och därmed råka ta galna beslut när det stormar till lite granna.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investeraren,

   Tack! :) Ja det kan vara bra att koppla bort, jag brukar glädjas åt uppgångarna och försöka köpa extra och koppla bort lite mer i nedgångarna. Motivationen är viktigast på lång sikt! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Grattis till ny milstolpe:) Börsen har gått bra nu, nyligen var det trots det mycket snack från folk om att det rasar osv, men nu börjar det bli dags för rubriker på di och andra ställen om positionering för utdelningssäsong. Du har haft helt rätt strategi förtsätt så:) /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Tack! :) Ja det är mycket snack fram och tillbaka. Tittar vi längre bak och bara till 2015 så är inte börsen upp mke så bättre att fokusera framåt tror jag.

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera