torsdag 29 augusti 2019

Utdelningar från aktierna - 200.000kr sedan bloggens start!

Nu var det återigen dags att bocka av ett viktigt delmål på resan mot den ekonomiska friheten. Jag såg precis att jag fått mer än 200.000kr sedan jag startade bloggen och började fokusera mer på utdelningsinvesteringar.

Att få utdelningar från aktierna är något jag lade jag större fokus på i samband med att jag på riktigt insåg att det gick att leva på utdelningar, när det på riktigt blev verkligt! Jag kan egentligen lika gärna investera allt i fonder men att på ett så tydligt sätt se de passiva inkomsterna öka gör att motivationen ökar enormt! Motivationen är det viktigaste för mig!


Innehåller affiliatelänkar


Har fått 200.000kr i utdelningar från aktierna


Ok, för det första så är 200.000kr grymt mycket pengar. För det andra så är 200.000kr i passiva inkomster helt magiskt! Jag är så sjukt glad att jag upptäckte aktier och att jag vågade ta steget att lära mig på riktigt och investera på riktigt. Sedan jag började investera i aktier så har jag fått se mitt kapital växa varje år, på riktigt, helt passivt. Jag har fått känna på hur det är att tjäna pengar på aktier!

Den här bloggen startades för att följa upp min resa. För att tvinga mig själv att nå mål efter mål och för att på riktigt nå friheten. Jag har verkligen kommit långt på vägen och det vill till stor del tacka alla er underbara läsare för, det är från er jag fått den bästa peppen och stödet. Bloggen och alla kommentarer har verkligen triggat mig att lyckas med det här. Tack!

Läs mer om hur du bygger en utdelningsportfölj!


Gick från fonder till utdelningsaktier


När jag började spara seriöst kring 2008/2009 så var det fonder som gällde. Jag hade även lite aktier innan det som jag fick utdelningar ifrån men hade egentligen ingen koll på vad jag höll på med. Det sköna är att jag behövde inte ha någon koll eftersom jag investerade i fonder.

Jag var med under finanskrisen och satt med bland annat Ryssland-fonder som backade 60-70%. Eftersom jag hade så dålig koll och bara fortsatte med mitt månadssparande slutade det bra i slutändan ändå. Trots att jag vara tvungen att sälja av en del av mitt kapital för att köpa ut mitt ex från lägenheten. Fonderna och månadssparandet räddade mig.
Då var det lite men idag får jag 79.258kr i utdelning varje år


På den tiden fick man utdelning från fonder men det var riktigt lite eftersom mitt kapital var litet då. jag tror de slutade dela ut i fonderna kring 2013, men har ingen exakt koll på det faktiskt. Jag flyttade över allt mitt kapital till Avanza kring 2015 i samband med starten av bloggen och var under en tid inte helt investerad. 

Det var en period jag delvis var tvungen att köpa in mig igen och gick då över mer mot utdelningsinvestering och idag ger portföljen nästan 80.000kr om året i utdelningar. Det är betydligt mer jobb att sätta sig in i utdelningsinvestering men också riktigt roligt. När man väl lärt sig allt kring det så är det ganska enkelt, men jag rekommenderar som sagt att börja med fonder. 

Se till att få igång ett sparande så snabbt som möjligt bara, sen kan man lära sig mer om hur utdelningar fungerar. Du kan läsa mer i mitt inlägg: Hur får man utdelning på aktier.


Hur gör jag med fonderna som inte ger utdelning?


I dagsläget är kring 12% av mitt kapital investerat i fonder utan utdelning. Jag gillar verkligen fonder för riskspridningens skull och några jag gillar extra mycket är Avanza Zero och Nordnet Superfonden, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Avanza Global.

Grejen är ju dock att de inte delar ut några pengar som sagt. För mig spelar det inte så stor roll eftersom planen är att använda 4%-regeln på fonderna när jag väl slutar att jobba helt och går ut i total ekonomisk frihet. 4%-regeln innebär enkelt förklarat att jag tar 4% av fondernas värde varje år och lever på.
Målen för framtiden och utdelningsprognos


Målen framöver är att följa min ursprungliga plan som jag satte för ganska exakt 3 år sedan. Det jag gjorde var att jag satte upp en plan för när jag aldrig skulle behöva jobba igen och det har faktiskt gått extremt bra. Jag ligger ett år före i planen och den 5:e september gör jag en uppföljning igen. Om du vill se uppföljning förra året så googla "Frihetsmaskinen aldrig jobba igen".

Planen är som sagt att fortsätta bygga upp en pengamaskin och när jag når 9200kr i utdelningar per månad månad så slutar jag att jobba helt. Det är en extremt enkel plan som har fungerat utan problem sedan jag satte den. Jag har märkt att om man bara gör exakt det som man bestämt så lyckas man förr eller senare.Utdelningarna jag har fått ger just nu 8000kr om året i nya utdelningar


Det roligaste av allt när det gäller utdelningar är nästan att kolla på vad det egentligen ger. För att se hela bilden tänkte jag titta på vad de här utdelningarna jag fått hittills kommer att ge mig framöver. (Beräkningen är gjord med 4% utdelning/direktavkastning och 6% utdelningstillväxt och baserat på att den återinvesteras).

 • År 1: 200.000kr i utdelning återinvesteras och återinvesteringen ger mig 8000kr i utdelning
 • År 2: 8000kr i utdelning återinvesteras och återinvesteringen ger mig 320kr i utdelning
 • År 3: 320kr i utdelning återinvesteras och återinvesteringen ger mig 13kr i utdelning.
 • År 4: Osv, osv, osv..

Som ni ser så kommer jag alltså att få en evig utdelning bara på pengarna som jag får i utdelning i år. Då får jag drygt 700kr i månaden i utdelningar från pengar som jag inte ens har jobbat ihop själv. Och nästa år kommer de pengarna jag inte jobbat för att få utdelning ifrån att ge mig ytterligare 30kr i månaden. Ränta på ränta!

Det absolut bästa med det här är ju att det fortsätter år efter år. Nästa år säger prognosen kring 80.000kr i utdelningar. Vi återinvesterar utdelningarna och låter de leva sitt get liv, där har vi passiva inkomster! I samma sekund vi investerar vår första krona har vi skapat en evig pengamaskin! Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med aktier.

Någon mer som älskar ränta på ränta? När kom ni på riktigt på kraften i att låta pengarna jobba för er?

26 kommentarer:

 1. Som sagt när man verkligen inser kraften av ränta på ränta. Så är man helt såld.
  Började med utdelningsaktier på allvar för 7 år sen.
  Första åren gick verkligen trögt.
  Håll på o ge upp efter ett tag.
  Men nu skördar jag frukterna 😁
  Hade 33000 kr i utdelning förra året.
  Mer än en månadslön för mig.
  Med insatt kapital och ränta på ränta har mina utdelningar ökat i genomsnitt med 35 % per år.
  Vilket betyder att nästa år landar jag på ca 44000 kr.
  Alltså man känner nu hur pengamaskinen snurrar på av sig själv.
  Det enda jag ångrar är att jag inte började som 19 åring när första lönen kom in 😎
  Men räknar med att som 45 åring att ha mer i utdelning än jag tjänar på ett år. Och ja jag håller tidplanen än så länge 💰👍😃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig i det att jag önskar att jag hittat utdelningsinvestering tidigare! Började först som 30-åring
   i oktober 2017, grymt inspirerad av vår käre frihetsmaskin... Men snabbt går det, första helåret (2018) hamnade utdelningarna på 57.000, nu 2019 är beräkningen 90.000. Älskar ränta på ränta! 😁

   Radera
  2. Tja TWWI,

   Jag känner 7genm7g så grymt mycket idet du säger och det är kul att höra att du kämpade dig igenom de första åren. Jag gjorde samma grej,man vet inte om man gör rätt eller inte, ännu svårare när aktierna går ner lite.

   Nu när vi vet att det funkar och har sett resultatens är det så enkelt. Utdelningar är grymt!

   Alltid lätt att vara efterklok men det är mycket man upplevt på vägen för att man gjort de valen man gjort och fått erfarenhet er av det.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Tja Annelie,

   Kul att du är här och kommenterar! :) Kul att man kunnat inspirera och det sjuka är att du går om mig nu, grymt jobbat! :)

   Hur ser portföljen ut? Bara aktier eller blandat fonder och aktier?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Hej! Jag hade ett stort kapital att gå in med och sen i slutet av förra året fick jag ett hyfsat stort arv så därav har utdelningarna kunnat bli höga. Jag har ungefär 1% fonder och resten aktier, köper fonder väldigt sporadiskt och om jag har några hundralappar som bara ligger på kontot:). Aktier däremot...!

   Radera
  5. Tja,

   Ok, förstår. Grymt att du byggt upp det så fort ändå! :) Jag kom inte riktigt ihåg hur din plan såg ut, är det att bli fri snart eller köra på ett tag till? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  6. Ja, det var en rätt så ickekonkret plan att bli fri så snabbt som möjlig. Nu har jag istället hittat andra jobb jag trivs med och är mer flexibla så nu är planen att bygga portföljen ännu större med en avkastning på iallafall 200.000 per år. Sen får vi se! 😃

   Radera
  7. Härligt! Tryggheten portföljen ger gör ju ofta att man vågar ta beslut som ändrar riktning en i livet utan att man tänker på det 🙂.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej, riktigt intressant och inspirerande blogg. Är i starten av min egen resa och undrar bara på ungefär hur mycket du har investerat i aktier för att komma upp i den utdelningen :)? Mvh Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack, kul att du gillar bloggen! :) Jag har i dagsläget kring två miljoner investerat, men hade tidigare det mesta i fonder som inte gav utdelning.

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 3. Grattis till 200.000 kr. Andra 100.000 kr gick bra mycket fortare än första?

  Fick en deja vu-känsla när jag läste inlägget. Och visst var det så att jag tänkte på ditt 100.000-kr-inlägg från förra året. Då var jag några månader (3) efter dig till 100.000 kr. Nu är jag fortfarande en bit efter dig med mina 180.000 kr ackumulerat. Jag räknar dock inte med att nå 200.000 kr förrän i mars p g a svag utdelningssäsong.

  Nu är jag alltså 7 månader efter, men det är ingen tävling....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningssmålänningen,

   Tack! Yes, betydligt fortare och tredje lär gå ännu snabbare :).

   Haha, men så där är det alltid, det är så mycket tajming bara. När vi kommer upp i 100.000kr under första halvåret går det riktigt fort! :) Du kommer säkert ikapp mig i vår ;) och såklart är det ingen tävling.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Du är verkligen på god väg att bli fri! Underbart! Din blogg är en inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Frasse Pluring,

   Ja nu närmar det sig! Tack, riktigt kul att bloggen kan inspirera! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Grattis till uppfyllt mål. Ja 200000 kr är sjukt mycket pengar, och utan att jobba för dem mer än att köpa och sälja aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Tack! Ja, det är grymt! :) Hur rullar det på för dig nu, du lär ju plockat riktigt bra med utdelningar! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Mycket inspirerande! jag hattar ju fortfarande med både fonder och utdelningsaktier, men ju mer jag läser ju mer blåser vinden åt det senare. En grym passiv inkomst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Louise,

   Tack, kul att du gillar det jag skriver! :) Fonder är en grym bas i portföljen, men alltid kul att ha lite utdelningsaktier. Speciellt till våren! ;)

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. När du sedan ska sluta jobba helt och hållet och leva på dina investeringar; gör du det via utdelningar eller 4%-regeln eller en kombination? Jag tilltalas själv av 4%-regeln. Intressant att höra ditt resonemang kring dessa båda varianter samt hur du själv avser göra! :-) Hälsn.//Anna B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anna,

   Jag kommer köra en kombination. Jag har i dagsläget kring 85% i aktier och 15% i fonder, så det blir utdelningar från aktierna och 4%-regeln på fonderna.

   Men ökar mest i fonderna nu så det är möjligt att jag hunnit öka där, för mig spelar det inte jättestor roll även om jag gillar utdelningar :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Bara älskar att läsa sådana här inlägg med lite beräkningar av utdelningstillväxt! Man blir på bra humör:) Inspirerande och peppande läsning! Snart är du i ”mål” hoppas du orkar/hinner fortsätta blogga sen också!/C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Härligt med bra humör! :) Ja det närmar sig och går lite snabbare än planen så vi får se när jag kliver i mål.

   Jag vill verkligen fortsätta att blogga! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Får drygt 155 000 i utdelning i år, lever på avkastningen. Gick i pension som 38-åring. Istället för att jobba har jag just skrivit en roman. Livet är underbart. Lycka till alla!

  M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja M,

   Vad grymt att höra! :) Hur många år har du varit fri?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Grattis!
  Riktigt kul och inspirerande att läsa.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PP,

   Tack! :) Hur går det själv med allt, hoppas det rullar på som det ska!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera