måndag 30 mars 2020

Knäckebrödsmiljonärerna går under i Coronakrisen!

Jag är en knäckebrödsmiljonär, inte självutnämnd utan av andra. Enligt vissa så är så kallade knäckebrödsmiljonärer personer som planerar att hoppa av ekorrhjulet innan eller kring 40-års åldern med ett kapital på 3-4 miljoner kronor. Spot on på mig alltså!

..och det är nu knäckebrödsmiljonärerna går under, de kommer aldrig att klara sig genom Coronakrisen och lär ångra sig enormt över deras livsval... ekonomisk frihet betyder tydligen inte så mycket om man blir titulerad knäckebrödsmiljonär...

Jag vet inte vad som triggat vissa personer att utnämna oss till knäckebrödsmiljonärer men jag antar att det finns någon vettig anledning som jag har missat. För att platsa in så gäller det som sagt att ha låga kostnader, äta billigt, inte spendera för mycket pengar på dyra viner och materialistiska saker etc.

Dessutom stärker det knäckebrödsstatusen om man har mycket tid över att göra roliga saker, gärna i så ung ålder som möjligt, en riktig misär med andra ord...


Knäckebrödsmiljonär - Grundkraven


Jag är faktiskt riktigt dåligt insatt i vilka regler som gäller så jag reserverar mig för felskrivningar. Jag har hört knäckebrödsmiljonär nämnas oftare de senaste månaderna så jag har försökt att snappa upp vilka krav som gäller.

1. De äter bara gröt & knäckebröd


Det tydligaste exemplet för knäckebrödsmiljonärer är maten. Knäckebrödsmiljonärer äter bara knäckebröd och gröt, inget annat. Eftersom de bara äter gröt och knäckebröd blir de deprimerade och mår dåligt.

Det verkar väldigt viktigt att inte koppla ihop värde och spenderade pengar. En person som köper ett vin för 50kr och inte hittar något dåligt med det har bra potential för att bli en fulländad knäckebrödsmiljonär. Billiga viner är dåliga och knäckebrödsmiljonärer dricker dåligt vin.

Eftersom vinet är ett tydligt tecken på vilken livskvalitet man har så har knäckebrödsmiljonärer låg livskvalitet och mår väldigt dåligt. Låga kostnader överlag är bara förknippat med negativa saker.

2. Knäckebrödsmiljonärer bor dåligt


Många knäckebrödsmiljonärer har låga boendekostnader, därför bor de alltså riktigt dåligt. En stor del av dom har inte fattat grejen med att man ska några extrarum till alla prylar och garageplatser till bilarna. Framförallt så är de så sega att de inte ens maxat bolånet.

Att klara sig på lite pengar är ett riktigt knäckebrödstecken och risken är att du ligger i riskzonen om du kan överleva på mindre än 10.000kr i månaden.

Eftersom de inte har maxat bolån och 150m2+ boyta så lyckas det inte komma upp i en boendekostnad som motsvarar en bra levnadsstandard. Knäckebrödsmiljonärer bor alltså riktigt dåligt, ofta i närhet till natur där det är svårt att betala för "livs-standard-höjande-saker".

3. De gör bara tråkiga saker


Om det är något knäckebrödmiljonärerna är bra på så är det att göra tråkiga saker. De gör ofta saker som är mer eller mindre gratis och kan därför inte ha roligt. Att de dessutom inte dricker alkohol på vardagarna gör att de rimligtvis borde ha ett tråkigare liv.

Typiska knäckebrödsaktiviteter utövas utomhus, det kan både vara kallt och ansträngande. Du kan hitta knäckebrödsmiljonärer på i stort sett alla ställen som är gratis, i skogen eller på stranden.

Om de åker skidor eller utomlands så kör de ett riktigt knäckebrödsbeteende och köper ofta säsongskort eller är borta i 3-4 veckor vilket gör att det blir mycket billigare... och som vi vet betyder billigare tråkigare.

4. De har inte råd att åka bil


Eftersom de är så fattiga så har de inte råd att åka bil dit de ska. Det här är en riktigt misär för många knäckebrödsmiljonärer eftersom det bland annat missar de episka köerna där de kan visa upp sin nytvättade bil och de utsätts för något som kallas kondition och motion.

Eftersom de drabbas av konditionen hamnar de tyvärr i ett tillstånd där de inte längre ser det som jobbigt att cykla dit de ska, t.o.m. i regnväder. Det är ganska tragiskt faktiskt och eftersom knäckebrödsmiljonärerna inte fattar bättre så kommer de troligtvis att fortsätta cykla runt i sin misär.

5. De kan inget om mat eller vin


Om du någon gång stöter på en knäckebrödsmiljonär på en restaurang så kommer du att märka att de inte har någon koll alls, ofta är de glada och nöjda trots att köttet inte var enligt reglerna. De är faktiskt så efter att de inte ens kommer att kommentera maten eller vinet de köpt, de är bara där för upplevelsen, riktigt skumt beteende.

Om du gör ett restaurangbesök med en knäckebrödsmiljonär kan du därför inte räkna med backup när det är dags att berätta för kyparen att vinet smakade kork eller att köttet inte var bloody rare done etc.

6. De lever på existensminimum


Det absolut viktigaste att veta är att knäckebrödsmiljonärerna alltid lever på existensminimum, det finns aldrig några undantag från det här regeln. Eftersom många klarar sig bra på 10.000-15.000kr i månaden så lever de i misär utan några som helst marginaler.

När det gäller knäckebrödsmiljonärer så räknar man aldrig in övriga omständigheter utan man jämför alltid rakt av med fullbelånade personer som har två bilar och äter ute varje dag.

Det går alltså inte att leva på så lite pengar som knäckebrödsmiljonären påstår sig säga och vad de själva säger spelar absolut ingen roll.

Det här gör att de är väldigt olyckliga...
Sanningen om knäckebrödsmiljonärer


Ok, efter ännu mer forskning i ämnet så vet jag ju att det är långt ifrån alla som håller med om det här. Men det är ändå en stor del som verkar ha tydliga regler för hur bra en knäckebrödsmiljonär mår baserat på hur mycket pengar de omsätter.

Enligt mig så tror jag att det här har att göra med hur långt man själv kommit på sin resa att hitta lycka i livet utan att köpa sig till den. Det fanns en tid då jag också trodde att pengar kunde ge mig äkta lycka.

Om jag fick välja så skulle jag vilja vara lycklig utan pengar men jag vet att jag aldrig kommer att klara av det. Däremot vet jag att jag kan vara lyckligare genom att köpa mindre prylar och bara fokusera på det som ger mig lycka och skippa resten.

Blir vi lyckligare av att spendera mer pengar?


Jag tror att vi kan få tillfällig lycka av att bränna mer pengar men det är nog bara tillfälligt. I min värld så är pengar bra till en viss gräns med efter det tror jag att det börjar handla om en kompensation för något annat.

Att någon ens kommenterar hur lite pengar någon rör sig med borde säga mer om den personen och dess "oförmåga" att vara lycklig utan att köpa saker? Kanske tänker jag fel. Samtidigt kan jag inte förneka att det är roligt med prylar ibland.

Jag tror också att det finns en risk att mer fokus läggs på "prylar/köpa saker/köpa upplevelser" när det finns mer pengar än tid. Det är iaf något jag upplevt hos personer som har mer pengar än de behöver samtigt som det har för lite tid. 

Man vill "unna sig" då man inte har så mycket fritid.. Har du däremot mycket tid så blir inte behovet lika stort av att köpa saker eftersom tiden är det värdefulla och inte vad den kostar. Med tillräckligt mycket tid försvinner behovet av att kompensera förlorad tid, är det så?

Knäckebrödsmiljonärer i Coronakrisen


Ok, nu till det aktuella. Många gottar sig nu i att påtala vilken jobbig situation alla knäckebrödsmiljonärer hamnat i nu med tanke på Coronakraschen. Alla som planerat att bli ekonomiskt fria och tagit steget sitter nu risigt till enligt en del personer.

Det roliga är att själv kan jag inte se tendenser på det alls, snarare tvärtom. För min egen del har jag faktiskt tagit steget att gå från 10 timmars arbetet i veckan till 0 timmars arbete vilket betyder att jag har noll inkomst nu.

Folk kan skrika att jag sitter i skiten hur mycket de vill men det känns inte som att det påverkar min situation negativt ändå, jag är lugn. Jag är ju knäckebrödsmiljonär så jag klarar av saker som en del inte förstår.

Jag kan överleva på existensminimum och äta gröt till middag så en Coronakris får komma med lite bättre saker för att knäcka mig. Vi knäckebrödsmiljonärer påverkas inte lika hårt i dagens situation eftersom vi inte har lika mycket att förlora (ekonomiskt).

Ok, vi är ju miljonärer men med låga kostnader blir det inte så stressigt just nu..

Är du en knäckebrödsmiljonär? :)


OBS! Jag hoppas alla förstår ironin i inlägget! ;)

10 kommentarer:

 1. Vilket underbart inlägg!
  Jag kraschar redan på första punkten eftersom jag inte tycker om gröt. Bor stort, men utan garage och gör bara tråkiga saker (fast JAG tycker att de där "andra människorna" gör tråkiga saker). När jag tänker efter så kraschar jag ju redan i inledningen då det var länge sen jag fyllde 40+.

  En stor kram till dig, Frihetsmaskinen för ett inlägg som fick mig att le! (man får ju inte krama någon på riktigt längre).

  Spargrisen

  SvaraRadera
 2. HAHAHA :-) underbart då har man lärt sig ett nytt ord "knäckebrödsmiljonär".. Är inte där än, men hoppas nå dit en vacker dag!

  SvaraRadera
 3. Roligt inlägg. Äter inte knäckebröd men om jag kan få vara havregrynsmiljonär så är det taget. Älskar havregrynsgröt./En

  SvaraRadera
 4. Roligt! Älskar havregrynsgröt. Och knäckebröd. Så jag har inget emot att bli knäckebrödsmiljonär :-D.

  Mvh Louise ingen spargris

  SvaraRadera
 5. Alla knäckebrödsmiljonärer bor naturligtvis i Knäckebrödhult. Ett mycket tråkigt och deprimerande ställe, det vet alla utom just knäckebrödsmiljonärerna

  SvaraRadera
 6. Det bästa jag har läst på länge :)
  Och nu fick jag förklaringen till varför havregrynen nästan alltid är slut på Willys nu under coronakrisen. Det måste vara alla knäckebrödsmiljonärer som hamstrar havregryn.

  SvaraRadera
 7. Härligt skrivet! Livet som knäckebrödsmiljonär är hårt:)!

  SvaraRadera
 8. Låter härligt att bli knäckebrödsmiljonär.

  SvaraRadera
 9. Var tvungen att slå på stort och göra mig en knäckemacka, blev så sugen �� Jag blir också lycklig av handel med prylar, mest när jag säljer dem.

  SvaraRadera