tisdag 18 augusti 2020

Ta längre semester - Vill du ha mer än 5v semester nästa år?

Hej på er, hoppas att ni haft en bra semester! Det var över en månad sen jag skrev nu och jag ska förklara varför. Men något jag funderat på de senaste dagarna efter en lång semester är varför inte fler tar längre semester, eller åtminstone flera utspridda semestrar. Om du frågor en random person så är det knappast många som skulle tacka nej till en vecka till eller två.

Du har stor möjlighet att ta längre semester om du vill. Fördelen med en lång semester är att du hinner med allt du vill göra, utan att behöva känna stress eller ångest över att ligga i soffan en dag här och där. med bara 5 veckor semester om året krävs en enorm effektivitet för att hinna med alla roliga saker som går att göra och jag tycker det är synd om semestern ska behöva noggrann planering...

Längre semester - Varför jag tycker att alla borde ha det


Ok, jag ska berätta varför jag tycker fler borde ha mer semester men först ska jag berätta om vad jag gjort senaste tiden. Det är trots allt 5 månader sen jag droppade allt och gick ut i ett liv som ekonomiskt oberoende. Det här gör ju att jag verkligen kunnat ta en fet semester i år, även om den har varit i Sverige.

Grejen är att jag hör nästan ingen säga att de vill ha mindre semester, snarare tvärt om. Samtidigt är det ingen som gör något för att få mer semester, bara att ha möjlighet att ta 8-10 veckor semester gör enligt mig en enorm skillnad för livskvalitén. Ekonomisk frihet handlar inte om att sluta jobba, det handlar om att skapa möjlighet att bestämma över sin egen tid.

Hur får man mer semester?


Alltså, det är jätteenkelt i teorin och jag ska inte tjata mer än jag redan gjort om det. Om du skapar en tillräckligt god ekonomisk trygghet så kommer det ge dig friheten att våga bestämma själv. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna leva på mina aktier för 10 år sedan. Det var inte realistiskt.

Att känna så tror jag är extremt vanligt, just för att det är så långt bort från där vi startar. Därför måste man börja med babysteps. Börja med att fixa en vecka längre semester till nästa år, sommaren efter det ökar du med 2 veckor eller en månad.

Genom att göra så här kommer du att ta dig framåt mot dina mål utan att ens fatta själv hur du gör. Istället för att fokusera på pengarna du måste spara eller på lönen som måste höjas, fokusera på det du vill ha. Vill du ha mer fritid eller möjligheter att utveckla egna projekt, se till att vara ledig mer och gör sakerna du vill göra. Sparandet och den högre timlönen kommer som en effekt av vägen du går.

Vad gjorde jag i sommar under semestern?


I somras har jag varit i Sverige och det har varit riktigt skönt. Jag har inte saknat utlandsresan alls faktiskt och tiden har spenderats i de svenska fjällen. Bilen har tagit oss dit vi velat och vi har fått se många nya och trevliga platser.

Jag gillar att resa spontant, oavsett om det är i fjällen, storstad eller en liten stad i Östeuropa. Det får gärna vara lite obestämt när det gäller tid och plats också, det är frihet för mig. Att inte behöva känna att "nu är det bara en vecka kvar" är ovärderligt.

Är det ens semester när man är ledig jämt?


Jag förstår om det låter konstigt att kalla det semester när jag inte ens jobbar men för mig är det semester. Det känns helt klart som semester trots att jag är ledig hemma också. Det är just det, att åka iväg och se nya saker, göra nya saker och komma bort från vardagen är semester.

Allt blir en vardag, även ett liv utan jobb. Dessutom så jobbar sambon fortfarande så det är inte så att vi kan dra iväg på heltid och resa runt. Nu efter några månader som fri så vet jag inte heller om det är det jag vill göra, det är rätt skönt med en fast punkt att komma tillbaka till, samtidigt är det skönt att sticka iväg från den någon månad emellanåt.

Hur som, jag trivs extremt bra med livet just nu och är extremt tacksam för att jag började med aktier, fortsatte spara när det kändes som att inget hände och kämpade hela vägen till den första miljonen och vidare. Det har varit värt det och jag skulle göra det om och om igen.


Prioriteringar höjer livskvalitén


Något som jag jobbat hårt med det senaste året är att verkligen prioritera i livet för att få det jag själv vill ha och mår bra av. Det betyder att jag har varit tvungen att prioritera bort saker, det kan vara läskigt men samtidigt har det gett så mycket tillbaka.

De uppenbara sakerna är att jag har prioriterat ekonomiskt. Genom att inse att jag inte behöver så mycket pengar för att leva det liv jag vill leva har jag kunnat sluta jobba helt, mycket tidigare än planerat.

Men jag har även prioriterat bort saker jag gjort om dagarna för att kunna lägga mer tid på det jag brinner mer för och tycker är roligare. Jag har prioriterat bort folk i mitt liv för att ha mer tid med de som betyder mer och på riktigt. Jag tror fler skulle må bra av att prioritera mer i livet.

Vad ska jag göra nu?


Ok, sommaren är snart slut, vad händer nu? Jag har massor av saker jag vill göra och ser fram emot hösten! Nu börjar en ny rolig period på året och jag har både aktiviteter- som jag längtar till men även små projekt jag ska sätta igång.

Vad får jag pengar ifrån?


Inget jobb är planerat och det ser inte ut att bli något heller den närmsta tiden. Ska jag vara ärlig så har jag inte ens kollat portföljen en endaste gång sen någon månad eller två tillbaka, kommer inte ens ihåg när det var sist.

Jag sålde av en liten del av min portfölj och tog ut en summa i samband med att jag slutade jobba och den har jag levt på och har mycket kvar av. Jag kommer att skriva mer om det här framöver och hur jag planerar det ekonomiska nu när jag jobbar längre. Säg till om det är något speciellt du undrar över! :)

Hur har din semester varit? :)

23 kommentarer:

 1. Du gör helt rätt,tänker man lite utanför ekorrhjulet behövs bara lite, så är det inte så svårt, men man måste ju fundera vad grannar o vänner tänker om en oxå!!!!!gör väldans mycket om man drar ner lite på utgifterna men i stort sett alla ser bara inkomsterna,bara jag tjänade lite mera då bjälkar!!!!gör nånting åt det bara,enkel matematik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Precis, krävs ha ska små förändringar för att få en stor skillnad :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej F maskin

  Jag undrar hur man kan ta ut mer semester om man har ett jobb och avtalsområde som ger rätt till just 5 veckor?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Erik,

   Hur menar du, vilket jobb handlar det om? Med en bra ekonomisk trygghet är det lättare att våga ställa krav. Om de behöver sig på jobbet borde det gå att hitta en lösning.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. På många ställen går det att t.ex byta löneförhöjning mot extra semesterdagar. Alternativt så får man försöka komma överens med ens chef om obetald semester.

   Radera
 3. Du skriver inte flest inlägg i Bloggosfären, men du skriver mer tänkvärt än någon annan. Många fastnar i småtrist redovisning av portföljen eller mindre petitesser om annat, men du lyfter blicken och gör att vi läsare börjar fundera VAD vi ska använda friheten till och HUR vi når den utan att glömma bort att leva längs vägen. Skriv gärna ett inlägg om hur du strukturerar en dag och en vecka nu när du inte arbetar. Finns något som du tycker är dåligt med friheteno? Som du skriver i inlägget så blir det ju också vardag i det. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack för de fina orden, det värmer! :)

   Bra idé, ska försöka få ihop ett inlägg om hur dagarna ser ut och vad som är bra/mindre bra med friheten.

   Tack, själv! :) / Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Intressant inlägg!
  Jag har sen semester i år, även första gången jag tar 4 veckor i rad. Jag och min Sambo märkte att vi faktiskt knappt spenderar pengar, vi tycker inte att många saker är värde att faktiskt lägga pengar på.

  Men vi hade en relativt stor semesterkassa och beslutade att köpa lite smått onödiga prylar till hemmet d.v.s. pastamaskin, mixer och pizzastål; istället för att resa runt på hotell osv. då det känns ovärt och meningslöst.

  Det jag vill få fram är att eventuell FIRE är nog mycket närmare än vad jag tänkt då vi trivs gott hemma och i naturen runtomkring. Problemet är att jag alltid vill ha något att göra och stimulera min hjärna och då är mitt jobb fantastiskt även fast det är stressigt ibland. Insikten är då att alls pengar man lägger på hög känns lite onödiga, nästan så att man hoppas att man ska börja hata sitt jobb om X antal år så att man kan ta FIRE och göra något annat.

  Casper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Casper,

   Tack för en bra kommentar och intressanta tankar :9. Det är som du säger oftast närmre än vad man tror med friheten och jag har själv märkt att det går betydligt mindre pengar som fri än när man jobbar.

   Jag förstår hur du menar kring at ha något att göra. För egen del har det aldrig varit något problem eftersom jag får nya idéer hela tiden. Fördelen med att inte vara låst på ett jobb är att kreativiteten flödar, möjligheterna att skapa egna projekt är i princip obegränsad eftersom all tid finns :). Kommer nog skriva ett inlägg om det här längre fram :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hallå FM, instämmer i tidigare kommentar om att du skriver tänkvärda inlägg om vad FIRE kan vara eller bli!

  En fråga, vet inte om dina utdelningar räcker eller har du tänkt att även sälja av på portföljen när de en månad inte räcker till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kalkyl,

   Stort tack, det värmer! :) Jag sålde av lite innan jag slutade jobba nu, har inte skrivit om det men det kommer. Tanken är att köra på 4%-regeln och det känns stabilt än så länge :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Hade gärna haft 6 månaders ledighet per år eller så ;-)
  Tack för ditt inlägg, får en att tänka framåt och inte ge upp även när det känns trögt!
  Lutar ut att jag kommer köra likt dig istället, börja arbeta halvtid ganska tidigt (efter 1-1,5 miljoner kanske?) och sedan får vi se! Känns som att det är NU jag vill ha mer tid. Jag kan säkert jobba heltid igen i några år när jag är 50 år.
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Arbetsplanen,

   Kul att du gillade det och kör på, vill du ha 6 månader ledig så kommer du att nå det bara du rör dig mot det varje dag :).

   Jag tycker du tänker rätt! Om det är något jag är glad över så är det att jag började köra halvtid tidigt i livet och lät portföljen jobba själv under tiden. en del andra som nått FIRE säger ju att de ångrar att de jobbade heltid så långe och inte gick ner i tid.

   Det viktigaste är ju att få ihop en hyffsad summa pengar så att de jobbar under tiden :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Hej!
  Låter som att du är riktigt nöjd med sommaren.
  Här har det också var faktastiskt bra. ca 8 veckors ledighet. Frun hade dock bara 4 veckor och det kändes riktigt trist. Hon har alltid haft minst 6 veckor eller som förra sommaren när hon var ledig i nästan 10 veckor.

  Vi har bestämt oss för att lägga undan en extra slant varje månaden som kan täcka kostnaderna för att hon ska kunna vara ledig 2-3 veckor utan betalt nästa sommar. Så hon får 4 veckors semester plus 2-3 veckor utan betald semester.
  Jag är alltid ledig i ca 8 veckor.

  Sommaren är en underbar tid att vara ledig på.

  Ta hand om dig FM!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Kul att ha dig här och det låter som du haft en bra sommar du med, 8 veckor låter ju magiskt! :)

   Dt låter som en riktigt bra plan för er, detsamma till dig PB! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Ja vem vill inte ha mer semester, men problemet är att på de allra flesta ställen måste arbetsgivaren godkänna detta. Fler och fler jobb kräver dessutom att man tar ansvar för jour, support etc på sommaren när alla ska vara lediga, och även om du tidigare har fått godkänt för 4 veckor semester kan arbetsgivaren vid särskilda omständigheter gå in och ändra detta. Är du föräldraledig, då är du mer eller mindre osårbar, men jag vill passa på att lyfta detta allt vanligare faktum att semester inte är något man tar, det är något man söker godkännande för hos sin chef (och ev även kund om man är konsult/bemanningsanställd) och eventuellt får som man vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Absolut, men det är därför vi bygger vår frihetskassa! ;) Jag förstår att det är svårare i vissa branscher men det är mycket upp till en själv också att våga ta steget mot mer frihet. Att ta mer semester, gå ner i tid är ett steg i den riktningen. Det kan vara svårt att våga kliva av helt senare om man är osäker redan nu.

   Tyvärr innebär alla val risker, speciellt de som är utanför ramarna. Däremot måste man ta risken eller hitta alternativa lösningar om man vill ha saker som de flesta andra inte har.

   Riktigt bra kommentar och jag tror många är i den sitsen med samma problem. Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Eller jobba på kommun, är man äldre så får man 31 eller 35 sem dagar. Minns inte exakt nu :) Sen kan man spara oftast flex 40 tim och ha 1 vecka till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Två Månadslöner,

   Bra tips, tack!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Kul att ha dig tillbaka! Segt när det inte händer något på bloggen, men hoppas att du haft det bra!

  Vi är ett par vänner som pratar om att lägga undan ett par hundralappar extra i månaden för att kunna finansiera en extra vecka för skojs skull. De har små barn och våra fyller 13 så tanken är att bara kunna vara lediga och hänga tillsammans bara för att.

  Då kan man spara den 5e veckan och nyttja till något av loven som barnen har:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Tack, det har varit grymt! Hoppas du också haft det bra :).

   Det låter ju som en grym idé som dessutom borde gå att genomföra ganska snabbt, alltid kul med snabba resultat så det blir mer konkret :).

   Kul att ha dig här! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Presic mer semester. Det är jobbigare att jobba än att gå i skolan. Så ge oss mer semester vi som är på ett trist jävla jobb än de som går i skolan. gärna 22 v!

  SvaraRadera