måndag 24 augusti 2020

Flera ISK-konton - Kan man ha det & varför?

Jag får ofta frågan varför jag har flera ISK-konton eftersom jag får utdelningar från samma bolag på flera konton. Jag förstår att det kanske känns dumt att flera ISK, samtidigt får jag ibland frågan om man kan ha flera ISK-konton.

Ja, man kan ha flera ISK-konton och det kostar inget extra. Anledningen till att man kan vilja ha flera ISK är för att t.ex. dela upp sparandet i olika delar, man kanske vill ha en fond- och en aktieportfölj eller så kanske det är för att man har olika inriktningar eller mål i olika portföljer som då får ett eget konto.

Innehåller affiliatelänkar

Flera ISK konton - Varför jag har det


Jag får nästan alltid frågan varför jag får utdelningar från samma aktier på flera konton om jag lägger upp en skärmbild på mina utdelningar. Anledningen är helt enkelt för att jag har flera ISK-konton med samma aktieinnehav, när de delar ut får jag alltså utdelningar på flera olika konton.


Varför jag har flera konton är för att jag startade dessa konton med olika mål. När jag på riktigt började investera med målet att leva på utdelningar så startade jag helt enkelt ett konto för varje typ av kostnad jag ville täcka. Ett ISK för maten, ett för boendet ett för nöjen etc.


Vad kostar det att ha ISK konto?


Oavsett om du har ISK hos Avanza, Swedbank. Länförsäkringar eller Handelsbanken så är det gratis att öppna och ha investeringssparkonton, du kan även ha flera.

Vad det gäller andra avgifter har jag dålig koll för övriga banker men Avanza och Nordnet tar inga avgifter kopplat alls till Investeringssparkontot, de enda avgifterna som tillkommer är eventuellt courtage vid aktieköp samt schablonskatt.

Bästa ISK kontot


Inget ISK är bättre än det andra eftersom det bara är ett konto, titta istället på banken som du har kontot hos. Uppfyller den dina krav på användarvänlighet, service och priser? Kör på den. Jag använder Avanza för den största delen av mitt kapital eftersom jag tycker de är bäst helt enkelt, sen har jag en mindre del hos Nordnet.

Mitt lönekonto och bolån har jag hos Swedbank men jag skulle aldrig ha mitt sparkapital där eftersom jag tycker användarvänligheten när det gäller aktie- och fondhandeln är ljusår efter t.ex. Avanza.

Har jag fortfarande flera investeringssparkonton?


Ja, jag har kvar alla ISK som jag en gång startade men har inte samma ordning som det en gång var. Just nu har det alltså blivit en annan uppdelning och är inte längre styrt efter vilka utgifter de ska täcka.

Däremot måste jag säga att det var grymt motiverande att ha en konto för varje del i de fast kostnaderna som jag ville att de skulle täcka. Jag tror det har hjälpt mig enormt mycket att nå hela vägen fram till min ekonomisk frihet.Varför jag har ISK istället för vanligt aktiekonto


Jag väljer ISK alla dagar i veckan före ett vanligt aktie-/fondkonto framförallt för att skatten blir lägre så länge börsen presterar som den gjort historiskt. Om börsen ger en avkastning på 8-9% per år så kommer skatten i ett ISK att bli kring 5-6% medan det blir 30% i ett vanligt aktiekonto. Jag kan alltså lagligt undvika skatt i ett ISK.


Hur du själv kan ta nytta av att använda flera ISK


Om du själv är i början av din sparkarriär och har som mål att helt- eller delvis leva på ditt kapital kan du göra precis som jag gjorde i början, öppna flera konton med olika mål. Jag vet att det kan kännas grymt tufft i början och det kan kännas som den första miljonen ligger ljusår bort.

För att hitta motivationen kan det vara bra med delmål på vägen och det bästa enligt mig är att börja med de lättaste. Börja med att öppna ett ISK som ska täcka din mobilräkning, ligger den på 200kr i månaden så är det alltså 2400kr om året du måste ha.

Det betyder att det kontot behöver generera 2400kr i utdelningar eller uppnå ett kapital på 60.000kr som du kör 4% regeln på. När du nått det målet på det kontot öppnar du ett nytt ISK med ett nytt mål, på det sättet betar du av mål för mål.

Vad ska ditt nästa investeringssparkonto täcka?


Oavsett vad du har för mål så tror jag alltid att det är bra att separera pengarna från varann tills man uppnått sina mål. Kanske vill du ta ett sabbatsår? Kanske vill du spara ihop till en drömresa? Kanske vill du ta ledigt på fredagar?

Vad du än vill så kommer du att att nå det om du går in för det 100%. Om du öppnar ett separat konto och fyller det med pengar månad efter månad så kommer du att lyckas, det är bara så det är :).

Har ni flera ISK-konton?

7 kommentarer:

 1. Tjenare frihetsmaskinen,

  Jag har funderat på att ha olika ISK-konton just för lite olika ändamål men jag trodde att eftersom du betalar skatt på insättningar till en ISK så du blir väldigt begränsad genom att det kostar pengar att flytta kapital mellan de olika portföljerna. Men du kanske aldrig flyttar pengar på det sättet? Jag tänker typ ett scenario där du fått utdelning på ett konto och vill sätta in dom i ett bolag du har på ett annat konto.

  Mvh
  DTI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det utlöser ingen skatt att flytta pengar mellan olika ISK-konton. Däremot får man tänka på att om man sålt aktier måste man invänta likviddagen innan man flyttar pengarna, de blir ju genast tillgängliga för nya köp i samma ISK men om man flyttar dem till en annan ISK kan det kosta kreditränta eftersom du då flyttar dem innan du faktiskt har fått pengarna för aktieförsäljningen.

   Radera
  2. Det var väldigt intressant att systemet märker var pengarna sätts in ifrån och därmed inte beskattas i kapitalunderlaget. Man lär sig något nytt varje dag. Tack för det.

   Radera
  3. Ja åtminstone funkar det inom samma bank och vid flytt direkt från en ISK till en annan, du kan förstås inte mellanlanda pengarna på någon annan sorts konto.

   Radera
 2. Hej.
  Från dag ett när jag öppnade konto på Avanza så ordnade jag med flera olika ISK-konton.
  Ett för preferensaktier, ett för fonderna ett för ETF:erna och ett för aktierna. Det var så jag ville ha det för att kunna ha en bra överblick och så ser det fortfarande ut. Nej inga konstigheter eller avgifter för att flytta utdelningar mellan kontona. Ofta så köper jag vanliga aktier för utdelninga från ex. preferensaktierna.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Jag tror mig vara ganska unik (?) genom att ha skaffat två inloggningar till Avanaza. En för aktierna och en för fonderna. Aktierna kollar jag upp varje dag medan fonderna loggar jag in och kollar någon gång i månaden. Har automatiska fondinköp via månadsparande.

  När det gäller ISK har jag ett eget konto som bygger på ett arv, som en lite hyllning till den personen.  //VA

  SvaraRadera
 4. Jag har flera ISK, men även flera KF. Alla är till för olika strategier eller sparanden. De olika är Tillväxtaktier (ISK), Utdelningsaktier (ISK), Fonder (ISK), Semester (ISK), Barnspar (KF), Utländska aktier (KF), Kvantitativ strategi (KF).

  SvaraRadera