tisdag 25 augusti 2020

6 fördelar med ekonomisk frihet & att inte behöva jobba

Ok, nu har jag varit ute i den ekonomiska friheten i 5 månader och självklart finns det en del fördelar med ekonomisk frihet. Det här var ju inte direkt förvånande och i mitt huvud har det hela tiden varit fördelaktigt att inte behöva jobba eftersom jag helt själv kan välja mina dagar utifrån vad jag känner för.

De absolut största fördelarna med att inte jobba är friheten att bestämma över mina dagar till 100%! Ingen kan säga åt mig när-, hur- eller vad jag ska göra. Ekonomisk frihet är frihet på riktigt och det måste upplevas innan det går att uttala sig om det. I övrigt har jag nog aldrig känt mig så trygg som nu när det gäller ekonomin, klarar jag mig utan att jobba så ligger jag ganska bra till framöver.

Innehåller affiliatelänkar

De 6 största fördelarna med ekonomisk frihet


Det här är vad jag tycker är de absolut största fördelarna med att ha lämnat ekorrhjulet bakom mig. Enda sedan jag tog ett sabbatsår och började spara i aktier på riktigt har jag förstått att ekorrhjulet och att låta andra styra mitt liv inte varit något för mig.

Den här listan kommer säkert att ändras på vägen men jag känner ungefär samma sak som när jag hade mitt sabbatsår, det är ungefär samma saker jag uppskattar mest. Jag är glad och jag har lyckats bli ekonomiskt fri och det har faktiskt gått betydligt lättare än jag trodde från början.


1. Kan göra vad jag vill


Det jag uppskattar absolut mest med att vara fri från ekorrhjulet är att jag kan göra vad jag vill om dagarna. Det kan låta självklart men helt ärligt så är den känslan mäktig, det känns som jag har levlat upp livet ytterligare ett snäpp och det är en bra känsla.

Att kunna dra iväg en heldag och paddla eller cykla, att kunna stanna uppe på kvällen om jag vill, att inte behöva tänka på att jag ska upp tidigt dagen efter jag kommit hem från semestern är grymt! Livet handlar inte om att anpassa sig efter jobbet, livet ska vara roligt, allt annat kommer i andra hand.

Många säger att det verkar tråkigt att bara vara hemma om dagarna, jag förstår inte den kommentaren alls. Testa att vara fri på riktigt och säg sen hur det känns, är man fri på riktigt så har man massor av saker att göra och får mer tid i vardagen.

Om man blir uttråkad av av att vara hemma så tror jag ärligt att det beror på att man inte riktigt lämnat den inlåsning ekorrhjulet sätter oss i, både mentalt och fysiskt.


2. Har tid för egna projekt


Punkt nummer två för egen del måste nog bli all den tid som finns för att utveckla egna projekt och alla de där sakerna vi har i huvudet men som det aldrig finns tid för i ett skenande hamsterhjul. Jag ska vara ärlig och säga att jag hade tid för det här även efter att jag gått ner på deltid så det är inte enbart som helt ekonomiskt fri det går att genomföra egna projekt.

Det som är grymt med ekonomisk frihet och nu ska jag förklara varför man aldrig kommer att bli uttråkad av att inte jobba, är att vi i samma sekund vi säger upp oss kommer att skifta fokus från bilköer, 9-5 och möten till andra saker.

Så fungerar i alla fall jag, jag behöver saker att göra, jag behöver fokusera, men jag gör det gärna fritt och bestämmer gärna själv över processen. Att inte ha en chef eller kollegor som styr över dig gör att du kan göra det du tycker är roligt och blir både mer effektiv- och lugn (enligt mig).

Jag kan sätta mig med en sak exakt när jag känner för det, sitta med det så länge jag vill och lämna det exakt när jag vill. Jag bestämmer, ingen annan bryr sig och jag behöver inte anpassa mig.


3. Behöver inte planera mina dagar


Den här punkten kan jag förstå om många kanske inte ser som enbart positiv men för egen del älskar jag att inte "behöva planera" mina dagar. Många saker jag gillar är utomhus och det gör att vädret kan styra planerna, då är det extremt skönt att inte behöva planera hela tiden.

När jag jobbade heltid så var jag ofta låst mellan 7-16 och det kunde kännas riktigt dåligt om vädret var bra på dagarna eller det var en regnig helg etc. När jag gick ner på halvtid så blev det bättre och ju mindre jag var låst på jobbet ju bättre blev det. 

Självklart är det grymt att jag nu kan ta till vara på alla dagar jag vill. det betyder absolut inte att jag gör det men jag har möjligheten om jag vill. Vissa soliga dagar sitter jag inne och gör något, för att jag vill det, inte för att jag tvingas till det. Det är frihet att kunna välja själv.


4. Kan äta långfrukost varje dag


Det här kanske låter som en larvig grej men för mig är det nog den tid på dagen jag njuter mest av. När jag jobbade heltid åt jag oftast frukosten i bilen på väg till jobbet eller en snabbfrukost på jobbet. Det var eftersom jag började så tidigt och inte hann gå upp tillräckligt tidigt för att ta en lång frukost.

När jag gick ner i tid så gick jag samtidigt från en sam aldrig åt en riktig frukost till en person som sitter minst 2 timmar och njuter av frukosten, gärna på balkongen. Jag älskar det!

5. Behöver aldrig säga ja & behöver aldrig säga nej


Att aldrig vara tvungen att säga ja är en grym frihetskänsla för mig, på samma sätt är det en frihetskänsla att aldrig behöva säga nej. Att slippa behöva säga ja var skönt främst när det gällde jobb relaterade saker i början men med tiden har jag fört över det i övriga livet.

Nu är jag helt enkelt ärlig mot mig själv och människor runtomkring mig, jag säger bara ja till det jag vill innerst inne och skipper sake jag inte vill göra. Det här är inte bara skönt utan frigör massa tid vilket gör att jag också kan säga ja till allt jag vill göra.

Många kan tycka det känns egoistiskt att säga nej till saker bara för att man själv inte vill göra det men jag tycker inte det. Enligt mig är det värre med folk som säger ja till allt och aldrig har tillräckligt med tid till sina närmaste.


6. Kan ta längre semester


Den sista punkten på listan över fördelar med att vara ekonomiskt fri är att jag får mer- semester och tiden på semestern blir effektivare. Jag kan bara ta min semester i sommar som exempel. Vi var borta nästan en månad men det var verkligen effektiv semestertid.

Att få en längre semester handlar enligt mig inte om antalet dagar du är ledig utan antalet dagar du är fri och bortrest mentalt. Eftersom jag visste att jag inte hade något jobb när jag kom hem igen kunde jag slappna av till 100% och till och med stänga av telefonen helt under större delen av semestern.

När jag kom hem kändes det som jag varit borta betydligt längre en den månad jag var iväg och det går inte ens att jämföra med en semester från ekorrhjulet där första veckan ofta handlar om att stressa ner och koppla bort och den sista veckan börja förbereda sig på jobb igen.

Vad uppskattar du mest- eller vad tror du att du skulle uppskatta mest om du var ekonomisk fri?


Sugen på att ha en pengamaskin som ger pengar medan du gör roligare saker?

När jag började med fonder- och aktier trodde jag aldrig att det skulle göra mig fri från ekorrhjulet. Med tiden växte kapitalet och tack vare att jag började så slipper jag jobba idag. Om du också känner att ekorrhjulet inte är något du kommer vilja vara en del av fram till du är 60- eller 70 så är aktie-/fondsparande en realistisk väg för att slippa det.

14 kommentarer:

 1. Helt rätt,hade själv ett mkt välbetalt jobb med lön runt 150tkr/mån ,men trivdes inte med att vara fast i selen.Hade ofta ångest dagarna innan semaestern var slut och har nu varit helledig i 10 år.Många frågar mig om jag skulle kunna tänka mig gå tillbaks på deltid med löneförhöjning 10%.Enkelt svar ALDRIG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Grym lön du hade,men ännu grymmare att du vågade ta beslutet att lämna den tillförsel för ditt välmående :). Jag känner samma som dig,skulle nog aldrig kunna ta en vanlig anställning igen.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Precis var Vvd i It-bolag med hektisk arbetstid ,nu fri som fågeln och njuter av lugn ,natur mm. Man lever bara en gång och friheten är obetalbar även om jag skulle kunna få ett motsvarande lönejobb idag

   Radera
  3. Precis! Tiden är som mest värd nu :). Bra jobbat!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Exakt! Att äga sin egen tid till 100% och att kunna ta dagen (eller varför inte natten?) som den kommer är total frihet för mig. Jag har svårt att säga vad jag skulle uppskatta mest, men jag är inne på helt samma spår som dig i alla punkter.
  Jag undrar bara om du nånsin känner en oro för att frihetskapitalet ska sina så pass att du skulle känna dig tvungen att ge sig ut i arbetslivet igen. Eller har du tagit höjd för det? Jag är en sån som gärna vill ha stora marginaler i det här avseendet, för att slippa den oron. Men samtidigt vet jag inte om jag kommer att stå ut med att arbeta något extra år bara för att få den marginalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är du inne på något intressant.
   Personligen är jag mitt behov av att skapa extra marginaler stort. Framförallt pga barn och deras kommande tonår, men även för att kunna göra drömresor utan begränsningar medan de fortfarande vill följa med.

   Hade kunnat hoppa redan nu, men känner att både jobb och livssituation är helt ok. Därmed bättre att suga ur det sista ur de kommande åren. Tror det är avsevärt mycket svårare att behöva gå tillbaka till en anställning när man är 50+.

   Portfölj på 10 mSEK + 2-3 mSEK i övrigt eget kapital är dit jag siktar.

   Radera
  2. Tja Frihetspengen,

   Precis, det behöver inte vara maxade dagar, bara fria dagar :). Nej, jag är inte så orolig, bra att du tog upp det skrev ett inlägg om det som du hittar i nästkommande inlägg :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Tja Ekonomisk Frihet Nu,

   Jag förstår hur du tänker, skrev ett inlägg om att börja jobba igen vid 50 inspirerat av era kommentarer :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej Frihetsmaskinen, tack för en bra blogg och ett inspirerande synsätt på livet! Jag undrar hur du ser på tjänstepension. Man bör väl ta med den i beräkningen (speciellt ju närmre 55 man kommer) men hur skulle du räkna på det? Mvh Ekorren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   Tack, kul att du gillar bloggen :). Absolut, om man har en stor tjänstepension så kan man ju räkna med det eftersom det kommer hjälpa till när man kan plocka ut den. Tyvärr har jag själv knappt någon tjänstepension att prata om då jag tidigare i livet inte fick någon och har sedan jobbat deltid och kört eget.

   Jag räknar alltså bara på portföljen. hade jag haft en bra tjänstepension så hade jag dock räknat på att plocka ut den so fort som möjligt och tagit in det i beräkningen.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Har en liten fundering;
  Jag planerar att inte skaffa några barn och kommer därmed inte att ha några arvingar på samma sätt som de flesta. Därför tänker jag att den vanliga planen med 4% regeln kanske inte gäller mig, jag lever ju gärna upp mitt kapital innan jag dör :)
  Kan någon hjälpa mig klura på en plan där jag maximerar mina pengar under min livstid utan att lämna kvar ett stort sparkonto till ingen nytta? :) (Visst man kan ge bort allt till syrran eller polare, men så godhjärtad är jag inte)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Maria,

   Jag förstår, vi planerar inte heller några barn.

   För egen del så räknar jag på 4%-regeln ändå, men jag vet att jag har lite marginal att spela med så jag har inga problem att gå över lite då och då. Jag tror vi kan vara lite mer spontana utan barn eftersom vi också kan justera våra utgifter lättare.

   Du "kan" ju räkna på 5- eller 6% men då kommer du att öka risken betydligt. Samtidigt så kanske du vet med dig att du skulle lösa en situation där portföljen minskar mer än planerat och styra upp det i tid?

   Bra frågor och jag kommer nog skriva ett inlägg om det framöver, vet bara inte när än ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Punkt 2 "har tid för egna projekt" skulle nog vara det jag uppskattar mest. I både stort och smått. Att läsa en bok, snickra på något, hyra segelbåt en vecka i skärgården när högsäsongen är över, gå i svampskogen, uppfinna nåt och ta patent och sälja, ordna grillfest med alla möjliga förberedelser... ja allt detta skulle vara så mycket enklare att genomföra om tiden för att utveckla kreativiteten fanns (ja, och ekonomin).
  För det är nog det som motiverar mig mest: att få tid (och ekonomi) att i lugn och ro få göra kreativa saker, utan att bli avbruten av måsten.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Spargrisen,

   Yes, det är den punkten jag gillar mest också.. förutom frukosten då ;).

   Ett tips om du vill utveckla projekt är att starta en enskild firma. Kan du göra lite pengar i den så kan du använda de pengarna till olika projekt innan du behöver skatta för dom, det är betydligt enklare och roligare än att behöva satsa privata och skattade pengar.

   Företagandet drog igång min kreativitet enormt mycket eftersom man är så låst utan företag.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera