fredag 21 augusti 2020

Få mer tid i vardagen - 3 effektiva tips!

Det känns som om alla pratar om att få mer tid i vardagen och att få mer tid över. Ofta ska man göra tidsbudgetar, strukturera upp sin ekonomi och sina dagar med Excel-ark, appar och utvärderingar. Det fungerar säkert bra för många men om du är som mig så ger det istället bara mer jobb och mindre tid för de saker jag hellre gör.

Själv gillar jag inte uttryck som att "vara effektiv i vardagen", "släcka bränder" eller att ha "många bollar i luften". I min värld är något fel då, är man stressad ligger problemet djupare. Om man måste planera sitt liv i ett Excel-dokument eller ta hjälp av en app för att "effektivisera", "strukturera" eller slappna av så tror jag att man missat många grundstenar som frigör enormt mycket tid.

Innehåller affiliatelänkar

Få mer tid över i vardagen - Ändra bara på 3 saker!


Ok, jag ska inte säga att någon annan gör fel och jag gör rätt. Men om du känner att du inte orkar- eller vill sitta och planera ditt liv i en kalender så kommer de här tipsen att ge dig mer tid varje dag. För mig är de här sakerna lika viktigt för den ekonomiskt friheten som att ha pengarna för det.

I slutändan handlar det om att vi vill bestämma över vår tid och ha friheten att göra vad vi vill. Om det sen handlar om att vi tvingas sitta på ett jobb vi inte vill vara på eller vara tvungen att sitta och betala räkningar spelar mindre roll. Gör inte tråkiga saker som bryter ner dig inifrån i onödan!

1. Prioritera i vardagen


Det absolut viktigaste i för en bra vardag enligt mig är att kunna prioritera rätt. Om du känner att ditt liv inte ser ut som du vill att det ska göra eller om du ständigt känner att du har massa "måsten" så prioriterar du säkert inte rätt. Kanske kan du går ner i arbetstid?

Så här kände jag tidigare i livet och det var ofta jag kände att det alltid var något "som skulle göras". någon jag "skulle träffa" eller "saker på gång". Idag har jag aldrig den här känslan och det är sedan jag på riktigt började prioritera i livet.

Att prioritera på riktigt handlar inte om att skriva ner saker på en lista eller att tejpa post-it lappar på kylskåpet, det handlar om att välja bort saker så du får tid med det som du själv vill göra. Jag ger lite exempel:
 • Sluta umgås med människor om det tar energi från ditt liv
 • Stäng av telefonen om du känner för det
 • Var inte tillgänglig under tid du vill vara själv
 • Låt inte jobbet styra din fritid
 • Planera din semester efter vad du vill göra innan du bokar upp saker med andra
 • etc...

2. Automatisera din vardag


Ok, nu kommer vi till den andra punkten på listan. Att automatisera livet är enligt mig en av de viktigaste sakerna för att få ett enkelt liv där vi inte behöver lägga tid på onödigt brus som tar tid från det vi egentligen vill göra. Tyvärr är det väldigt många som inte utnyttjar det här knepet.

Själv försöker jag automatisera så mycket jag kan även om jag absolut kan bli bättre. I dagsläget är det extremt enkelt att automatisera saker som annars kan ta flera timmar varje månad. Sätt automatiska överföringar på dina bankkonton, investeringar och kör autogiro eller automatisk e-faktura på räkningarna.


Här nedanför är exempel som sparar extremt mycket tid.
 • Fixa autogiro eller automatisk e-faktura på ALLA räkningar
 • Skaffa automatisk överföring till ditt sparkonto
 • Ha en "standard frukost" och alla ingredienser hemma
 • Ha "många" av samma outfits/kläder så slipper du tänka
 • etc...


3. Rensa bort saker som tar energi i din vardag


Nu är vi framme vid den sista punkten på listan och den handlar om att rensa bort saker från ditt liv. Den går ihop lite i första punkten om att prioritera men är lite mer brutal. Nu handlar det om att eventuellt bryta bekantskaper, säga upp sig från jobbet eller att göra sig av med bilen.

Att hålla fast vid saker du mår dåligt av är inte bra för dig eller de omkring dig. Om en kompisrelation gör dig stressad kan det faktiskt vara bättre att gå skilda vägar, för båda. Kanske har ni flyttad till var sin sida om stan och kanske är det inte värt att åka 2 timmar i bil för att ta en 45-minutersfika?

Det kan vara extremt tufft att sluta umgås med folk, att sälja bilen eller att säga upp sig. Mest på grund av trygghet och vanor. Jag har själv gjort det, det var jobbigt men  i slutändan har det bara varit positivt. Framförallt har det gett mer tid. Här är exempel du kan kolla på:
 • Undvik bilköer
 • Åk inte kommunalt om du blir stressad av det
 • Bryt relationer som tar för mycket energi
 • Jobba närmre hemmet
 • etc...


Bli mer effektiv på jobbet


Hur ofta hör vi inte tips som ska göra oss mer effektiva på jobbet, hur vi ska optimera, planera och organisera våra arbetsdagar? Jag ska vara ärlig och säga att jag inte kan ge några råd här eftersom jag inte är bra på det.

Jag fungerar helt enkelt så att om jag tycker det jag gör är roligt så blir jag extremt effektiv utan att tänka på det. Jag går verkligen all in i saker jag brinner för. Om jag tycker det är tråkigt så så är jag väldigt ineffektiv och har svårt att jobba bra oavsett hur jag gör. 

Mitt tips för att bli effektiv på jobbet blir alltså att jobba med något du brinner för. För egen del underlättade det enormt att starta eget företag. Det gör att jag kan bestämma kunder och arbetsuppgifter själv samt att jag inte har någon restid.

Hur blir man mer strukturerad?


Ja du, ni får gärna tipsa i kommentarsfältet för det här är inte heller min starka sida. För egen del blir jag strukturerad av att göra det jag brinner för. När jag tycker något är kul vill jag bara göra det så mycket som möjligt. Det innebär att jag automatiskt får mycket gjort.

Bli mer effektiv utan stress


Att undvika stress men ändå vara effektiv tror jag kommer automatiskt så länge vi trivs i våra liv och inte har massa "måsten" hängande över oss. Om du läser tidningar så kommer du få tips på att skriva upp "att göra listor" eller att göra det viktigaste först.

Det fungerar säkert för vissa men i min värld vill jag inte lägga tid på att skriva upp saker att göra, jag vill lägga tiden på att göra. Det är så jag startade mitt eget företag, tack vare att jag la tiden på det som drog in pengar och inget annat kunde jag klara mig på att jobba halvtid och jobba deltid på 10h/v.


Hur gör jag med min vardag?


Nu när jag inte jobbar längre så har jag av naturliga förklaringar ett ganska ostrukturerat liv när det gäller jobb, eller egentligen obefintligt. Däremot så har jag hyfsat ok rutiner på livet i övrigt. Jag brukar gå upp vid 9-tiden och äta en 2-timmars frukost, sen beror det helt på väder och övrigt vad som händer, oftast blir det några timmars (eller halv-/heldag) utomhusaktiviteter.

Nu senaste månaden har jag och samban rest runt i fjällen eftersom hon haft semester men nu kommer det att bli mer aktiviteter på hemmaplan för mig. Samtidigt har jag lite projekt jag dragit igång men eftersom jag inte har några krav på mig så görs de helt när jag känner för det. Jag älskar det och är grymt effektiv de timmar jag lägger på det!

Fokusera där effekten blir störst


Om du i dagsläget känner att tiden rinner iväg på saker du inte brinner för eller blir lycklig av måste du ändra på det. Bara genom att gå igenom de 3 punkterna jag skrev högst upp borde du få mycket mer tid över. För mig har det gett enorm frihet i alla fall.

Fokusera först och främst där du får störst skillnad genom att lägga minst energi, oftast handlar det om att prioritera bort saker. Jag tror många skulle bli förvånade över hur lätt livet blir när man kapar lite onödiga energitjuvar.

Vilket är ditt bästa tips för att få mer tid i vardagen?


8 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Tror absolut många idag kan känna igen sig i problemet och själv tillämpar jag mestadels 1 och 2. På punkt 3 finns det också delar jag borde anamma mer men dessa delar i mitt liv är också svårare att ändra på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja VGI,

   Tack! :) Ja, på punkt 3 krävs det kanske större förändringar men det känns som det kommer med tiden :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Själv blir jag som mest effektiv i mitt arbete då jag får möjligheten att planera. Vet jag vad som komma skall, kan jag både mentalt och fysiskt förbereda för uppgifterna. Då går det också mycket fortare att genomföra dem. Nyckeln är väl att se till att hålla sig informerad så långt det går och försöka förutse vilka problem som kan uppstå för att i förväg ha en lösning på dem. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fumlan,

   Härligt, alla är vi olika och så ska det vara :). Själv slipper jag helst problem och har insett att det fungerar ganska bra bara man får bestämma själv :).

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Automatisera Mera - I like! Cykelpendla tycker jag har hjälpt oss i vardagen om man även räknar in den som träning och slår därmed 2 flugor i en smäll, jobbpendling och träning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Smartsnål,

   Yes, att cykla är grymt på alla sätt, speciellt för att få mer tid i vardagen! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Tack för ett intressant inlägg! Jag kämpar på med detta i småbarnslivet, att få in det jag själv får energi av och inte planera in för mycket annat och förenkla det som går. Inser att jag har lagt onödigt mycket tid på relationer som krävt mycket energi. Vänskapsrelationer är inte ett problem, de minskar ju automatiskt om man inte underhåller dem. Släkt relationer däremot. Svårt att begränsa kontakten med en kvävande person och samtidigt bibehålla/öka kontakten med andra gemensamma släktingar då den kvävande klagar inför de andra så de involveras. Verkar vara bäst att konsekvent meddela något i stil med "jag har flera åtaganden och personer jag vill hinna ägna mig åt, så jag hinner inte träffa/prata med dig i den omfattning som du efterfrågar". Även detta ifrågasätts, men det är inget som någon egentligen kan säga så mycket om till en småbarnsförälder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Kul att du gillade inlägget :). Bra kämpat, det låter som det går åt rätt håll och jag förstår att det är kämpigt, speciellt med barn att prioritera.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera