söndag 27 maj 2018

Att bo rätt - Att bo där ditt liv är

I tider som dessa när bostadsmarknaden gungar lite och man kanske inte kan sälja sitt boende till samma pris som under toppnivåerna är det ändå skönt att känns sig nöjd med sitt boende. Att känna att man bor på rätt ställe och att man inte behöver bry sig om att priserna står i si eller så många tusenlappar per kvadratmeter. För om vi ändå inte har tänkt att flytta så spelar värdet (priset) på vår bostad ingen roll. Det som har egentlig ekonomisk betydelse är räntan och (ev) avgift till föreningen, vår elräkning, hemförsäkring och andra fasta kostnader.
Jag funderar ständigt om det finns bättre ställen att bo på men samtidigt är jag så nöjd där jag bor idag. Det blir ännu tydligare när det är så bra väder som det varit den senaste tiden med i princip sol varje dag i nästan två månaders tid. Det som gör att jag tvivlar ibland är de där gråa höstdagarna, lite under tiden efter operationen, när man gick gipsad, när man varit skadad etc. Troligtvis har det haft att göra med att man inte kunnat göra det man velat fullt ut. Det jag verkligen gillar där jag bor är närheten till grym natur och badvatten. Jag badar flera gånger i veckan på sommaren, grillar utomhus och går eller åker mtb i skogen 4-5 ggr/v. Jag mår verkligen bra i och runt naturen.

Jag har mer och mer börjat inse att jag trivs väldigt bra där jag bor, jag måste bara fortsätta att optimera livet så att alla årets månader utnyttjas till fullo. Jag vill ha saker att göra året runt, jämt, roliga saker, fysiska aktiviteter. Jag och sambon diskuterade lite för nån dag sen och vi verkar ha samma tankar kring det och vi kom på riktigt bra saker för att göra livet ännu bättre, jag återkommer till det i ett inlägg snart. Vi börjar inse massa möjligheter vi har där vi bor idag och det är ju där man borde jobba i första hand. Visst kan man vara nöjd med att ha fullt med aktiviteter dagligen april till september och åka skidor lite långhelger och veckor på vintern men det ska bli mer. Höstmånaderna ska få sin plats och skidåkningen ska bli ännu större del av livet. Sommaren är magisk och jag vet inte om vi skulle kunna bo så mycket bättre i Sverige när jag tänker efter, däremot kan man alltid jobba på att optimera livet för att få ut ännu mer av det.

Känner du att du bor rätt? Vad är det bästa med det stället du bor på nu?


Läs förra inlägget om hur jag sänkte elkostnaden igen:
Lägre elkostnad - Har återigen sänkt elkostnaden

13 kommentarer:

 1. Ja, vi bor perfekt. Södra Skåne, kortare vinter, mer ljus, mycket golf, nära till skog och hav, samt kontinenten. Bor även nära våra familjer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Härligt att höra, det låter som ni bor rätt helt enkelt! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hmm..jo jag bor rätt "just" nu..kan inte bo så mycket billigare någon annanstans! Dvs i någorlunda närhet till mitt jobb. Om ca 5 år ska jag ta mig en ny funderare om det är rätt ställe för mig att bo på. Men just nu är det i alla fall det! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investeralitemera,

   Grymt att du hittat rätt! Vad är det som eventuellt får dig att fundera på flytt om 5 år?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag och min familj bor absolut rätt just nu och är glada att vi vågade flytta för snart 1,5 år sedan. Nu i helgen besökte vi vår gamla hemort och det är så tydligt att det INTE är rätt eller hemma för oss. Det bästa med vår nya hemort är tillgången till natur, skidåkning, cykling, vandring m.m. Att ha mer sånt i vår vardag, och mer tid och energi till det bl.a tack vare ett enklare boende. Om några år gissar jag dock att något annat fjäll är mera rätt. Vi får se :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Camilla,

   Kul att ni hittat rätt och jag förstår er när man ser alla bilder :). Intressant att ni besökte er förra ort och kände så, det måste kännas skönt. Det ska bli kul att följa era fortsatta äventyr. Ha det! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Vi bor hyfsat rätt, jag hade gärna haft lite mindre grannar runt mig (vanligt villaghetto) men vi har nära till skog och landet. Dock börjar huset bli till åren (18 år gammalt) så det börjar dyka upp en hel del kostnader med t.ex. värmesystem och annat slitage. Vi har dock inte behövt göra speciellt mycket med det sen det köptes, så nu kan det vara dags att sätta sin egen prägel på det, förra ägaren har gjort en del märkliga val gällande planlösning som vi gärna hade ändrat på t.ex. ligger tvättstugan mellan kök och vardagsrum, den hade vi gärna flyttat på för att få kök + vardagsrum i samma. Att köpa nytt hus har vi kikat på det också, med bättre planlösning, men det blir snabbt väldigt dyrt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Härligt att ni hittat hyffsat rätt! Det är inte lätt det där, jag funderar hela tiden ;). Ja kostnader kommer ju alltid på villor som jag förstått det. Som br innehavare har jag varit skonad från det hittils förutom småsaker som en blandare etc.

   Ett stort problem med att flytta är ju även skatten.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Det mesta är super med vårt hus långt ut på landet men med makalös utsikt, det kommer tyvärr vara lite väl stort när alla barn flyttat. Men läget läget läget som det heter, så troligen kommer vi bo kvar ändå. Bo stort men billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ekonomitankar,

   Härligt, låter bra det! :) Stort är ju lugnt om det är billigt, kanske kan ni tom hyra ut en del av huset?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Vi bor helrätt som det ser ut just nu. Smidigt och rymligt för vår lilla familj. Dock kommer vi flytta i höst/vinter för vi behöver ytterligare rum och eftersom jag har har planerat väl och äger mitt boende så har jag alla möjligheter att välja hur och var jag vill bo. :)


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 7. Tja Aktiepappa,

  Härligt, det låter grymt bra! Kommer ni bo kvar på samma ort eller flytta till ny ort?

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera