tisdag 15 maj 2018

Att hålla motivationen uppe hela vägen fram till friheten

Att hålla motivationen uppe hela vägen fram till att man når sitt mål kan vara svårt i perioder. Ett av mina stora mål är ju att bli ekonomiskt fri och det är inte ofta alls jag tappar motivationen att jobba för att nå det målet. Mycket tror jag det har att göra att man hela tiden når små delmål på vägen, sen gör inte soliga och varma dagar som det varit den senaste tiden att motivationen minskar direkt.
Jag försöker att se alla små saker som gör att jag orkar fortsätta på spåret jag börjat på för annars är det lätt att falla tillbaka i konsumtionsfällan. Om jag faller tillbaka dit är det omöjligt för mig att nå ekonomisk frihet, jag har varken en hög lön eller ett stort kapital att falla tillbaka på så min frihet bygger på en anpassad livsstil. Eller mer rätt, en anpassad konsumtion. Det är lätt att vilja köpa den där cykel för 40.000kr eller att vilja göra alla resor här och nu. Visst skulle jag kunna göra det men då får jag fortsätta att jobba, troligtvis väldigt många år till.

Det är en balansgång som varje person måste välja själv. Jag försöker gå en mellanväg. jag köper en cykel men inte den dyraste. Jag cyklar mycket och använder den ordentligt så den inte bara står och samlar damm. Jag reser men inte till de dyraste resmålen, det finns en hel värld att upptäcka så de dyra resorna kan jag vänta med till kapitalet vuxit sig stort. Vissa saker är värda att lägga pengar på men inte alla saker.

Vad lägger ni mycket pengar på? Finns det något som ni gör som är riktigt dyrt mot vad det kunde vara?Läs även:
Spara pengar med låg inkomst
Nu kan jag leva på utdelningarna - Nytt mål slaget!
Sluta jobba vid 40
Cykla till jobbet
Att ine jobba heltid

19 kommentarer:

 1. Resa är vår dyra hobby. Det är det nöje vi lägger mest pengar på.
  Men det är något vi prioriterar och tycker är viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pappa betalar,

   Härligt, att resa är grymt och jag håller med omsatt det är värt pengarna!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Roberth i Norge15 maj 2018 kl. 14:49

  Tack för fin blogg.
  Jo resa går det mycket pengar på, samt rätt så dyr mat.
  Men jag tror det är minst lika viktig att veta att det är dyrt istället som för många, inte har vetskapen om dyrt och billigt. så kan man kontrollera sina inköp utifrån livsstil.
  Fortsatt god resa fram till slutmålet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Roberth,

   Tack själv! :) Ja precis, att vara medveten om vad man spenderar är bra för att hålla det på rätt nivå även fast man äter ute, reser osv.

   Tack! ..och tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Viss finns det saker jag lägger lite extra på där jag skulle kunna valt annorlunda men nu vet jag vad jag vill ha och därmed så kan jag motivera mina köp bättre.
  Funktionskläder/fritidskläder med riktigt bra kvalitet tummar jag inte en sekund på. Jag vill inte ha skit som läcker eller gör mig obekväm i skogen. Verktyg jag jobbar med gäller samma princip. Vanliga kläder bryr jag mig inte så mycket och inte vilket märke det är på min cykel bara det fungerar. Jag är kanske lite periodare när det gäller sparförmågan, jag tycker det är lättare på vinterhalvåret då man är mycket inne men när våren anländer blir det värre med den saken fast jag håller så klart min avsatta månadspeng till Avanza ändå :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Procentpanik,

   Ja det är nog bra att satsa på kvalitet på de saker man vet att man använder mycket medan man kan köpa billigare om de bara kommer att användas ett fåtal gånger. Jag är nog lite som dig där också :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Vrf undviker ni ämnet? Det viktigaste vad ska ni göra på vintern i sverige? Det är kallt mörkt och finns inte ett piss att göra. Vara fri i sverige på vinterna är ett skämt. Okt-maj måste man vara utomlands hur ska det gå till? Dubbla boenden? Har ingen bra lösning på detta men jag kan inte bo i detta kalla helvete längre har redan ångest inför vintern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Jag håller med om att sommaren generellt sett är bättre men för oss som gillar vintersport är vintern rätt nice! Jag kan tycka att de två mörka höstmånaderna oktober och november är de segaste. Jan-april är det skidåkning och sne kommer våren! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Att hitta en balans där man kan njuta av resan mot ökad finansiell frihet är viktigt, men ibland svårt. Det blir lätt att det antingen blir hårdsparande eller för mycket konsumtion. Ibland är dessutom ett billigt alternativ dyrt om kvalitén inte håller måttet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Marcus,

   Ja, jag håller med där. Balansen är viktig och själv har jag kommit fram till att satsa på färre saker åt gången så att sakerna man köper använda flitigt, då minskar kostnaden. Och som du säger så lönar sig ofta bra/dyr kvalitet många gånger.

   Tack för att du kom in och kommenterade! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Kan du inte berätta sanningen istället? Folk tror att dom kommer bli fria genom att spara 1-3 tusen i månaden. Du måste ha 1 miljon i startkapital annars är det meningslöst. Testa själva ränta på ränta kalkylator

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, däremot tar det lång tid. Just för att folk i gemen inte har så mycket sparat. Det går att spara 60 % av nettolönen om man är motiverad. 3500 i månaden under 17 år och du blir miljonär.
   Sen är det bättre att ta något hundår när man kan, än att tvingas till det när man inte kan. (Hundår=jobba mycket, unna sig lite.)

   Radera
  2. Saningen är att det krävs kraftiga uppoffringar eller vill du lysa solsken upp i arslet på folk? Glöm barn. Sälj lgh ta vinsten in i kf. Gå glöm bil. Skaffa billigare boende.

   Radera
  3. Tja Anonym,

   Allt i livet kräver hårt jobb om man vill ha det. Sparar du 3k i månaden i 14 år så har du millen, efter 20 år har man andra milen. Om man gör som redaktionen ovan nämner och kör några hundår och sparar 10k/månad så har man en miljon efter 6 år typ. Som allt beror det ju på vadmanvill men vill manet så är det inte omöjligt, att offra en boll för ekonomisk frihet kan vara värt det om man vill ha det.

   För att ha en miljon startkapital får Man jobba ihop det först, det tar tid men så är det för de flesta.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Tja Redaktionen,

   Bra skrivet! Man måste vara beredd att kompromissa, precis som med träning. Man blir inte vältränad utan att träna, det tar tid, är delvis jobbigt och ger inte resultat direkt.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Själv spenderar jag inte pengar på onödiga saker. Jag tänker ofta på miljön och i princip all konsumtion bidrar negativt till miljön. Det har blivit en vana att leva billigt och enkelt. Jag känner även att en ekonomisk trygghet ger mer än prylar jag skulle kunna köpa. Blir jag sjuk eller arbetslös vill jag inte behöva oroa mig för ekonomin. Genom att leva enkelt och samtidigt spara en liten del av min lön hoppas jag att tids nog få ihop en liten slant :-) Fortsatt lycka till med ditt sparande.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Ja att leva enkelt gör definitivt livet enklare. Ofta blir prylarna till måstenoch massa stress och i längden en ond spiral. Själv har dock vissa saker som höjer livskvalitén avsevärt även om det går i perioder. Det kan vara ett par skidor, en cykel osv. Men utslaget per användning är det billigt :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Semester är underskattat. En väldigt dyr semester är dock inte med någon nödvändighet bättre än den billiga. Målet med sparande är ju konsumtion, men målet med det är väl lycka, säkerhet och så vidare.
  Det som är dyrt med semester är inte kostnaderna på själva semestern, utan utebliven lön i samband med fördubblade boenden - det går delvis att lösa genom att hyra ut lägenheten under semester'n. Lycka till !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Redaktionen,

   Jag håller med semester och ledighet behöver absolut inte vara dyr försatt vara bra. Ett sätt är att ha ett billigt boende så behöver man inte tänka lika mycket på det när man är borta. Det lönar sig Även att vara borta lite längre när man väl reser eftersom transportkostnader a ofta är de samma etc.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera