fredag 11 maj 2018

Ekonomisk frihet och att leva i nuet

Jag både läser-, ser på tv- och hör oftare och oftare om personer som strävar efter ekonomisk frihet. Målet är precis som jag själv har att uppnå friheten att göra vad man vill, utan att vara låst till att det måste generera inkomst. Det är en grym tanke och enligt mig ett väldigt logiskt sätt att vilja leva sitt liv på. Samtidigt pratas det ofta om att leva här och nu, vissa kanske tänker att man skjuter upp saker för att nå målet.
Det är kul och inspirerande att se människor som verkligen går in för sina drömmar och kämpar för att få de till verklighet. Vi har exempel som Miljonär innan 30, Farbror fri och Utdelningsseglaren som redan tagit steget till friheten. Sånt är sjukt kul att se och läsa om! Alla de har säkert olika livssyn och mål i livet och det ändras ju även efter tid. Vilka uppoffringar har de gjort? Har de ens gjort några uppoffringar för att nå sina mål? Sen finns det flera som jag själv, Pappa betalar, Ekonomitankar med flera som valt att gå ner på halv- / eller deltid. Det är också en väg att gå.

Själv har jag som långsiktigt mål att sluta jobba helt och det vet jag att jag kommer att göra inom 3-5 år som jag tidigare skrivit om i inlägget om 3 år behöver jag aldrig mer jobba. Anledningen till det är att jag vill göra mer av det jag redan gör, inte för att jag egentligen vill sluta jobba. Det här är för mig viktigt och den största anledningen till att jag gått ner på halvtid. Jag vill göra de här sakerna nu, inte spara i flera år för att börja göra de sakerna då. De flesta verkar göra på det här sättet medan många ofta pratar om vad de skulle vilja göra när de uppnått friheten. Även om det är bra att ha planer på saker man vill göra när man uppnått målet så tror jag att det kan vara farligt om man inte redan gör de sakerna här och nu. Man målar upp en bild på något man inte har koll på och varför skulle man göra dessa saker om man inte ens gör de nu?

Jag jobbar 15h/vecka och kan inte säga något om hur det känns att vara helt fri men att ha all den tid jag har nu till saker som jag inte hade när jag jobbade heltid är grymt. Jag vet att jag skulle trivas som fri för att jag trots allt inte tycker tiden räcker till det jag vill göra i dagsläget. Sen är det klart att jag troligtvis skulle passa på att resa mer under lågsäsong osv men det är inget som jag kommer bygga grunden i min frihet på. Jag tror att det är viktigt att intressen som fyller dagarna redan finns där innan man tar steget.


Vad tror ni? Gör ni redan idag det ni skulle göra om ni hade mer tid? Det skulle även vara intressant att höra från de som redan tagit steget och hur ni känner kring all ledig tid och skillnaden mot när ni jobbade? 


Missa inte tisdagens inlägg:
Billig frukost - 4kr per portion

29 kommentarer:

 1. Jag tror som du att det är bra att trappa ner. Jag är ju absolut ingen supersparare när det gäller pengar. Jag har mycket kvar att optimera i privatekonomin.
  Men det bästa jag gjort i mitt liv är att gå ner i tid. Älskar att ha mer tid över till roliga saker. Nu i sommar kommer jag t.ex vara ledig med barnen i ca 9 veckor. Obetalbart. Tid är absolut det bästa. Tyvärr så behövs pengar för att få tid men jag är inte beredd att jobba ihjäl mig för att kunna bli fri i framtiden. Jag vill ha lite av båda delar redan nu.
  Tack för ditt omnämnande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja pappa betalar,

   Ja det kan säkert vara olika för olika personer men jag känner som dig att jag inte vill vänta utan hellre jobbar mindre redan nu. Grymt med så mycket ledigt, grattis! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag skrev nyligen ett inlägg som handlade om att folk ser ner på sparkvot och att man inte ska sätta denna för högt utan verkligen unna sig saker och leva i nuet. Min poäng där var att jag lever bättre idag när jag har över 60% i sparkvot än när jag hade 0%.

  Varför sparar jag då? Sparar jag bara för sparandets skull? Nej, som många andra känner jag att jag är ute efter tryggheten, tryggheten att kanske hålla på med egna projekt utan att vara beroende av den där lönen som trillar in på kontot den 25:e varje månad.

  Bra skrivet där Frihetsmaskinen!
  Kronan till miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja kronan,

   Jag förstår tryggheten, jag tror det är därför vi alla sparar till största delen. Sparkvot är bra samtidigt som det säkert kan vara mindre bra i vissa lägen, det bästa är nog att hitta en balans som bara flyter på så man kan släppa tänket kring pengarna lite även om det är svårt.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jätteintressant inlägg och en intressant diskussion. Personligen har jag funderat mycket i de här banorna och snart kommer ett inlägg på min blogg i ämnet. Det finns som du skriver flera olika sätt att angripa ämnet. Dels kan man fokusera på att jobba så mycket som möjligt för att tjäna mycket pengar och dels kan man snåla hysteriskt mycket för att nå sparmålet och frihet och glädje tidigare. Kanske kan man även kombinera de båda ovanstående metodena för ytterligare fart.

  Jag vill dock slå ett slag för att faktiskt byta jobb om man är missnöjd med det gamla. Att jobba med något man tycker om på en inspirerande och trevlig arbetsplats är inget dåligt sätt att fördriva tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktiepappa,

   Tack! Ja det finns massa olika sätt som säkert passar olika bra för olika personer. Att hitta ett jobb man trivs bättre på är självklart ett bra alternativ. Det man märkt är väl att det kan vara svårt ibland och i många fall kanske det inte handlar om jobbet utan om att vara bunden på tid? Själv trivs jag med mitt jobb men gillar inte alls att vara bunden till det, därför vill jag vara fri, tror många känner likadant. Man har helt enkelt intressen utanför jobbet som betyder mer, intressen som i många fall inte går att göra direkta pengar på eller som kanske förstörs om man försöker det. Jag har själv haft intressen som jag startat verksamhet kring och då tröttnat på det eftersom det blivit ett jobb, att man bundits kring det utan samma frihet.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Intressant inlägg! Jag själv arbetar 70%/nattjänst. Jag trivs inte längre med att arbeta natt, enda anledningen till att jag fortfarande är kvar är att jag en gång i månaden får en sammanhängande ledighet på hela 10 dagar och utöver det jobbar max 3-4 nätter i veckan.

  Trots detta kommer jag snart att byta till ett jobb dagtid, dock har jag fått smaka på vad ledigheten innebär och detta sporrar mig i att fortsätta kämpa mot mitt mål!

  // Frilans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Frilansportföljen,

   Grym erfarenhet och jag förstår att det är jobbigt att köra natt. Jag jobbade tidigare en dag i veckan sena kvällar och det förstör dygnsrytmen en del och den sociala biten på ett sätt.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Alla era planer är över när ni sitter med 2–3 ungar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är era liv över och ni lever för era barn dom ska ha alla cash dom har inte bett om att bli födda eller ska ni sitta och gömma cashen för dom?

   Radera
  2. Så mycket pengar handlar det inte om, om du följer samma bloggar som jag.
   Varför gömma pengarna? Varför ska barnen ha alla pengar? Varför är livet över om man får barn? Mina två barn är det bästa som hänt mig. Har du barn?
   Jag förstår verkligen inte vad du menar med din kommentar!?

   Radera
  3. Förstår att saningen är upprörande att ni bygger egna pengamaskiner som ni ska ha själva fast ni egentligen borde lägga varenda krona i barnens pengamaskiner. Har du skaffat barn kan du aldrig bli fri med rent samvete då målet borde vara att göra ditt barn fri först. Du har skaffat barn som måste slava resten av sitt liv du har fött ett barn in ett liv i fängelse

   Radera
  4. Mina barn lider nog mer av att jag inte sparar än att jag sparar. Vad betyder det för dig att vara fri? Du är duktig på att undvika frågor.
   Vad tjänar barnen på att få en massa pengar serverat på ett silverfat? Jag fick inte en massa pengar av mina föräldrar. Jag fick inte en krona när jag klev in i vuxenlivet. Jag upplever det inte som att jag måste slava resten av mitt lv eller att jag är fött in i ett fängelse. Du får gärna förklara mer hur du tänker och hur du gör kring ditt sparande!?

   Radera
  5. Man ska inte mata troll :)

   Men om man är lite seriös. Visst kostar det pengar att ha barn och ge barnen en trygg uppväxt. Men är det bra att ge barnen en massa pengar? Nej det tror jag inte. Det handlar om uppfostran. Hellre i sådana fall att man kan hjälpa barnen på vägen senare i livet, men de behöver lära sig att kämpa själva först.

   Radera
  6. Alltid kul med diskussioner! Jag har inga barn så har ingen erfarenhet av kostnaderna där men det lär ju funka bra även med barn? behövs lite större kapital kan jag tänka mig bara.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Ni hinner inte göra både er själva och barnen fria. Satsa på deras frihet istället. Gör det rätta. Ge dom en fakk off portfölj. Ge dom möjligheten till total frihet. Om dom är det viktigaste offra allt inkl din egen frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det är framgången i barnuppfostran. Önskar dig lycka till med ditt tänk och är glad att vi alla får tänka olika. Men hade fortfarande varit intresserad av lite mer konkreta tankar kring hur du gör med ditt sparande. Olikheter kan göra att vi växer och utvecklas. Tyvärr verkar vi inte komma längre här.

   Radera
 8. Frihet är att ha aktieportfölj som avkastar 20 papp i månaden. Att aldrig behöva vara inlåst på ett jobb 8-17. Le mot chefen fast jag hatar fanskapet. Be om lov för tandis. Jobb är fängelse du är inte fri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Hur mycket man behöver är ju helt olika, vissa behöver 10k vissa måste ha 100k. Frihet är nog inte negativt iaf! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Frihetsmaskinen krigar för sin egen frihet. Ni som har barn har gjort ett val, nu lever ni för barnen och deras frihet. Era mål borde vara att göra barnen fria. Fast bara den som älskar sitt barn mer än sig själv förstår resonemanget att deras frihet är viktigast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Det går nog att göra både och, kanske ge om att ge sinabarnbra förutsättningar?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Av dom du nämner i texten så är det bara utdelningsseglaren som lever i frihet enligt mig.. Han har inkomster från utdelningar som gör att han slipper leva snålt dag efter dag. Fattar inte hur det kan vara frihet att leva på 6000 sek/mån och känna sig fri. Det är ungefär vad en fattigpensionär lever på och dom har det inte lätt.. Frihet måste väl ändå handla om att kunna åka iväg på semester när, vart och hur länge man vill. Kunna unna sig lite extra då och då i form av nya kläder, god mat på restaurang, bio, nya slalomskidor mm.

  Håller med Anonym lite i det hen skriver att barn kostar pengar och att ska man bli fri så måste man se till att barnen har det bra och slippa leva i misär pga att föräldern ska spara för att slippa arbeta.. Går inte ihop hos mig. I snitt skulle jag tro att våra barn kostar ca 2000-3000 sek/mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan gratis då, eftersom ni får nära 3000kr i bidrag om ni har två barn?

   Radera
  2. Tack exakt det går inte ihop barnens levnads standard eller deras sparkonto kommer få lida för förälderns iver att göra sig fri.

   Radera
  3. "Unna sig lite extra", om det är frihet för dig, bra så. Vad man tycker är att unna sig, är väl upp till var och en, utifrån vad man själv uppskattar. Jag unnar mig att inte lönearbeta längre, slalomskidor restaurangbesök, bio o s v kan jag lätt avstå för friheten. Jag lever på lite pengar, när jag någon gång ibland kryddar till tillvaron med något extra, som är noga övertänkt, är det desto mer uppskattat.
   Vi vet att barn och unga mår mer psykiskt dåligt än vad de någonsin har gjort, trots den materiella välfärden, det är också misär. Rikedom kan lika gärna vara föräldrar som frigör sin tid och ägnar mer av den till sina barn och är närvarande. Vi luras att tro genom reklam och massmedia att gemenskap alltid ska kosta en massa pengar, kan bli tomt i själen att jaga efter bara den sortens samvaro. Att bara vara tillsammans för att man gillar varandras sällskap, kanske över en kopp kaffe eller vardagens middag eller bara en pratstund är en rikedom som saknas många idag./M

   Radera
  4. Absolut, barn blir inte lyckliga av prylar och resor, utan av trygghet. Det är inte brist på pengar som många mår dåligt av idag (i Sverige), snarare brist på tid och engagemang från föräldrarna för att de måste jobba heltid.

   Radera
 11. Pågår mkt barnmisshandel pga föräldras spar iver denna sjukdom att försöka göra sig fri vilket går ut över barnens levnadsstandard. Lev istället och ge dom allt snart är ni damm i alla fall allihopa.

  SvaraRadera