tisdag 22 maj 2018

Snart är det semester

Snart är vi inne i juni och den sista månaden innan den klassiska semestertiden börjar. De flesta är lediga någon gång under juli och augusti, det vanliga verkar vara att man tar 3-5 veckor sammanhängande semester. Själv kommer jag att ta 6 veckor som vanligt, vilket jag gjort sedan jag startade mitt företag. När jag jobbade som anställd brukade jag ta runt 4 veckor och man var tvungen att "söka" semester någon månad i förväg.
Som anställd och heltidsarbetande kom jag ihåg att jag ofta planerade rätt hårt inför semestern, den betydde otroligt mycket. Man ville ofta maxa sin lediga tid och betalade gärna extra för ett lite bättre hotell, samtidigt som man kunde gör flera resor efter varandra till olika ställen. Oftast på 1,5-2 veckor. Det är logiskt att det blir så när man jobbar större delen av sin vakna tid men samtidigt känns det väldigt o-effektivt. Vi jobbar den största delen av vår tid för att dra in pengar och när vi sen är lediga så har vi inga problem att bränna dessa pengar utan tanke just för att vi har så lite tid och "värderar vår tid" så högt. Det blir lite fel.

Sedan jag slutade jobba som anställd och i större del bestämmer mer själv över min tid har jag inte längre samma behov av att maxa min ledighet. Samtidigt känns det som att jag maxar den mer eller mindre varje vecka, jag gör det jag vill nu, inte bara "när jag är ledig". Jag har också insett att tid är pengar och pengar är tid, därför vill jag inte bränna en månads tid (pengar) på att bo på finare hotell eller äta på samma restaurang som alla andra. Det är ett val jag gjort och alla gör olika val, men det känns rätt för mig.

Just nu har jag faktiskt inte satt några planer för sommaren men tänker nog prata med sambon och fundera lite den kommande veckan över vad vi ska göra. det finns massa val och vi är inte stressade över något specifikt ställe. En-veckorscharter och packade stränder går bort iaf, vi vill gärna kunna göra mer än att bada. jag får återkomma om vad det blir om ett par veckor.

Vad ska ni göra i sommar?Läs liknande blogginlägg:
5 tips på budgetresor i Europa
Sälja allt och flytta till Spanien
Pluggaå distans i Spanien
Sälja lägenheten och flytta utomlands

Läs mina inlägg om hur du enkelt sparar pengar på:
Billigare hemförsäkring
Billigare elräkning

33 kommentarer:

 1. Vad hade du gjort? Kan sälja min lgh 1 miljon i vinst och flytta till en hyres lgh 5000 i hyra. Då kan ja putta in 1 mille i min depå. Men jag måste bo mindre etta och hyres lgh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Kan inte svara på det tyvärr, beror på så många faktorer. Vad har du för avgift och ränta i dagsläget? Hur länge har du tänkt att bo kvar om vi bortser från att sälja för att få loss pengar? Kommer du trivs lika bra i hyresrätt? Själv bor jag hellre i bostadsrätt men alla gör sina egna val, att få loss en mille är ju nice. Räkna på totalen och vad som värt det.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Du ska leva livet nu med, bo där du vill bo. Känns din brf som ett bättre boende och du har råd både med att bo och att spara lite så skulle jag aldrig fundera på det.

   Radera
  3. Tänk på att Maggan ska ha sin beskärda del av vinsten också

   Radera
  4. Ja det kan vara vettigt att räkna in reavinstskatten och att du får ränteavdraget på det lånade kapitalet.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag satsar på 6 veckor, men kanske uppdelat på två perioder. Tre veckor ledigt, jobba 1-2 veckor och så tre veckor till. Om inte vädret är dåligt såklart, då åker jag nog in och jobbar lite och är ledig senare när vädret är som jag önskar. En solig septembervecka är inte heller fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ekononitankar,

   Det låter som en rätt bra plan! Jag håller med om att ett soligt september är riktigt nice! 😎

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag tänker inte göra något.

  Jag tänker vara...

  ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Dandyn,

   Det är rätt nice att bara vara, bra val! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Sagt upp mig så slutar om två veckor. Inte sökt nytt jobb än utan ska vara ledig så länge jag känner för det. Får se sen om jag fortsätter vara sjuksköterska eller hittar på något annat. Så sommaren är Wide open! 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Annelie,

   Härligt, det låter riktigt skönt och som om du har en spännande tid framför dig. Lycka till och ta vara på den! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Btw Annelie, det var exakt så jag gjorde för drygt 5 år sedan. Sen blev det att jag startade eget :).

   Radera
  3. Aha! Innan tänkte jag att starta eget inte var något för mig men har börjat ändra uppfattning där. 😊

   Radera
 5. Jaha då får skattebetalarna betala för dig och ditt uppehälle vidrigt beetende var glad att du har jobb istället. Säga upp sig när man har jobb skäms

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kanske är så pass ekonomiskt oberoende att hon kan vara ledig utan att stämpla eller leva på socialbidrag :)

   Radera
  2. Vi kan ju för fan inte helt okritiskt applådera folk till att ha slutat sitt jobb utan att veta hur de ska försörja sig? Då får det heta bidragsmaskinen istället

   Radera
  3. Tja Anonym,

   Troligtvis har hon en plan för framtiden och sparat kapital. Tror knappast någon säger upp sig från ett jobb utan kapital eller en plan på hur de ska klara sig framöver. Varför inte ara glad för en person som tagit sig dit istället. Många dörrar öppnas när man släpper tryggheten.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Svar till bitter anonym. Känns som du inte hänger med i vad som händer i Sverige eller är du helt enkelt korkad. Sjuksköterskebrist, hört talas om den? Jag kommer knappast kunna stämpla eller gå på bidrag som sjuksköterska. Lol.

   Radera
  5. Hur ska du försörja dig? Du har ju inget jobb nu.

   Radera
  6. Det är knappast ditt problem. Skaffa ett liv.

   Radera
  7. du ska leva på mina skattepengar så det är ett stort problem för mig.

   Radera
  8. Haha, ja vad ska du göra åt saken :)

   Radera
  9. Där ser du frihetsmaskien. Kolla först vad folk ska leva av innan du berömmer dom. Det är dina skattepengar hon ska leva av.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Men är du dum på riktigt? Hur ska jag kunna leva på "dina skattepengar" när jag är utbildad sjuksköterska och det är sjuksköterskebrist? Förklara hur du tänker. Du är avundsjuk för att somliga helt enkelt kan jobba bara när de känner för det. Så bra har jag ordnat det för mig själv. Vad gör du själv för att få ett bättre liv? Trolla på sidor om ekonomiskt oberoende. Snacka om att ha litet liv.

   Radera
  12. "där ser du frihetsmaskinen". Du låter ju som en liten unge.

   Radera
  13. Du drar skam över hela sjukvården.

   Radera
  14. Hahaha! Din idioti är gratis underhållning 😂

   Radera
 6. Här blir det ca 8 veckors ledighet, En Göteborgsresa är inplanerad med familjen. Jag ska dra med några polare till Sotji och njuta av fotbolls-VM. Annars blir det säkert en hel del bad och mys med familjen. Kan hända att det blir en utbyggnad av altanen(som gjordes om förra sommaren).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske bättre du lägger cashen på familjen istället för nån jävla resa med polarna. Göteborg sköj vrf inte disneyland

   Radera
 7. Skönt med semester! Ska vara ledig ca 5 veckor men kommer arbeta ett par dagar under ledigheten, lite extrapengar. Inga resor om man nu inte skulle vara lite spontan förstås... :-)

  SvaraRadera