fredag 4 maj 2018

Har en plan för skuldsanering de kommande 3 åren

Som torsk i skuldfällan är det dags att börja ta tag i situationen. Jag har grubblat fram och tillbaka och har tillslut kommit fram till en 3-årsplan som ska göra mig fri från vissa skulder. Jag har ju länge grubblat på CSN lånet och hur jag ska göra med det. Jag har även en del av bostadslånet som jag i dagsläget amorterar på lite varje månad.
Ok, vi börjar med att gå igenom vad jag funderar på och vilka skulder jag pratar om. Mitt CSN lån är väldigt litet i dagsläget och jag har skrivit om det ett par gånger förut. I år kommer skulden att bli så liten att det knappt lönar sig längre att ha kvar den men mest är det faktiskt psykologiskt, att jag vill ha bort den helt enkelt. I dagsläget är skulden runt 17.000kr och i slutet av året kommer den oavsett att vara runt 12.000kr så planen är att betala av hela innan nyår om jag har möjlighet.

Det andra lånet är en del av bostadslånet som jag satte en amortering på för flera år sedan när jag fortfarande jobbade. Jag gjorde det av psykologisk anledning, jag ville se lånet minska och då var lånet runt 100.000kr. Jag betalar av knappt 1.000kr i månaden och med den takten kommer lånet att vara avbetalat och ungefär 3,5 år.

Jag kommer alltså att vara "amorteringsfri" inom ungefär 3 år. Det kommer innebära att mina "fasta" kostnader minskar i ett psykologisk perspektiv (amortering är ju egentligen ingen kostnad men det påverkar likviditeten och kassaflödet varje månad). Den enda skulden jag kommer att ha kvar kommer då att vara bostadslånet och ingen månatlig amortering. Bostadslånet utgör då ungefär 35-40% baserat på dagens värdering. Det här kommer att ge en grym frihetskänsla eftersom det blir 2 färre räkningar att hålla koll på och även mer kvar varje månad på bankkontot.

Gör jag fel? Går jag emot det jag säger?


Fler inlägg:
Betala av CSN eller inte?
Tjäna pengar på CSN lånet?
Varför jag inte köper att amortering alltid är det bästa alternativet
Amorterade lite på CSN lånet
Billigare elräkning

23 kommentarer:

 1. Vill man bli ekonomiskt fri och säga upp sig är det en stor fördel att inte ha några lån. Jag undrar vad banken säger om du har 1 mille i lån och är "pensionär" med enbart inkomst av kapital. Ställde frågan till min bankkontakt, fick inget vettigt svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Självklart är det en fördel att vara skuldfri även om det inte är nödvändigt. Jag sa ju upp mig för 5 år sen och hade då ingen plan och jobbar nu mindre än halvtid. Banken säger inget så länge du fortsätter att betala i tid. Så länge man själv vet att man kan betala så förstår jag inte poängen med att prata med banken om det. Jag skulle kunna betala av hela lånet om jag sålde mina aktier så ekonomin finns ju.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej, är här inte bara att vittna utan också att uppmuntra människor som står inför civil- eller relationsproblem. Om Dr Ogundus fantastiska arbete, email: (drogunduspellcaster@gmail.com) jag blev förlorad i kärlek med min man tills en kvinna tog honom ifrån mig. då ropade jag till min vän och hon berättade för hur hon mötte ett liknande problem och gav den här stora mannen kontakten med mig och jag gav alla de föremål han behövde för stavningen och nu är glad igen att bli kär i min familj. Jag anställer dig att kontakta den här mannen. Din berättelse eller smärta kommer att förändras inom några dagar och du kommer att le som jag idag. Återigen är tacksam. Kontakta honom på hans email via: (drogunduspellcaster@gmail.com) om du står inför någon form av problem
   1. Få din älskare eller man tillbaka
   2. Pengar stava / lycka till stavning
   3. Om du vill stoppa din skilsmässa
   4. Skyddsspel
   5. Få jobbstavning
   6. Kampanjer
   7. Få pengarna tillbaka.
   8. viktminskning stavning
   9. Kärlekstavning
   10. Om du vill tillfredsställa din partner / botemedel för svag erektion
   11. Graviditetsstavning

   Radera
 2. Du får ju större avkastning och kassaflöde genom att placera de pengarna du tänkte amortera på CSN-lånet i värdepapper istället som delar ut. Eller tänker jag fel? Jag amorterar också, men i detta ränteläge sker huvuddelen av mitt sparande på börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Yes absolut, det är rätt. Det är så jag gör och har gjort i stort men känner mer att jag vill betala av det här småsummorna av psykologisk anledning. CSN är ett lån man tjänar pengar på, nu börjar det bli lite litet dock.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Tjenare!
  Jag tycker du gör helt rätt. Det är visserligen sant att det kan vara bättre rent investeringsmässigt att placera pengarna i aktier i stället för att amortera på CSN då räntan är så låg, men att vara skuldfri / amorteringsfri är en sådan fantastisk känsla att det väger upp flera gånger om dom extra slantarna man kan tjäna. Att vara skuldfri är att ha edge!!!

  Lycka till, du kommer inte att ångra dig!

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Koll på kontot,

   Tack för de peppande orden! Ibland måste man göra det som känns bäst även om det inte är logiskt. Hade det handlat om större lån så hade jag inte gjort det men känslan att vara fri från dom kan överväga nu när det inte är så mycket pengar.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej,
  Den absolut snabbaste vägen till ekonomisk frihet är att först göra sig av med alla skulder! Om jag vore du skulle jag göra mig av med CSN-lånet omedelbart! Sedan skall du attackera huset!
  Lycka till!
  Mvh, Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle snarare behållt CSN-lånet så länge som möjligt och betala av på huslånet först. Dels är CSN-räntan otroligt låg (även om administrationsavgiften blir en allt större del ju mindre lånebelopp som är kvar) och dels så skriv sju CSN-lånet av om man skulle råka gå bort.

   Så behåll CSN och betala först av på huset är ett bättre råd.

   Radera
  2. Tja Anneli,

   Snabbaste vägen vet jag inte men helt klart skönaste känslan kan jag tänka mig :). Jag skulle kunna betala av lånet på lägenheten men då skulle det ta orimligt lång tid att bli fri är jag rädd för tyvärr.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Tja Anonym,

   Lägenheten lär jag aldrig betala av helt om Jag inte säljer den. Det skulle ta alldeles för lång tid att bli fri då mtp att jag jobbar mindre än halvtid nu.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hur stort är bostadslånet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Strax under 1,5 milj.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Jag tycker att du gör rätt och jobbar själv mot att få ned bolånet så att det blir amorteringsfritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko Invest,

   Ja, jag hade redan amorteringsfritt men fick ett infall och ville amortera lite mer. Därför det ser ut så.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. jag gjorde precis tvärtom har 3 fastigheter obelånade samt köpte nyligen en bostadsrätt på Östermalm,(kunde handlat cash) men tog ett lån Nordnet 0,79% då jag ansåg mig kunna placera till högre ränta.Efter 3 mån har jag intäkter som motsvara lånekostnad samt borättsavgift.Så inte illa pinkat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, att det finns "bra lån" som man ska nyttja för att få hävarm och få bättre fart på intäkterna iaf i början av sin resa mot ekonomiskt frihet.

   Jag blandar inte in så mycket känslor i ekonomin jag håller det rent matematiskt. Kan jag låna för 1% som jag sedan kan investera och få 5% så är det en no brainer. Självklart ska man ha en riskmedvetenhet och balansera det.

   Mvh/XO

   Radera
  2. Tja Carl,

   Grattis! Det låter som du lyckats bra och Helt rätt att ta lån med de säkerheterna. Tog du lån till de första fastigheterna också?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Tja XO,

   Jag håller med att man bör tänka lite logiskt och just nu är lån väldigt förmånligt :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Har också bostadslån på långt under 50% (marknaden är lite osäker nu). Men när jag kliver av och blir pensionär tror jag att jag vill vara skuldfri.

  Nu är det inget problem med skulder som kostar mindre än avkastning när jag har en OK lön som kommer varje månad.

  Men som pensionär lär man inte vara direkt kreditvärdig... Därför kan det vara bra att låna upp INNAN till boende. Min plan är dock att ha ett belåningsutrymme tillgängligt för aktierna, även om jag kanske inte utnyttjar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsmålänningen,

   Jag tänker precis som du gör, hade jag haft högre lön hade jag varit bekväm med mer lån men nu jobbar jag ju inte så mycket.

   Ja det är smart att ta lånet innan för efter lär det bli omöjligt och bra att ha täckning för det så det finna alternativ.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Om du har en väldigt liten skuld kvar, gör det kvitt den så slipper du den som ett störande moment. Jag har hela 178 000:- kvar att beta av. Jag betalar lite över 900:- per månad. Med tanke på att räntan ändå är så pass låg så får jag dras med lånet ett tag till :(

  Jag gläder mig dock åt att min portfölj drar in mer pengar in mycket mer pengar på ett år, än vad jag betalar till CSN :)

  MVH VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja VÄL,

   Ja det lutar åt det, skulle ara skönt att bliav med det. Jag förstår din situationochjag skulle också behållit det och grymt att portföljen drar in mer ju! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera