tisdag 29 maj 2018

Att träna eller att leva ett aktivt liv?

Tidigare i livet när jag var yngre spenderade jag ganska mycket tid på gymmet, både sommar som vinter. Det var roligt och man träffade både mycket folk och höll kroppen i form. Så här i efterhand kan jag dock se saker som jag nu tycker var lite felvänt i det jag gjorde, även om jag trivdes med det då. På den tiden var det nog rätt men just nu vet jag inte om det är det.
Ofta tog jag bilen till gymmet på den tiden, för att sen springa på ett löpband och lyfta vikter etc. Detta gjorde jag 5-6 dagar i veckan. Det tog mycket tid, iofs inget problem då det var mitt stora intresse på den tiden men o andra sidan så hade jag ingen tid över för nya intressen heller. Det är ju egentligen inget problem förutom att det känns lite konstigt att ta bilen för att göra en fysisk aktivitet. Sen känns det ju tråkigt att man kanske avstår saker för att man inte har tid.

Någonstans när jag gav mig möjligheten och tiden att utveckla nya och nygamla intressen så gick min träning mer över i en aktiv vardag. Jag åker mer skidor, är mer i naturen, paddlar kajak, cyklar mer dit jag ska, tränar lite utomhus i samband med andra saker jag gör etc. och hela min livsstil har flyttats bort från gymmet, flyttats från inomhus till utomhus. Nu består semestern i princip alltid av fysiska saker som vandring, surf- eller skidåkning utomlands och cykling tex. Det är jag glad för idag. Nu "tränar" jag inte längre utan lever ett aktivt liv. Nackdelen med träningen var att det kunde vara tungt i vissa perioder på ett annat sätt som ett aktivt liv inte är enligt mig. Visst har man inte lika mycket muskler som när man tränade på gymmet men o andra sidan är de muskler man har ganska funktionella för det man gör i vardagen.
Vad som passar en person behöver ju inte passa en annan person, jag tycker bara att det är intressant att reflektera över hur man själv levt tidigare i livet och hur man lever idag. Det är intressant att se vad man själv trivs bäst med, i slutändan verkar det oftast handla om att man helt enkelt har olika perioder i liver där varje sak får sin tid.

Tränar du eller lever du ett aktivt liv enligt dig själv?Läs liknande inlägg:
Skapa ekonomisk frihet på en månad
Spara pengar med låg inkomst
Att inte jobba heltid
186kr i passiva inkomster per dag
Sluta jobba vid 40

16 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har nog gjort en liknande resa, tränat mycket på gym, tränat triathlon, i och för sig mycket uteträning men ändå träna för att träna. Nu har jag gått över mer till att promenera mycket, jobba på kolonilott, paddla kajak, åka skridskor och skidor mm. Kan sakna är att vara i riktigt bra form men i stort sätt är det bättre med det aktiva friluftslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Simon,

   Kul! :) Ja, jag känner igen mig i det du säger att man kan sakna att vara i riktigt bra form, men som du säger så känns det som livet blir så mycket bättre med mer friluftsliv.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Tjenare!
  Jag skulle säga både och i mitt fall. Cyklar mountainbike, simmar, surfar, vandrar i naturen och springer kortare distanser. Tränar crossfit 3-4 ggr i veckan och kör yoga och stretching så ofta jag hinner. Tänk om man kunde sälja överskottsenergi på nätet, ha ha!

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Koll på kontot,

   Shit, du måste vara i brutalt bra form, grymt! Haha jag känner igen det, även om jag inte är så aktiv som dig :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Kör lite av bägge själv! På vinterhalvåret blir det en del gym och nu när vädret är perfekt så blir det mycket utegym och övriga roliga träningsgrejer man kan hitta på utomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Livetssaga,

   Snyggt jobbat, härligt att träna utomhus! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Har aldrig varit nån som tränar. Här blir det promenader, kajak, cykel, mtb, skidor, skridskor, promenader och trädgårdsarbete. Ett par löprundor då och då. Har blivit lite gymträning sista åren på grund av rehab efter en axelskada men retar mig lite på att jag ofta bilar dit, ska försöka springa eller i alla fall cykla framöver. Brukar säga att ute räknas och försöker leva så :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Erik,

   Det låter som en grymt bra livsstil. Jag tycker man får ett lugn genom att vara utomhus och i naturen som inte ett gym kan ge. Du känner säkert samma sak.

   Fortsätt i samma spår, det låter bra! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Reflekterande inlägg! Jag själv är inte speciellt aktiv faktiskt, jut nu finns det inget som intresserar mig tillräckligt för det. Dock är det något som jag hoppas finna mig tillrätta med i framtiden.

  // Frilans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Frilansportföljen,

   Kul! :) Det är bara att testa massa saker, tillslut hittar du ditt kall! ;)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Visste inte att du tränat på gym förut :) Själv älskar jag träning men tyvärr har jobb och familjelivet gjort att jag fått minskat ner den fysiska aktiviteten mer än jag själv vill. Jag tränar dock fortfarande alltid minst 2 pass i veckan men oftast blir det 3. Vi har gratis gym och badhus från kommunen här men brukar mest träna ihop med en kompis som har gym hemma. När det finns tid över springer jag gärna en stund men jag gillar även längre promenader. Min träning hjälper mig klara av vardagen bättre då jag mår bra av att träna samt håller fysiken uppe trots att jag börjar bli lite äldre nu. Troligtvis kommer jag hålla på med någon sorts fysisk aktivitet hela livet. Det är mer eller mindre en livsstil precis som sparandet. Skillnad mot dig skulle jag behöva en mer aktiv vardag. Tyvärr blir det ofta mycket stillasittande då jag åker bil på jobb tid.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Jodå, körde rätt hårt tidigare i livet och var riktigt bra form då ;).

   Ja man mår verkligen bra av fysisk aktivitet! Bra att du tränar hyffsat mycket. Att röra sig i jobbet hjälper verkligen men det är ju svårt att påverka hur det ser ut. Man får försöka hitta sätt att röra sig i vardagen.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Det ät bara att kom´nstatera att träningen ändrar sig med åldern
  Tidigare tränade jag även en ganska mycket på gym och det blev en del löpträning. En maraton blev det när jag just hade fyllt 50.

  Nu som pensionär är jag fortfarande fysisk aktiv. Ca 80 % av tiden håller vi till i vår stuga Härjedalen och under vintern bli det mycket skidåkning i Bruksvallarna och på högplatåer in mot Helags. Just nu är det lite för blött att vandra på fjället och nu,när vi är er tur i Stockholm, opassar jag på att träna på Erikdalsbadet.
  Annars så har lite hantlar i stugan och i en björk hänger det lite rämnar som gör att man träna ganska många muskelgrupper.

  Så det går att hålla sig i hyfsat för även om man har passerat de 70.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Riktigt imponerande och kul att hör att du kör så hårt vid din ålder, en förebild. jag hoppas själv på att vara så aktiv i din ålder, det skulle vara riktigt kul! Det är värdefullt att kunna fortsätta med sina intressen! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Jag tränade på gym i min ungdom. Sedan barnen kom har det blivit sämre med det. Just nu är jag periodare. När det finns möjlighet tränar jag 2 ggr i veckan. Typ Bodypump.
  Men sen jag bytte jobb för ca 1 år sedan cyklar jag till jobbat. Förutom den kallaste perioden. Är ute i jobbet och rör mig betydligt mer under en dag. Det är härligt. Behovet att träna har blivit mindre eftersom jag rör mig så pass mycket i vardagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pappa betalar,

   Grymt ju! Det är det jag gillar när vardagen blir aktiv, man behöver inte tänka så mycket på att träna och det utan det kommer naturligt :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera