måndag 28 maj 2018

Vad kostar dina saker per timme?

Något jag börjat med sen några år tillbaka när det gäller inköp av nya saker är att räkna på kostnaden per timme. Alltså jag kan motivera mig att köpa en sak så länge som timkostnaden för det prylen är vettig. Det kan göra att en sak för 20.000kr kan vara ett bättre köp än en sak för 300kr, det viktiga är hur mycket den kommer att användas.
Problemet som många gör är att de köper saker som bara blir stående eller liggandes i en hörna i garaget. Ofta är det relativt dyra saker, men även om de inte är det så är de för dyra för att bara kastas eller göra sig av med. Man fyller sedan på sitt garage och i många fall får knappt bilen plats där längre. I det fallet har dessa prylar blivit väldigt dyra per timme. Man har inte bara betalat för något som inte används. Man betalar dessutom för den förvaringsplatsen sakerna ligger på och förlorar avkastning på pengarna som kunde ha placerats på tex. börsen istället.

För att undvika att det här händer är det bra att tänka igenom innan man gör inköpet. Är det en ny hobby så kanske det kan vara en bra ide att hyra sakerna först. Även om det känns fel och dyrt så gör det att risken för att köpa något som inte kommer att användas mindre. Risken är ju att du inte tyckte det var så kul som du trodde att du skulle göra, men det finns även en risk för att du köper fel kajak tex. och sedan ligger det en kajak som du varken vill använda eller sälja längst in i garaget.

Man bör också tänka igenom om man kommer att ha tid att använda prylen så mycket så att det blir ekonomiskt försvarbart. Om du bara kommer att paddla två gånger om året är det mycket bättre att hyra. Man kommer då att få de senaste modellerna och man behöver inte förvara prylarna. Om man däremot kommer att paddla flera dagar i veckan är det ett solklart köp och då handlar det mer om att köpa rätt för att inte behöva köpa nytt inom kort igen.

För egen del har det här tänket lett till ett mycket enklare och "billigare" liv till samma om inte bättre livskvalitet. Jag har en lång väg kvar och halkar fortfarande dit men inte alls som tidigare och jag vet att om jag inte använder prylen idag så kommer jag knappast att göra det om 3 år. Saker ska användas det är då de blir billiga. Billiga saker som inte används är svindyra, både i tid och pengar.

Vad är den dyraste saken- respektive billigaste saken du äger räknat per timme?Läs fler blogginlägg:
Nu kan jag leva på utdelningarna!
Leva på kapital
Skapa ekonomisk frihet på en månad

7 kommentarer:

 1. Detta resonemang har sparat mig många "dyra" inköp. Oftast för att jag insett att jag inte behöver prylen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pappa betalar,

   Precis, man får tänka till lite innan också ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Ett alternativ till att hyra är att köpa begagnat. Funkar utmärkt för saker som t ex kanoter. Fördelen med det är att man kan sälja saken för ungefär samma pengar om man tröttnar. Timkostnaden blir låg. Den största kostnaden är den tid du behöver lägga på att sälja den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kanalen,

   Ja, bra tips! Att köpa begagnat är självklart ett alternativ.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Bra tips!

  När jag hade det mer knapert och mer ostabila löner, då räknade jag ut hur många timmars arbete (efter skatt) som en sak/aktivitet kostade. Därmed kunde jag relatera kostnaden mot arbete väldigt konkret.

  Exempel:
  Var tvungen att jobba två (2) timmar för att ha råd med en utelunch. Ett pass kanske var åtta (8) timmar långt.
  Då var det lättare att motivera sig till att ta matlåda, för att varje arbetat pass skulle vara "värt".


  På senare år har jag däremot, pga stabilare ekonomi och andra faktorer, samlat på mig mera saker. Har sedan ett par år väldigt restriktioner på inköp av saker, jobbar med att rensa fortfarande.

  //Tommy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Tommy,

   Bra tips! Jag körde liknande när jag började min resa precis som dig :). Att räkna vad en sak kostar i timmar att jobba ihop är grymt smart och får en att tänka till som du säger. Tack för tipset! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera