onsdag 30 januari 2019

SEB utdelning 2019

Idag rapporterade SEB och man meddelade både en utdelningshöjning och en extrautdelning. Utdelningen höjs från 5,75kr per aktie till 6kr per aktie, sen delar man ut 0,5kr per aktie i extrautdelning. Det motsvarar en höjning med 4% av ordinarie utdelning men vi får 13% mer totalt än förra året. Boom! ett steg närmre den ekonomiska friheten, inte långt kvar nu! :)
SEB höjer och kör en extra utdelning 2019


Om man tittar tillbaka 10 år och räknar in extrautdelningarna så ser SEB:s utdelningshistorik väldigt bra ut. Man har då levererat en högre utdelning för varje år. Självklart ser det bra ut eftersom vi börjar i återhämtningen efter finanskrisen, året innan delades det inte ut några pengar alls. Det tog hela 6 år innan man var tillbaka på nivåerna som var 2007.

SEB har som mål att dela ut 40% eller mer av vinsten varje år och räknat på vinsten för 2018 så delar man nu ut runt 60%. Man valde i år att göra en liten höjning av den ordinarie utdelningen och istället extrautdela för att i fortsättningen kunna trygga en positiv utdelningstrend. Rapporten överraskade positivt och resultatet kom in 5% över förväntan vilket märks av i aktiekursen som nu är upp 4,5% för dagen.


SEB som en del av portföljen


Jag har haft SEB länge i min aktieportfölj även om innehavet är litet, runt 1% av totalen. Jag äger alla 4 storbankerna och kan tänka mig att öka innehavet i SEB till 2% av portföljvärdet framöver. För mig är bankerna kassakor som ger en hög direktavkastning och ett bra kassaflöde att återinvestera. Jag är beredd på att utdelningen kan hoppa upp och ner men att det långsiktigt blir bra med en extrautdelning här och där.


Tillsammans med mer stabila tillväxtbolag blir det en balanserad direktavkastning och tillväxt. Jag vill inte låta bankerna väga för tungt, men vill samtidigt vara med att ta del av cashen som delas ut. Totalt har jag investerat kring 8% av mitt kapital i storbankerna. Utöver det har jag kring 2,5% i Resurs.


Hur påverkar den här höjningen mina utdelningar i år?


Alla utdelningshöjningar är viktiga för mig eftersom jag bara jobbar deltid och inte kan spara så mycket. Därför står företagens tillväxt för den största delen av portföljens tillväxt. Dagens höjning ger mig 143kr mer i utdelning i år och 48kr mer i utdelning varje år, i resten av mitt liv.

Totalt har årets höjningar ökad min långsiktiga årliga utdelning med 1848kr. Det innebär att mina totala utdelningar redan har höjts med 2,9% så här tidigt in på rapportsäsongen. Målet är minst 6% organisk utdelningstillväxt per år och det har jag klarat med god marginal tidigare. Det ska bli kul att se vad året slutar på :).

Idag sålde jag för övrigt lite preffar och ökade i Swedbank. Planen är att flytta över mina Nordeaaktier från mitt ISK till min kapitalförsäkring också. Jag inväntar bara en dag då jag inte gör några övriga köp för att ändra courtagenivå så jag sparar lite där.
Har ni köpt några aktier i veckan, vilka?

2 kommentarer:

 1. Jag har själv en hel del i bank och finans, mycket just för att dessa är kassakor. Kul med extrautdelningen från SEB. Själv har jag dem indirekt via Investor. Gillar att de har en utdelningsandel på 60%, något jag skulle önska att mitt tredje största innehav Swedbank hade, som istället ligger på 75%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko,

   Ja, de passar bra i en mix av annat. Hur stor del har du totalt i bank?

   Ja det varierar ju över tid, men alltid skönt med lite marginal.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera