måndag 7 januari 2019

Jobba och resa samtidigt

Jag tror knappast att jag är ensam om att någon gång ha drömt om ett liv där man kan resa och jobba samtidigt. Ett liv där man inte är bunden till någon plats, några datum eller har några tider att anpassa sig efter. Tyvärr är det här en ganska svår combo att pussla ihop, om det inte hade varit så skulle nog fler välja att jobba på det här sättet. Jag har dock inte släppt drömmen och tillsammans med en grund av utdelningar som trillar in så är det betydligt lättare att pussla ihop ett liv kombinerat med resor och jobb.
Jobba och resa samtidigt, hur lyckas man?


Jag tror att ett liv där man jobbar och reser samtidigt kan se helt olika ut från person till person. Det finns så otroligt många saker man kan tjäna pengar på idag och det handlar nog främst om att våga ta steget. Det jag tror hindrar de flesta är att de flesta jobben som man kan kombinera med resor är onlinebaserade. Eftersom många vill leva det här livet så är konkurrensen om jobben på nätet väldigt hård, vilket generellt leder till lägre löner än ett vanligt jobb. Jag tror alltså att man får vara beredd på att gå ner i lön i utbyte mot ett friare liv som gör det möjligt att resa mer och på sina egna villkor.

Är man bara beredd att göra den här prioriteringen så borde det finnas en hel del möjligheter att resa runt och ta med sig jobbet vart man än är. Det lär kräva hårdare arbete för samma pengar om man jämför med ett vanligt arbete men i utbyte så kan man välja sina egna arbetstider, vart man befinner sig och hur mycket man arbetar. En hyfsad självdisciplin lär underlätta men jag tror det viktigaste är det personliga drivet och suget efter livsstilen man möjliggör genom att kunna jobba på resande fot.


Ett kapital som kompletterar jobbet när man reser


För min egen del så är ju målet att kunna leva helt på mina utdelningar. Det innebär ju att jag inte kommer att behöva jobba för att få in de nödvändiga pengarna för mitt liv. Samtidigt vet jag ju att jag troligtvis inte kommer att sluta vara kreativ eller ha små projekt igång efter att jag sagt upp mig från standardlivet. Jag har väl på något sätt redan gjort det sedan jag slutade jobba heltid och gick över till deltidsarbete i egna firman.

Att ha en pengaklump ger en trygghet som jag tror till viss del skapar en större frihet eftersom vi inte är lika beroende av att pengarna kommer in dag efter dag. Att dessutom sätta pengarna i arbete gör att beroendet av jobbet blir ännu mindre. För egen del är målet att inom några år få så mycket i utdelning att det täcker både mina fasta kostnader samt en del av mina resor både i Sverige och utomlands. Det gör ju en enorm skillnad när det gäller möjligheterna att resa på heltid utan att vara beroende av något jobb. Det gör det även lättare att hitta jobb som passar med livet jag vill leva. Eftersom jag inte alls är beroende av pengarna så kan jag välja jobb som är roligare men ger mindre betalt eller tacka nej till saker som jag inte tycker är roliga eller krockar med saker jag vill göra.
Res runt medan dina passiva inkomster jobbar


Att spara och investera i aktier ger enligt mig de renaste passiva inkomsterna som vi alla utan större kunskaper kan skaffa oss. Det enda vi behöver göra är att jobba ihop pengar, spara pengarna och sen investera i aktier. Själv investerar jag i utdelningsaktier. Enkelt kan man säga att jag köper en del i ett företag som ger mig en del av vinsten varje år i utdelning. Om jag investerar 10.000kr så får jag 400kr varje år i utdelning. Den utdelningen höjs sedan i takt med att företaget ökar sin vinst. Min strategi som jag kört på de senaste åren är alltså att fortsätta att göra så här och om 3 år kommer mina utdelningar som jag får från företagen jag investerat i att täcka mina fasta kostnader på 6500kr i månaden samt resor på 2500kr i månaden. Jag är då oberoende av ett jobb för att leva mitt liv.

Nu har jag hållit på ett tag med det här och har i dagsläget drygt 1,7 miljoner investerat i utdelningsaktier. Jag förstår att det här inte är möjligt för alla om man kommit igång med sitt sparande senare i livet och vill ut och resa på heltid redan nu, men det säger inte heller att man inte kan bygga en mindre pengamaskin som betalar en del av livet man vill ha. Även om du har ett sparkapital på noll kronor idag så kan du utan tvekan bygga upp en utdelningsportfölj som ger dig passiva inkomster. De kanske inte betalar alla dina kostnader men varje krona räknas och kan de betala dina matkostnader varje månad så betyder det att du kan jobba mindre och resa mer!


Låga kostnader ger alla möjlighet att resa mer och jobba mindre


För att gå in lite mer på djupet på det enligt mig viktigaste för att kunna jobba och resa samtidigt så handlar det precis som med ekonomisk frihet om att ju lägre kostnader du har, ju mindre behöver du jobba. Jag har skrivit ett inlägg om lifehacks för ekonomisk frihet och jag tror många kan dra ner sina kostnader rätt bra genom att följa de tipsen.

Säg att du lyckas fixa någon typ av inkomstbringande sysselsättning online och den ger dig 100kr i timmen efter skatt. Om du har fasta kostnader på 10 000 kronor i månaden så måste du därför jobba minst 100 timmar i månaden enbart för att täcka dina fasta kostnader. Om du dessutom behöver 5000 kronor för dina resor så innebär det minst 150 timmars arbete varje månad. Skulle du kunna trimma ner dina fasta kostnader till 5000kr så innebär det att du endast behöver jobba 50 timmar i månaden för att gå runt och 100 timmar i månaden för att resa också. Man kan ju ifrågasätta vissa av sina kostnader och på så sätt skapa helt nya möjligheter. Är det tex värt att ha ett dyrare eller större boende om man ändå är på resande fot större delen av året? Att kompromissa kan ge enorma möjligheter för att jobba på reande fot istället för att sitta fast i ekorrhjulet. Jag lägger upp några exempel nedanför med hur många timmars jobb (100kr/h efter skatt) som krävs och vad skillnaden blir med några justeringar.

 • Fasta kostnader 10 000kr + resor 5000kr = 150 timmars jobb 
 • Fasta kostnader  8000kr + resor 5000kr = 130 timmars jobb
 • Fasta kostnader 5000kr + resor 5000kr = 100 timmars jobb
 • Fasta kostnader 4000kr + resor 4000kr = 80 timmars jobb

Det här är bara för att illustrera möjligheterna som finns. Om du precis som 
jag någon gång har kollat på resor under lågsäsong så vet du att det är betydligt billigare att både resa till-/ och bo på ställen då. En månads boende under lågsäsong kan kosta lika mycket som en veckas boende under högsäsong. Att dessutom vara borta under ett par månader istället för en vecka blir betydligt billigare eftersom resekostnaden minskar. Vilka möjligheter vi har att kombinera jobb och resor handlar i grund och botten om vilka kompromisser vi är beredda att göra.
Fixa jobb som går att göra på resande fot


Att hitta jobben som går att göra samtidigt som man reser är som sagt inte det lättaste. För egen del när jag tänker i de banorna försöker jag därför ge mig så bra förutsättningar som möjligt. Jag vet att jag vill resa mer den dagen jag går ut i friheten, helt enkelt för att jag kommer ha mer tid för det. Jag är heller inte så rädd för ökade kostnader eftersom jag vet att det är billigare att vara borta längre perioder och speciellt om man kan resa under lågsäsong. Däremot vet jag att det inte är jättelätt att hitta jobb som går att kombinera med resande.


Jag har ju gett mig en enorm fördel genom mina investeringar och det ser jag som den största fördelen jag har att förverkliga den här drömmen. Jag skulle lätt rekommendera att sätta upp en plan med måldatum och under den tiden bygga upp en pengamaskin som skapar passiva inkomster. även om den bara kommer att ge dig 1000 kronor i månaden så är det också en klump pengar som kan fungera som en buffert i värsta fall. Ekonomisk trygghet skadar aldrig. Att påbörja ett sparande tvingar dig dessutom att trimma ner kostnaderna vilket gör att du får en win-win då dina inkomstkrav sjunker.

Vilka jobb man kan göra när man reser är ju så vitt skilda beroende på erfarenheter och kunskaper men det bästa är nog att börja där man står och börja bygga upp det redan idag. Något som jag tänker mycket på är dock det faktum att ju lägre inkomstkrav ju lättare är det att både hitta jobb och våga genomföra det. Allt det handlar om dina totala månatliga kostnader. Låga kostnader skapar möjligheter och minskar stressen.
Jobba under perioder för att sen resa


Ett annat alternativ är ju att jobba under kortare eller längre sammanhängande perioder för att sen dra ut och resa. Det här skulle fungera i vissa branscher och kanske framförallt där jobben är säsongsbetonade som t.ex. arbeten på skidorter, sommardestinationer men även som snöskottare eller parkarbetare för att nämna några. Det finns säkert potential att jobba under projekt även om det kanske är svårare att planera från år till år.

Att ha kontakter lite överallt kan säkert underlätta det här och om man är en person som inte är rädd för att göra vad som krävs så kan man säkert hitta en del såna här jobb som man kör under en period för att bygga upp reskassan. Har man direkt säsongsbetonade jobb så kanske man även kan få återkomma och köra säsong efter säsong vilket skulle kunna ge en ekonomisk trygghet samtidigt som man slipper lägga så mycket tid på att leta jobb.


Mina tankar om att jobba utomlands


Jag har egentligen aldrig haft som mål att jobba efter att jag blir ekonomiskt fri men inser samtidigt att jag alltid kommer att ha små projekt som kanske drar in en krona eller två. Just nu jobbar jag på att bygga upp mina utdelningar som kommer att vara en helt passiv inkomst framöver men jag kör även aktiearbitrage vilket ger ett par hundralappar varje månad, panelundersökningarna samt har några små idéer om hur jag kan få in några passiva kronor inom det jag gör i mitt företag nu.

Det är inga stora pengar utan det handlar nog mer om att jag tycker det är roligt och att det ger en ytterligare trygghet och frihetskänsla. Jag vet själv att jag inte är jättebra att jobba och resa samtidigt men då och då får jag sug att vara lite produktiv och där tror jag att det kommer att passa in. Det viktigaste för mig är att jag själv kan bestämma hur, var och när jag jobbar.

Slutsats: Jag tror att det kokar ner till att det är våra nuvarande förutsättningar, vårat driv och vår hunger efter att komma ut och resa som avgör vilken väg vi bör gå. Vill vi resa på heltid nu och inte har alla förutsättningar för det så kommer vi att få kompromissa rejält men det kan ju lätt vara värt det. Frågan v bör ställa oss är, hur mycket vill vi det och vad har vi att förlora?

Har ni någon gång funderat på att jobba och resa runt samtidigt? Hur skulle ni lägga upp det?

18 kommentarer:

 1. Hej Frihetsmaskinen!

  Jag håller på och försöker uppdatera en blogglista på min blogg som jag har i wordpress. Det är inte så enkelt som det verkar vara i blogger men det blir en länklista i alla fall. Ska försöka ta reda på om jag kan göra den på något annat sätt senare.

  Jag tänkte lägga till dig i listan och det skulle vara kul om du la till min i din också :)

  Jag tycker din blogg är bra och jag tycker din livsåskådning är skit härlig. Fortsätt gå din egen väg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja drömmaren,

   Kul att du är igång igen! Fixar det sen när jag får lite tid över! Tack :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Alltså det fungerar ju, med ena jobbet reser jag av och till men om det är så mycket semester vet jag inte, men kul ändå. Det andra kan jag tekniskt sett också resa med men då måste jag bygga om allt, kommer bli mer utgifter som kommer äta upp stor del av inkomsterna. Kan inte avslöja vad jag jobbar med, men nu när vi åker utomlands på semester kommer jag fysiskt ha med jobbet 6-7 dygn, sen jobba online resten av tiden. Aldrig ledig som sagt :)Fast jag kommer nästan vara ledig nåra veckor då jag ska yoga, sola och umgås med min partner - medan jag jobbar online också :) Låter skitkul vara min partner va? :) Fast är ju bra på o dra in pengar till familjen åtminstone, så man får ta det onda med det goda..

  Nu vet jag inte vad du/andra gillar eller är bra på, men finns en hel del man kan försörja sig på. Är med i lite olika utlandsgrupper på FB och hade jag vart 25-30 hade jag nog hakat på nån av de där vi fixar boende kom hit o jobba som säljare annonserna. Mäklare vet jag en del som jobbar som flyttat till värmen också. Annars finns det 33 olika online jobb minst, kolla in digitala nomader, finns massa om det. Fotograf kan man jobba som med, speciellt om man har det ändå som hobby.. säkert bra hitta nåt man ändå tycker är lite kul, fast skönt med ledighet o dricka drinkar, sola, se saker med.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Det låter grymt ju så länge det känns bra för dig! :) Jag skulle inte ha något problem att jobba lite men vill ha det på mina villkor och tider tror jag. Alltid intressant att höra andras upplägg på jobb och du har en rätt unik lösning som verkar fungera bra! :)

   Jag får kolla in lite fler lösningar och scouta google, kommer med all sannolikhet ett uppföljningsinlägg till det här att jobba som digital nomad. Har fått många bra tips sen jag skrev det här inlägget som mest var tänkt som ett sätt att öppna upp tankarna och få input vilket jag verkligen fått.

   Tack för din kommentar! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Min förhoppingen om framtiden är dock att jobba kanske 30% eller nåt. Vore skönt o mentalt vila lite med. Är nog nåt sånt jag tänker sen när vi fått ihop den fuck off portfölj vi vill ha. Helst ska det vara så man bara längtar efter o jobba.. tror det kommer bli kanon :D Bara kämpa vidare mot den även om det är väldigt ovisst väldigt mycket, speciellt om man får behålla jobb o lön, men då får man på det igen, hitta nåt annat. Är ju så livet är.. men kolla in digitala nomader FB grupperna o alla andra resegrupper på FB, man lär sig mycket där samt annonseras om jobb till som tätt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. De låter härligt! Vill du ha det helt fritt/online då eller kan du tänka dig att jobba fysiskt på plats också?

   Ovissheten är lite av livet och jag kan gilla en viss dos av det ;). Ska försöka läsa på mig mer om det här och se vad jag kan hitta, tack för alla tips! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Lite online och lite fysiskt skulle vara kul tror jag. Gillar ju att träffa folk med. Däremot är det inget kul om alla pengar äts upp av omkostnader så det får man ha koll på. Annars nu i detta snöregn oväder som kom idag vill jag väl helst bara ligga i en bekäm solstol med parasoll och fin utsikt och dricka Moijto som det känns nu. Håller på att somna helt av allt detta mörker. Man vill ju sova middag för man är så trött. Just nu ingen lust o jobba alls någonsin..

   Radera
  3. Tja,

   Ja det sociala kan nog vissa sakna. Jag skulle nog klara mig ok utan det då jag har min partner och söker nog sociala sammanhang utanför jobbet. Annars finns ju skallade co-work space som människor som jobbar digitalt verkar hänga på. Kanske skulle det vara ett alternativ några dagar i veckan?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Bra inlägg men lite väl mycket utfyllnadsord. Det ger mer värde med konkreta tips och förslag på arbeten som man kan sköta på distans, t.ex bli översättare och vad krävs för att bli det? vad kan man tjäna på det? eller starta en youtube kanal inom en nich och tjäna X-antal kronor per 1k visningar osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack, ja inlägget blev kanske lite luddigt mest för att jag själv inte har erfarenhet av det jag skrev om utan mest var ute efter att ventilera tankarna och bolla idéer. Tanken är att följa upp det här i ett inlägg med mer konkreta tips om olika jobb man kan göra när man reser och att jobba som digital nomad med alla tips jag fått.

   Bra synpunkter och jag ska ta med mig det till nästa inlägg och försöka få fram mer siffror och konkreta förslag.

   Med vänlig hälsning / frietsmaskinen

   Radera
 5. Jag har under de största delarna under mina arbetsår arbetat som vikarie just för att kunna resa, ta semester och arbeta under sina egna villkor.

  Det passar nog verkligen inte alla att inte ha en fast månadsinkomst varje månad, men för mig har det fungerat utmärkt.

  Jag själv arbetar som Undersköterska runt om i Norge genom bemanningsföretag som betalar för boende och flygbiljetter varje månad. Jag måste arbeta minst tre veckor åt gången för att utnyttja de fria flygbiljetterna.

  Under vår och tidig höst brukar jag arbeta 3-4 veckor och sedan ta fri ca 10 dagar. Under sommaren arbetar jag mest och under vintern är jag allt som oftast runt Asien ca två månader, bort från kyla och jävelskap :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningssoftaren,

   Det där låter riktigt härligt! :) Är du i Asien nu?

   Är planen att fortsätta att jobba på samma sätt framöver?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Reser om två veckor så lite senare av div anledningar :)
   Planen är att fortsätta på samma sätt iallafall så länge jag arbetar inom sjukvården.
   Jag är dock även utbildad inom annan bransch som håller till offshore runt om i världen där det oftast är en rotation på två veckors jobb och fyra veckor fri. Det är något jag kan tänka mig om jag skulle få ett jobberbjudande.

   Men måndag till fredag och planera in semester ett halvår innan är inget som kommer att ske :)

   Radera
  3. Tja Utdelningssoftaren,

   Härligt, du har styrt upp det bra för dig! :)

   Jag förstår dig och skulle nog tänka likadant, varför gå tillbaka till något mer ofritt fråndet du har? :) Grattis till ett bra upplägg! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Intressanta tankar och själv funderar jag på att ha utdelniningsportföljen som bas och kunna jobba som föreläsare, vikare eller jobba med bloggen/SEO, sätta upp och drifta hemsidor åt småföretagare som inte har tid/kunskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko,

   Härligt! Inom vad vill du föreläsa? :) Jobbar du med hemsidor nu? Det finns nog marknad där om man ör duktig.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Kolla in olika par (oftast?) som lever van life liv o reser runt med. Verkar supermysigt även om jag inte är säker på vi skulle fixa utan dusch o toalett, men en del vans som har..
  Husbil kanske är bättre. Helst lyxig då eftersom vi är så gamla o skröpliga:D Därifrån kan man ju jobba med web och alla verkar ha instakonton o tar fina bilder o tjänar lite på sina följare. Tror generellt på fler mindre inkomster..


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Bra tips! Jag gillar det livet men som du säger kan det bli jobbigt utan dusch och toalett. Sommartid om man håller sig kring havet så lär det ju iofs finnas bra tillgång till offentliga toaletter och man kan ju bada i havet varje dag. Det som skulle ta emot för min del är nog kostnaden för inköp av van/husbil samt risken att den går sönder och driftskostnader. Fråga är vad blir billigast, att bo i husbil/van eller att backpacka på billiga hostel/hitell/lght?

   Jag påbörjade ett uppföljningsinlägg till det här eftersom jag fått så många bra tips och att det verkar som många jobbar när de reser eller iaf har möjligheten till det. Jag har ju ingen egen erfarenhet av det men det är kul med all input och tips man får och jag hoppas fler kan få nytta av det också. Hoppas komma upp med inlägget snart på bloggen som är mer inriktad mot digitala nomad livsstilen och hur man skulle kunna göra den möjlig.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera