tisdag 15 januari 2019

Utdelning från Hemfosa - 2019

Idag trillade min utdelning från Hemfosa in på kontot. Totalt Blev det 644kr för min del vilket ändå måste anses som grymt bra med tanke på att arbetsinsatsen för att få dom varit noll. Självklart kommer jag att återinvestera utdelningarna vilket gör mig mer ekonomiskt fri för varje dag som går. Tiden är vår bästa vän för att nå friheten.Hemfosa har utdelning flera gånger om året


Hemfosa delar ut fyra gånger om året. De delar ut i januari, april, juli och oktober. Det gör att med dagens antal aktier i portföljen har jag det senaste året fått 2576kr om året. Det utslaget har blivit över 200 kronor i månaden. Nu har man dock delat upp bolaget i Hemfosa och Nyfosa. Med tanke på det så borde utdelningen sänkas i samma storlek som det avknoppade Nyfosa. Det eftersom en del av omsättningen och vinsten "försvinner" till det nya bolaget. Vi som ägt aktien fick dock våra Nyfosa-aktier gratis så vi kommer få ta del av Nyfosas vinst vilket borde kompensera för den lägre utdelningen. Om allt är lika så blir det alltså ett nollsummespel.

Att se hur mycket mina aktier delar ut varje månad och koppla utdelningarna till riktiga kostnader är grymt viktigt för att jag ska kunna hålla motivationen uppe. Jag kommer ihåg när jag började, då var min första utdelning på 10-20kr. Antingen kan man se det som de flesta, att 20kr är småpengar och skippa det och lägga ner. Jag försökte istället se vad jag fick för pengarna och därmed se ett mycket större värde i mina investeringar. Vad räcker då 20 kr till?

 • 15 koppar kaffe
 • 1/20 middag på restaurang
 • 1 kaffe på billigt café
 • 6 bananer
 • 5 frukostar

Man kan komma på hur många saker som helst och de här sakerna var bara ett exempel. 20 kronor räcker till frukosten i nästan en hel vecka men det räcker inte ens till femte tuggan på en middag ute på finare restaurang. Det här är intressant och speglar hela grejen med hur viktigt det är när man tänker för att lyckas med sin ekonomi, speciellt om man inte har en hög inkomst.Jag har aldrig haft en hög inkomst i mitt liv, utan jag har jobbat mycket övertid och kämpat. Ibland har det känts riktigt tufft men när den där hundralappen från utdelningar trillar in så kommer hoppet tillbaka. Med tiden växer utdelningarna och i dagsläget har jag vissa dagar där utdelningen ger mig mer än om jag hade jobbat hela dagen. Min bästa månad som är mars ger mig nästan två månadslöner i utdelning. Om man bara behåller drivet och är långsiktig så kommer man att lyckas, det är enkel matematik. Det som gör att de flesta misslyckas är för att man inte orkar vara långsiktig. Använd det till din fördel och lyckas!Mina utdelningar i år och vad de betalat för mig


Januari är en av mina sämre utdelningsmånader och hittills har jag fått 1815kr tillsammans med utdelningen från Hemfosa i år. Om jag kollar mitt bankkonto så har jag bränt 1036kr under de två veckorna som hunnit passera 2019. Då räknar jag inte in räkningar eftersom vissa dras varje kvartal. Det intressanta och roliga är dock att jag hittills har fått mer i utdelningar under året än vad jag gjort av med från mitt bankkonto.

Nu kan man ju säga att, "Heyy vänta, du är för optimistisk"! Att jag inte räknat med de fasta kostnaderna, så det spelar ju ingen roll. Att jag ska räkna om-, göra rätt och inse att utdelningarna inte alls täcker så mycket som jag tror. Eller, så använder man det här som motivation för att fortsätta spara. Som motivation för att se hur kostnaderna år efter år besegras av utdelningarna och att man vissa månader-, veckor-, dagar-, eller timmar faktiskt kan leva på sina utdelningar. Motivationen och drivet är det absolut viktigaste vi har för att nå våra drömmar. De som försöker hitta fel och svårigheter kommer att ha svårt att se möjligheterna. Då kommer man även få svårt att lyckas med saker. Jag väljer medvetet att se möjligheterna och skippa svårigheterna för att jag vet att jag lyckas bättre då.

Läs mer om Hemfosa på Avanza *affiliatelänk

* Läs mer om affiliatelänkar här.


Brukar du räkna på vad dina utdelningar betalar just nu?

10 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag har köpt aktier via mitt KF i Realty Income Corp, för än så länge blygsamma 2500:- :P Men de ska ju ha månadsutdelning, jag köpte ganska nyligen.

  Får man inte några kronor i utdelning då? Står inget på Avanza på mina utdelningar om detta. Är som sagt ny på detta så sorry för noob-frågor :P /JL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Utdelningen i januari betalas ut från Realty Income idag den 15/1, men det kan ta någon dag innan den syns på kontot.

   För att få ta del av den utdelningen måste du ha ägt aktien den 31/12 2018 då x-datum var. Ägde du den då? Om inte så kommer du att få din första utdelning från dom i februari.


   Jag kanske kan få till ett inlägg om Realty Income med lite mer info om hur man hittar utdelningsdatum mm.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Stort tack för svar! Köpte i januari hehe. En annan fråga på temat, varför satsar inte du på fler amerikanska/kanadensiska månadsutdelare? Om man nu vill ha snabb avkastning (förutsatt att allt går bra osv...) så borde väl det kunna vara en rask väg framåt? Eller? /JL

   Radera
  3. Ok, då får du vänta till februari innan då får utdelningen då! ;)

   Jag bryr mig egentligen bara om den totala utdelningen per år så om jag får en gång i månaden eller varje månad spelar mindre roll. Har tidigare haft Boston Pizza också men sålde av dom. Vill helst inte ha för många innehav så man har lite koll. För mig ät utdelningstillväxten i kombination med en ok direktavkastning det viktigaste, vill ju att de ska fortsätta höja utdelningen så att friheten är hållbar på sikt eller helt ökar :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Klev in på börsen 2018 och har månadssparat i både aktier och fonder. Räknar i år med en utdelning på ca 5000 kr för aktierna vilket täcker både min elräkning och hemförsäkring plus Netflix för ett helt år :) Så jag tänker att jag från och med nu har de räkningarna betalda livet ut, förutsatt att jag inte säljer mina aktier såklart! Börjar man räkna på det sättet så blir det faktiskt mer motiverande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Grymt bra jobbat! :) grym känsla att aldrig behöva betala de räkningarna med pengar från arbete igen. Att räkna så gör stor skillnad i motivationen. Vilka är nästa kostnader att ta med utdelningar? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Nästa mål blir nog matkostnaderna för ett år men det kommer nog dröja tills 2020 innan jag har dom covered. Men den som väntar på nåt gott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! :) Ja jag vet själv när jag jobbade med att ta matkostnaderna, det tog ett bra tag då det är en stor kostnad :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Vad skoj :)

  Jo, tänker lite på det. Har ca 4700 utdelningen månaden och även om jag inte är inne och kollar på om de kommit in så känns det bra när man tänker på vad dessa pengar kan täcka.
  Utdelning+inneboende täcker också våra fasta kostnader.
  Sen känns det bra att jobba upp utdelningar för man vet aldrig vad som händer i livet. Ju fler inkomster desto bättre. Om jag skulle bli av med nuvarande jobb t ex är det inte säkert jag kommer söka nytt. Kanske bara jobba med lilla företaget. Vilket definitivt kommer bli mindre inkomster. Fast då behöver jag inte känna samma stress pga utdelningar+inneboende. Kanske även väljer ta in ny inneboende för att få in mer pengar. Skulle jag av någon anledning inte kunna jobba alls skulle jag kunna klara mig på dessa inkomster ändå med 2 inneboende+aktieutdelning.
  Blir min partner sjuk och vi båda mot alla odds inte kan jobba är vi ändå mer säkrade iom utdelningar och inneboende. Sådär kan min hjärna rulla på lite när jag vrider på saker..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Tack! Det måste ju kännas grymt bra att kunna täcka alla kostnader med utdelningarna och inneboende! :)

   Ja, flera inkomststömmar är nog riktigt bra att ha och lite underskattat tror jag. De flesta tycker ju tex att det känns säkrare att vara anställd. Där har man ju bara en inkomst från en arbetsgivare. Som egen har man ju oftast ett flertal kunder och är inte så beroende av att bli av med en för man har de andra kvar.

   Jag har också blivit inspirerad att jobba upp lite andra små inkomstkällor, även om det bara handlar om en hundralapp här och där. Då skulle man lättkunna justera upp det vid eventuell utdelningsdänkning eller liknande.

   Tack för en bra kommentar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera