söndag 13 januari 2019

Vi ska sluta jobba tidigt, planerna är igång!

De senaste dagarna har jag och sambon börjat prata mer seriöst om hur vi kan lägga upp allt framöver och planera inför jobb exiten. Vi är överens om att vi ska sluta jobba tidigt och att det är dags att lägga upp en mer seriös plan inför allt.

Från början har det här varit mitt projekt då jag hade siktet inställt på tidig pension redan innan vi träffades. Jag har länge hållit det för mig själv mest för att jag inte velat att vi skulle gå in i någon sparhets men de senaste åren har vi börjat prata om det mer.

Vi är både överens om att det inte är något alternativ att jobba till 65 utan vi vill sluta innan vi når 40. Jag skriver i det här inlägget mina egna tankar om saken.


Innehåller affiliatelänkar

Varför vill jag sluta jobba tidigt?


De vanligaste frågan jag får är nog varför jag vill sluta jobba tidigt? Jag respekterar helt klart att andra har helt andra planer i livet men för egen del är mitt mål supertydligt. Jag vill inte vara bunden till att jobba resten av livet av 3 enkla enkla anledningar:

 • Fri att göra vad jag vill
 • Fri att vara vart jag vill
 • Uppleva det jag drömmer om medan jag är tillräckligt ung 

Det finns massor av andra anledningar till att jag inte vill jobba fram till den vanliga pensionsåldern men de här 3 är väldigt tydliga. Med ett arbete är det väldigt svårt att få ett liv där man kan få den friheten.

Min drivkraft är så stor att jag alltså är beredd att sluta jobba tidigare och därmed stoppa min kapitaluppbyggnad i utbyte mot ett liv i frihet, ett liv utan krav på att jobba för att försörja sig.

Pengamaskinen gör mig fri & ger passiv inkomst


För att kunna sluta jobba tidigt behöver jag passiva inkomster och det får jag genom att investera i aktier. För mig är det svårt att förstå att inte fler utnyttjar den här möjligheten. Måmga skulle kunna sluta jobba betydligt tidigare än vad de gör och gå i pension vid 40-45 istället för vid 65- eller 70-års ålder.Hur kommer livet att ändras efter att jag slutar att jobba?


Jag börjar mer och mer inse att livet kommer att förändras. Det har det gjort tidigare och så kommer det göra i fortsättningen med. Jag har inga problem med det här utan är grymt taggad på att göra nya saker. Resa till nya städer, bo på olika platser och se vad som händer helt enkelt.

Tidigare har nog målet varit en friare vardag men ju mer jag lärt mig om mig själv och ju längre jag tagit mig på resan så inser jag att när jag slutar att jobba så kommer jag att ha alla möjligheter i världen, så varför begränsa sig?

Jobba mindre än vad vi gör idag


Det här innebär att jag kanske inte kommer göra det jag gör nu i samma mönster som idag. Nu reser vi på sommaren och åker skidor på vintern, på vår och höst blir det mycket mtb. Även om båda av oss jobbar deltid och vi har ganska mycket tid över så har vi skapat vårat liv kring vår arbetssituation.

Om vi slutar att jobba helt så innebär ju det att vi inte längre behöver at hänsyn till det. Vi kan i det läget resa vart vi vill, hur länge vi vill. Det enda som begränsar oss då är pengar istället för tid.Mindre prylar och räkningar ger mer frihet 


Tankarna kring allt det här har mynnat ner i att jag känner att det behövs en plan för framtiden, den är trots allt bara några år bort. Det jag tänker på främst är att vi seriöst har pratat om att flytta till ett mindre boende.

Det skulle innebära att vi inte har plats för lika mycket saker, vi måste kanske börja planera för det redan nu och rensa ut lite. En annan sak är om vi kommer att göra samma saker som tidigare när vi är helt fria och har slutat att jobba? 

Det kanske är bra att inte köpa nya mountainbikes under de här åren om vi inte vet om vi kommer att cykla lika mycket sen? Även om vi älskar det så är ju tiden begränsad även som fri. Det är ju dumt att ha prylar ståendes bara. Med det här tänket skulle vi spara mycket pengar och bli mindre beroende överlag.

Vad jag försöker komma fram till är att det kanske skulle vara bra att nolla våran materialistiska flotta, dvs våra skidor, cyklar etc. lagom tajmat till den dagen vi slutar att jobba. Om vi håller ner på inköpen fram till den dagen så behöver vi inte stå med massa nya prylar och ha ångest för att vi helt plötsligt är sugna på att tågluffa i ett år. Att lägga upp livet för spontanitet helt enkelt.


Bli bostadslös och utan jobb


Ett steg till skulle kunna vara att göra sig av med lägenheten. Att sälja lägenhet skulle tvinga oss ut i total frihet vilket på ett sätt skulle vara väldigt spännande. Det skulle även ge mer pengar att investera i aktier och därmed öka den passiva inkomsten. 

Vi har pratat om det här och känner att det både skulle bli läskigt och spännande om man slutade jobb samtidigt som man sålde lägenheten och bantade ner alla prylar. Det skulle göra det mycket enklare att resa och vara borta under längre perioder men samtidigt kommer svårigheterna när man kommer hem igen.

Att köpa en billigare lägenhet finns alltid som alternativ, eller hyra på annan ort. När vi inte är bundna till en plats finns helt plötsligt massa möjligheter. Vi funderar rätt hårt just nu och tänkte planera och brain-storma lite ikväll, förhoppningsvis har jag lite roliga planer att skriva om i veckan! :)

Är det för stor risk att sälja lägenheten och börja med att resa ett år?

Sugen på passiva inkomster? Ta steget som jag och många andra gjort och börja med aktier. Läs mer om hur du kommer igång med aktier här!

37 kommentarer:

 1. Jag blir så sjukt taggad av att läsa dina inlägg frihetsmaskinen :). Vi tänker ganska lika kan jag avslöja. Jag har dock inte direkt börjat räkna på någon exit från arbetsmarknaden ännu, jag vet bara att behovet av att känna mig fri växer allt starkare.
  Under året kanske jag filar på något inlägg kring eventuell plan inför exit, vi får se. Det är så mycket som kan hända att jag knappt våfar tänka på det ännu.

  Bra inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Drommaren,

   Kul att man kan tagga igång dig! :)

   Jag vi är nog många som tänker så här, uppdatera oss om hur det går! Ser fram emot att höra dina planer! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Kolla instagram på justdoitfamilys konto. Dom gör exakt det ni vill göra. Dom sålde nyligen sin lägenhet och ska ut i världen och resa i ett år med 6(!) små barn. Klarar dom det så är jag övertygad att ni fixar det galant.
  Lycka till med alla planer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack för tipset, vad inspirerande! Jag ska kolla deras Instagram, älskar att läsa om och se sånt! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. spännande tider ni har framför er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Unknown,

   Ja, är ett tag kvar men många val gör att allt känns nära och möjligt! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Låter som en jättebra idé. Vi tänker göra samma sak när dagen kommer. Då kommer vi också ha med oss 2 barn. Men att sälja allt och sedan bara resa runt i Europa/världen innan vi väljer att slå oss ner helt. Då vi kommer lämna Sverige så skall alltså allt säljas. Det för att vi nu inte väljer att köpa på oss grejer som vi vet att vi ändå kommer behöva göra oss av med i framtiden, även om det ligger ganska manga6ar främåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Minimalisten,

   Tack för peppen, skönt med folk som är positiva :). Det är lite det jag Och sambon pratadeom faktiskt. Att om vi har ett datum och ett klart mål så är det lättare att skippa att köpa saker. Man börjar planera redan och simma ner allt materialistiska, det skulle vara skönt faktiskt.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Vi sa upp våran hyresrätt och var borta och reste i 10 månader. Dock väldigt mycket tid och energi för så kort tid. Först tömma lägenhet och sen magasinera alla saker och sedan komma hem och stå utan lägenhet. Hade jag gjort om det hade jag nog valt att försöka hyra ut i andra hand istället. Bor nu i bostadsrätt så lite enklare nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fonderingar,

   Tack för bra input, har du skrivit något om det? :)

   EN sak för oss skulle väl vara just att man blir tvingad att göra sig va med lite saker. Jag ska börja kolla med föreningen vad som gäller vid uthyrning etc.

   Tack för bra input! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Intressant inlägg. Har dessvärre några år kvar innan jag ska sätta igång att planera detta.
  Kampen Mot Index

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja KMI,

   Vi har ju ett par år kvar också men tiden går fort och alltid kul att planera! :) Kör hårt!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Ska ni inte resa nåt år först då o hyra ut och se hur ni trivs med det? Hur mkt har ni då att spendera per månad jämfört med andra scenariot samt hur mkt tjänar ni på att byta till nåt mindre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Jo det är helt klart ett alternativ. Det psykologiska lockar dock ;).

   Om räntan inte går upp så mycket så borde vi kunna gå typ 4k plus iaf på att hyra ut. Har inte riktigt koll på allt, föreningen ska ha någon procent etc. Måste kolla upp det där.

   Om vi säljer så får jag loss säkert loss 1,2-1,5 miljoner efter skatteroch mäklare vilket skulle ge typ 50-60k i utdelningar. Då skulle det vara rätt lugnt men jobbigt när man kommer hem ;). Svårt det där, vad tycker du?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Är du säker på att du vill tillbaka efter att ha vörbör resa? Jag fick egentligen en ordentlig chans att börja resa för några år sedan. Det som började som en sabatical är nu en livsstil. Du kan dessutom hyra Mycket enkelt och billigt utanför Sverige. Det svenska systemet är Mycket egendomligt

   Radera
  3. Tja Tao,

   Ja, det lär finnas stora möjligheter att hyra billigt utanför Sverige. Intressant med det du gjort, vart bor du nu? :)

   Vad har du för kostnader varje månad?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. ... sen kanske ide att fundera på om det är prisvärt att sälja nu eller om man ska vänta några år. Bestämde mig ju för att inte sälja nu då det gått ned så väldigt. Ingen vet om det går upp iofs men på några års sikt känns det kanske troligare att det går upp än backar..
  Försvinner också mycket i reavintsskatt beroende på hur länge ni bott och kan vara svårt komma in på marknaden igen om man är utan jobb. Idag har även personer med riktigt bra lön svårt att låna. Tror man ska räkna på alla alternativ där, men skulle nog ändå hyrt ut ett tag för att se vad man verkligen trivs med. Vet de som sålt och sen vart utomlands värmen flera år men sen vill tillbaka för de kommer på Sverige är bäst. Känns svårt att förstå när de skickar paradisbilder, men de ångrar de sålde lägenhet. Fått mig också att fundera på hur jag skulle trivas utomlands på flera års perspektiv. Tror man ska väga alla alternativ och räkna, räkna räkna noga iaf innan man bestämmer sig.
  Samtidigt förstår jag verkligen tanken. Om vi sålde vår (min) lgh nu och tillsammans la ihop de pengarna tillsammans med nuvarande skulle vi ha en utdelning på kanske 22 000 men ingenstans att bo. Tanken är dock lockande, man kan alltid hyra in sig någonstans, men man ska räkna på det med vad det kostar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Ja marknaden är inte på topp nu, men oavsett så skulle det bli aktuellt om ett par år. Vi är lite inne på att spara och göra oss redo så om marknaden skulle gå upp inom några år så säljer man när det är bra marknad. Att man är redo när tillfället dyker upp vill säga.

   Det som lockar mest med att sälja är nog att det blir mer på riktigt då på något sätt. Att man verkligen gör en förändring och flyttar.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Är du helt säker nu på att ni inte bara har en helt vanlig ålderskris? För det kan komma i din ålder gissar jag, och då vill man ofta ha en förändring av sitt liv, testa nytt, gräset är grönare ngn annanstans? :) Har själv vart där.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investeraren,

   Det är ju mycket möjligt såklart men tycker ändå inte vi borde begränsa oss från att testa? Har redan haft sabattsår (1,5år) för 7 år sedan och kände där att jag gillade friheten. Jag tror inte det handlar om kris utan om känsla av att vilja levapå riktigt och inte jobba bort livet på samma plats. Vi får se vad framtiden bjuder på, kanske ångrar man sig men själv har jag aldrig varit med om det :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Låter spännande det där.
  kom att tänka på att du, så länge jag läst bloggen, bara skrivit om ditt sparande och din del av fasta utgifter.
  Nu är ni ju två som ska ta steget ut i friheten.
  Hur ser "fru/sambo frihetsmaskin" sparande ut. Hur mycket utdelningar kommer därifrån.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Yes det stämmer. Jag påbörjade min res mot ekonomisk frihet innan vi träffades och har hållit det lite för mig själv då jag inte velat att sparandet på något sätt skulle påverka oss eller vårat liv. Jag får se om jag kan få till ett blogginlägg på det ämnet längre fram! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Ser framemot att läsa det.

   Spännande framtid ni har tillmötes iaf. Sjukt kul!

   Mvh PB?

   Radera
  3. Tack och detsamma! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Kan inte kommentera efter det du skrev men får ni 4000 + på att hyra ut är det 60 000 per år på 1,5 mkr. Ungefär samma om ni investerar de där 1,5 mkr i aktier?
  Plus minus lite då om föreningen ska ha en slant, samt om ni ska skatta på det. Är 40-50 000 avdrag innan skatt + kanske avdrag för avgift förening, el, försäkring etc..
  Vet ju inte riktigt vad ni tänkt er. Var ska ni bosätta er utomlands eller ska ni resa runt? Billiga Asien eller annat ställe? Varför inte hyra ut så länge ni kan och testa ut och resa iaf ett halvt år innan ni bestämmer er för försäljning?

  Vet bara vissa här som kommit tillbaka och de har väldigt knepigt med bostad nu. Antingen ockerdyra Airbnb boenden eller rivningskontrakt där de flyttar en gång i halvåret. Vet inte var ni bor, men eftersom du redan har ett fint lån som inte kan hävas pga arbetslöshet, samt stor del säkert går i vinstskatt (om ni bor en 2:a nu blir det en 1:a för i princip samma pengar om ni vill tillbaka till samma ställe) skulle jag fundera några varv....

  Var det jag själv kom fram till att flytt från innerstan till förorten billigare lgh för att få loss pengar emellan till aktier inte skulle bli så lönsamt iaf. En del skulle ätas upp i mer Sl kort, ev taxiresor, mindre utbud mataffärer. Därför jag tog in inneboende istället och tjänade mer på det... så länge man nu tänkt ha lgh då.
  Sen skulle en fin summa försvinna i vinstskatt, uppskov, sänkt värde lgh pga sämre försäljningstider.

  Vred på allt i ett år ungefär. Inte klar med tankarna än..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Det tänker helt rätt och riktigt smart faktiskt. Vi bor rätt centralt nu och somdu säger skulle vi inte ha möjligheten att ta samma lån igen. Sålde vi så skulle vi beroende på pris säkert skatta bort runt 300k,plus mäklare och annat så kanske 350-400k.

   O
   Tanken om vi sålde är att inte flytta till samma ställe igenutan billigare stad. Men mest handlar det nog om att jag inte vill riskera en strulig hyresgäst som förstör upplevelsen för oss när vi är utomlands. Vi insåg tyvärr också att det inte är ett alternativ att flytta lite mindre på samma ställe pga skatt etc.

   Bra tankar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 12. Å andra sidan om ni tänkt checka ut helt och inte tänkt återvända för nåt typ av jobb på plats kanske allt kommer i annan dager. Hyra nåt i Asien ist och bara återvända för skidresorna om de är här? Kan ni bo hos föräldrar/vänner om ni vill vara lite längre tid i Sverige?

  Jag/vi var även inne på att hyra in oss i vår kompis 2:a på 55 kvm för att få loss alla pengar :) Hade fungerat om man byggt om hans lgh o slängt ut massa möbler. Även om det hade varit rätt obekvämt förstås, men beror på vad man är villig att kompromissa med..

  Även lekt med tanken på en 1:a på kanske 25 kvm som fasta enda boplats Sthlm för jobb. Kommer bli trångt och tillbaka till 25-års tiden, men är också vanesak.  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, tanken är väl att inte komma tillbaka för jobb egentligen. Att fixa boende går nog att lösa men samtidigt är det ju dyrt att bo i fjällen på vintern tex, men det är samma kostnad om vi bor i Sverige.

   Vi har faktiskt också pratat om att byta till en etta i samma stad vi bor nu. Tyvärr åker man ju på en del reavinstskatt men man får ju lägre månadskostnad. Den största fördelen vi skulle se är då man vistas utomlands. Att man inte skulle känns stress över att man måste hyra ut lägenheten. Om vi flyttade till 20m2 så skulle vi nog kunna få en avgift runt 800-1400kr och väldigt låg/ingen belåning. Det skulle vara ett bekvämt liv och låg risk.


   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 13. Ett tredje alternativ är också bo kollektiv Sverige. Verkar finnas en del flummiga sköna ställen även om jag inte vet riktigt var men sett annonser ibland. Vet inte om man tjänar på det. Sverige är ju trist på så sätt att det är kallt och tråkigt, inte lika kul vara ute vintern, men ni löser det genom skidresorna kanske. Nog lättare bo två trångt utomlands i värmen. Annars tror jag alternativet att flytta in hos nån singelkompis med erbjudandet att betala alla kostnader om man få bo där då och då. Fast ska ju helst vara någon notorisk singelmänniska som inte kommer på idén att skaffa annan sambo. Det man vill undvika om man gjort sig av med allt och ångrar sig och inte kan få lån är dyra airbnb boenden/dyra blocket lägenheter, för då är man fast i jobbkarusellen igen..
  Nu gick min hjärna igång här ;-P Ursäkta spammande..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kollektiv är nog inget alternativ för oss tror jag. Vi behöver egen space men den behöver inte vara stor. Sen som du säger, frågan är om det blir billigare och man är beroende av många andra. Frågan är hur friheten påverkas?

   Ja, lättare utomlands tror jag med. Framförallt behöver man inte lika mycket saker och kläder i värmen. Sen är allt roligare när det är nytt vilket skulle göra att livet bara skulle vara allmänt kul vid en flytt till ett nytt land de första åren.

   Alltså, om vi skulle sälja och flytta utomlands och sen ångra oss så skulle vi nog flytta tillbaka till billigare stad eller en etta.


   Tack för ditt spammande, skitkul med kommentarer! Sluta aldrig kommentera! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 14. Ser fram emot läsa vad ni gör efter ni slutat jobba. Planerar skaffa barn? isf är det ju en utgift att ta med i beaktan.

  Gigg-marknaden växer så det knakar, så jag skulle rekommendera att ändå ha ögonen öppna för möjligheter även efter ni slutat arbeta. Såg en dokumentär om Amazon på svt play, bland annat intervjuade de en chaufför som "giggar", han hade de gott ställt ekonomiskt genom investeringar. Han tog någon körning imellanåt via appen där uppdragen dök upp. Det var ingen anställning med trygghet men du enbart skyldigheter under uppdragstid vilket kunde vara 1dag. Ser fram emot att denna typ av jobb ökar i samhället. Tryggheten kan diskuteras, men tryggheten hamnar på individen att ha bra buffert och passiv inkomst istället för förlita sig på staten. Det har ju redan dykt upp ett par svenska företag som arbetar såhär, t.ex ubereats och foodora. Du åtar dig enbart arbeta 10tim/veckan.

  Den dagen Amazon kommer till Sverige tror jag det kommer bli populärt bland ekonomiskt fria att vara chaufförer. Du loggar ni på appen och uppdaterar marknadsplatsen, tar ett uppdrag med 20utkörningen, sen om du inte känner för arbeta mer det året så har du ingen skyldighet att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsbagaren,

   Inga barn planerade så den utgiften slipper vi än så länge! ;)

   Riktigt intressant, när ungefär kommer det här till Sverige tror du? Måste man binda sig att jobba ett antal timmar i veckan eller kan man jobba lite och sen resa några månader etc?

   Tack för intressant tips! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 15. Kan inte kommentera under. Fundera på alternativet företag som förmedlar mellan hyresgäster och uthyrare om ni bestämmer er behålla. Tror det är mindre problem med det och är det företag som hyr rejält bra betalt.

  Utdelningsbagaren, spännande, såna där extra jobb är smart. Blir spännande när Amazon kommer. Märker jag själv beställer mer och mer på nätet för att det är bekvämare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Jag har också märkt problemet med att kommentera, det verkar som att man får vänta en liten stund ibland innan det går att svara. är det så för dig?

   Det är ett alternativ, ska kolla det1 Tack!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 16. Kul att följa dina tankar. Två saker jag skulle ha i baktanke: Det första är tron att allt kommer vara som nu, men livet förändras och det som idag är självklart och givet kan ge vika för nya saker som man i nuläget inte en tänker på. Sedan det där med boende. Jag själv har bott i fyra länder och om det är en sak jag har lagt märke till så är det att boendet inte bara betyder att ha tak över huvud. Det är otroligt vikigt för hur man bor och hur man sig känner hemma. Så testa gärna om "själen" följer med. Mvh Div1000

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Dividend500,

   Självklart är det så! Har faktiskt funderat över det där många gånger men kommer aldrig fram till något bra svar. Det känns som att det är en stor risk men en risk man måste ta om man vill nå drömmen. Förstår du hur jag tänker? :)

   Bra råd, jag har ju bara bott i Sverige så har ju ingen erfarenhet där. På något sätt kommer vi ju testa men vi känner på ett sätt att vi är redo för nästa steg.

   Tack för kloka råd! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera